Städer och pittoreska orter.

Här har samlats det bästa av större städers intressantaste delar till väl utvalda mindre pittoreska städer och orter.

170 st
Sök nära
Sergels Torg 2, Stockholm Ändra
Uppdatera
Ort eller adress x

Ange startplats för sökningar och vägbeskrivninger

Riddarholmen
En lagom stor holme att spankulera runt eller bara vara nån timme. Tidigare kallad Gråmunkeholmen då ön dominerades av ett kloster. Här har Sveriges riksdag legat och det är fullt av vackra adelspalats. Ingen bor längre på holmen.
OrtRiddarholmen
Djurgårdsstaden och Beckholmen.
PROMENAD - Vad finns bakom Grönan? Jo en exklusiv stadsdel som anknyter till Bellman och att detta varit flottans mark. Ett bra fik och krog i toppklass passeras. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtDjurgården
Gamla Enskede
Strosa runt i en småstad nära storstan. En trädgårdsstad som givet sin popularitet kanske borde synas mer av moderna stadsplanerare. Man spankulerar runt stadsdelen på nån timme. På senare år har man fått kafé och krog i högsta klass och flera mysiga butiker.
OrtEnskede
Saltsjöbaden - promenad längs vattnet.
Från näst sista stationen på Saltsjöbanan går turen längs vattnet förbi några av de mest kända landmärkena. Flera bra krogalternativ och picknickplatser.
OrtSaltsjöbaden
Saltsjöbaden - guide.
Vi har valt ut de vackraste och mest kända byggnaderna i Saltsjöbaden. Beskåda från håll eller gå ända fram allt efter tid och lust. Natursköna vyer för picknick samt flera fik och krogar.
OrtSaltsjöbaden
Vaxholm.
De flesta som besöker ”Skärgårdens huvudstad” hamnar i Söderhamn med dess båt- och folkliv. Men Vaxholm är mer än så och vi har valt ut några pärlor. Res med SL: Tekniska högskolan buss 670 till Västerhamnsplan. Restid 45 minuter.
OrtVaxholm
Gustavsberg
Megakulturell eller shopaholic? I Gustavsbergs hamn fyndar du i outlets och antikaffärer. Bra fik och restauranger i ett stycke svensk industrihistoria.
OrtGustavsberg
Södertälje - stadspromenad
Sammansatt av äkta Södertäljebor är detta ett alternativ till att gå upp på kända Torekällberget. Från stationen passeras kanalen och historiska byggnader.
OrtSödertälje
Södertälje - liten stadsguide.
Mest sevärt är Tom-tits Experiment och Torekällbergets friluftsmuseum. Men den vackra strandpromenaden förbi slussen och ångfartyget Ejdern är en bonus. Res med SL: Från Stockholm City pendeltåg 40/41 mot Södertälje centrum till Södertälje centrum. C:a 45 min.
OrtSödertälje
Dalarö - en sommarpärla.
Vi har försökt ta med det man bör ha sett när man besökt Dalarö. Utsiktsplatser, historiska byggnader, fik och restauranger samt ett pulserande sjöliv.  ...
OrtDalarö
Dalarö runt
PROMENAD - En pittoresk gammal semesterort som måste upplevas. Utöver centrala Dalarö, från torget ner till hamnen, går turen runt till småbåtshamnen och kanalen.
OrtDalarö
Dalarö - lilla promenaden.
En liten promenad som givetvis får med det man måste ha sett när man besökt Dalarö. Utsiktsplatser, historiska byggnader, fik , restauranger och sjöliv.
OrtDalarö
Stavsnäs by - pittoresk promenad
Stavsnäs är mer än en hamn. En tur förbi vikar och uddar med vacker utsikt, mysiga små hus och vacker natur. Ett hembageri att fika på är inte i vägen.
OrtVärmdö
Sigtuna - Sveriges äldsta stad.
Inte bara Sveriges äldsta stad utan en pittoresk idyll som är väl värd ett besök. Den som aldrig besökt Sigtuna har verkligen något att se fram emot. Resa med SL: Pendeltåg 41 från Stockholm City t Märsta station, Buss 570/579 till Sigtuna busstation. Totalt c:a 1 t
OrtSigtuna
Sigtuna stadspromenad
Inte bara Sveriges äldsta stad utan en pittoresk idyll som är väl värd ett besök. Den som aldrig besökt Sigtuna har verkligen något att se fram emot.
OrtSigtuna
Nynäshamn - en nära havet upplevelse.
GUIDE - Pendeln stannar ett stenkast från en nära-havet upplevelse. Gå runt bland bodarna i hamnen eller strandpromenaden mot ön Trehörningen och utsiktstornet.
OrtNynäshamn
Nynäs korta strandpromenad till Trehöringen.
Strandpromenaden söder om Nynäshamn är flera kilometer lång. Här smakar vi bara på den lite men tar turen runt ön Trehörningen med utsiktstorn mot havet.
OrtNynäshamn
Trosa - guide till världens ände.
Trosa är en fantastisk liten stad som blommar upp på sommaren men kan besökas året om. Hamnen och den ringlande ån och dess pittoreska bebyggelse kännetecknar staden. OBS! man åker inte med SL utan det är Trosabussen som kör fina bussar från Liljeholmen strax söder om...
OrtTrosa
Trosa - en stadspromenad
Pittoreska Trosa är det perfekta utflyktsmålet. Mycket att se på inom gångavstånd bland vackra trähus eller längs ån och många kaféer och restauranger.
