Västmanlands- och Örebro län.


Med start vid slottet följer man Svartån via Stadsparken bort mot Wadköping och sedan Stadsträdgården tillbaka mot centralare delar.

  • Till start: 161,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Örebro 
  • Avgift: Nej 


Örebro stadspromenad...
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Örebro slott

Örebro slott tronar ståtligt på en holme mitt i staden med Svartåns virvlande strömmar runt omkring. Ett populärt besöksmål där man erbjuds bland annat utställningar, guidade visningar, butik och restaurang.

Här fanns tidigt ett vadställe där man valde att bygga en bro. Bron liksom det faktum att hela sju, ännu bevarade, landsvägar fanns här gav goda förutsättningar för bebyggelse på platsen. På grund av det strategiska läget byggde man en befästning under senare delen av 1200-talet vilken brukar markera stadens födelse.

Från att ha varit en enkel försvarsborg med fängelse blev det under vasatiden ombyggt till ett magnifikt kungligt slott. Förvandlingen inleddes troligen av Magnus Eriksson som på 1350-talet anlade en fästning, Örebro hus, på holmen där slottet ligger idag.

På 1400-talet styrdes dåvarande Sverige av Erik av Pommern mer eller mindre som ett lydrike till Danmark. Landskapen i Sverige styrdes av svenska fogdar som var överlöpare och den mest kända "erövringen" (befrielsen från danskarna) av Örebroborgen gjorde Engelbrekt Engelbrektsson år 1434. Borgen förlänades senare till honom och under en kort tid var kung av Sverige.

Örebro blev sen en av Gustav Vasas riksborgar där det hölls möten och riksdagar och det var hans son Karl IX som lät påbörja bygget av det som skulle bli ett praktfullt renässansslott. I slutet av 1600-talet var slottet obeboeligt och tjänade som vapenförråd och fängelse. Slottets nuvarande utseende, ett Vasaslott i romantiskt historiserande stil fick det på slutat av 1800-talet.

Örebro Slott

Kansligatan 1

703 61 Örebro

Läs mera

Länkar

Wadköping

Här finns museer, utställningar, café och restaurang, träsvarvare, handelsbod, bageri och många andra spännande butiker och hantverkstäder. Hus från fyra sekel.

 

På 1940-talet började man fundera på hur man skulle bevara den gamla bebyggelsen i staden till eftervärlden. När man på 50-talet skulle förnya stadsdelen Söder så beslöt man att bygga upp ett friluftsmuseum som skulle stå färdigt till stadens 700 års jubileum 

 

Platsen man valde var där två ursprungliga husen tillika Wadköpings två äldsta byggnader Kungsstugan och Cajsa Wargs hus redan stod. 

 

Huset byggdes i slutet på 1600-talet och var en gäststuga som hörde till en större gårdsanläggning, ägd av landskamreren Anders Warg. Hans dotter Christina, 'Cajsa' gav vid 52 års ålder ut kokboken; 'Hjelpreda i Hushållningen för unga Fruentimber'. Boken gavs ut i 14 upplagor i Sverige och utomlands och blev en succé. Hon blev därmed känd som "den moderna svenska kokkonstens moder" och därför innehåller huset i idag utställningar kring Cajsa Warg och 1700-talets kokkonst.

 

Stadsdelen har fått sitt namn efter Hjalmar Bergmans namn på sin barndoms uppväxtmiljö. Namnet förekommer bland annat i romanen "Markurells i Wadköping". 

 

Det finns flera kaféer och restauranger men myigast är Jeremiasbageriet.

Läs mera

Stadsparken och Stadsträdgården

Mellan Örebros centrala delar och Wadköping ligger Stadsparken och Stadsträdgården. Det är en av Örebroarnas populäraste mötesplatser där man solar, joggar, har picknick eller ser uppträdanden på scenen. I Stadsträdgården kan man slå sig ned i Stadsträdgårdens restaurang och kafé som är inrymt i ett gammalt växthus samt massa uteplatser förstås.

Stadsparken utsågs 2004 till Sveriges vackraste park.

Länkar

Stortorget

Stortorget har växt i omgångar bland annat för att tjäna som brandgata efter stadsbranden 1854. Idag är torget sina 362 meter ett av Sveriges längsta torg som dessutom sluttar nedåt pga den rullstensås som löper genom staden.

Sommartid är torget populärt och fullt med uteserveringar. I slutet av januari bedrivs torghandel och marknaden Hindersmässan.

Till väster begränsas torget av Nikolaikyrkan och i norr av Rådhuset där Engelbrekt Engelbrektsson står staty.

