Naturreservat och vandringsleder.

Orörd natur där skogar ser ut som i sagoböckerna. Njut av vackra och intressanta naturupplevelser.

199 st
Sök nära
Sergels Torg 2, Stockholm Ändra
Uppdatera
Ort eller adress x

Ange startplats för sökningar och vägbeskrivninger

Nyckelviken naturreservat och herrgård
Runt tv-kända herrgården finns flera vackra naturstigar och fina klippbad. På gården finns djur, en mycket välvårdad trädgård och ett café. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtNacka
Hellasgården.
Med oändliga naturnära vandringsmöjligheter är det inte undra på att Hellasgården är så populärt. Sommartid varmt i vattnet och stughyrning. Bada, springa, grilla, fika eller luncha. Picknick funkar på de många rastplatserna.
OrtNacka
Långängens gård
En vacker 1800-talsgård med café och restaurang i natursköna omgivningar. Starta gärna promenaden härifrån ut i naturreservatet.
OrtLångängen
Långängen-Elfvik naturreservat
En bra start runt i naturreservatet är Långängens gård, kanske med en fika eller lunch. Här finns en skyltcentral där promenadstråk och stigar utgår.
OrtLångängen
Sjön Judarn
Vandra mellan två T-banestationer runt nästan hela sjön och förbi ett vackert slott. En sjö som liknar en tjärn och en riktig urskog.
OrtBromma
Judarskogens naturreservat
Vandra vackra sjön Judarn runt. Följ naturstigen och läs på skyltar om områdets natur och utveckling genom årtusenden. Åkeshovs slott med arboretum är bonus.
OrtBromma
Vandringsstigen Kärsön.
En 6 km lång stig går runt ön kantad av fyrahundraåriga ekar men också lövskog med mycket ovanlig flora efter att man planterade rara träd på 1800-talet.
OrtEkerö
Flaten runt
Gå runt en av stans renaste sjöar med ett utsiktsberg som ”höjdpunkt”. I princip är det du och naturen både en populär badplats och ett koloniområde passeras.
OrtSkarpnäck
Gömmaren naturreservat och bad.
En gång var Gömmaren en östersjöfjärd när vattnet stod 50 m högre. Besök den trolska naturen med en av de varmaste badsjöarna och fantastiskt fiske.
OrtHuddinge
Ågesta naturreservat
Här finns ett stort antal stigar och 6 km elljusspår. Eftersäsong kan man plocka svamp och bär eller bada på den populära badplatsen vid Magelungen.
OrtHuddinge
Grimsta naturreservat.
Ett fantastiskt område mellan Södra Ängby och Hässelby med vida hällmarker med tall-, ädel- och fuktlövskogar och vacker strandpromenad längs Mälaren.
OrtBromma
Bogesundslandets naturreservat.
Ett populärt friluftsområde med flera vandringsleder och möjlighet till bad, fiske, bär- och svampplockning. Passa även på att besöka Bogesunds slott.
OrtVaxholm
Bögs gård och naturstigen till Väsby sjöäng
Upplev närhistorien med ett levande jordbrukslandskap men även uppbyggda järnåldermiljöer och gamla odlingslandskapet till och med som på stenåldern.
OrtSollentuna
Västra Järva naturreservat
Upplev naturreservatet på en mäktig vandring runt Säbysjön. Man passerar en barockgård, hästgårdar, soldattorpsruiner, en rullstensås och vacker natur.
OrtJärfälla
Gåseborg.
En av de mest storslagna fornborgarna i hela Mälardalen 45 m över vattnet på ett berg som stupar brant ned. Mot land skyddas borgen av kraftiga dubbla murar. Utsiktsplats med bil runt Stockholm.
OrtJärfälla
Paradiset Hanveden naturreservat.
Ett naturreservat med många historiska lämningar och geologiskt intressanta platser. En slinga ritar vi ut och den går förbi Tornberget som är Stockholms läns högsta punkt. Utsiktsplats med bil runt Stockholm,
OrtHaninge
Tyresta nationalpark och naturreservat.
Utanför fjällvärlden är Tyresta en av de största orörda skogarna i Sverige. Flera leder med olika svårighet kan varvas med Tyresta by och ett naturrum.
OrtTyresta
Lida friluftsgård och naturreservat.
Här föddes Skogsmulle 1947 och Lida är ett populärt helgnöje. Bad, fågelskådning, motionsrundor, promenadstråk, skidbackar och restaurang med fik.
OrtBotkyrka
Bornsjön naturreservat
Bornsjön gav tidigare Stockholmarna sitt dricksvatten. Men nu är sjön fridlyst så man får inte bada men dock vandra runt den 11 km långa naturstigen med 45 infoskyltar.
OrtSödertälje
Angarnsjöängen naturreservat.
En våtmark med 250 fågelarter där vattennivån varierar med vädret. En vandringsled runt är 6,5 km lång. I fågelskådningstorn ser man långt över ängen. ...
