Favoritutflykter med SL.


Kårsta är en vacker by med rik historia i Vallentunas jordbruksbygder. Roslagsbanan går hit och det finns mycket fint att se. 

Resa med SL: Östra station Roslagsbanan mot Kårsta.
Från Kårsta station gång 1,7 km 
Totalt c:a 1t 15 min.

  • Till start: 37,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Vallentuna 
  • Avgift: Nej 


Kårsta by

Kårsta kyrka uppfördes på 1400-talet men ersatte en äldre kyrka uppförd i trä. Sakristian är den äldsta delen och uppförd under 1200-talet. I västra kyrkgaveln finns en runsten inmurad "Alrik lät resa stenen och göra bro".

Kyrkan ligger tätt omsluten av Kårsta bys välbevarade bebyggelse. Förutom bostadsbebyggelse finns här två skolbyggnader, en från 1848 och en från 1915. Här bredrevs skola ända fram till 1982 då skolverksamheten flyttade över till en nybyggd skola i Kårsta.

Hela byn runt Kårsta kyrka har av länsmuseet blivit utpekad som omistlig ur kulturmiljösynpunkt.

Kårsta by.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sjökullarna i Vada
Landhöjningen i Roslagen har pågått sedan istiden. Besöker man dessa mystiska kullar kan man med lite fantasi (och med infoskyltar) tänka sig hur det sett ut då vattennivån gjorde att man kunde segla förbi här. 
OrtVallentuna
Hökeriet Granby gård och Granbyhällen
Denna gård ligger i ett kulturellt område med historia från medeltiden. Förutom att införskaffa gårdens nötkött och färskmalna fullkornsmjöl i handelsboden Hökeriet kan du även besöka Sveriges till ytan största vikingahäll, Granbyhällen, som ligger precis intill.
OrtVallentuna
Roslagstur till slott och bruk.
Var hjärtat av Roslagen ligger kan man tvista om men att detta är en riktigt fin men kanske lite okänd del än de mer besökta kustdelarna är helt klart. Många vackra miljöer och vägar med mycket körglädje.
OrtNorrtälje
Vallentunas jordbruksbygder
Här färdas du genom vackra jordbruksbygder och viktiga historiska platser från Vikingatiden och framåt. Var redo att bli hänförd.
OrtVallentuna
Angarnsjöängen naturreservat.
En våtmark med 250 fågelarter där vattennivån varierar med vädret. En vandringsled runt är 6,5 km lång. I fågelskådningstorn ser man långt över ängen. ...
OrtAngarn
G:a Norrtäljevägen till Finsta och Furusund
En vacker väg som kan avnjutas från bilen men vill man stanna till så passeras heliga Birgittas Finsta, vackra Penningby slott och det pittoreska lotssamhället Furusund.
OrtNorrtälje

Furusund har sedan mycket gamla tider haft betydelse som hamn och en yttre nordlig utpost till Stockholms inlopp. Idag är den ett populärt resmål med en rad intressanta byggnader. Har du väl tagit dig hit är allt inom gångavstånd. 

Res med SL:
Från Tekniska högskolan buss 676 till Campus Roslagen. Byte till buss 632 Furusunds hotellplan.
Totalt c:a 1t 50 min.

  • Till start: 60,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Norrtälje 
  • Avgift: Nej 


Furusund - en pärla i Roslagen.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Furusund

Denna ålandsvik har sedan mycket gamla tider haft betydelse som hamn och en yttre nordlig utpost till Stockholms inlopp. Idag är den ett populärt resmål med en rad intressanta byggnader och rikt sjöliv att beskåda. Furusund är verkligen värt en resa i sig och vägen hit är bland de vackraste vägarna man kan åka. Vill man inte tappa orienteringen så tar man enklast en promenad längs med strandvägen från vägfärjan via ångbåtsbryggan nedanför Värdshuset samt vidare några hundra meter söderut.

Trippa har en promenad i Furusund: Furusund

Läs mera

Romanov

Romanov, det stora röda huset vid Källarbacken, kallades ursprungligen för Röda Byggningen, och är nu det äldsta huset på Furusund, byggt 1726-1729. Det var från början huvudbyggnad till Furusunds gård. I slutet av 1700-talet var det bostad åt arbetarna som skötte Kronobränneriet som låg nedanför vid Ålandsviken, och under den blomstrande badortstiden på Furusund i slutet av 1800-talet blev det hotell.

Furusunds Gästhamn med café

Mitt i Furusund vid Fursunds strandväg ligger gästhamnen med 100 båtplastser. Här finns en restaurang med café och lättare varm och kall mat. På uteserveringen har man första parkett till båtlivet på bryggan och i Fursundsleden i denna härliga skärgårdsmiljö.

Tel: 073-395 35 84
Strandvägen 6, 76019 Furusund

Kvarnen i Furusund

Kvarnen har årtalet 1722 i flöjeln. Den har byggts om flera gånger sedan dess. Den senaste upprustningen skedde 1960, och kvarnen ”återinvigdes” 1961 under medverkan av bl a Evert Taube. Nu är den K-märkt och tillhör och förvaltas av Roslagsmuseet i Norrtälje. I kvarnen fanns vid sekelskiftet något så sällsamt som ett frenologiskt museum, en samling av dödskallar. Ett 15-tal skallar och dödsmasker donerades 1915 till Kriminologiska museet i Stockholm, där de förvaras tillsammans med en gipsavgjutning av Karl XII:s skalle. Uppifrån kvarnen är det en vacker utsikt över sundet.

