Byar och gamla bondesamhället.

Stora och små gårdar utspridda eller i byar. Även fiskebyar och fiskelägen då fiske ofta var en bisyssla för bönderna.

207 st
Sök nära
Sergels Torg 2, Stockholm Ändra
Uppdatera
Ort eller adress x

Ange startplats för sökningar och vägbeskrivninger

Överjärva gård
En lantlig oas mitt i stan. Sverige som det var förr. En stor gård, det magnifika Hästskostallet (idag café), gårdsbutiker, djur och ett statarmuseum.
OrtJärva
Långängen-Elfvik naturreservat
En bra start runt i naturreservatet är Långängens gård, kanske med en fika eller lunch. Här finns en skyltcentral där promenadstråk och stigar utgår.
OrtLångängen
Akalla by
På Järvafältet en bit från Akallas tunnelbana ligger denna karolinergård med tillhörande by. Man är granne med 4H-gården så här är det djur som förr i tiden.
OrtAkalla
Rönningesjön runt
En lång men lättgången tur runt en sjö. Höjdpunkter är genuina Rönninge by (kort tur vänder där), en friluftsgård, ett populärt bad och ett utsiktsberg.
OrtViggbyholm
Rönninge by
En kultur- och lantbruksby där man kan uppleva en genuin bondby som bebotts i hundratals år. Klappa djur, rid ponny eller njut av läget vid Rönningesjön.
OrtViggbyholm
Bögs gård och naturstigen till Väsby sjöäng
Upplev närhistorien med ett levande jordbrukslandskap men även uppbyggda järnåldermiljöer och gamla odlingslandskapet till och med som på stenåldern.
OrtSollentuna
Länsmansgården
Länsmansgården ägs av en konstförening som arrangerar konstutställningar samt driver en visningsträdgård och servering. Gården har anor från 1700-talet och här finns även ett stall samt några konstnärsateljéer på ägorna.
OrtÅkersberga
Vallentunas jordbruksbygder
Här färdas du genom vackra jordbruksbygder och viktiga historiska platser från Vikingatiden och framåt. Var redo att bli hänförd.
OrtVallentuna
Klockargårdens Våffleri...
Intill Grödinge kyrka från 1300-talet ligger Klockargårdens våffleri där det tidigare låg en kyrkskola. Våfflorna är matiga eller sötsmaskiga.
OrtBotkyrka
Siggesta gård.
Ett populärt resmål i historisk miljö. Vandra runt vikingagravar, bland träsktroll eller djur. En bra krog och fik samt ett Värmdö i miniatyr toppar.
OrtVärmdö
Grinda korta promenaden
En promenad som täcker det väsentligaste på Grinda med start vid Södra Grindas ångbåtsbrygga.
OrtGrinda
Hökeriet Granby gård och Granbyhällen
Denna gård ligger i ett kulturellt område med historia från medeltiden. Förutom att införskaffa gårdens nötkött och färskmalna fullkornsmjöl i handelsboden Hökeriet kan du även besöka Sveriges till ytan största vikingahäll, Granbyhällen, som ligger precis intill.
OrtVallentuna
Torekällbergets friluftsmuseum
Ett gratis ”Skansen” med byggnader och djur. En småstad och landsbygd har skapats med hus från Södertälje centrum och gårdar från socknar i närheten. ...
OrtSödertälje
Saltskog gård och park.
Liljevalchs hem utanför Södertälje är idag en kulturbyggnad, ett friluftsområde och park. Vill man röra på sig finns en slinga som passerar en utsiktsplats.
OrtSödertälje
Kårsta by.
Kårsta är en vacker by med rik historia i Vallentunas jordbruksbygder. Roslagsbanan går hit och det finns mycket fint att se.  Resa med SL: Östra station Roslagsbanan mot Kårsta. Från Kårsta station gång 1,7 km  Totalt c:a 1t 15 min.
OrtVallentuna
Vira bruk
Här tillverkades större delen av svenska arméns värjor, hugg- och stickvapen ända till mitten av 1800-talet. I juli visas pjäsen Wiraspelen i 1700-tals smedsmiljö med amatörer och några proffs. Äter gör man på Wira Tingshuset.  ...
OrtÖsteråker
Viby by
Strax utanför Sigtuna ligger den gamla torparbyn Viby. Byn är en oskiftad så kallad klungby, bevarad i stort sett som den såg ut för tvåhundra år sedan. Viby by lämpar sig bra för picknick.
OrtSigtuna
Möja
Det finns många bryggor att anlöpa på Möja som är en av skärgårdens största. Vi har satt den centralaste bryggan Berg som destination. Därifrån är det nära till krogar, affär turistbyrå och uthyrningar. En promenad längs med ön är nära 6 km lång och vill man slippa gå tillbaka...
OrtVärmdö
Kvekgården.
Detta byggnadsminne från sent 1700-tal och 1800-talets första hälft kan besökas närsomhelst. Kvekgården har hållits i samma skick sedan 1864. För att gå in i byggnaderna se öppettider.
OrtÖrsundsbro