OrtAngarn
Sandholmarnas naturreservat och bad.
Ett naturreservat som består av en del av Brevikshalvön samt några öar utanför. På fastlandssidan finns ett vackert beläget bad med sandstrand och klippor.
OrtBrevik
Siggesta gård.
Ett populärt resmål i historisk miljö. Vandra runt vikingagravar, bland träsktroll eller djur. En bra krog och fik samt ett Värmdö i miniatyr toppar.
OrtVärmdö
Björkvik
Vid vägens ände tar havet vid. Enastående utsikt över Nämdöfjärden, flera stränder, lummiga vandringsleder i naturreservatet och en Bistro vid havet.
OrtVärmdö
Björnö naturreservat
Reservatet har både skogsområden och odlingslandskap där djuren betar fritt. Björnös lummiga naturstigar har länge haft betydelse för friluftslivet. Utsiktsplats med bil runt Stockholm,
OrtVärmdö
Gålö naturreservat
Större delen av Gålö är idag ett naturreservat med vandringsleder av olika längd. Från Gålö havsbad med skärgårdens längsta sandstrand utgår flera.
OrtHaninge
Saltskog gård och park.
Liljevalchs hem utanför Södertälje är idag en kulturbyggnad, ett friluftsområde och park. Vill man röra på sig finns en slinga som passerar en utsiktsplats.
OrtSödertälje
Häringe-Hammersta naturreservat
Naturreservatet liknar en herrgårdspark med mycket ädellövskog. Det är kuperat med flera utsiktsplatser och Häringe slott passeras på väg till ena delen. ...
OrtHaninge
Nynäshamn - Strandvägen till Lövhagen.
Strandvägens utsikt är oslagbar längs vägen som löper jämte vattnet. I naturreservatet finns otaliga klippor och flera stränder för bad och picknick. Utsiktsplats med bil runt Stockholm.
OrtNynäshamn
Östra Lagnö naturreservat
I norr skjuter Brännholmens vackra slipade hällar ut i havet. Från badplatsen (som har zebrarandiga klippor) har du en fantastisk utsikt över Svartlögafjärden och vågorna på havet. Utsiktsplats med bil runt Stockholm.
OrtÖsteråker
Näset Tullgarns naturreservat
Näset är det klassiska målet för den naturintresserade. Ädellövskogar kantas av vackra ängar längs stränderna. Tullgarns slott intill rekommenderas också.
OrtSödertälje
Ängsö nationalpark
Ängsö är en av Sveriges 28 nationalparker och faktiskt den första. Flera lättvandrade stigar över den 1,5 km långa ön bjuder på unika scenerier.  Om våren är det en fantastisk blomsterprakt i synnnerhet en äng med adam och eva och naturskogen är en av de största i...
OrtNorrtälje
Lövhagens fritidsområde
Härlig naturpromenad genom lövskog och vackra scenerier med havet på båda sidor. Var fikar du? I trädgårdsfiket, på badplatsen eller på ”egen” klippa. Utsiktsplats med bil runt Stockholm. ...
OrtNynäshamn
Wiks slott
Sveriges bäst bevarade medeltidsborg från sent 1400. Runt slottsparken finns en snitslad promenad samt fågelrika Wiks strandäng intill. Fika sommartid.
OrtBalingsta
Dalkarlskärret
Egentligen ingen avstickare från Vretavägen utan parkeringen ligger tätt intill vägen och rastplatser med sagolikt fågelsceneri finns ett stenkast därifrån. Picknick eller fågelskådning från fågeltorn. Kameran redo! 
OrtUppsala
Torö - Stenstrand
Kanske Sveriges kändaste surfplats. Har man tur här kan man få ”ett set vågor”, annars kan man titta på de som kitesurfar och flyger fram längs vattnet. Här finns även ett rikt fågelliv. Del av Örens naturreservat. Utsiktsplats med bil runt Stockholm. ...
OrtNynäshamn
Norra Malma naturreservat
Reservatethar ett av länets största bestånd av grovstammiga ekar. De gamla ekarnas håligheter är värdefulla för fågellivet och för fladdermöss.
OrtNorrtälje
Riddersholm naturreservat
Skärgårdsnatur på fastlandet. En underbar badstrand, slåtterängar och lövskog att vandra runt i. Kalkhaltig jord ger ett paradis för många orkidéer.
OrtRådmansö
Fiby urskog
En riktig John Bauer-skog där bara trollen saknas! Naturreservatet har varit orört sedan slutet av 1700-talet. En kortare vandringsstig leder dig rätt.
OrtUppsala
Stendörren naturreservat.
Enastående upplevelser på gungande hängbroar och spångar ut till små skärgårdsöar för bad. Se havet från utsiktstornet och ta picknick vid eldstäder och rastplatser.
OrtNyköping
Skekarsbo utsiktstorn, Färnebofjärdens nationalpark
En mäktig utsikt över nästan hela Färnebofjärdens nationalpark. 
OrtHeby