Optiska telegrafen

Det nya optiska telegrafnätet fick sin största utbredning 1854 då västmakternas flottrörelser i Östersjön under Krimkriget medförde skärpt kustbevakning kring huvudstaden. Med telegrafer som denna kunde man snabbt skicka meddelanden längs kusten. Telegrafen rekonstruerades 1962 och är den enda kvarvarande och fungerande i Sverige.

Furusunds värdshus

Furusunds Värdshus byggdes år 1811, men då var huset en tullstation och arrest. Först på 1940-talet upphörde tullstationen och rummen började hyras ut till resande. Tullen – numera Kustbevakningen – finns idag i en röd betydligt mindre byggnad vid Ångbåtsbryggan. Furusunds Värdshus är idag en konferens- och hotellanläggning.

Sedan några år är det nya ägare som kör helger närapå året om, åtminstone luncher.

På sommarhalvåret har restaurangen öppet för allmänheten, fredag till söndag på våren och därefter varje dag (se öppettider). Under sommarhalvåret utökas även antalet sittande gäster som restaurangen kan ta emot, då även deras trevliga utomhuslounge med soffgrupper samt deras terrass står uppdukad.

Tel: 0176-803 44 
Strandvägen 2, Furusund

Läs mera

Länkar

Kejsarbryggan

Kejsarbryggan ligger mellan de gula åttkantiga paviljongerna, nedanför det som en gång var Societetshuset. Den har ingenting med någon kejsare att göra. Virket kom ursprungligen från Keijserska huset i Stockholm, därav namnet.

Bellevue Furusund

Det gula, långa huset på Strandvägen 4 har i tur och ordning varit: Sädesmagasin för Kronobränneriet, Kägelbana, Societetshus och Hotell. Numera ett sommarhus för några familjer. Och utanför ligger f d musikpaviljongen Flustret.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Furusunds värdshus
Furusunds Värdshus byggdes år 1811 men var då tullhus och arrest. Restaurangen samt hotell är öppet sommarhalvåret och jul. Ny regi!
OrtFurusund
Restaurang Varvet Högmarsö
En resa till hit har allt för en måltidsutflykt. Vacker resa hit via bilfärja. En krog i historisk varvsmiljö med utsikt över farleden. Och verkligen god mat.
OrtNorrtälje
Rådmansholmens badplats.
Nästan så långt ut man kan komma med bil ut i havet ligger badet. Långgrund strand och brygga eller solklippor med rastplatser. Kan detta bli sommarens badupplevelse?
OrtBlidö
Grosshandlargården
I det gamla elevhemmets fantastiska lokaler, med målningar av Elsa Beskow, erbjuds man prisvärd mat med många tidstypiska inslag. Kokkaffe efter maten?
OrtNorrtälje
Riddersholm naturreservat
Skärgårdsnatur på fastlandet. En underbar badstrand, slåtterängar och lövskog att vandra runt i. Kalkhaltig jord ger ett paradis för många orkidéer.
OrtRådmansö
Rådmansö runt och Kapellskärs vandrarhem
Turen går via Penningby slott och når stugbyområdet Marholmen med det fd Marholmens folkbildningshem som numer heter Grosshandlargården och är en jättemysig krog. Först därefter nås Rådamansö där övernattning sker på STF Kapellskär. Därifrån kan man promenera till vackra...
OrtNorrtälje

Vid Stockholms läns längsta sandstrand och mitt i ett naturreservat ligger det mycket populära Gålö havsbad. Här får du bestämma vad som passar dig bäst, klippbad eller sandstrand. Fiskenörd? Du kan fiska strömming och öring från klipporna eller en av hyrbåtarna.

Res med SL:
Från Stockholm City pendeltåg 42 mot Nynäshamn eller 43 mot Västerhaninge till Västerhaninge station. Byte till buss 845 till Skälåker.
Totalt c:a 1 t 20 min

  • Till start: 29,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gålö 
  • Avgift: Nej 


Gålö havsbad

Vid Stockholms längsta sandstrand och mitt i ett naturreservat ligger det mycket populära Gålö havsbad. Här får du bestämma vad som passar dig bäst, klippbad eller sandstrand. Fiskenörd? Du kan fiska strömming och öring från både klipporna eller från en av hyrbåtarna. Det finns en restaurang och ett minilivs där det ryktas om rykande färska baguetter på morgonen, först till kvarn! Vill man stanna över natten finns en stugby som är riktigt välskött och att vakna upp här är svårslaget.

Gålö havsbad och Havtornsudd
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gålö naturreservat
Större delen av Gålö är idag ett naturreservat med vandringsleder av olika längd. Från Gålö havsbad med skärgårdens längsta sandstrand utgår flera.
OrtHaninge
Ornö runt med vägfärja.
Från Dalarö är det betalfärja, t/r 100 kr för bil och förare och 50 för passagerare, till Södra skärgårdens största ö. Gårdsfika, gå på museum, titta ner i ett gruvhål, uppleva båtlivet vid Kyrkviken från krogen eller Gittans grill.
OrtOrnö
Dalarö hamncafé och grill
Det populära caféet är lika mycket en restaurang. Här sitter man vindskyddad med en utsikt över folklivet i hamnen. Sen är det bara att vandra Dalarö runt.
OrtDalarö
Schweizerbadet
Väldigt långgrunt, man får vada ut cirka hundra meter innan det händer nåt. Det finns tre olika badplatser, två små och en lite större. På sommaren kan det vara smockat, speciellt på den större platsen.  Här är det vid rätt vindar också populärt för vindsurfing så se upp...
OrtDalarö
Dalarö - en sommarpärla.
Vi har försökt ta med det man bör ha sett när man besökt Dalarö. Utsiktsplatser, historiska byggnader, fik och restauranger samt ett pulserande sjöliv.  ...
OrtDalarö
Dalarö - lilla promenaden.
En liten promenad som givetvis får med det man måste ha sett när man besökt Dalarö. Utsiktsplatser, historiska byggnader, fik , restauranger och sjöliv.
OrtDalarö

Härlig naturpromenad genom lövskog och vackra scenerier med havet på båda sidor. Var fikar du? I trädgårdsfiket, på badplatsen eller på ”egen” klippa. Utsiktsplats med bil runt Stockholm.