Gamla stan

Är man i centrala delarna av Örebro har man denna mysiga stadsdel mellan Stortorget och Slottet där en rad mysig krogar samsas kring ett mindre torg. Här och på Stortorget har man vad man behöver för en trevlig kväll.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Mellan Örebro och Norrköping till bruksorter längs vackra vägar…
Med start i Örebro med slottet och dess övriga sevärdheter, passeras Brevens bruk, Övre Häfla bruk, Rejmyre glasbruk, Finspångs bruk och slott för att slutligen industristaden Norrköping med dess livaktiga stadskärna
OrtÖrebro
Wadköping
Byggnaderna må vara gamla men stadsdelen är konstruerad och namnet taget efter Hjalmar Bermans Markurells i Wadköping med mycket inspiration från Örebro. Kungahuset från 1400-talet och Cajsa Wargs hus toppar. Fina fikamöjligheter, Fri entré.
OrtÖrebro
Nastastenen...
En runsten som rests under 1000-talet av en kvinna Tored, till minnet av hennes son Lydbjörn. Stenen är länets vackraste och mest välgjorda med ett ormdjur med ovanliga öronflikar.
OrtÖrebro
Dyltabruk...
När pest och andra farsoter härjade hade kungen rätt att komma till Dylta svavelbruk eftersom man trodde att svavlet skyddade mot smitta. Missa inte det säregna klocktornet från gamla kyrkan.
OrtÖrebro
Konst på hög - Kvarntorpshögen...
Hit kan man åka bil ända upp eller ta den 167 hundra meter långa trappan. Högen är en gammal slagghöjd från utvinning av svensk skifferolja under kriget. På högen finns konstverk och en hänförande utsikt över nejden.
OrtKumla
Katrinelund Gästgiveri och Sjökrog.
Vackert beläget vid Hjälmarens södra strand, drygt två mil från Örebro, ligger detta gästgiveri som är öppet året runt och har på sommaren även sjökrog. Ett bra stopp för en tur kring Hjälmaren.
OrtÖrebro

I Degerfors samlas man vid detta friluftsmuseum under högtidligheter eller när man vill fika i genuin miljö. Arbetarbostäder har förvandlats till hantverksbodar, kafé mm. Artistkvällar, loppmarknader och konstaktiviteter.

  • Till start: 206,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Degerfors 
  • Avgift: Nej 


Kulturcentrum Berget

Kulturcentrum Berget i Degerfors är en plats som har något för alla. 

Inrymt i de gamla arbetarbostäderna från 1800-talet finns idag hantverksbodar, vävstuga, smedja, kafé, handelsbod, bakerstuga och museum.

Här anordnar man loppmarknad, konstutställningar och sommartid arrangeras artistkvällar på utomhusscenen och givetvis julmarknad. 

Länkar

Kulturcentrum Berget Degerfors.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Alfred Nobels Björkborn.
Alfred Nobel avled i San Remo men detta blev han sista svenska hem. Gården fick han på köpet när han köpte Bofors. Nobelmuseet består av hans bostad samt laboratorium där han utvecklade uppfinningar.
OrtKarlskoga
Mullhyttan.
Den gamla kvarngården i Mullhyttan är idag hembygdsgård. Här finns gammal byakvarnen som varit i bruk sen 1700-talet. Här mals än idag ekologiskt mjöl som säljs i handelsboden.
OrtLekeberg
Picassoskulpturen.
Att lilla Kristinehamn skulle få äran att uppföra en betongskulptur ritad av ingen mindre än Picasso är en historia i sig. Vägen hit ut från staden är mycket vacker. Skärgårdscafét ligger strax intill.
OrtKristinehamn
Kristinehamn till Karlstad
En varierande rundresa i södra Värmland mellan Värmlands två största städer.
OrtKristinehamn
Nicklasdams trädgård.
Niklasdams trädgård är ett härligt utflyktsmål cirka en mil norr om Kristinehamn. Här finns pelargoner och sommarens blommor och ett trädgårdscafé.
OrtKristinehamn
Ramundeboda klosterruin och Sockenstugan.
Intill Borasjön anlades ett kloster på slutet av 1400-talet. Idag är bara ruinen kvar intill kyrkan. Sockenstugan är ett populärt fik med våfflor och enklare rätter. Sedan 1000 år har resande tagits emot här.
OrtLaxå

Västerås med Kyrkbacken och domkyrkan, Världsarvet Engelsbergs bruk och andra bruksmiljöer i Sura- och Hallstahammar, brunnsmiljö i Sätra brunn, Skultuna med outlet shopping.

  • Till start: 91,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Västerås 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Västerås

Västerås blev tidigt en viktig stad och tillsammans med Stockholm, Mälardalens mäktigaste, bland annat för dess viktiga läge som utskeppningshamn från Bergslagen. Vid två tillfällen på 1500-talet hölls riksdagar här och då togs två för landet centrala beslut. Dels att Sverige skulle bli protestantiskt och dels att landet skulle få arvskungadöme. Landets första gymnasieskola grundades här 1623 och brevid domkyrkan står grundaren Johannes Rudbeckius staty en bit från dagens gymnasieskolebyggnad från .

Väl här bör du sikta in dig på slottet, domkyrkan, botaniska trädgården och det pittoreska området Kyrkbacken. Domkyrkan har fått 3 stjärnor i Guide Michelins turistböcker vilket betyder att det anses är värt en resa i sig. Vid senaste renoveringen har man tagit fram de olika århundradena i domkyrkans 700-åriga byggnadshistoria med Erik XIV:s mäktiga sarkofag i Carraramarmor som största sevärdhet. Är det klart väder rekommenderas en promenad till Djäkneberget med parker, utsiktsplatser och aktiviteter.

Läs mera

Hallstahammar

Vid mitten av 1600-talet förlades en smedja hit. Än idag bedrivs ståltillverkning som ingår Sandvikkoncernen. Det andra som präglat orten genom åren är Strömsholms kanal som vid sidan av Göta kanal var Sveriges viktigaste vattenled. Fram till 1948 gick fraktfartyg här ned till Mälaren och sommartid trafikerar M/S Strömsholm.
 
