Dalarna


  • Till start: 240,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Leksand 
  • Avgift: Nej 


Buffils Annas kaffestuga

Ett kafé med vidunderlig utsikt. Intill ligger naturum Dalarna med ett nybyggt utsiktstorn.

I Dalarnas hjärta finns den genuina kaffestugan som startades 1925 av visionären, 
 Buffils Anna Ersdotter. ”Drottningen på Berget” spred glädje en äppelmunk i tagit.

Så här skriver man idag om grundaren Buffils Anna. Drottningen på Berget" Buffils Anna Ersdotter, föddes 19 Mars, 1897 i Buffilsgården, Västra Björken, Siljansnäs.  Med vida vyer startade hon ”Buffils Anna’s Turiststuga” som genom nästan 50 år under hennes makt, stod brasan och brann i spisen konstant. Med en miljö av värme, ville Anna ge sina besökare glädje med god kaffe och bakelser.

Man serverar: Nybryggt kaffe, stora fräscha smörgåsar, nybakade kanelbullar, wienerbröd, äppelmunkar & muffins, våfflor.

Glassbar med lokalproducerad Gourmetglass, Mikrobryggeri med drycker, soppor, sallader, gårdshonung m.m.

 

Läs mera
Buffils Annas kaffestuga.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Tällberg
Sveriges hotelltätaste by med 8 hotell. Otroligt vackert läge vid Siljan med mycket att uppleva.
OrtTällberg
Utsikter och vattenfall från Tällberg till Gesunda...
En höjdare i dubbel bemärkelse. Här tar man sig runt bland utsiktsplatser, vattenfall och naturupplevelser kring Siljan i Dalarna.
OrtLeksand
Leksand till Tällberg...
Den här turen kan även cyklas fram men passa på att ”cruisa” längs en av landets vackraste utsiktsvägar. I Tällberg är det gott om hotell och de flesta med bra restauranger.
OrtLeksand
Gammelgårdarna Leksand
Leksands Hembygdsgårdar vid kyrkan är Dalarnas äldsta hembygdsgård.
OrtLeksand
Karlfeldtsgården Sångs
Sångs skapades av nobelpristagaren och skalden Erik Axel Karlfeldt på 1920-talet. Guidad visning av den artrika trädgården med lusthus och lustgård samt skaldens arbetsrum.
OrtLeksand
Rättvik - guide
OrtRättvik

Denna fäbod är verkligen värd ett besök. En av de sista riktigt levande fäbodarna i landet med anor från 1600-talet. I entréavgiften ingår guidning. Fika med kokkaffe och bak. 

  • Till start: 247,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Rättvik 
  • Avgift: Nej 


Karl-Tövåsens fäbod.

Ta chansen och upplev en utav de sista riktigt, levande fäbodarna. Med anor från 1600-talet. En bit kulturhistoria med kor som betar fritt i skogen och vars mjölk man med uråldriga mathantverkstraditioner tillverkar mejeriprodukter med, som finns till försäljning efter tillgång. 

 

På fäboden finns även hästar, kalvar, grisar, höns, kaniner med mera. Här kan man njuta av en kopp äkta kokkaffe av vatten från egen källa. Till kaffet erbjuder man till exempel en fäbodsmörgås med hemkärnat smör och småost med mera.

 

För ett besök betalas entré på plats och då ingår visning som sker två gånger dagligen.

 

En mycket gammal fäbod
I 1663–64 års fäbodinventering står sex gårdar från Vikarbyn som brukare på Karl-Tövåsens fäbod. Exakt hur gammal fäboden är vet man inte, men man vet att den varit i bruk varje sommar utan uppehåll sedan 1663, då den första gången nämns i skrift.

 

Den 10 juni, Svantedagen, var enligt tradition buffringsdag, då man flyttade djur och proviant för en lång tid. Datum och tid bestämdes gemensamt eftersom ingen fick komma åt det saftiga betet före någon annan. I en kreaturslängd från 1830 kan man läsa att det var 26 gårdar, som nyttjade Karl-Tövåsens fäbod enligt följande: Tjugo gårdar i Vikarbyn hade med sig 83 kor, 16 hästar, och 291 får och getter. Från sex gårdar i Röjeråsen, Stumsnäs, Västbjörka och Öja kom 18 kor, 5 hästar och 72 får och getter, Sammanlagt fick 101 kor, 21 hästar och 363 får och getter sitt bete på skogen.

 

Fäbodens namn har stavats lite olika genom århundradena som Kall-Töfåsen, Kall-Täffåsen, Kal-Töfåsen, Carl-Töfåsen och Karl-Tövåsen. Namnet Kall tros vara berget, som ligger sydväst om vallen. Berget är ett Kallberg, ett berg där man i forna tider tände en vårdkase för att varna befolkningen för krig och ofärd. På rättviksmål betyder kall något som man rest upp. Namnet Carl eller Karl är daterat senare och tros vara ett skrivfel sedan storskiftet på 1830-talet.

 

Många byggnader har försvunnit genom åren. Går man runt på fäboden ser man rester av både stugor, fjus (ladugårdar) och källare. En stuga som fortfarande finns kvar är ”Budstugu” Den användes förr som stuga åt ”lekunur”-vallkullorna, som var anställda att sköta djuren och tillverka produkter av mjölken. I stugan fanns två öppna eldstäder, den ena för ystningsgrytan och den andra för messmörsgrytan. Stugan tros vara från sent 1600-tal och används idag som kaffestuga.

