Halland

Kusten är perfekt för snirkliga upptäcktsfärder mellan charmiga kuststäder, fiskelägen och fantastiska bad. Inlandet lockar med storslagen natur och Ullared. Sevärdheter i Halland.

68 st
Sök nära
Sergels Torg 2, Stockholm Ändra
Uppdatera
Ort eller adress x

Ange startplats för sökningar och vägbeskrivninger

Yttra berg...
En gård som bevarats sedan tiden före 1800-talets skiften. Här möter man ett landskap som var vanligt förr och i gårdsmuseet många gamla föremål. Fyra vandringsstigar utgår härifrån. Vacker utsikt över nejden.
OrtFalkenberg
Äskhults by
En by med fyra gårdar kring ett litet bytorg som inte ändrats sen 1800-talet. De vackert omålade grå husen ligger pittoreskt på en höjd ovanför Svinsjön. Gå runt bland gårdarna och djuren eller vandra längs någon av byns fyra kulturstigar. Kaffestuga med hembakt. Fri...
OrtKungsbacka
Fjärås bräcka
Spektakulärt natursceneri! Naturreservat. Inlandsisen gjorde halt här och enorma mängder sand och grus från smältvattnet bildade åsen eller bräckan. I ett naturrum 6o m över havet fikar man med majestätisk utsikt där man även får veta mer om naturreservatet och vandringsspåren.
OrtKungsbacka
Kungsbacka
En anonym stad med vacker stadskärna. Spankulera runt och se de vackra trädbyggnaderna, besök utsiktstornet eller ta en promenad längs Kungsbackaån. Bra shoppingstråk och alltid något på gång kring Stora torget. Kan stoltsera med att varit både Sveriges och Danmarks minsta...
OrtKungsbacka
Kungsbacka - tur med natur och kultur.
Från Kungsbacka mot två riktiga pärlor inåt landet. Fjärås bräcka är en 60 m hög så där man kan fika med enastående utsikt eller blir basen för en vandring. Äskhults by är gammal klungby från 1800-talet. 
OrtKungsbacka
Åkulla bokskogar friluftsgård
Här kan man vandra, hyra kajak, hyra roddbåt eller bara fika eller luncha. Inte långt härifrån ligger Bockstens mosse samt Bexells talande stenar. 
OrtVarberg
Bockstens mosse...
Mossen som är känd genom fyndet av den naturligt konserverade Bockstensmannen som hittades i dessa skogar. Vacker vandring i bokskog och mossmarker. Mannen ifråga kan beskådas på Varbergs fästning.
OrtVarberg
Ätraforsrundan - Hallands vackraste väg?
Det finns flera fina vägar i Halland men denna är svårslagen. Några stopp är mer utsatt för att slingan skall bli korrekt. Börjar med bad och slutar med vandring.
OrtFalkenberg
Axtorna slagfält...
Det här slaget är inte så uppmärksammat i svenska historieböcker av den enkla andledningen att Sverige förlorade stort. Fältet är i princip lika öppet som då slaget stod här år 1565. Skyltar informerar.
OrtFalkenberg
Bexells talande stenar
Alfred Bexell var en säregen man som lät rista visdomsord i skogarna nära Åkulla. Bexells bostad inne i Varberg är en av stadens vackrare trähus.
OrtVarberg
Tjolöholms slott
Kungsbackabornas mötesplats vid högtider och helger ett resmål i toppklass. Strosa runt slottet och slottsträdgården eller mot Näsbofjorden och strandbadet. Slottsbutik med kafé och vagnsmuseum. Missa inte allmogebyn och trädgården med sommarbuffé och picknickkorgar.
OrtKungsbacka
Virsehatt...
Ett av flera utsiktsberg i Halland. Efter en kortare vandring når man en avsats med mäktig utsikt. En markerad stig går från parkeringen över berget och vidare till hagmarkerna nedanför.
OrtHalmstad
Ästad Vingård
Vingårdar blir allt vanligare, likaså SPA-hotell. Ästad Vingård är både ock. På Ästad går det utmärkt att som gäst äta frukost, lunch eller middag. Vackert beläget mellan Älvasjön och Byasjön.
OrtTvååker
Särö
En fashionabel förort och semesterort som var en av kung Gustav V favoriter och tennisbanan han spelat på finns kvar. Blomstermåla är restaurangen som lockar långväga gäster. Mot vattnet ligger Särö Västerskog naturreservat med stränder och vandringsleder i vacker ekskog. 
OrtKungsbacka
Borrås Skåra.
En kort promenad från parkeringen får man uppleva denna 100 m långa, 10 m djupa och endast 0,5-2 meter breda klyfta. Sägner säger att man måste hoppa över klyftan för att bevisa ett och annat. Prova inte.
Ortbergsklyfta
Blomstermåla Restaurang Särö.
Restaurangen är en riktig pärla och namnet har inget med den småländska orten att göra utan var ett pojkstreck där någon målade blommor på ett av tågen som gick hit.
OrtKungsbacka
Särö Västerskog.
Ett litet naturreservat som erbjuder flera lite kortare vandringsleder med enastående naturupplevelser. En fin badplats, bokskog med svalkande skugga och utsikt över Västerhavet.
OrtKungsbacka
Vallervik bad och camping...
OrtKungsbacka
Åsa havsbad och camping...
Här kan man uppleva underbara bad. Ett riktigt strandcafé med enklare rätter med stort trädäck. Åsa camping är en av landets äldsta.
OrtKungsbacka
Danska fall