Ämnen

288 st

Utsiktsplatser av högsta klass.

Utsiktsplatser i Stockholm men även runt hela landet med vackra vyer, i natur- eller stadsmiljö där ”kartan” ses live. Flertalet nås efter vandring och ofta utmärkta för picknick.Fina utsiktsplatser med bil runt Stockholm. Utsiktsplatser i Sverige.  
58 st

Semesterorter

Små och stora platser som blommar upp på sommaren och där de flesta har gemensamt att man med fördel kan stanna en längre tid. Som en semesterresa helt enkelt.
223 st

Skärgård och hav landvägen.

Stockholms skärgård med bil, buss eller cykel nås dessa sjönära utflyktsmål. Sjökrogar, stränder, mysiga små orter och enastående naturupplevelser.
199 st

Naturreservat och vandringsleder.

Orörd natur där skogar ser ut som i sagoböckerna. Njut av vackra och intressanta naturupplevelser.
170 st

Städer och pittoreska orter.

Här har samlats det bästa av större städers intressantaste delar till väl utvalda mindre pittoreska städer och orter.
180 st

Bästa stränderna för bad och vandring.

Härliga bad javisst men strandsäsong är inte bara badsäsong. Vandra längs stränder och njut av utsikten. Picknick och grilla året om.
183 st

Slott och herrgårdar.

Utvalda slott och herrgårdar som kan besökas. Vackra miljöer, parker för picknick, kaféer, och restauranger. Guidningar och aktiviteter.
156 st

Parker, oaser och häng.

Vad skönt att det finns oaser även i eller nära en storstad. Kanske hitt på nåt på andra sidan storstadsdjungeln?
121 st

Bruksorter och industriminnen.

Industrins vagga stod i bruksorterna. Upplev småortsgemyt i historiska miljöer med byggnader för olika funktioner eller rang i samhället.
207 st

Byar och gamla bondesamhället.

Stora och små gårdar utspridda eller i byar. Även fiskebyar och fiskelägen då fiske ofta var en bisyssla för bönderna.
68 st

Fornminnen - stenålder till vikingatid.

Upplev stenålderns megalitgravar, bronsåldern med hällristningar, järnåldern med fornborgar, storhögar och runstenar.
103 st

Arkitekturpärlor och landmärken

Moderna arkitekturpärlor och unika landmärken värda att ”se upp till”.
350 st

Museer och friluftsmuseer.

Här har vi samlat allt från regelrätta museer till permanenta samlingar eller delar av slott som är museum samt många friluftsmuseer.
215 st

Måltidsutflykter.

Vi har besökt en rad restauranger med en miljö som ger matupplevelsen det där lilla extra. Tonvikt på krogar i klassisk miljö och utanför städerna.
164 st

Café- och kondisutflykter.

Åk iväg en bit och ta en fika. De här kaféerna har alla något speciellt förutom det man serverar. Vilka har du kvar att besöka?  Mysiga fik främst utanför Stockholm.
44 st

Djur i gårdar och hagar.

Förr i tiden var våra husdjur mer än hund och katt. Besök gårdar med kor, höns, getter, får, grisar och hästar. Mer exotiska djur finns också.