Res med SL:
Från Stockholm City pendeltåg 42/43 till Nynäshamn, 56 min.
Från stationen otroligt vacker promenad längs Strandvägen på 4 km (c:a 50 min).
Totalt 1 t 45 min.

  • Till start: 51,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Nynäshamn 
  • Avgift: Nej 


Lövhagens fritidsområde
Stor karta
Sevärdhet 1 av 3

Lövhagen café och vandrarhem.

En pärla i Nynäshamn. Mitt i den lummiga, stora trädgården ligger caféet som osar av färskt bröd. De bakar allt kaffebröd själva så inte undra på att det smakar himmelskt. Lagom att antingen börja promenaden med eller att avsluta efter ett härligt dopp i det blå. Det finns även ett vandrarhem för den som inte är klar med att utforska naturreservatet.

Tel: 08-520 138 31

Länkar

Lövhagens fritidsområde.

Ett naturområde längst söderut i Nynäshamn där man kan plocka svamp, vandra i skogen, tälta eller bada från klippor och stränder. Flera vandringsstigar men den vackraste går längs vattnet ned till Knappelskärs strand och klippbad. Lövhagen ligger 3 km söder om Nynäshamns centrum. Sommartid går buss 783 till Lövhagen och buss 848 från Lövhagen.

Lövhagen är ett fritidsområde längst söderut i kommunen som erbjuder rikligt med vandringsvägar och natursköna rastplatser att packa upp picknickkorgen vid. Här kan du sola och bada från både klippor och sandstränder, plocka svamp i skogen eller meta abborre och grilla den på någon av grillplatserna. Det finns toaletter vid fyra av de fem parkeringarna. Tre av dem är anpassade för personer med rörelsehinder.

I början av fritidsområdet ligger Lövhagens Café och Vandrarhem med  utomhusservering, vandrarhem och trevliga stugor.

Lövhagens fritidsområde förvaltas av Nynäshamns kommun.

Tel: 08-520 138 31.

Läs mera

Knappelskär

Långt bort från buller och bång ligger den har avskilda men populära stranden. Stranden löper ut som en holme med vatten på båda sidorna. Bra för bad och lek på sommaren och lika bra för varm choklad och bärplockning på hösten.

Fortsätter man ytterligare några hundra meter så når man ett av länets sydligaste klippbad. Här kan man ta en egen skreva i lä och njuta av öppet hav och se på båtar av alla storlekar och typer passera.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Lövhagens café och vandrarhem.
En pärla i Nynäshamn. Mitt i den lummiga, stora trädgården ligger caféet som osar av färskt bröd. De bakar allt kaffebröd själva så inte undra på att det smakar himmelskt. Nära till hav och skog. ...
OrtNynäshamn
Nynäs Rökeri & Fiskbutik
Fiskbutiken på Nynäs Rökeri är öppen året runt och erbjuder ett brett urval av havets läckerheter i gammeldags miljö. Färsk och rökt fisk, räkor, lax, inlagd sill och strömming. Det finns även en servering med öl- och vinrättigheter.
OrtNynäshamn
Nynäs korta strandpromenad till Trehöringen.
Strandpromenaden söder om Nynäshamn är flera kilometer lång. Här smakar vi bara på den lite men tar turen runt ön Trehörningen med utsiktstorn mot havet.
OrtNynäshamn
Nynäshamn till Torö
En av Stockholmstraktens vackraste bilturer och mycket populär bland MC-förare. Från vackra Nynäshamn ringlar man längs Sjövägen och vidare till Torö, ett av länets vackraste platser.
OrtNynäshamn
Från Nynäshamn via Mörkö till Ytterjärna
Den här bilturen bjuder på vackra vyer, slingrande vägar och en passage med vägfärja. För den som har lust finns flera sevärdheter och restauranger att stanna till vid men några är utsatta just för att de kan beskådas från bilen.
OrtSödertälje
Nynäshamn - Hälsans stig
En naturskön slinga med småstadskänslan hängandes i luften. Här kan du blicka ut över havshorisonten och ta en titt på båtarna i hamnen. OBS! Promenad utritad men sevärdheter är under arbete. ...
OrtNynäshamn

Ett av Sveriges bäst bevarade industriminnen. Här tillverkades tändkulemotorer och tekniken liknar dieselmotorer.

Res med SL:
Tekniska högskolan buss 676 till Norrtälje busstation. Promenad 600 m.

Totalt ca: 1t 20 min

  • Till start: 59,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Norrtälje 
  • Avgift: Nej 


Pythagoras industrimuseum

Museet är en gammal motorfabrik där man tillverkade tändkulemotorer. Det var en motor av tvåtaktstyp som har vissa likheter med dieselmotorer men kunde ha som bränsle allt som kunde antändas i en het stekpanna t ex fiskleverolja. Fabriken var på sin tid Norrtäljes största industriföretag. Idag är det ett av Sveriges bäst bevarade industriminnen där mycket är som det var förr. De guidade visningarna är mycket bra och rekommenderas.

Öppet sommartid men tar gruppbokningar året om.