Härkeberga kyrka och kaplansgård.
I kyrkan finns Albertus Pictors mest kända målningar. Intill ligger kaplansgården med hus från 1600 till 1800-talet och ägs av Nordiska museet. Gör ett besök!
OrtEnköping
Museigården Långmaren
Långmaren tillhörde närliggande Nynäs slott och är i det närmaste orört. Siste bonden var här till 1967. Alltid öppet att vandra runt men söndagar sommartid är det visningar på söndagar av hus samt trädgårdsfika.
OrtNyköping
Ulva kvarn.
Ett vackert och omväxlande besöksmål strax norr om Uppsala. Hantverksby, kafé, divershandel, ateljéer, kvarn med fors och naturskön park med picknickmöjligheter.
OrtUppsala
Nykvarns hantverksby
Vacker belägen kvarn vid en bro över Sagån låg det tidigare även tull på gränsen mellan Uppland och Västmanland. Fika och botanisera bland hantverk på detta mysiga stopp. En gammal aseagenerator driver hela kvarnen.
OrtEnköping
Arholma
Bebodd redan under medeltiden då det var en perfekt plats för bönder med sitt bördiga, öppna kulturlandskap. Under 1900-talet blev ön mer och mer populär som semesterö. Folket på öarna drygade under flera år ut kassan genom att hyra ut sina bostäder sommartid tills att...
OrtNorrtälje
Kista by och hembygdsgård.
Vackert belägen ligger den oskiftade byn Kista. Väl uppskyltat kan man läsa sig runt om gårdarna som brännvinsbod, hättekvarn mfl. Här finns även en 2 km naturstig med bedårande havsutsikt.
OrtVäddö
Väddö gårdsmejeri och kosafari
Fika eller handla lokalproducerat. Bonden tar med er på kosafari i hagen sommartid, på traktor eller vagn och berättar om djuren och livet på bondgården.
OrtVäddö
Oxelösund och Femörefortet
RUNDTUR: Styr kosan mot det pittoreska Gamla Oxelösund med dess lilla krog i bevarad skärgårdsmiljö. Sedan vidare till den gamla försvarsanläggningen Femörefortet som är ett måste med mäktiga kanoner riktade mot öppet hav och fin vandring.
OrtOxelösund
Vallby friluftsmuseum
Med ett fyrtiotal byggnader ett av Sveriges största friluftsmuseum. Här finns djur och växter som riskerar att utrotas samt utklädda statister och riktiga hantverkare, och bönder mm. Fri entré.  
OrtVästerås
Singö
Nästan så långt norrut man kan komma landvägen i Stockholms skärgård ligger Singö som nås via broar med vackra vyer över havet. Genuin bebyggelse från 1700-talet och vacker natur.
OrtSingö
Julita gård.
Klar 1760 och inredningen är precis som siste ägaren lämnade den. På Skansenvis har byggnader flyttats hit samt djur och växter av sällsynta arter. Även lantbruksmuseum, vandrarhem och Pettsonhus för barnen.
OrtKatrineholm
Gysinge byggnadsvård
I byggnader som hör till Gysinge bruk ligger detta mycket företag som är experter på att återställa gamla byggnader till originalskick. Kombinera med besök vid Gysinge bruk.
OrtSandviken
Erik Larsgården
En kulturgård byggd kring 1815 med unika dalmålningar. Sommartid kafé i trädgården med sjöutsikt.
OrtAvesta
By hembygdsgård.
Idylliskt belägen hembygdsgård vid Dalälven. Sommaröppen servering med kaffe, smörgås och hembakt. Museum, hemslöjdsbutik, soldattorp. Sommartid visningar, bygdespel och midsommarfirande.
OrtAvesta
Vinön
Vinön som är Hjälmarens största ö är perfekt för en långpromenad, en cykeltur eller med bilen. Hit går en av Sveriges längsta 
OrtÖrebro
Karlfeldtsgården
Karlfeldtsgården även kallad Tolvmansgården var Nobel-pristagaren och skalden Erik Axel Karlfeldts barndomshem. Fri entré.
OrtKrylbo
Gamla byn - Avesta
Gamla byn är Avestas äldsta stadsdel. Beläget intill Dalälven ligger denna levande och välbevarade bruksmiljö med bebyggelse från 1630-talet och framåt.
OrtAvesta
Fellingsbro hembygdsgård...
På platsen har man samlat några byggnader från kringliggande trakter med början på 1920-talet. Byggnaderna är av varierande ålder från sent 1600-tal och framåt. 
OrtLindesberg
Fågelsundet
Fågelsundet är en i det närmaste intakt fiskeby från tidigt 1800-tal, tillika Upplands största fiskeläge. Det är som ett friluftsmuseum där man fritt kan gå runt.
OrtÄlvkarleby
Västanfors hembygdsgård och slussområde.
Västanfors Hembygdsgård är Sveriges mest öppna hembygdsgård med öppet 364 dagar per år. Området är ett uppskattat utflyktsmål med fint läge intill Strömsholms Kanal och Kronprinsessan Victorias sluss.
OrtFagersta
Gusums bruk och kyrka...
OrtValdemarsvik




