Bruksorter och industriminnen.

Industrins vagga stod i bruksorterna. Upplev småortsgemyt i historiska miljöer med byggnader för olika funktioner eller rang i samhället.

121 st
Sök nära
Sergels Torg 2, Stockholm Ändra
Uppdatera
Ort eller adress x

Ange startplats för sökningar och vägbeskrivninger

Tumba bruk och bruksmuseum.
Bruket kan besökas även när inte museet är öppet. Studera byggnader för sedeltillverkning och den tydliga uppdelningen av bostäder för arbetare ledning. ...
OrtBotkyrka
Stenhamra stenbrott och stenhuggareby.
En ovanligt väl bevarad industrimiljö från sent 1800. De mäktiga dagbrotten är populära fotoobjekt och de många byggnaderna presenteras med infoskyltar. ...
OrtStenhamra
Vira bruk
Här tillverkades större delen av svenska arméns värjor, hugg- och stickvapen ända till mitten av 1800-talet. I juli visas pjäsen Wiraspelen i 1700-tals smedsmiljö med amatörer och några proffs. Äter gör man på Wira Tingshuset.  ...
OrtÖsteråker
Nykvarn
Lådbilslandet känner många till, men den sörmländska idyllen har mer att erbjuda som ett klassiskt Folkets park eller frossa i bakverk på Taxinge slott.
OrtNykvarn
Två mälarslott och en bruksort
Strax efter Södertälje, om man kommer norrifrån, börjar denna mysiga biltur. Om man startar på förmiddagen och åker till Taxinge så blir det perfekt för förmiddagsfika på ett av norra Europas största kakbord. Därefter ringlar vägen vidare till Gripsholm, i närheten av...
OrtSträngnäs
Stora Vika
Miljontals ton cement har genom åren tillverkats i det nu öde bruket. Kalksten finns det nämligen gott om vilket bidrar till de ovanliga fjärilsarterna här.
OrtNynäshamn
Rånäs
Nästan allt är vackert på Rånäs. Bruket, empireslottet och den magnifika ladugården inbjuder alla till att plocka upp kameran! Här, vid Skedviken i Roslagens famn, är du omgiven av vacker natur och tjusiga bruks- och slottsmiljöer, som gjorda för en romantisk utflykt på tu man...
OrtNorrtälje
Skottvångs gruva
Skottvångs gruva har levt i symbios med närliggande Åkers styckebruk. Gruvområdet kan man bese på egen hand eller guidas under sommaren. På sommaren är värdshuset öppet för mat och dryck ofta med liveunderhållning.
OrtMariefred
Åkers Styckebruk
Åkers styckebruk är en av landets äldsta bruksorter och här finner man en genuin bruksmiljö med bland annat hytta från 1795, herrgård med park och flera olika välbevarade byggnader. ...
OrtSträngnäs
Edsbro bruk
En tidsresa på tusen år. Här finns mycket att uppleva. En skolmiljö från 1800-talet, ett vallonbruk från 1600-talet och en vikingatida fornborg. Res med SL: Tekniska högskolan buss 639 till Edsbro bruksgata. 1t 22 min
OrtEdsbro
Skebo bruk
På Upplands äldsta järnbruk står smedja, murhus och kvarn kvar från tiden när järnet var Sveriges guld. Här finns ett intressant bruksmuseum. Res med SL: Tekniska högskolan buss 639 till Skebo bruk södra.
 Totalt c:a 1 t 28 min
OrtSkebobruk
Rademachersmedjorna
Reinhold Rademacher kom från Livland på 1600-talet och byggde upp smedjorna. Idag ett friluftsmuseum där hantverk och traditioner hålls levande. Hantverksbutiker, kaféer och restauranger.
OrtEskilstuna
Västmanland runt från Västerås till Skultuna...
Västerås med Kyrkbacken och domkyrkan, Världsarvet Engelsbergs bruk och andra bruksmiljöer i Sura- och Hallstahammar, brunnsmiljö i Sätra brunn, Skultuna med outlet shopping.
OrtVästerås
Gimo
En romantisk weekend på Gimo herrgård eller bara en dag på bruket. Knutmassomuséet och pittoreska Stenhusgatan med sina arbetarbostäder är måsten.
OrtÖsthammar
Österbybruk
Många upplevelser erbjuds. Herrgården med park, värdshus och Bruno Liljefors ateljé men framförallt ett mycket välbevarat vallonbruk från 1600-talet.
OrtÖsterbybruk
Hargs bruk...
OrtÖsthammar
Bruksresa från gruva till smide.
Det är rätt otroligt att en stor stenbumling med malm kan bli det finaste stål. På en resa mellan tre orter i Uppland följer man i princip malmens väg från gruva till färdigt smide.
OrtÖsthammar
Dannemora gruva
En gång Sveriges främsta järnmalmsgruva och är ca 600 meter djup. Stängdes 1992 men togs 2012 åter i drift. Den ursprungliga bruksmiljön är väl bevarad.
OrtÖsthammar