Adress: Verkstadsgatan 6,  Norrtälje
Telefon: 0176- 100 50
 

Länkar

Pythagoras industrimuseum
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Södra bergens utsiktsplats
Bara en kort avstickare från affärsgatan i Norrtälje. Här får man en bra översikt och ser hela stan och viken. Bredvid ligger en restaurang för den hungrige. Utsiktsplats med bil runt Stockholm.
OrtNorrtälje
Norrtälje och Grisslehamn
Roslagens huvudstad har Norrtälje kallats som är första stoppet på denna tur. Här kan man strosa runt, fika, shoppa eller äta en bit. En promenad finns utritad för den som vill ha självguidning. Därefter tar man bussen ut på Väddö och Grisslehamn för att se öppet hav, Albert...
OrtNorrtälje
Norrtälje till Väddö.
Den här bilturen följer en av de gamla postrutterna som senare via Grisslehamn och postrodd ledde ända till Åland.
OrtNorrtälje
Norrtälje - Hälsans stig
Hälsans stig i Norrtälje tar dig runt staden och visar upp dess bästa natur och sevärdheter. Flera bra rastplatser finns längs turen.
OrtNorrtälje
Lommarbadet
Det här badet hade länge Sveriges längsta utomhusrutschbana. Som god tvåa erbjuder man denna samt sandstrand och brygga. Trevlig promenad från stan längs Norrtäljeån rekommenderas.
OrtNorrtälje
En heldag till några roslagspärlor.
Morgon fika i Penningby slottspark, lunch på Högmarsö sjökrog i gammal varvsmiljö och glassfika i historiska Furusund. En dagstur till några Roslagspärlor.
OrtNorrtälje

Nås från hamnen i Vaxholm med skärgårdens kanske kortaste båtresa. Befäst redan av Gustav Vasa men kastellet från 1863 var redan då omodernt som försvarsverk. Charmig att besöka och varför inte sova över på vandrarhemmet.

Res med SL: 
Från Tekniska högskolan buss 670 till Söderhamnsplan. 

Gå till linfärja 200 m avgång 3ggr/t sommartid.
Totalt c:a 1 t.

  • Till start: 18,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Vaxholm 
  • Avgift: Nej 


Vaxholms fästning

Den främsta sevärdheten i Vaxholm. Redan Gustav Vasa insåg det strategiska läget för försvaret av Stockholm som planerade befästningar här. I flera omgångar gjordes förstärkningar och ombyggnader. Kastellet i sitt nuvarande skick har inte varit mycket mer än just en sevärdhet åtminstone vad försvarsförmåga.

För bara knappt tio år efter det var färdigställt 1863 kunde man med provskjutningar från en kanonbåt skjuta igenom murarna samtidigt som större båtar började gå i en annan farled och försvarsanläggningen hade tappat sin betydelse. Idag finns bland annat ett försvarsmuseum om skärgårdsförsvaret under 450 år samt ett Bed and breakfast där man även kan ordna konferenser och fester.

En linjefärja går rakt över till fästningen från Vaxholm och är gratis.

Info: 08-541 311 10  

Bokning: 08-1200 4870
 

Läs mera

Länkar

Vaxholms fästning
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Vaxholms hembygdsgårds kafé.
På en egen udde ligger Hembygdsgården med museum och ett jättemysigt café med trädgårdsservering vid bra väder. Kaféet öppet från Valborg till september.
OrtVaxholm
Rindö redutt
En försvarsanläggning som man når landvägen via bilfärjor från Vaxholm eller Värmdö. Gratis entré och man får gå runt på egen hand och njuta av mäktiga utsikten som krävdes för att se fienden på håll. 
OrtVaxholm
Tre befästningar från Vaxholm till Värmdö.
Dessa sund har sen länge tillbaka varit viktiga att befästa för skärgårdsförsvaret av Stockholm. Två bilfärjor som är helt gratis ingår i rutten.
OrtVaxholm
Vaxholm.
De flesta som besöker ”Skärgårdens huvudstad” hamnar i Söderhamn med dess båt- och folkliv. Men Vaxholm är mer än så och vi har valt ut några pärlor. Res med SL: Tekniska högskolan buss 670 till Västerhamnsplan. Restid 45 minuter.
OrtVaxholm
Norra båtluffarleden
Med start i Furusund får man på den här turen uppleva de populäraste öarna i norra skärgården. Minst en övernattning per ö är att rekommendera men man kan ju stanna till över dan.
OrtNorrtälje
Mellersta båtluffarleden
Mellersta skärgården är den djupaste och därmed lummigast eftersom den har stor del som är längre från öppet hav.
OrtVärmdö

Detta slott från 1670-talet har vaknat ur sin törnrosasömn och restaurerats i 120 tusen timmar. Strosa fritt runt i parken med dess unika terrasser och ekologiska äppelodlingar. Besök slottets insida på egen hand  eller på visning helt gratis. Ät gott i en gamla alkohlistanstalten eller fika i slottscafét. Bollhallen har gratis sommarfritidsgård för barnen.

Pendeltåg från Sthlm City t Märsta station, Buss 579 till Venngarn, Totalt c:a 1 t 30 min

  • Till start: 40,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sigtuna 
  • Avgift: Nej 


Venngarns slott.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Wenngarn slott

Wenngarns historia spänner över 1000 år. Området är omnämnt i Sveriges äldsta bevarade brev från 1164, här har riddare och riksråd bott och här bodde Gustaf Vasas dotter Sofia Vasa.

Mest känt är slottet kanske genom Magnus Gabriel de la Gardie och Maria Eurofesyne, som på 1660-talet omvandlade till en storslagen anläggning där parken och vyerna stod i centrum. De la Gardie, en av den svenska stormaktstidens viktigaste personligheter,  byggde om slottet till en italiensk barockdröm som vi kan se spår av än idag. Det vackra slottskapellet räknas till ett av Europas bäst bevarade barockinredningar.