Slussarna som öppnas manuellt är  från 1700-talet och fungerar än idag och den samt byggnaderna kring slussen tex Kanalmuseet Skanzen där Strömholms kanalbolag låg är väl värt ett besök. Här ligger även Ampans café med egen chokladtillverkning. Inom gångavstånd från slussen finns en otämjd fors med sammanlagt 18 m fallhöjd som har lämnats intakt trots flera önskemål om att bygga kraftverk.
 
Sevärt på orten är även de gamla fabriksbyggnaderna och Folkets park. Under en kort tid blev man Hollyhammar med hela svenska folket eftersom man förlade inspelningarna till en rad tv-serier hit. I övrigt är det väl att Thore Skogman är född här som satt orten på Sverigekartan.

Läs mera

Surahammar

Bruket i Surahammar har anor från 1500-talet men är fortfarande igång fast nu med moderna metoder. Storhetstiden för bruket var på 1800-talet då man gjorde hjul och axlar till järnvägen. Bruksherrgården är från denna tid och ser lite ut som en riddarborg. Bruksmuseet visar hela tillverkningsrocessen från järn till järnvägshjul och det gamla Stenhuset visar en smedsbostad från 1800-talet.

I Surahammar finns motortraditioner och här byggdes Sveriges första bil med förbränningsmotor 1897 och MC museet Gyllene hjulet är Sveriges största mc-museum. Orten har fött många idrottsprofiler som Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson och Tommy Salo. Allt i Surahammars bruksområde är inom promenadavstånd.

Läs mera

Länkar

Seglingsbergs gård

Engelsbergs bruk

Länkar

Sätra brunn.

På Sätra Brunn har det bedrivits "hydroterapi" som det hette, sedan år 1700. I korthet så drack man vatten vilket säkert var bra om man gjorde det istället för att dricka rusdrycker. Det var Urban Hjärne som startade verksamheten men han är mest känd för sin aktiva del i häxprocesserna.

Idag bedrivs SPA- och konferensverksamhet bland de underbart vackra byggnaderna i trä. Och de är många, hela 86 stycken. Guidade turer erbjuds och det finns flera små butiker bland annat galleriet i Fribergers badhus eller kopplade till hälsa. En riktigt bra restaurang måste man ju ha för sån här verksamhet och Sätra brunns gör ingen besviken.

Länkar

Skultuna

Skultuna har vuxit kring som samhället kring mässingsbruket grundat 1607. Skultuna mässingsbruk är faktiskt ett av Sveriges populäraste turistmål. Den gamla bruksbebyggelsen är koncentrerad och den knatar man runt snabbt. Bruksorten har fortfarande kvar metallindustri men numer mest produktion av aluminium som tex aluminiumfolie. Men givetvis görs mässingsföremål och då främst de berömda manschettknapparna och olika former av ljusstakar. Ett museum som beskriver mässingstillverkningen är gratis och öppettider som butikerna.

Vill man shoppa, och det vill många här, finns två outlets. Den ena säljer mässingsbrukets produkter plus produkter från en rad andra företag som tex Skeppshult och Saga Form. I anslutning till denna finns ett litet museum som visar mässingstillverkning. Den andra är Iittalas outlet som även för Höganäs, Rörstrand och Fiskars mfl produkter. När man väl är här så rekommenderas Å-Cafét som serverar hembakt och smårätter till småstadspriser. Sommartid sitter man på jättemysig uteplats vid Svartån. Vill man stanna över natten så rekommenderas Brukshotellet.

Öppettider
Måndag - Fredag 11:00 - 18:00
Lördag - Söndag 11:00 - 17:00
Å-Cafét stänger kl 17.00 på vardagar

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Västmanland från Västerås till Sala
Det är få bilturer som har så mycket i samma tur som denna. Med start i Västerås gamla stadskärna går resan vidare till Västmanlands populäraste resmål Skultuna med outletbutiker och fik. Sen vidare till Sätra brunna mysiga träbebyggelse och kröns sen av mäktiga Sala silvergruva.
OrtVästerås
En dag i vackra Västerås och dagsutflykt längs Tidö turistväg.
Västerås gamla stad, praktfulla domkyrkan med tre stjärnor i Guide Michelin och slottet kan beskådas på en stadspromenad innan övernattning på vandrarhem eller stadshotellet. Dagen därpå färd på Tidövägen, som är en av Sveriges 18 officiella turistvägar, där det finns nåt för...
OrtVästerås
Vallby friluftsmuseum
Med ett fyrtiotal byggnader ett av Sveriges största friluftsmuseum. Här finns djur och växter som riskerar att utrotas samt utklädda statister och riktiga hantverkare, och bönder mm. Fri entré.  
OrtVästerås
Anundshög
Sveriges största gravhög bredvid gamla Eriksgatan. Från högen har man vacker utsikt och ser fem skeppsättningar unikt samlade intill varandra.
OrtVästerås
Skultuna
Ett av Sveriges populäraste turistmål. Här kan man shoppa på outlets, fika, besöka museum för mässingstillverkning. eller flanera i den vackra bruksorten.
OrtSkultuna
Kungsbyn...
En djurpark med främst svenska djur och ”djur i människans tjänst", vilda djur och tamboskap. Älgmatning samt hjort- och visentfasari är höjdpunkter.
OrtVästerås

Hjälmaren är landets fjärde största sjö och runt sjön ligger de medeltida städerna Arboga, Kungsör och Örebro. Mest tidskrävande på rundturen är vägfärjan till Vinön (40 min enkel).

