kulturmiljö
Sjöar på Gotland kallas träsk. Tingstäde träsk är en populär badsjö med flera intressanta kulturinslag att besöka i närområdet ifall solen går i moln.
- Till start: 180,2 Km
- Stopp: 1
- Ort: Tingstäde
- Avgift: Nej
Tingstäde träsk
Tingstäde träsk är en av Gotlands största insjöar. Här är det populärt att bada, fiska, paddla kanot och vintertid skridskoåkning.
Under 1100-talet fanns ett Bulverk vilket var en 170x170 m plattform med fyra längor hus på pålar mitt i sjön.
Pålarnas toppar sticker upp än idag över ytan. En modell av denna byggnad finns på Fornsalen i Visby.
Sevärdheter nära: Tingstäde träsk
Friluftsmuseet Norrland fornstuga visar hur man levde på Gotland på 1700-talet. Här finns bland annat en torkbastu, en smedja, ett boningshus, en ladugård med inventarier som sammantagen mycket väl speglar hur en vardag kan ha tett sig för 300 år sedan.
- Till start: 204,3 Km
- Stopp: 1
- Ort: Burs
- Avgift: Nej
Norrlanda fornstuga
Friluftsmuseet Norrland fornstuga visar hur man levde på Gotland på 1700-talet. Här finns bland annat en torkbastu, en smedja, ett boningshus, en ladugård med inventarier som sammantagen mycket väl speglar hur en vardag kan ha tett sig för 300 år sedan.
Sevärdheter nära: Norrlanda fornstuga.
En fullt fungerande kvarn som bara har tillräckligt med vatten i dammen några gånger om året. Övrig tid friluftsmuseum.
- Till start: 186,9 Km
- Stopp: 1
- Ort: Boge
- Avgift: Nej
Aner vattenkvarn
Aner vattenkvarn är en av få gotländska kvarnar från slutet av 1800-talet som är bevarade och restaurerade så att den fortfarande kan sättas igång och mala säd. Kvarnen var igång ända till 1940-talet men idag blir det bara två gånger om året med hjälp av den lokala hembygdsföreningen.
Den angränsande vattendammen är kritisk för att man ska få hjulet att snurra. Vattennivån gör att det är vår och höst som fungerar för kvarndrift.
På Gotland har man använt vatten- och väderkvarnar sedan medeltiden och som mest fanns ca 134 st. Vanligast är väderkvarnar och då på södra ön.
Vd andra tider är kvarnen värd ett besök och intill finns bänkar och bord för trevlig picknick.
Sevärdheter nära: Aner vattenkvarn
Ett kalkbruksområde med anor från 1600-talet som idag är ett välbevarat friluftsmuseum. Perfekt för kultur-picknick.
- Till start: 183,6 Km
- Stopp: 1
- Ort: Lärbro
- Avgift: Nej
Barläst
Barläst Kalkbruksområde är ett friluftsmuseum med infoskyltar som visar de gamla ugnarna som man använde en bit in på 1900-talet. Här har man brutit kalk sedan 1600-talet. Därefter togs Barläst över av de större aktörerna inom kalk och cementindustrin.
Platsen är inte bara intressant, den har ett vackert läge och passar bra för picknick och man har även en grillplats.
Barläst ägs och förvaltas av Lärbro Hembygdsförening.
Sevärdheter nära: Barläst
Vike minnesgård är ett sommaröppet museum där man får se en väl bevarad gotländsk strandgård från början av 1800-talet.
- Till start: 192,5 Km
- Stopp: 1
- Ort: Boge
- Avgift: Nej
Vike minnesgård
Vike är en väl bevarad gotländsk strandgård från början av 1800-talet. Idag är det ett sommaröppet museum och då endast vissa dagar i veckan.
Här finns en prunkande örtagård och ett änge dvs ett trädbeväxt område som hävdas (sköts) på gammalt vis med fagning (rensar fjolårslöv och gräs) i maj och slåtter (skörd) i juni.
Se hemsida för öppettider.
Sevärdheter nära: Vike minnesgård
Fiskeby, stugby och badstrand. Man kan sola på stranden men vill man bada i stugbyns pool så går det mot en avgift. Där finns även kiosk och sommarkafé.
- Till start: 204,0 Km
- Stopp: 1
- Ort: Tofta
- Avgift: Nej
Gnisvärd
Fisketraditionen här går långt tillbaka i historien. I närheten fanns en hamn redan på vikingatiden men fiskeläget av idag är främst av fiskebodar byggda på 1900-talet samt ett kapell från 1830-talet.
Här kan man bada på den fina stranden eller så tar man sig till intilliggande Strandbacka Stugby med tempererad pool, kiosk och ett sommarkafé.
På väg ned hit norrifrån åker man på en spikrak väg ned mot havet och längs den ligger Gnisvärds skeppssättningar från bronsåldern.
Sevärdheter nära: Gnisvärd
Under mitten av 1800-talet utkämpades Krimkriget mellan Ryssland och de allierade Frankrike och England vilka kom att använda Fårösunds hamn. När kolera bröt ut begravde man de döda här.
- Till start: 176,0 Km
- Stopp: 1
- Ort: Fårö
- Avgift: Nej
Ryssnäs och Engelska kyrkogården
Allra längs söderut på Fårö ligger Ryssudden och strax intill den plats som kallas engelska kyrkogården.
Som med alla märkliga namn finns det en förklaring. Krimkriget utkämpades 1853-1856 mellan Ryssland på och en allians av Storbritannien och Frankrike.
Både de engelska och franska flottorna använde under denna tid Fårösund som flottbas och under 1854 så utbröt kolera. De som dog var både befäl och manskap. Manskapet sänktes i havet medan befälen begravdes på Ryssudden vid denna plats som har 27 små gravkullar.