Skultuna
Ett av Sveriges populäraste turistmål. Här kan man shoppa på outlets, fika, besöka museum för mässingstillverkning. eller flanera i den vackra bruksorten.
OrtSkultuna
Sala silvergruva
I Sala bedrevs gruvdrift från 1400-talet till 1908. Mycket att se i området och ett gruvmuseum är gratis. 155 m ned i gruvan tas man med guidad tur. Här finns butiker, café och restaurang mm som främst är öppna sommartid och lov.
OrtSala
Nävekvarn
Bruket då det stavades med Q, var känt för sina gjutjärnsspisar. Gå runt i bruksområdets vackra byggnader samt i hamnområdet med fik, folkpark, aktersnurremuseum och småbåtshamn.
OrtNyköping
Sätra brunn - rogivande brunnsort.
Sätra Brunn har ända sedan den öppnades på början av 1700-talet varit brunnsort men på senare år har det utvecklats till ett Spa. Här finns hela 86 vackra byggnader att beskåda.
OrtSala
Brukstur Nordväst om Uppsala...
Så många som tre bruk passeras på denna omväxlande rundtur. Natursköna Ön i Hedesunda och Gysinge byggnadsvård är två avvikande besöksmål på turen.
OrtTierp
Ullfors bruk...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information.
OrtTierp
Surahammar
Här byggdes hjul och axlar till järnvägen och ett museum visar den processen. Sevärt är Bruksherrgården och Gyllene hjulet, Sveriges största mc-museum.
OrtSurahammar
Forsmarks bruk
Bruket är ett mycket välbevarat vallonbruk och den engelska parken anses vara en av Sveriges vackraste parker. Här finns ett café och Forsmarks Wärdshus.
OrtÖsthammar
Lövstabruk
Ägt av Louis de Geer, svenska industrins fader, och var på sin tid landets största järnbruk. Här finns mycket att uppleva samt två snitslade promenader.
OrtTierp
Strömsbergs bruk
Strömsberg är ett komplett bruk med alla industri- och herrgårdsbyggnader från 16 och 1800-talen bevarade. Ofta vald plats för filmer tex Bille Augusts Den goda viljan.
OrtTierp
Gysinge bruk och herrgård
I Gästriklands järnrike vackert belägen vid Dalälvens strida forsar ligger Gysinge Bruk som är ett välbevarat vallonbruk från 1600-talet.
OrtSandviken
Söderfors bruk
Man tappar andan när man ser ett grekiskt tempel i en engelsk park på den uppländska landsbygden. Söderfors är ett järnbruk med historia som även är i drift.
OrtTierp
Kolsva
OrtKöping
Jädersbruk
Jädersbruk är ett noga utvalt besöksmål som vi verkligen kan rekommendera.   Vi är inte klara med texten till detta men håll till godo med bilder, vägbeskrivning och karta.
OrtArboga
Rejmyre glasbruk.
Glas blåser man även utanför Småland. Här kan man uppleva glasblåsning och handla glas billigt. Man är särskilt bra på glasserviser och levererar Operakällarens glasservis samt glas till champagnekännaren Rikard Juhlin.
OrtFinspång
Karlholmsbruk
Anlagt på 1720-talet av Charles de Geer när skogen runt Lövsta bruk tagit slut och medfört kolbrist. Bruket är väl bevarat sen smedjan renoverades 1973.
OrtTierp
Engelsbergs bruk...-världsarv.
Ett av världens viktigaste industriminnen och Engelsberg är lanets mest intakta. Man kan boka guidning eller bara vandra runt parken och byggnaderna men herrgården är privat.
OrtFagersta
Mellan Norrköping och Örebro till bruksorter längs vackra vägar...
Med start i Norrköping passeras Finspångs bruk och slott, Rejmyre glasbruk, Övre Häfla bruk, Brevens bruk till Örebro med slottet och stadens övriga sevärdheter.
OrtNorrköping
Övre Hävla bruk.
Detta järnbruk med hammarsmedja är Sveriges bäst bevarade och var i drift till 1924. Idag ett hembygdsmuseum som kan besökas året om men för att se byggnader interiört se hemsida.
OrtFinspång
Karmansbo bruk...
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px 'Trebuchet MS'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} ...
OrtSkinnskatteberg
Gamla byn - Avesta
Gamla byn är Avestas äldsta stadsdel. Beläget intill Dalälven ligger denna levande och välbevarade bruksmiljö med bebyggelse från 1630-talet och framåt.
OrtAvesta
Gruvresa runt Noren i Norberg.
Vid sjön Norens sydspets ligger pittoreska Norberg. Den här rundturen går runt sjön och vi passerar flera för Bergslagen typiska besöksmål som gruvor, smedjor mm. Start görs vid ett klassiskt konditori.
OrtNorberg