  • Till start: 126,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Arboga 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Gamla bron och Arbogas namn

När staden på 1300-talet även fick kvarter och gator på den södra delen av ån byggdes den första bron. Den kallad Gamla bron eller Kapellbron.

På bron står en kikare uppställd där man kan titta bort på böjen av Arbogaån som gett den dess namn. Arboga kommer nämligen från fornsvenskans Ahrbugi som betyder åbåge.

Hjälmare kanal och docka.

Sveriges äldsta kanal med nio handdrivna slussar, gästhamn, sommarcafé och närhet till badplats.

Kolla gärna tidtabellen så man kan passa på att se dockningen där kanalarbetarna får kämpa med att öppna och stänga slussportarna.

Docka innebar att det var här man lät båtarna stå på botten utan vatten för att man skulle kunna göra underhåll.

Stora Sundby slott

Slottet är vackert beläget vid Hjälmarens strand. Stora Sundby slottspark kan besökas mot en liten avgift. Även om man inte kan gå in i slottet så är det ändå en minst sagt sagolik upplevelse för detta ser ut som ett sagoslott. Slottet har lite speciell numerologi med fyra stora torn efter årstiderna, tolv små torn för månaderna, 52 rum för antalet veckor och 365 fönster som årets dagar.

Stora Sundbys historia börjar på 1300-talet med en försvarsborg vars grund fortfarande finns kvar i ekparken intill slottet. Borgen blev senare ett slott och det övergick sedemera till den mäktiga ätten Sparres ägor av det som då kallades Sundby Hus. När ätten Sparre af Sundby dog ut så tog greve Carl de Geer. Inspirerad av romanen om Ivanhoe ville man ha en romantisk riddarborg med mycket tinnar och torn. 1848 stod slottet klart med mycket av det gamla bevarat men med nytt skal i nygotisk stil som var högsta mode då.  Idag ägs och bebos slottet av familjen Klingspor som arbetar aktivt för att slottet och dess omgivande natur skall vårdas på bästa sätt.

Sommartid finns Café (se hemsida) som huserar i Orangeriet.

Parken är öppen året om mellan klockan 09-19.

Läs mera

Länkar

Julita gård

Julita var troligtvis en stormannagård redan på vikingatiden. Därefter förlades ett kloster här och spåren från den tiden är Abbotshuset. Vid reformationen så blev ju detta kloster, precis som många andra, ett gods som därefter haft många ägare.

Julita herrgård blev klar 1760 och inredningen är precis som siste ägaren lämnade den. Men det är kanske det initiativ, som siste private ägaren Arthur Bäckström gjorde, att på Skansenvis flytta hit byggnader från omgivande gårdar som idag gör att Julita är så unikt med en komplett godsmiljö.

Julita är idag ett lantbruksmuseum som inte bara bevarat en viktig kulturmiljö utan även sällsynta djur och växtarter. Man har öppet maj till september men parken kan besökas även utanför ordinarie öppettider.

För barnen finns ett Pettsonhus och för finsmakaren finns Julita Wärdshus som är en krog av högsta klass och drivs av mästerkocken Tommy Myllymäki. Handla gör man i Julitaboden från småskaliga producenter och enklare servering eller Trädgårdsförsäljning. Vill man stanna över natten så finns STF vandrarhem.

Läs mera

Länkar

Läppe

Läppe ligger i Vingåkers kommun på gränsen mellan Södermanlands- och Örebro län. Vackert beläget vid Hjälmaren.

Vinön

Vinön är Hjälmarens största ö och ett mycket populärt utflyktsmå där man kan uppleva vacker natur, bada och äta gott eller bara ta det lugnt. Till Vinön åker man med Trafikverkets vägfärja från Hampetorp vid södra hjälmarstranden. Båtturen tar 25 minuter och är en upplevelse i sig.

På sommaren kan man ställa bilen kvar på fastlandet och hyra cykel på Vinön, för att sedan åka runt på småvägarna och upptäcka ön.

Är man spänstig så tar man vandringsstigen längs den västra ön bort som slutar vid den fina sandstranden vid Norra badet med grill- och rastplats. Tillbaka kan man ta vägen rakt söderut till färjan. Det är också längs vägen man ser en rad intressanta byggnader samt passerar Vinöns Värdshus, Vinöns nya kafé samt en rad gårdsbutiker.

OBS sommartid är det risk att man kan få köa tillbaka med bilen så säkrast är att ställa bilen på fastlandet om man har tidschema

Läs mera

Katrinelund Gästgiveri och Sjökrog

Katrinelund Gästgiveri och Sjökrog ligger vid Hjälmarens strand i en skyddad vik c:a 30 min från Örebro. Här samsas två restauranger och ett hotell om att erbjuda en nära sjön upplevelse med utsikt över Hjälmaren.

 

Sommartid är Sjökrogen öppen belägen alldeles vid vattnet och med uteservering på bryggan. Gästgiveriet är öppet året om.

 

Man fokuserar på lokala delikatesser där Hjalmargösen i olika former är signaturätt.

Läs mera

Länkar

Örebro slott

Örebro slott tronar ståtligt på en holme mitt i staden med Svartåns virvlande strömmar runt omkring. Ett populärt besöksmål där man erbjuds bland annat utställningar, guidade visningar, butik och restaurang.