Slottet har ägts av den svenska kungafamiljen, tyska grevar och andra mäktiga människor – och varit scen både för storslagna fester och politiska omvälvningar. (som t ex)
Under större delen av 1900-talet var Wenngarn en statlig anstalt för alkoholister och sedan föll den magnifika egendomen i träda.

Öppettider:
Slottet är öppet alla dagar och har gratis visningar varje dag.

Kafé
Slottet har ett Café.

 

Läs mera

Länkar

Barockparken

Wenngarns slottspark härrör från Magnus Gabriels de la Gardies omdaning av slottet på 1660-talet. Den skapades som en hybridpark där dekorativa plantor blandades med nyttoväxter i en både praktisk och vacker kombination.

Med sina märkliga terrasser har slottsparken många likheter med den botaniska trädgården i Uppsala – och den kände Uppsalaprofessorn Olof Rudbeck har också varit med och anlagt båda dessa vackra och historiska platser.

Fontönen anlades av Magnus Gabriel De la Gardie på 1600-talet, färdigställdes 1 juni 2104. Ursprungliga vattenledningar (genomborrade ekstockar) finns fortfarande kvar och ligger så att man kan se dem inne i slottet.

Hotell Anstalten

Under större delen av 1900-talet var Wenngarn en statlig anstalt för alkoholister och sedan föll den magnifika egendomen i träda. Denna byggnad från tidigt 1900-tal har byggts om till hotell, restaurang och konferensanläggning.

På slottets tre hektar stora köksträdgård odlas grönsaker och råvaror som hamnar direkt på restaurangens närodlade och kulturodlade meny. I anslutning till restaurangen finns ett bageri och en liten saluhall där man kan köpa med produkter hem.

Öppettider Restaurang Anstalten
Lunch
12:00 - 14:30

Middag
18:00 - 22:00

Butik Skafferiet
Öppet varje dag 10:00 - 18:00

Länkar

Loppis Magasinet

Skånela IF driver loppis  i det gamla magasinet till förmån för sin idrottsklubb.
 
Öppettider:
 

Ekologiska odlingarna.

Idag odlas minst sagt närodlade grönskar, bär och frukt som används i den egna restaurangen och även humle till egen öl.

Äppelodlingarna består av många olika sorter, bl.a Åkerö, Sävstaholm, Melon, Transparante blanche, Cox's pomona, Maglemer, vit astrakan mfl. Dock man här ett äpple som ingen äppelexpert hittills kunnat listat ut vad det är för något. På slottet går det under arbetsnamnet  "Wenngarns champangeäpple" tills man vet vilket det är.

Engelska parken

Engelska parken är kanske något mer skogsdungeliknande än en riktig Engelsk park, dock ett väldigt trevligt ställe att ta en picknick på. Man kan slå sig ner i skuggan, nära djuren och med utsikt över odlingarna.
En klapphage finns även här med lamm och kaniner.

Bollhallen

Under hela sommaren är det Sommarfritidsgård med pyssel, leksaker, utklädningskläder helt gratis!  Lekpark finns alldeles bredvid.

Öppet alla dagar x- y mellan den....

Dammstugan

Timmerhus från 1700-talet som brann ner 2013, nu byggs det upp igen efter gamla metoder under sommaren 2014. Åker du hit får du kanske se det färdigbyggt?

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sigtuna stadspromenad
Inte bara Sveriges äldsta stad utan en pittoresk idyll som är väl värd ett besök. Den som aldrig besökt Sigtuna har verkligen något att se fram emot.
OrtSigtuna
Östra Mälaren runt norrifrån
Mälaren är Sveriges tredje största sjö och den kan korsas på några få platser. Här åker vi bara halvvägs till Mälarens ände och viker därför av vid Enköping och tar broarna söderut.
OrtSträngnäs
Gamla Uppsalavägen till Sigtuna och Uppsala.
En mycket vacker bilväg med en hel del att se. Mellan städerna går turen förbi Krusebergs gård för lunch eller middag. Både Sigtuna och Uppsala är städer som spelat en stor roll i Sveriges historia. Sigtuna var Sveriges viktigaste stad tills man beslöt att befästa inloppet...
OrtSigtuna
Restaurang 1909 i Sigtuna
Kritikerrosad krog från 1909 med kulinariska smakupplevelser där närproducerat och säsongsbaserat råvaror. Njutbar är även den fantastiska utsikten.
OrtSigtuna
STF Vandrarhem Sigtuna
På en kulle med utsikt över Mälaren ligger Sigtuna vandrarhem och folkhögskola. Här kan du upptäcka Sigtunas medeltida gränder, bada i Mälaren och utforska skogsstigarna runt knuten. Det är också smidigt att ta en tur till Stockholm eller Uppsala.
OrtSigtuna
Våfflan
Är både ett café och en hamnkrog på ångbåtsbryggan i Sigtuna. Är det ruggigt ute går grillen varm och renfällar täcker upp golvet för extra mysfaktor. På sommaren flyttar man ut på bryggan.
OrtSigtuna

En av Stockholms vackraste platser. Kyrkogården är klassad som världsarv av UNESCO. För många en plats präglad av minnen och sorg men detta där arkitekterna skapat en plats för meditation och ro. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.

Res med SL:
T-Centralen tunnelbanan grön linje 18 mot Farsta strand till Skogskyrkogården. C:a 15 min.

