Bohuslän

Bohuslän lockar med väldigt mycket men vi har valt ut de bästa besöksmålen och sevärdheterna. Även heldagsutflykter runt ö för ö eller från ort till ort. Sevärdheter i Bohuslän.

 

87 st
Sök nära
Sergels Torg 2, Stockholm Ändra
Uppdatera
Ort eller adress x

Ange startplats för sökningar och vägbeskrivninger

Bohusläns museum
Bohusläns historia visas i tre fasta delar. Den konstintresserade får en konsthall och den båtbitne får en båthall med allmoge och fritidsbåtar.  Museibutik och restaurang med lokala specialiteter.
OrtUddevalla
Gustafsberg
Sveriges äldsta bad-och kurort med anor från 1700-talet. Välbevarad bebyggelse och park i vackert läge vid Byfjorden. Kafé och restaurang.  Varmbadhuset är idag vandrarhem men badstrand finns.
OrtUddevalla
Uddevalla strandpromenad...
En mycket vacker promenad längs vattnet i Uddevalla. Med start vid Svenskholmen forsätter man på en spång längs berget och vidare förbi Sveriges äldsta badort Gustafsberg.
OrtUddevalla
Gamla Rikstvåan...
Denna byggnadsminnesmärkta väg är en del av den gamla Riksväg 2, kallad Rikstvåan som, innan asfalten tog över, är byggd i gatsten. 
OrtLjungskile
Älgafallet.
Ett vattenfall som delas mellan Sverige och Norge. Mest spektakulärt när det är mycket vatten på våren eller efter regn. Fallet beskådas ovanifrån (Sverige) och nerifrån där det finns rastplatser i (Norge).
OrtStrömstad
Lyckorna
En liten kurort vars bebyggelse från sent 1800 till 1920 ger Lyckorna dess prägel trots att kallbadhusen är rivna. Två restauranger av hög klass och trevliga promenadmöjligheter.
OrtUddevalla
Olsborg.
En borgruin där Olav den helige hade en fornborg på 1000-talet, men denna borg är från 1502. Så mycket kvar av befästningen finns inte men utsikten med rastplats är enastående.
OrtTanum
Villa Sjötorp...
Villa Sjötorp är en sekelskiftesvilla som idag är ett privatägt hotell strax intill Lyckorna. Ägarinnan är släkt i nedstigande led till byggherren. Den rogivande tomten har gungor, klassiska trädgårdsmöbler och vilstolar.
OrtLjungskile
Munkedals herrgård...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt fler bilder till bildspel.
OrtMunkedal
Gamla bruket Munkedal...
Bruket med anor från 1500-talet lade om från järn till att fokusera på pappersframställning. Vid platsen för det gamla bruket finns några äldre byggnader. Våffelstuga i juli. 
OrtMunkedal
Saltkällan.
Ett mysigt bad med gräsmattor och sandstrand samt ett populärt kafé. Vattnet är Saltkällefjorden som är en förgrening av Gullmarsfjorden. Brygga, hopptorn och minigolf.
OrtMunkedal
Munkedals museijärnväg...
Denna museijärnväg drivs av några entusiaster som sommartid kör turister ned till Munkedals hamn.
OrtMunkedal
Björnerödspiggen.
Hit kan man ta sig från två håll där vi valt den längre men lättare på 1,5 km. Väl framme vid Bohusläns högsta punkt möter ett utsiktstorn som möjliggör utsikt över Norge och Bohuskusten.
OrtStrömstad
Torreby slott.
Torreby står omnämnt redan 1307. Det här slottet uppfördes dock först 1887 med pengar man förtjänat på trävaruexport till Spanien. Här golfar man och äter gott.
OrtMunkedal
Lökebergs hällristning.
Efter en c:a en km lång vandring når man en av Sveriges märkligaste och intressantaste hällristningar. Det är också en av de största med bland annat 150 inristade skepp. 
OrtMunkedal
Stenehed fornminnesområde.
Här finns sammanlagt tre typer av fornlämningar från järnåldern. Bautastenar, en skeppssättning och ett gravfält. Bautastenarna är inte så storslagna men dess unikitet är hur de placerats.
OrtMunkedal
Gårviks badplats.
Denna badplats är majestätiskt skyddad av höga klippor. En kort promenad leder till en utsiktsplats på ett gammalt vårdkaseberg. Bryggor, hopptorn, sandstrand, toa och dusch.  
OrtMunkedal
Mariagården Stenungsund
Mariagården är ett byggnadsminne och byggdes på slutet av 1700-talet och är sommartid ett populärt trädgårdskafé.
OrtStenungsund
Svinesundsbroarna...
Två broar förbinder Sverige med Norge vid detta sund i Ringdalsfjorden. Den äldre bron har bäst utsiktsmöjligheter och kan både gå och cyklas över. Mäktiga scenerier utlovas.
OrtStrömstad
Bohus fästning
Besök borgen som belägrats 14 gånger men aldrig erövrats. Ett magnifikt läge över Göta och Nordre älv som strategiskt läge.  Ruiner återstår men en visning kan klä in fantasin i dess forna prakt.