Här fanns tidigt ett vadställe där man valde att bygga en bro. Bron liksom det faktum att hela sju, ännu bevarade, landsvägar fanns här gav goda förutsättningar för bebyggelse på platsen. På grund av det strategiska läget byggde man en befästning under senare delen av 1200-talet vilken brukar markera stadens födelse.

Från att ha varit en enkel försvarsborg med fängelse blev det under vasatiden ombyggt till ett magnifikt kungligt slott. Förvandlingen inleddes troligen av Magnus Eriksson som på 1350-talet anlade en fästning, Örebro hus, på holmen där slottet ligger idag.

På 1400-talet styrdes dåvarande Sverige av Erik av Pommern mer eller mindre som ett lydrike till Danmark. Landskapen i Sverige styrdes av svenska fogdar som var överlöpare och den mest kända "erövringen" (befrielsen från danskarna) av Örebroborgen gjorde Engelbrekt Engelbrektsson år 1434. Borgen förlänades senare till honom och under en kort tid var kung av Sverige.

Örebro blev sen en av Gustav Vasas riksborgar där det hölls möten och riksdagar och det var hans son Karl IX som lät påbörja bygget av det som skulle bli ett praktfullt renässansslott. I slutet av 1600-talet var slottet obeboeligt och tjänade som vapenförråd och fängelse. Slottets nuvarande utseende, ett Vasaslott i romantiskt historiserande stil fick det på slutat av 1800-talet.

Örebro Slott

Kansligatan 1

703 61 Örebro

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Arboga
Arboga är en verkligt mysig liten stad med en lång historia. Att flanera längs ån och runt den gamla stadskärnan kan varvas med fika på kondis eller i trädgård.
OrtArboga
Hjälmare kanal och docka...-slussning.
Här kan man uppleva slussning där slussarna öppnas för hand. Platsen ligger halvvägs mellan kanalens sträckning från Arbogaån till Hjälmaren mellan vilka det går en båtlinje.
OrtArboga
Fellingsbro hembygdsgård...
På platsen har man samlat några byggnader från kringliggande trakter med början på 1920-talet. Byggnaderna är av varierande ålder från sent 1600-tal och framåt. 
OrtLindesberg
Skoftesta skans - fornborg...
Skoftesta skans är en av de största fornborgarna i Västmanland och en av de få där  arkeologiska fynd hittats. Den har tre ringmurar som tillsammans är 900 m långa.
OrtKöping
Kungsör...
Kungsör är ett noga utvalt besöksmål som vi verkligen kan rekommendera. Vi är inte klara med texten till detta men håll till godo med bilder, vägbeskrivning och karta.
OrtKungsör
Ströbohög
En gravhög strax utanför Köping av samma typ som Anundshögen i Gamla Uppsala.
OrtKöping

Detta är en rundtur till några noga utvalda sevärdheter som vi har besökt och rekommenderar. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt fler bilder till bildspel.

  • Till start: 91,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Västerås 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Västerås

Västerås blev tidigt en viktig stad och tillsammans med Stockholm, Mälardalens mäktigaste, bland annat för dess viktiga läge som utskeppningshamn från Bergslagen. Vid två tillfällen på 1500-talet hölls riksdagar här och då togs två för landet centrala beslut. Dels att Sverige skulle bli protestantiskt och dels att landet skulle få arvskungadöme. Landets första gymnasieskola grundades här 1623 och brevid domkyrkan står grundaren Johannes Rudbeckius staty en bit från dagens gymnasieskolebyggnad från .

Väl här bör du sikta in dig på slottet, domkyrkan, botaniska trädgården och det pittoreska området Kyrkbacken. Domkyrkan har fått 3 stjärnor i Guide Michelins turistböcker vilket betyder att det anses är värt en resa i sig. Vid senaste renoveringen har man tagit fram de olika århundradena i domkyrkans 700-åriga byggnadshistoria med Erik XIV:s mäktiga sarkofag i Carraramarmor som största sevärdhet. Är det klart väder rekommenderas en promenad till Djäkneberget med parker, utsiktsplatser och aktiviteter.

Läs mera

Strömsholms slott

Strömsholm blev tidigt ett centrum för hästuppfödning. Gustav Vasa insåg att armén behövde bra stridshästar och här hade han en av sina kungsgårdar. Armén hade hästar här till 1960-talet men därefter är det helt i civilt bruk och numer är Strömsholm ett ridsportcenter med tävlingar, avel, utbildningar och det mesta som hör till ridsport. Mest kända tävlingen är Svenskt Grand National.

Slottet kan med fördel besökas även när slottet är stängt och parken är öppen året om. Den vackra vallgraven ger en mäktig borgkänsla med strömmande vatten. Byggnadsstilen är fransk barock men inredningen gustaviansk stil. Här finns en stor samling 1600-tals konst av bland annat David K. Ehrenstrahl. Intill slottet ligger Strömsholms naturreservat och Strömsholms kanal där man kan paddla eller ta en båttur. Runt slottet finns väl bevarade personalbostäder med namn som Oldfrubyggnaden och Pagebyggnaden. Sommartid är Café Stenköket öppet. .

Läs mera

Länkar

Köpings kyrka

De äldsta delarna av Köpings kyrka är troligen uppförda på 1300-talet. Det vackra altarskåpet är tillverkat i Tyskland och daterat 1520. En av figurerna i altarskåpets corpus (mittstycke) föreställer Sankt Olov, Köpings skyddshelgon.