  • Till start: 6,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Enskede 
  • Avgift: Nej 


Skogskyrkogården - ett världsarv.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Skogskyrkogården

Skogskyrkogården är världsberömd och står på Unescos världsarvslista sedan 1994. Trots att det finns flera mycket vackra byggnader här är det nog kanske ändå landskapsarkitektens jobb som gör platsen mest unik. Begravningsplatsen byggdes under flera år och inleddes med en arkitekttävling 1914 där arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz vann och resten är så att säga historia. Om man utgår från tunnelbanestationen med samma namn äntrar man kyrkogården norrifrån med ett imponerande samspel mellan mur, jordvallar och växtlighet.  Den slitna klyschan man måste se det för att tro det passar verkligen in här och ett besök här gör ingen besviken.

Trippa har skapat en promenad här. Skogskyrkogården

Läs mera

Länkar

Almhöjden

De vackra träden på Almhöjden eller Meditationslunden är paraplyalmar. Arkitekt var Sigurd Lewerentz och han ville skapa ett nordiskt landskap. När man går upp på kullen, för det bör man ta sig tid till, så kan man märka att trappstegen blir lägre ju högre upp man kommer. Detta för att inte trötta ut besökaren inför den stundande meditationen.

Trons, Hoppets och Heliga korsets kapell

De tre kapellen bildar tillsammans med Skogskrematoriet och Monumenthallen dvs pelarbyggnaden framför Heliga korsets kapell, den centrala kapell- och krematorieanläggningen på Skogskyrkogården. Anläggningen ritades av Gunnar Asplund och byggdes 1935-1940 vilket därmed fullbordade kyrkogården.

Sju brunnars stig

Sju brunnars stig är 888 meter lång väg som leder från Meditationslunden till Uppståndelsekapellet. Om man följer vägen så kantas den av trädslag som successivt blir mörkare. Hängbjörk, björk, tall och till sist gran. Detta för att den sörjande skall bli mer tungsint på vägen mot kapellet.

Skogskapellet

Skogskapellet är det första och minsta kapellet på Skogkyrkogården. Det var tänkt att bli av sten men ekonomin . Arkitekt var Gunnar Asplund och det invigdes 1920.
 
Kapellets enda utsmyckning är Carl Milles dödsängel som var mycket omdiskuterad då den ansågs utmanande med sin kvinnliga figur.
Skogskapellet är genomtänkt i minsta detalj och innehåller mycket symbolik i detaljerna. Nyckelhålet är exempelvis en dödskalle.

Uppståndelsekapellet

Uppståndelsekapellet har en utpräglad klassicistisk tempelarkitektur, i synnerhet förhallens tolv kolonner. Arkitekt var Sigurd Lewerentz och han ville att det skulle vara ett genomgångskapell där man gick ut en annan väg än man kommit in.

Kapellet har bara ett fönster och det befäster kapellets förbindelse med himlen. Orgeln är dold och skall också ge en känsla av att musiken kommer från himlen.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Skogskyrkogården - promenad
En promenad i ett världsarv och en av Stockholms vackraste platser. På en plats präglad av minnen och sorg har man skapat en miljö för meditation och ro.
OrtEnskede
Robin Delselius bageri - Gamla Enskede
I den gamla Konsumtionsföreningens lokaler ligger detta genuina bageri där man fikar gott eller äter en matig smörgås eller en soppa.
OrtEnskede
Gamla Enskede Matbod
Om man tröttnat på innerstan kan denna krog strax efter Globen varmt rekommenderas. Beläget i mysiga gamla Enskede får man god mat i rogivande miljö.
OrtEnskede
Hökarängen - Hälsans stig
En förort som växte fram under slutet av 40-talet. Kanske mest känd genom Sällskapsresan 2 ”bästa svängen, Hökarängen”.
OrtHökarängen
Cevicheria Aji y Ajo
Sveriges första Peruanska cevicheria har blivit omåttligt populär och omskriven i press. Gör en resa till och upplev Hökarängen och Sydamerika!
OrtHökarängen
Hammarbytoppens utsiktsplats
Det är lite kämpigt att ta sig upp för skidbacken men värt besväret, för utsikten är enorm. Hammarby sjöstad, Sickla, Nacka strand, Södermalm och Globenområdet.
OrtBjörkhagen

Drottningholms slott är med på Unescos världsarvslista och måste besökas minst en gång. Sen blir det antagligen flera besök. Man kan nämligen komma hit med helt olika syften - för att promenera runt, ta en picnic i den fantastiska engelska parken, besöka systerslottet Kina slott eller gå visningar på slottsteatern eller slotten. Äta och fika kan man också göra vid de båda slotten.

Resa med SL: T-Centralen grön linje 17/18/19 till Brommaplan.
Buss 176/177 mfl till Drottningholm
Totalt c:a 30 min varav till Brommaplan 20 min.

  • Till start: 10,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Drottningholm 
  • Avgift: Ja 


Drottningholm
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Drottningholms slott

Lustslottet är sedan 1981 kungaparets officiella bostad och de bor i den södra längan. Nuvarande slott byggdes på grunden av det nedbrunna 1500-talsslottet och stod helt färdigt 1699. Det brukar liknas vid franska Versaille, men är förstås betydligt mindre – ynka 200 rum mot 700 i det franska. Hela slottsområdet tillhör UNESCO:s världsarvslista. Slottet och slottsparkerna är öppna året runt för egen vandring.

Trippa har en promenad i Drottningholms slottsområde: Drottingholms slottspromenad.