Ämnen

288 st

Utsiktsplatser av högsta klass.

Utsiktsplatser i Stockholm men även runt hela landet med vackra vyer, i natur- eller stadsmiljö där ”kartan” ses live. Flertalet nås efter vandring och ofta utmärkta för picknick.Fina utsiktsplatser med bil runt Stockholm. Utsiktsplatser i Sverige.  
58 st

Semesterorter

Små och stora platser som blommar upp på sommaren och där de flesta har gemensamt att man med fördel kan stanna en längre tid. Som en semesterresa helt enkelt.
223 st

Skärgård och hav landvägen.

Stockholms skärgård med bil, buss eller cykel nås dessa sjönära utflyktsmål. Sjökrogar, stränder, mysiga små orter och enastående naturupplevelser.
199 st

Naturreservat och vandringsleder.

Orörd natur där skogar ser ut som i sagoböckerna. Njut av vackra och intressanta naturupplevelser.
170 st

Städer och pittoreska orter.

Här har samlats det bästa av större städers intressantaste delar till väl utvalda mindre pittoreska städer och orter.
180 st

Bästa stränderna för bad och vandring.

Härliga bad javisst men strandsäsong är inte bara badsäsong. Vandra längs stränder och njut av utsikten. Picknick och grilla året om.
183 st

Slott och herrgårdar.

Utvalda slott och herrgårdar som kan besökas. Vackra miljöer, parker för picknick, kaféer, och restauranger. Guidningar och aktiviteter.
156 st

Parker, oaser och häng.

Vad skönt att det finns oaser även i eller nära en storstad. Kanske hitt på nåt på andra sidan storstadsdjungeln?
121 st

Bruksorter och industriminnen.

Industrins vagga stod i bruksorterna. Upplev småortsgemyt i historiska miljöer med byggnader för olika funktioner eller rang i samhället.
207 st

Byar och gamla bondesamhället.

Stora och små gårdar utspridda eller i byar. Även fiskebyar och fiskelägen då fiske ofta var en bisyssla för bönderna.
68 st

Fornminnen - stenålder till vikingatid.

Upplev stenålderns megalitgravar, bronsåldern med hällristningar, järnåldern med fornborgar, storhögar och runstenar.
103 st

Arkitekturpärlor och landmärken

Moderna arkitekturpärlor och unika landmärken värda att ”se upp till”.
350 st

Museer och friluftsmuseer.

Här har vi samlat allt från regelrätta museer till permanenta samlingar eller delar av slott som är museum samt många friluftsmuseer.
215 st

Måltidsutflykter.

Vi har besökt en rad restauranger med en miljö som ger matupplevelsen det där lilla extra. Tonvikt på krogar i klassisk miljö och utanför städerna.
164 st

Café- och kondisutflykter.

Åk iväg en bit och ta en fika. De här kaféerna har alla något speciellt förutom det man serverar. Vilka har du kvar att besöka?  Mysiga fik främst utanför Stockholm.
44 st

Djur i gårdar och hagar.

Förr i tiden var våra husdjur mer än hund och katt. Besök gårdar med kor, höns, getter, får, grisar och hästar. Mer exotiska djur finns också.