Kyrkan har byggts till i etapper och på 1700-talet genomfördes omfattande ombyggnader efter ritningar av Nicodemus Tessin den yngre som ritade Stockholms slott. Tornet fick sitt nuvarande utseende 1734. 

Kungsör

Skall man besöka en del av Kungsör är det Kungsudden, den vackert belägna f d Kungsgården vid Arbogaån med utsikt över Mälaren. På andra sidan ån ligger ett mycket populärt glasskafé, Café Brovakten. Vill man även strosa runt den lilla stadskärnan så tar det inte lång tid.

Redan för tre - fyra tusen år sedan var trakten där Kungsörs kommun nu ligger bebodd. Efter vikingatiden drog sig vattnet tillbaka och stora landmassor blev betesmark och det som tidigare varit öar bebyggdes.

Kungsör som samhälle bildades då ett stort antal gårdar slogs samman i omgångar till kronan. Drivande var Gustav Vasa och han ägde sammanlagt 38 hela gårdar, 7 torp och det kunde behövas för när kungen var på resa kunde han ha med sig uppemot 250 personer som krävde mycket mat och dryck. Rester av Kungsörs kronogård från 1500-talet finns fortfarande kvar i den byggnad på Kungsudden som idag är restaurang och museum.

Kungsör var länge populär vistelseort för andra kungligheter där som Gustav Vasas son Johan III, drottning Kristina samt Karl XI. Johan III började bygga en slottsbyggnad där det enbart blev en grund  uppförd. Däromkring brukade Kristina rida i vad som kom att kallas då hon kom att vistas här för att fly undan pesten som härjade i Stockholm.

Den som trivdes bäst i Kungör var Karl XI och han lät bekosta och påbörja Kung Karls kyrka som är en unik barockkyrka som påbörjades av med ritningar av Nicodemus Tessin d.y men slutfördes först efter hans död.

Läs mera

Gamla bron och Arbogas namn

När staden på 1300-talet även fick kvarter och gator på den södra delen av ån byggdes den första bron. Den kallad Gamla bron eller Kapellbron.

På bron står en kikare uppställd där man kan titta bort på böjen av Arbogaån som gett den dess namn. Arboga kommer nämligen från fornsvenskans Ahrbugi som betyder åbåge.

Örebro slott

Örebro slott tronar ståtligt på en holme mitt i staden med Svartåns virvlande strömmar runt omkring. Ett populärt besöksmål där man erbjuds bland annat utställningar, guidade visningar, butik och restaurang.

Här fanns tidigt ett vadställe där man valde att bygga en bro. Bron liksom det faktum att hela sju, ännu bevarade, landsvägar fanns här gav goda förutsättningar för bebyggelse på platsen. På grund av det strategiska läget byggde man en befästning under senare delen av 1200-talet vilken brukar markera stadens födelse.

Från att ha varit en enkel försvarsborg med fängelse blev det under vasatiden ombyggt till ett magnifikt kungligt slott. Förvandlingen inleddes troligen av Magnus Eriksson som på 1350-talet anlade en fästning, Örebro hus, på holmen där slottet ligger idag.

På 1400-talet styrdes dåvarande Sverige av Erik av Pommern mer eller mindre som ett lydrike till Danmark. Landskapen i Sverige styrdes av svenska fogdar som var överlöpare och den mest kända "erövringen" (befrielsen från danskarna) av Örebroborgen gjorde Engelbrekt Engelbrektsson år 1434. Borgen förlänades senare till honom och under en kort tid var kung av Sverige.

Örebro blev sen en av Gustav Vasas riksborgar där det hölls möten och riksdagar och det var hans son Karl IX som lät påbörja bygget av det som skulle bli ett praktfullt renässansslott. I slutet av 1600-talet var slottet obeboeligt och tjänade som vapenförråd och fängelse. Slottets nuvarande utseende, ett Vasaslott i romantiskt historiserande stil fick det på slutat av 1800-talet.

Örebro Slott

Kansligatan 1

703 61 Örebro

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Västmanland runt från Västerås till Skultuna...
Västerås med Kyrkbacken och domkyrkan, Världsarvet Engelsbergs bruk och andra bruksmiljöer i Sura- och Hallstahammar, brunnsmiljö i Sätra brunn, Skultuna med outlet shopping.
OrtVästerås
Västerås - guide.
Sikta in dig på slottet, domkyrkan, botaniska trädgården och det pittoreska området Kyrkbacken. Domkyrkan har fått 3 stjärnor i Guide Michelins turistböcker.
OrtVästerås
Västerås stadspromenad.
En varierande promenad förbi slottet, botaniska trädgården och det pittoreska området Kyrkbacken. Domkyrkan har fått 3 stjärnor i Guide Michelins turistböcker.
OrtVästerås
Anundshög
Sveriges största gravhög bredvid gamla Eriksgatan. Från högen har man vacker utsikt och ser fem skeppsättningar unikt samlade intill varandra.
OrtVästerås
Skultuna
Ett av Sveriges populäraste turistmål. Här kan man shoppa på outlets, fika, besöka museum för mässingstillverkning. eller flanera i den vackra bruksorten.
OrtSkultuna
Kungsbyn...
En djurpark med främst svenska djur och ”djur i människans tjänst", vilda djur och tamboskap. Älgmatning samt hjort- och visentfasari är höjdpunkter.
OrtVästerås

Intill Borasjön anlades ett kloster på slutet av 1400-talet. Idag är bara ruinen kvar intill kyrkan. Sockenstugan är ett populärt fik med våfflor och enklare rätter. Sedan 1000 år har resande tagits emot här.