 

Drottningholms Slottsteater

Drottningholmsteatern är den bäst bevarade 1700-talsteatern i världen. Den har en avancerad teknik som gör att man till exempel kan växla dekor inför öppen ridå. Dessutom falluckor, rörliga vågor, ljusmaskineri samt vind- och åskapparater. Teatern ritades av Carl Fredrik Adelcrantz och stod klar 1766.

Teatern är öppen för visning se hemsida.


Drottningens paviljong, Drottningholm
08-556 931 00

Läs mera

Barockträdgården

I slutet av 1600-talet tillkom den äldsta trädgården på Drottningholm, skapad efter drottning Hedvig Eleonoras initiativ. Slottsarkitekterna Nicodemus Tessin den äldre och Nicodemus Tessin den yngre stod för förverkligandet. Barockträdgården omges är kantad av lindalléer både i norr och syd och ligger i direkt anslutning till slottet. Inspirationen kom från de nya slottsträdgårdarna i Frankrike och ledorden var strikt, tuktat och symmetriskt.

Under århundradena har många planer för nygestaltning av trädgården funnits. Under 1800-talet förföll den men restaurerades igen under 1950- och 60-talet efter Gustav VI Adolfs önskemål. Bronsskulpturerna i parken är gjorda av de Vries och kom till Sverige som krigsbyten från Prah 1648 och Fredriksborg i Danmark 1659.

Barockträdgården utgör idag Sveriges förnämsta i sitt slag och omfattar även Broderiparterren och Vattenparterren. Det är tolv mindre fontäner och den stora Herkulesfontänen i centrum.

Läs mera

Kina slott

Den första byggnaden här uppfördes som ett monteringsfärdigt hus 1753 och var då en födelsedagsgåva till drottning Lovisa Ulrika från kung Adolf Fredrik. En mer storslagen byggnad kom på plats tiotalet år senare. Arkitekturen är i grunden fransk rokoko men har en exotisk karaktär, med kinesiska och orientaliska inslag som då var högsta mode.

I slottsköket äter man numera de allra godaste våfflor med sylt och grädde. Serveringen är faktiskt även öppen på senvintern, när man mumsar framför öppen eld i de vackra stenvalven.

Under året har man för årstiderna olika blomsterutställningar utanför slottet. 
 

Cantongatan

Området Canton skapades som ett mönstersamhälle av kungaparet Lovisa Ulrika och Adolf Fredrik under 1700-talets mitt. Här anlades en manufaktur för finare produkter som finsmide och sidenvävnader som till stor del skulle användas till bygget av Kina slott.

En manufaktur var en tidig typ av industri där olika hantverkare samarbetade under gemensam ledning fast arbetet gjordes för hand.

Engelska parken

Parken uppfördes då Gustav III övertog slottet år 1777. Han ville efterlikna den nya sortens naturliga parker som fanns i England. Fredrik Magnus Piper fick äran att skapa anläggningen, norr om barockträdgården.

Parken är till största delen öppen för allmänheten trots kungaparets närvaro. Den har byggts upp i olika omgångar sedan slottet uppfördes, vilket gett olika delar sin egen speciella karaktär. Här finns dammar med kanaler, öar med vaclra broar, stora gräsmattor samt träd i alléer och dungar. 

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ekerö och Botkyrka i Ralph Erskines fotspår.
Den här turen passerar några av Ekeröbon Ralph Erskines verk. Turen har en resa med vägfärja Jungfrusund (där man kan avbryta) - Slagsta. Lovö kyrka är en avstickare för trevligare resväg. En vacker tur även för den utan starkt arkitekturintresse.
OrtEkerö
Kina slott
Slottet från 1753 är i grunden fransk rokoko men med kinesiska och orientaliska inslag. I slottsköket äter man de allra godaste våfflorna. Mums! ...
OrtDrottningholm
Ängbybadet
Det var mycket tjat på Stockholms stad att släppa till medel så att badanläggningen kunde byggas. Med bryggor, hytter, hopptorn och anlagda stränder. Under midsommar 1936 invigdes badet, som då var ett viktigt försäljningsargument att få folk att flytta till Södra Ängby. ...
OrtBromma
Nockebybron till Blackeberg
En omväxlande promenad från Nockebybanans ändstation längs vattnet förbi Snuskungens slott, bad, vackra utsiktsplatser fram till vampyrernas Blackeberg.
OrtBromma
Judarskogens naturreservat
Vandra vackra sjön Judarn runt. Följ naturstigen och läs på skyltar om områdets natur och utveckling genom årtusenden. Åkeshovs slott med arboretum är bonus.
OrtBromma
Sjön Judarn
Vandra mellan två T-banestationer runt nästan hela sjön och förbi ett vackert slott. En sjö som liknar en tjärn och en riktig urskog.
OrtBromma

Inte bara Sveriges äldsta stad utan en pittoresk idyll som är väl värd ett besök. Den som aldrig besökt Sigtuna har verkligen något att se fram emot.

Resa med SL: Pendeltåg 41 från Stockholm City t Märsta station, Buss 570/579 till Sigtuna busstation. Totalt c:a 1 t

  • Till start: 37,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sigtuna 
  • Avgift: Ja 


Sigtuna - Sveriges äldsta stad.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Sigtuna

Kultur och historia är ledorden för denna gamla stad. Om du är intresserad av att se var Sverige en gång började, har du här en idyll som är väl värd ett besök.

Belägen vid Mälaren har denna ort varit bebodd sedan runt år 980. Det var Erik Segersäll som grundade den och sedan bodde vår första svenska kung här, Olof Skötkonung. Med sin långa historia är detta en av de första städerna i vårt rike. 1187 brändes staden ner och fortfarande vet man inte vem som låg bakom attentatet. Det var inte heller sista gånger staden stod i lågor.