OrtKungälv
Kungälv till Marstrand
RUNDTUR. Med start i mäktiga Bohus fästning snirklar man förbi Kärna bokskog och vidare mot havsnära Tofta herrgård för att slutligen nå Marstrand.
OrtKungälv
Fossums hällristningar.
Stor del kan vara en ristares verk. Till skillnad från de flesta andra hällarna de aldrig nåtts av Bronsålderns hav, men här passerade vägen till Bullarebygden. Är en hällristning i Världsarvet.
OrtTanum
Stenungsund till Klädesholmen
RUNDTUR. En resa på Tjörn som ringlar fram på vackra vägar mellan fiskelägen, ett otroligt utsiktsberg mm, eller båttur till Dyrön och Åstol.  Turen slutar vid Klädesholmen med en Bohusläns bästa sjökrogar Salt & Sill.
OrtTjörn
Hawaii – Stenungsöns badplats
En av Västkustens största badplatser. Den är populär för att den är i det närmsta komplett. Sandstrand, brygga, hopptorn och klippor mm. Kiosk, toalett och handikappvänlig. 
OrtStenungsund
Tjörn och Orust med båttur som final.
En trevlig tur rakt västerut från Stenungsund på Tjörn och Orust. Rutten avslutas i Tuvesvik varifrån båtar tar dig till de öarna populära Käringön och Gullholmen.
OrtOrust
Blomsholms kulturarvsområde
Här finns fynd från stenåldern fram till medeltiden. Mest framträdande är Blomsholmsskeppet som är en av landets största skeppssättningar. Även kafé sommartid.
OrtStrömstad
Vitlycke museum & Tanums hällristningar
Ett världsarv med frimärkskända hällristningar från bronsåldern samt tillhörande Vitlycke museum där man beskriver livet på bronsåldern. Fri entré.
OrtTanum
Aspebergets hällristningar.
Mest utmärkande är en stor häll med bland annat bilder av tjurar, krigare och skepp. En promenadstig leder förbi både målade och omålade ristningar och bergets topp har en vacker utsiktsplats. Är en hällristning i Världsarvet.
OrtTanum
Tanumshede Gästgiveri...
Detta byggnadsminne har varit gästgiveri (mat och husrum) sedan 1663 och är troligen landets äldsta i obruten tjänst. Om maten var enklare på 1600-talet så är den desto mer vällagad i dag.
OrtTanum
Brastad hällristning - Skomakaren
Mitt i detta religiösa centrum från yngre bronsålder vimlar av hällristningar. Detta är den mest kända ristningen kallad Skomakaren vilken man på senare tid tror är en föregångare till järnålderns Tor.
OrtLysekil
Skåpesund utsikts- och rastplats.
En rastplats så nära vägen men med vacker utsikt över Skåpesundet som bildar gräns mellan Tjörn och Orust kan vara platsen för en picknick eller förarbyte.
OrtOrust
Litslebys hällristningar.
Hällen är mest känd för den 2,3 m långa ”Spjutguden” som faktiskt kan vara den yngsta ristningen och kan föreställa Oden. Järnåldersbåtar och en strid till häst är andra höjdpunkter.
OrtTanum
Nordens ark
Djurpark med syfte att rädda utrotningshotade djur. Varg, snöleopard och amurtiger är några men även svenska lantraser beskådas under en promenadslinga. Ett av Bohusläns populäraste besöksmål.
OrtSotenäs
Sotenäset.
RUNDTUR. Sotenäset är en halvö som gett namn åt Sotenäs kommun i vilken den betydligt namnkunnigare orten Smögen ingår. Här får vi smaka några härliga kustupplevelser.
OrtSotenäs
Dragsmarks kyrka och klosterruin
Detta kloster går tillbaka till tiden när Bohus län var norskt. Detta kloster som Barfotabröderna drev hade 141 gårdar som arrenderades ut på storhetstiden på 1300- och 1400-talen.
OrtUddevalla
Sundsby Säteri
Vacker herrgårdsmiljö från 1700-talet med kafé, restaurang och gårdsbutiker. Fina vandringsleder av olika svårighetsgrad med grillplatser.
OrtTjörn
Strömstad - liten stadspromenad...
En charmig stad tillika Sveriges västligaste. Vi följer strandpromenaden från stationen och håller strandlinjen förbi Laholmen, Norra hamnen och trästadsdelen Bukten. Kosteröarna nås härifrån.
OrtStrömstad
Greby gravfält
Bohusläns största gravfält med 180 synliga gravar. En mycket vacker plats att vandra runt bland de gåtfulla stenarna från tidig järnålder.
OrtTanum
Grebbestad
En bryggpromenad, ett utsiktsberg, fiskebåtar, båtliv och pittoreska små gränder. Grebbestad har något för alla. En riktigt bra restaurang och ett kafé av hög klass. 
OrtTanum
Fjällbacka
Det otroligt vackra och kuperade fiskeläget är känt från Camilla Läckbergs böcker och Ingrid Bergmans vistelser. Att vandra genom Kungsklyftan till Vettebergets utsiktstopp är ett måste.
OrtTanum




Ämnen