  • Till start: 204,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Laxå 
  • Avgift: Nej 


Ramundeboda klosterruin och Sockenstugan

Ramundeboda klosterruin, strax väster om Laxå, är lämningarna efter ett kloster som anlades av Sankt Antoniorden i slutet av 1400-talet.

 

Ruinen ligger naturskönt intill Borasjöns strand. Här finns ruinresterna efter ett antoniterkonvent från 1400-talet. Ruinen har under 2009 - 2010 restaurerats och frilagts för att visa hur konventet var uppbyggt.

 

Ramundeboda är också ursprungsplatsen för Ramundeboda Kyrka som uppfördes på platsen år 1686-88, för att sedan flyttas till Laxå tätort år 1899. Kvar finns kyrkogården samt det Rosenholmska gravkoret från 1700-talet.

 

Det finns en liten promenad till munkarnas ö där de hade sin trädgård.

 

I Sockenstugan serveras kaffe med dopp och man kan bada och fiska i sjön.

 

Text Laxå kommun

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Mullhyttan.
Den gamla kvarngården i Mullhyttan är idag hembygdsgård. Här finns gammal byakvarnen som varit i bruk sen 1700-talet. Här mals än idag ekologiskt mjöl som säljs i handelsboden.
OrtLekeberg
Askersund
En charmig liten hamnstad några kilometer från Vätterns nordspets. En spankulerande promenad runt stan rekommenderas. Många fina i sevärdheter i omgivningarna gör Askersund till en bra bas utgå ifrån.
OrtAskersund
Västra Vättern från Askersund till Jönköping.
En vacker bilfärd längs Vätterns västra strand. Flera besöksmål på södra delen kommer att läggas till inom kort.
OrtAskersund
Askersund till Örebro...
Med start i mysiga lilla Askersund går resan till Bergööska huset i Hallsberg därefter passeras Kumla med Kvarntorpshögen och Konst på hög och resan slutar i Örebro. 
OrtAskersund
Tivedens Nationalpark
Tiveden är en nationalpark mellan Vättern och Vänern. Här kan man vandra och se oändligt vackra platser och få ett fantastiskt lugn. Vill man inte vandra så långt finns en utsiktsplats nära parkeringen. 
OrtKarlsborg
Riseberga klosterruin.
En klosterruin från 1100-talet efter ett nunnekloster som tillhörde Cistercienserorden. När klostret var som störst ägde de 240 fastigheter i sex landskap. Ruinen är belägen i en parkliknande miljö.
OrtLekeberg

Baden känns som havsbad av den enkla anledningen att de ligger vid Sveriges näst största sjö Vättern. Här finns en sjökrog med gästhamn, sandstrand och campingplats.

  • Till start: 187,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Askersund 
  • Avgift: Nej 


Hargebaden

Hargebaden, också kallad Närkes Riviera, är en lång sandstrand med långgrund vatten. Här finns hopptorn och omkläddningshytter, och går det även att låna vattenrullstolen Hippocampa för dig med rörelsehinder. 

 

Kiosken vid stranden håller öppet sommartid, och intill stranden finns en tempererad pool med rutschkana.

 

Restaurang Hargebaden:

Restaurangen har ett bedårande läge vid på Hargebadens sandstrand "Nerikes Riviera" och bjuder på fantastisk utsikt över Vättern. Intill restaurangen finns en tempererad pool och populära Harge Camping.


Restaurangen håller säsongsöppet för lunch- och á la carte-gäster.
För förbokade sällskap som bröllop, dop, klassträff, resesällskap, m.m. öppet året runt. 

Även julbord serveras.

 

Text Visit Askersund

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Olshammarsgården
Verner von Heidenstams födelsehem, i Olshammar intill Vättern, inrymmer idag en populär restaurang. 
OrtAskersund
Västra Vättern från Askersund till Jönköping.
En vacker bilfärd längs Vätterns västra strand. Flera besöksmål på södra delen kommer att läggas till inom kort.
OrtAskersund
Fagertärn naturreservat.
Här kan man uppleva de sällsynta röda näckrosorna som är länets stolthet. Efter en kortare vandring når man fram till näckrosor inom fotoavstånd.
OrtAskersund
Övralid.
Vid Verner von Heidenstams slottslika gård Övrilid har man en fantastiskt utsikt över Vättnerns norra del. Platsen är besöksvärd närsomhelst men gården är idag museum och sommartid guidning varje timme.
OrtMotala
Tivedens Nationalpark
Tiveden är en nationalpark mellan Vättern och Vänern. Här kan man vandra och se oändligt vackra platser och få ett fantastiskt lugn. Vill man inte vandra så långt finns en utsiktsplats nära parkeringen. 
OrtKarlsborg
Varamobaden
Kanske Sveriges bästa insjöbad. Motalas stolthet och flera kilometer lång strand. 
OrtMotala

Ett naturreservat med mäktiga utsiktsmöjligheter. Efter en knapp kilometers vandring når man till Vättern och får beskåda denna säregna insjöskärgård.