Ämnen

288 st

Utsiktsplatser av högsta klass.

Utsiktsplatser i Stockholm men även runt hela landet med vackra vyer, i natur- eller stadsmiljö där ”kartan” ses live. Flertalet nås efter vandring och ofta utmärkta för picknick.Fina utsiktsplatser med bil runt Stockholm. Utsiktsplatser i Sverige.  
58 st

Semesterorter

Små och stora platser som blommar upp på sommaren och där de flesta har gemensamt att man med fördel kan stanna en längre tid. Som en semesterresa helt enkelt.
223 st

Skärgård och hav landvägen.

Stockholms skärgård med bil, buss eller cykel nås dessa sjönära utflyktsmål. Sjökrogar, stränder, mysiga små orter och enastående naturupplevelser.
199 st

Naturreservat och vandringsleder.

Orörd natur där skogar ser ut som i sagoböckerna. Njut av vackra och intressanta naturupplevelser.
170 st

Städer och pittoreska orter.

Här har samlats det bästa av större städers intressantaste delar till väl utvalda mindre pittoreska städer och orter.
180 st

Bästa stränderna för bad och vandring.

Härliga bad javisst men strandsäsong är inte bara badsäsong. Vandra längs stränder och njut av utsikten. Picknick och grilla året om.
183 st

Slott och herrgårdar.

Utvalda slott och herrgårdar som kan besökas. Vackra miljöer, parker för picknick, kaféer, och restauranger. Guidningar och aktiviteter.
156 st

Parker, oaser och häng.

Vad skönt att det finns oaser även i eller nära en storstad. Kanske hitt på nåt på andra sidan storstadsdjungeln?
121 st

Bruksorter och industriminnen.

Industrins vagga stod i bruksorterna. Upplev småortsgemyt i historiska miljöer med byggnader för olika funktioner eller rang i samhället.
207 st

Byar och gamla bondesamhället.

Stora och små gårdar utspridda eller i byar. Även fiskebyar och fiskelägen då fiske ofta var en bisyssla för bönderna.
68 st

Fornminnen - stenålder till vikingatid.

Upplev stenålderns megalitgravar, bronsåldern med hällristningar, järnåldern med fornborgar, storhögar och runstenar.
103 st

Arkitekturpärlor och landmärken

Moderna arkitekturpärlor och unika landmärken värda att ”se upp till”.
350 st

Museer och friluftsmuseer.

Här har vi samlat allt från regelrätta museer till permanenta samlingar eller delar av slott som är museum samt många friluftsmuseer.
215 st

Måltidsutflykter.

Vi har besökt en rad restauranger med en miljö som ger matupplevelsen det där lilla extra. Tonvikt på krogar i klassisk miljö och utanför städerna.
164 st

Café- och kondisutflykter.

Åk iväg en bit och ta en fika. De här kaféerna har alla något speciellt förutom det man serverar. Vilka har du kvar att besöka?  Mysiga fik främst utanför Stockholm.
44 st

Djur i gårdar och hagar.

Förr i tiden var våra husdjur mer än hund och katt. Besök gårdar med kor, höns, getter, får, grisar och hästar. Mer exotiska djur finns också.