OrtTrosa
Strängnäs
Den pittoreska gamla staden blandar träbebyggelse med ståndsmässiga stenhus och är sevärd året om. Ät på Edsbacka Bistro som drivs av Christer Lingström.
OrtSträngnäs
Norrtälje - en stadspromenad
Norrtälje är en riktigt mysig småstad som placerar sig högt upp i listan över populära sommarstäder. Naturskönt och pittoreskt med fika och shopping.
OrtNorrtälje
Norrtälje - Roslagens huvudstad.
En knapp timmes bilresa från Stockholm ligger denna pittoreska stad. Gå längs ån, se vackra trähus, shoppa och runda av med restaurang eller gammelfika. Missa inte den helt nya stadsdelen vid Norrtäljeviken. ...
OrtNorrtälje
Furusund - en pärla i Roslagen.
Furusund har sedan mycket gamla tider haft betydelse som hamn och en yttre nordlig utpost till Stockholms inlopp. Idag är den ett populärt resmål med en rad intressanta byggnader. Har du väl tagit dig hit är allt inom gångavstånd.  ...
OrtNorrtälje
Uppsala
Hem för studenter och kungar från Vasa till Bernadotte. Vi har hittat några måsten. 45 minuter från Stockholm möter du Sveriges fjärde stad.
OrtUppsala
Uppsala - En kunglig promenad
Uppsala har varit hem för kungligheter från Vasa till Bernadotte. Här går en promenad från 1500-talets Vasaborg till Kung Carl Gustavs studentmiljö.
OrtUppsala
Uppsala längs Fyrisån.
Man har inte sett Uppsala om man inte sett Fyrisån. Man kan strosa upp och ned längs den men vi passar på att markera ut några sevärdheter längs ån eller strax intill.
OrtUppsala
Enköping - parkernas stad.
Enköpings parker är verkligen enastående. Bland annat bjuder man in kända trädgårdsarkitekter och man har även en trädgårdsutbildning i staden så elever får skapa nytt i parkerna.
OrtEnköping
Enköping en parkpromenad - Hälsans stig.
Enköpings parker är bland Sveriges allra vackraste och man har hela tjugo stycken. Denna tur passerar de finaste parkerna men även de viktigaste sevärdheterna.
OrtEnköping
Malmköping
I hundrafemtio år låg det stora exercisfältet Malmahed här. Denna inslumrade garnisonsstad bjuder på mycket sevärd bebyggelse, butiker och hantverksbodar. Årets höjdpunkt är marknaden en vecka varje sommar när tivoli och knallar kommer hit.
OrtFlen
Eskilstuna - Guide
Rademachersmedjorna där traditionellt hantverk visas i trähus från 1600-talet är ett måste. Stadens parker, sprudlande Munktellstaden och Parken Zoo därefter.
OrtEskilstuna
Eskilstuna stadspromenad
En historisk resa från bruk till industrier. Längs vatten och genom parker. I Rademachersmedjornas bruksmiljö samt Munktellstadens kulturcentrum.
OrtEskilstuna
Nyköping - guide.
I Nyköpingshus lät kung Birger sina bröder svälta ihjäl i fängelset vilket kallats Nyköpings gästabud. Även hamnen och ån med uppskyltade informationsskyltar rekommenderas.
OrtNyköping
Kustvägen mellan tre köpingar från Ny- till Norrköping.
RUNDTUR: En av de trevligare omvägarna mellan två städer som man kan ta för att slippa motorvägen. Två vägfärjor över havsvikar ger gratis båtfärd och man en slottsruin, en bruksort och überpittoreska Söderköping.
OrtNyköping
Nyköping - stadspromenad.
En promenad uppskyltad av Södermanlands turistbyrå med historiskt tema. Vi har valt att kapa den lite men dragit ut den till hamnen och lagt till några krogar.
OrtNyköping
Torshälla
En av Sveriges äldsta städer, liten och överskådlig och pittoresk som få. Man behöver inte har mycket fantasi för att känna hur livet var förr.
OrtTorshälla
Medeltidsresa från Västerås till Örebro...
Detta är en rundtur till några noga utvalda sevärdheter som vi har besökt och rekommenderar. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt fler bilder till bildspel.
OrtVästerås
Västerås - guide.
Sikta in dig på slottet, domkyrkan, botaniska trädgården och det pittoreska området Kyrkbacken. Domkyrkan har fått 3 stjärnor i Guide Michelins turistböcker.
OrtVästerås
Västerås stadspromenad.
En varierande promenad förbi slottet, botaniska trädgården och det pittoreska området Kyrkbacken. Domkyrkan har fått 3 stjärnor i Guide Michelins turistböcker.
OrtVästerås
Oxelösund och Femörefortet
RUNDTUR: Styr kosan mot det pittoreska Gamla Oxelösund med dess lilla krog i bevarad skärgårdsmiljö. Sedan vidare till den gamla försvarsanläggningen Femörefortet som är ett måste med mäktiga kanoner riktade mot öppet hav och fin vandring.
OrtOxelösund
Grisslehamn
Åk till en fiskehamn vid havet i Albert Engströms fotspår. Köp fisk eller choklad i hamnbodar, ät gott på Spahotellet eller bara njut av öppet hav. Res med SL: Tekniska högskolan buss 676 Norrtälje busstation. 
 Buss 637 till Grislehamn.
 Totalt c:a 2 t 26 min
OrtGrisslehamn