  • Till start: 189,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Askersund 
  • Avgift: Nej 


Harge Uddar

Naturreservatet Harge Uddar ligger i ett storslaget landskap vid Vätterns strand. Området består av många små uddar som ligger helt öppet för Vätterns vindar och vågor. 

 

Från parkeringen löper en 2,5 km lång markerad vandringsled som bitvis är krävande. 

 

På Korpaberget finns ett vindskydd där utsikten över Vättern är bedårande en klar och solig dag. Här kan du även grilla korv eller söka skydd mot vinden.

 

Text: Visit Askersund

Läs mera
Harge Uddar naturreservat.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hargebaden - bad och restaurang.
Baden känns som havsbad av den enkla anledningen att de ligger vid Sveriges näst största sjö Vättern. Här finns en sjökrog med gästhamn, sandstrand och campingplats.
OrtAskersund
Askersund
En charmig liten hamnstad några kilometer från Vätterns nordspets. En spankulerande promenad runt stan rekommenderas. Många fina i sevärdheter i omgivningarna gör Askersund till en bra bas utgå ifrån.
OrtAskersund
Västra Vättern från Askersund till Jönköping.
En vacker bilfärd längs Vätterns västra strand. Flera besöksmål på södra delen kommer att läggas till inom kort.
OrtAskersund
Medevi brunn
Sveriges första kurort från sent 1600-tal. Besöksvärt året om men sommartid en sprudlande mötesplats med dagliga konserter. Vacker bebyggelse mestadels i trä och de flesta är byggnadsminnen. Värdshus, schweizeri, hotell och vandrarhem.
OrtMotala
Övralid.
Vid Verner von Heidenstams slottslika gård Övrilid har man en fantastiskt utsikt över Vättnerns norra del. Platsen är besöksvärd närsomhelst men gården är idag museum och sommartid guidning varje timme.
OrtMotala
Borenshult
Borenshult ligger strax utanför Motala och har fem slussar som leder ned till sjön Boren och vidare till Borensberg. Kafé och grill samt flera rastplatser.
OrtMotala

Ett härligt besöksmål med eget besökscenter. Gruvan med anor sen medeltiden har kvar byggnader från flera tidsåldrar. Här finns café, handelsbodar och ett mikrobryggeri med krog. 

Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt fler bilder till bildspel.

  • Till start: 172,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Lindesberg 
  • Avgift: Nej 


Stripa Gruvmiljö

Årets industriminne 2010

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gyttorp Centrum.
Gyttorp centrum är det första av efterkrigstidens bostadsområden som blivit statligt byggnadsminne. Mästerarkitekten Ralph Erskine ligger bakom och en upprustning på 1990-talet har återgett området dess rätta färgklanger.
OrtNora
Röda Jorden... – forntida järnframställning.
Här har det brutits järn från 700 f kr till tiden för Kristi födelse vilket är samtidigt med den sk förromerska järnåldern. På platsen finns informationsskyltar och rekonstruerade miljöer.
OrtSkinnskatteberg
Frövifors pappersbruksmuseum...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt fler bilder till bildspel.
OrtLindesberg
Grythyttans gästgivaregård...
Carl Jan Grankvist var länge landets gourmetpersonlighet nummer ett och var källarmästare här. Han var även med och skapade högskoleutbildningen för hotell och restaurang på orten. Ägs idag av familjen Spendrup.
OrtHällefors
Loka Brunn...
Ägt och drivs av familjen Spendrups och det är härifrån källvattnet som säljs i hela landet kommer. Ett besök kan betyda ett spa-vistelse eller kanske en måltid eller bara strosa runt i vacker brunnsmiljö.
OrtHällefors
Karmansbo bruk...
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px 'Trebuchet MS'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} ...
OrtSkinnskatteberg

Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt fler bilder till bildspel.

  • Till start: 156,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Lindesberg 
  • Avgift: Nej 


Frövifors pappersbruksmuseum

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Dyltabruk...
När pest och andra farsoter härjade hade kungen rätt att komma till Dylta svavelbruk eftersom man trodde att svavlet skyddade mot smitta. Missa inte det säregna klocktornet från gamla kyrkan.
OrtÖrebro
Lindesberg...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt fler bilder till bildspel.
OrtLindesberg
Fellingsbro hembygdsgård...
På platsen har man samlat några byggnader från kringliggande trakter med början på 1920-talet. Byggnaderna är av varierande ålder från sent 1600-tal och framåt. 
OrtLindesberg
Nora - trästaden...
Marknadsför sig tillsammans med Eksjö och Hjo som tre trästäder. Bland det mest pittoreska man kan uppleva i Sverige så vandra bara runt i den mysiga staden. Museuijärnväg, Noraglass och båt till Alntorps ö.
OrtNora
Nastastenen...
En runsten som rests under 1000-talet av en kvinna Tored, till minnet av hennes son Lydbjörn. Stenen är länets vackraste och mest välgjorda med ett ormdjur med ovanliga öronflikar.
OrtÖrebro
Mellan Örebro och Norrköping till bruksorter längs vackra vägar…
Med start i Örebro med slottet och dess övriga sevärdheter, passeras Brevens bruk, Övre Häfla bruk, Rejmyre glasbruk, Finspångs bruk och slott för att slutligen industristaden Norrköping med dess livaktiga stadskärna
OrtÖrebro

Pages

Subscribe to Västmanlands- och Örebro län.