Det finns mycket spännande att utforska i denna stad - arkitektur, kyrkor, ruiner, runstenar med mera. För den intresserade finns det ett flertal guidade turer att ta i stadens historia. Sigtuna museum ståtar med tusenåriga skelett, men också tillfälliga utställningar. När du ändå är här kan vi rekommendera dig att strosa längs med Sveriges första gågata. Det finns flera trevliga fik att stanna till på under vägen, passa på att smaka en Sigtunamunk! Sommartid luktar det förföriskt från våffel- och korvstånden vid strandpromenaden så se till att ta med kontanter.

Vi har skapat en stadspromenad som går förbi det väsentligaste. Sigtuna stadspromenad.

Läs mera

Mariakyrkan i Sigtuna

Den äldsta byggnaden i Sigtuna som fortfarande är i bruk. I mitten på 1230-talet påbörjades byggandet av kyrkan. Den stod sedan klar 1247. Nu har kyrkan genomgått mindre ombyggnationer så som predikstolen och de medeltida kalkmålningarna.

Sigtuna Rådhus

Ligger vid stora torget i Sigtuna och är Sveriges minsta bevarade rådhus. Det byggdes redan 1744. Idag är det museum och vigsellokal där över 200 par säger ja tillvarandra varje år.

Tant Bruns kaffestuga

Den lilla charmiga stugan som fått omnämning i Sveriges Bästa Konditorier och Kafeér är verkligen värt ett besök.  Stugan som är från 1600-talet är Sigtunas äldsta trähus och har gammaldags gemytlig inredning. Fikar man inte i de gamla byggnaderna så har men ett jättehärligt trädgårdskafé.

Man serverar hembakt bröd och annat smarrigt och här faller man inte för nya trender som kommer och går som muffins t ex. Här är det givetvis bordsservering på klassiskt vis och man serveras av de brunklädda "tanterna" i åldrar från 20-år och uppåt.

Övrig tid:
Vardagar 10-17
Lördag-söndag 10-18

Laurentti Gränd 3, Sigtuna
08 592 509 34

Läs mera

Länkar

Sigtuna museum

Mitt i Sigtuna ligger Sigtuna museum. Där finns utställningen "Kungen, Kristus och Sigtuna" att beskåda året runt. Utställningen berättar om Sigtunas utveckling från grundandet vid slutet av 900-talet fram till medeltidens slut. Här visas de senaste fynden - guldringar, myntprover, runristningar och exklusiva ting från Ryssland och Bysans.

På museet visas även tillfälliga utställningar.
Fri entré på vinterhalvåret, se hemsida.

Sigtuna stadshotell

Välkommen till Sveriges minsta femstjärniga hotell! Hotellet beskrivs ofta som en juvel liggandes i Sveriges äldsta stad. Utanför breder Sigtunaviken ut sig, en fröjd för ögat. Rummen är skandinaviskt designade och likaså möteslokaler och matsalar, bar och lounge. Hotellet är mån om att erbjuda en smakfull upplevelse, både på tallriken och på rummen.

1909 slog de upp portarna och det blev en dyr historia, det skulle kostat 50 000 kronor att bygga det men notan landade på 93 000. En rolig anekdot är att när Kung Gustav V var på besök råkade en man spilla mjölk på konungen från balkongen till det rum han bodde på. Kungen erbjöds givetvis en härlig måltid helt gratis, balkongen togs bort och idag heter rummet Gustav V.


Adress: Stora Nygatan 3,  Sigtuna
Tel: 08 592 501 00

Läs mera

Länkar

Strandpromenaden och soldäcket.

En rätt nyligen uppfört soldäck som ger ännu ett skäl att gå den fina strandpromenaden i Sigtuna. Blir det för varmt så är det bara att ta badstegen rätt i.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gamla Uppsalavägen till Sigtuna och Uppsala.
En mycket vacker bilväg med en hel del att se. Mellan städerna går turen förbi Krusebergs gård för lunch eller middag. Både Sigtuna och Uppsala är städer som spelat en stor roll i Sveriges historia. Sigtuna var Sveriges viktigaste stad tills man beslöt att befästa inloppet...
OrtSigtuna
Sigtuna - Sveriges äldsta stad.
Inte bara Sveriges äldsta stad utan en pittoresk idyll som är väl värd ett besök. Den som aldrig besökt Sigtuna har verkligen något att se fram emot. Resa med SL: Pendeltåg 41 från Stockholm City t Märsta station, Buss 570/579 till Sigtuna busstation. Totalt c:a 1 t
OrtSigtuna
Tant Bruns kaffestuga
Sigtunas mest berömda kafé och traditionellt så det förslår. Här blir man serverad ute i trädgården eller i 1600-tals stugan av "tanter" i bruna klänningar. En upplevelse.
OrtSigtuna
Restaurang 1909 i Sigtuna
Kritikerrosad krog från 1909 med kulinariska smakupplevelser där närproducerat och säsongsbaserat råvaror. Njutbar är även den fantastiska utsikten.
OrtSigtuna
Viby by
Strax utanför Sigtuna ligger den gamla torparbyn Viby. Byn är en oskiftad så kallad klungby, bevarad i stort sett som den såg ut för tvåhundra år sedan. Viby by lämpar sig bra för picknick.
OrtSigtuna
Venngarns slott.
Detta slott från 1670-talet har vaknat ur sin törnrosasömn och restaurerats i 120 tusen timmar. Strosa fritt runt i parken med dess unika terrasser och ekologiska äppelodlingar. Besök slottets insida på egen hand  eller på visning helt gratis. Ät gott i en gamla...
OrtSigtuna

Pages

Subscribe to Favoritutflykter med SL.