Ett naturreservat som bjuder på vattenfall efter en kort eller lite längre vandring dit. Fascinerande resmål året om men mest vattenupplevelse under vårfloden.
OrtHalmstad
Gårda brygga.
Vid Gårda är det vattensport i alla dess former som gäller. Även badstrand och småbåtshamn. Strandkiosk med enklare maträtter.
OrtKungsbacka
Grimetons radiostation
Ett av Sveriges femton världsarv. Innan Internet fanns gällde långvågsradio och då krävdes ett nät av enorma master som dem i Grimeton. En mäktig syn att se dem försvinna kilometervis över fälten. Stationen är intakt och fungerande som på 1920-talet. Besökscentrum med kafé....
OrtVarberg
Gottskär
På Onsalahalvön ligger semesterorten Gottskär dit sol- och badtörstande kan ta sig till öppet hav och lite sjöliv. Kanske hyra en kajak i egen regi eller med guide eller det lugnare alternativet att äta Jönssons konditoris berömda hallontårta.
OrtKungsbacka
Ny Varberg klosterruin...
Detta är en rest av gamla Varberg eller Nyby som det hette och är en gammal klosterruin. Anders Arborelius som idag är Sveriges ende kardinal i Vatikanen var här 2014 och mottog stenar från klostret.
OrtVarberg
Gamla Varberg naturreservat...
Ordet varberg kommer från vårdkaseberg som är just vad som låg här. Ett högt berg där man satte fyr på eldar för att varna intilliggande. Efter en kort vandring når man utsiktsplats som blickar ut mot havet och Varberg.
OrtVarberg
Solhaga stenugnsbageri
Bageri och kafé med fantastisk kvalitet i en miljö som är vacker och rogivande. Om vädret tillåter fikar man på veranda eller i trädgården. Solhaga stenugnsbageri är väl värt en lång resa i sig.
OrtFalkenberg
Marinmuseet i Varberg.
Ett privat museum som drivs av en entusiast som samlat miljontals föremål. En stor samling utombordare står ut men mest imponerande är föremålen från M/S Gripsholm som gick till USA.
OrtVarberg
Getterön naturum och naturreservat
Ett naturum för den vetgirige med kafé och lunchrestaurang. Fågelskådningsplatser och vandringsleder.
OrtVarberg
Berte Museum - Livet på landet
En imponerande samling jordbruksredskap som visar livet innan under jordbrukets successiva modernisering. Startat av grundaren till SIA glass vilket är sprunget ur intilliggande Berte Qvarn med anor från 1500-talet.
OrtFalkenberg
Strandpromenaden i Varberg
Kanske en av landets finaste strandpromenader. Med start i Varbergs hamn passeras  det kända kallbadhuset, Varbergs fästning, ett spa-hotell och Subbe fyr.
OrtVarberg
Avstickare Varberg till Falkenberg
RUNDTUR. Få vägar är lika vackra som denna. Här passeras en rad sevärdheter som Träslövs läge för en glass i hamnen, flera stränder och natursköna platser. 
OrtFalkenberg
Varberg
Varbergs fästning och kallbadhuset är signaturbyggnader som är måsten. Från fiskehamnen utgår turer med fiskebåt eller färja till Danmark. En promenad längs fästningen till ett av tre span rekommenderas. Är detta Sveriges spa-tätaste ort? 
OrtVarberg
Ivars kulle.
En friliggande begravningshög från bronsåldern eller järnåldern som ses från E6 där den reser sig sju meter över fälten utanför Halmstad.
OrtHalmstad
Apelviken
Ett av Västkustens bästa stränder. Ett strandliv som når höga höjder under högsäsongen. Smidigt biltåg från Varberg hit.
OrtVarberg
Getterön 5:e vik.
Getteröns badstränder är numrerade efter vikarna de ligger vid. 5:e vik anses vara den bästa av stränderna. Här intill finns restaurang med kafé samt vandrarhem. Fin utsikt från intilliggande klippa.
OrtVarberg
Varbergs kusthotell...
Mångfaldigt prisbelönt och inrymt i ett gammalt sanatorium. Här kan man ta en drink, fika eller äta gott och bo över för den delen. Intill finns badstrand och två vandringar; en kortare till fyren samt en längre till fästningen.
OrtVarberg
Träslövs läge
Det lilla fiskeläget med sin egen dialekt Läjesboa växte till Hallands största fiskehamn. Här kan man köpa färska havskräftor, äta glass på Tre skopor eller bada på långgrund strand. Missa inte piren med de färggranna fiskebodarna eller gränderna bland de låga husen.
OrtVarberg
Gamla Köpstads naturreservat...
På medeltiden låg en köpstad här vilket var en handelsplats helt enkelt. Uppifrån fågeltornet ser man rester av hamnen en bit ut från stranden och skådar fåglar såklart. Även båtmuseum.
OrtVarberg
Hallands kustväg Falkenberg till Halmstad.
RUNDTUR. Hallands och en av Sveriges vackraste vägsträckor. Det mest ses nära parkeringar men vid t ex Lynga bör man ta sig en vandring upp på Sveriges högsta sanddyna. Fika i Särdals kvarn och flera stränder för picknick.
OrtFalkenberg
Falkenberg
Staden, stranden och ån. Det kan sägas sammanfatta Falkenberg. Tre stråk täcker detta. Den äldre stadsdelen kring kyrkan via Storgatan. Stranden som nås från Tullbron och längs Ätran på Doktorspromenaden där man ser fina villor och kan stöta på laxfiskare. På senare tid har...
OrtFalkenberg




Ämnen