Ämnen

288 st

Utsiktsplatser av högsta klass.

Utsiktsplatser i Stockholm men även runt hela landet med vackra vyer, i natur- eller stadsmiljö där ”kartan” ses live. Flertalet nås efter vandring och ofta utmärkta för picknick.Fina utsiktsplatser med bil runt Stockholm. Utsiktsplatser i Sverige.  
58 st

Semesterorter

Små och stora platser som blommar upp på sommaren och där de flesta har gemensamt att man med fördel kan stanna en längre tid. Som en semesterresa helt enkelt.
223 st

Skärgård och hav landvägen.

Stockholms skärgård med bil, buss eller cykel nås dessa sjönära utflyktsmål. Sjökrogar, stränder, mysiga små orter och enastående naturupplevelser.
199 st

Naturreservat och vandringsleder.

Orörd natur där skogar ser ut som i sagoböckerna. Njut av vackra och intressanta naturupplevelser.
170 st

Städer och pittoreska orter.

Här har samlats det bästa av större städers intressantaste delar till väl utvalda mindre pittoreska städer och orter.
180 st

Bästa stränderna för bad och vandring.

Härliga bad javisst men strandsäsong är inte bara badsäsong. Vandra längs stränder och njut av utsikten. Picknick och grilla året om.
183 st

Slott och herrgårdar.

Utvalda slott och herrgårdar som kan besökas. Vackra miljöer, parker för picknick, kaféer, och restauranger. Guidningar och aktiviteter.
156 st

Parker, oaser och häng.

Vad skönt att det finns oaser även i eller nära en storstad. Kanske hitt på nåt på andra sidan storstadsdjungeln?
121 st

Bruksorter och industriminnen.

Industrins vagga stod i bruksorterna. Upplev småortsgemyt i historiska miljöer med byggnader för olika funktioner eller rang i samhället.
207 st

Byar och gamla bondesamhället.

Stora och små gårdar utspridda eller i byar. Även fiskebyar och fiskelägen då fiske ofta var en bisyssla för bönderna.
68 st

Fornminnen - stenålder till vikingatid.

Upplev stenålderns megalitgravar, bronsåldern med hällristningar, järnåldern med fornborgar, storhögar och runstenar.
103 st

Arkitekturpärlor och landmärken

Moderna arkitekturpärlor och unika landmärken värda att ”se upp till”.
350 st

Museer och friluftsmuseer.

Här har vi samlat allt från regelrätta museer till permanenta samlingar eller delar av slott som är museum samt många friluftsmuseer.
215 st

Måltidsutflykter.

Vi har besökt en rad restauranger med en miljö som ger matupplevelsen det där lilla extra. Tonvikt på krogar i klassisk miljö och utanför städerna.
164 st

Café- och kondisutflykter.

Åk iväg en bit och ta en fika. De här kaféerna har alla något speciellt förutom det man serverar. Vilka har du kvar att besöka?  Mysiga fik främst utanför Stockholm.
44 st

Djur i gårdar och hagar.

Förr i tiden var våra husdjur mer än hund och katt. Besök gårdar med kor, höns, getter, får, grisar och hästar. Mer exotiska djur finns också.