Läs mera
Karl-Tövåsens fäbod.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Dalhalla - guidad tur
En guidning om Dalhallas historia från meteoritnedslaget till dagens konsertarena inklusive utställning om Draggängarnas kalkbrott.
OrtRättvik
Nittsjö keramik
Ett krukmakeri med 100-årig tradition där man tillverkar en mängd olika produkter i sten- och lergods. Försäljning av 2:a sortering.
OrtRättvik
Långbryggan Rättvik
Långbryggan är 628 m lång och byggdes år 1895 som angöringsplats för ångaren "S/S Rättvik", som gick i trafik på Siljan 1895 till 1950-talet. Dagens version är nyrenoverad sedan 1992.
OrtArray
Bruntegården
Vill man äta riktigt gott i Rättvik är det Bruntegården som gäller. Med vacker utsikt över bygden serveras mat med höga ambitioner. Inredningen och utsikten är värt besöket. 
OrtRättvik
Tällberg
Sveriges hotelltätaste by med 8 hotell. Otroligt vackert läge vid Siljan med mycket att uppleva.
OrtTällberg
Holens gammelgård
Hembygdsgården Holen skapades av konstnären och hembygdsvårdaren Gustaf Ankarcrona åren 1910 - 1911. Den besökande får se Ankarcronas arbetsrum och ateljé med ett urval av hans rikhaltiga samling av folkkonstföremål. 
OrtTällberg

  • Till start: 235,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Rättvik 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Vidablick

Utsiktstornet Vidablick är 28 meter högt och ligger på Hedsåsberget på en höjd av 352 meter över havet. Tornet invigdes i slutet av 1800- talet av Gustaf Adolf sedermera kung Gustav VI Adolf. Här uppe finns även hantverksförsäljning av hantverk i olika stilar och material. Trådslöjd, smycken, ullhantverk, stickat, träslöjd, löpare, linhantverk, lyktor, trasmattor och naturliga hudvårdsprodukter I butiken säljs även biljetter till tornet med utsikt över hela Siljan samt biljetter till en unik minigolfbana. Hantverksbutiken är öppen sommartid. Se hemsida. Öppettider 10-18.

Länkar

Långbryggan Rättvik

Långbryggan är 628 m lång och byggdes år 1895 som angöringsplats för ångaren "S/S Rättvik", som gick i trafik på Siljan från 1895 ända in på 1950-talet. Längden räknas från stranden ut till ångbåtskajen.

Nuvarande Långbryggan nyinvigdes på nationaldagen den 6 juni 1992 efter en större renovering där allmänhet och företag erbjöds köpa bryggplankor (2938 stycken) med sitt namn ingraverat, för att del finansiera renoveringen.

Poeten Bo Bergman beskrev Långbryggan som "nästan lika lång som evigheten" vilket beskiver känslan mycket väl.  Kallas även för Rättviks liggande Eiffeltorn. Den kan vara världens längsta insjöbrygga och träkonstruktion.

 

Läs mera

Stranden i Rättvik

Längs hela viken in mot Rättviks centrum sträcker sig en långgrund och barnvänlig sandstrand och mitt på finns den välkända Långbryggan som sticker rakt ut 625 meter i Siljan.  Långbryggan har flera badbryggor så att man kan vandra ut på den istället för att vad flera hundra meter till djupare vatten.

Stranden har perfekt solläge hela dagen ända till den vackra solnedgången. Intill bryggfästet ligger restaurang Sjövillan med uteservering med utsikt över brygga och strand.

Längst ut på bryggan angör båten Gustav Wasa under sina turer runt Siljan.

 

Rättviks kyrka och bodarna.

Rättviks kyrka har anor från 1200-talet men kyrkan är tillbyggd i omgångar och dagens exteriör är från 1793. I tornet hänger Dalarnas äldsta klocktrio vilka är stämda i olika toner. Den äldsta är från 1593 och väger 2 ton medan den minsta är från 1628 och väger 600 kg. Predikstolen från 1600-talet och altaruppsats från 1700-talet. Här finns två områden med kyrkstallar med totalt 87 stallplatser. Där de äldsta är från 1470-talet medan de flesta är från 17-1800-talet. Stallarna var avsedda för sockenbornas hästar vid gudstjänster. Nere vid Siljan finns bryggorna där kyrkbåtarna lägger till än idag.

Rättviks Gammelgårds Fäbodställe

Detta är ett typiskt fäbodställe med en rad funktionsbyggnader i olika stilar och byggtekniker från så tidigt som 1500-talet till 1800-talet. Äldsta byggnaden är daterad till 1586/87. Man kan följa en promenadväg längs Siljan till Gammelgården där det även finns kafé. Öppettider: Sommartid Fri entré att vandra runt bland husen och i miljön. Adress: Sjurbergsvägen 3, Rättvik

Länkar

Bruntegården

Bruntegården har anor sedan 1868 och har drivits som pensionat sedan 1950 för gäster som vill njuta av den milsvida utsikten över Siljan.

Bruntegården är litet och familjärt med hög kvalitet på maten. Tillagningen är i toppklass enligt White Guide.

Man tar de flesta råvarorna från den omgivande bygden och det är vanligt att de lokala leverantörerna kommer direkt hit med hallon, hjortron, fisk och löjrom mm där det bäst hamnar i grytorna. 

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bruntegården
Vill man äta riktigt gott i Rättvik är det Bruntegården som gäller. Med vacker utsikt över bygden serveras mat med höga ambitioner. Inredningen och utsikten är värt besöket. 
OrtRättvik
Långbryggan Rättvik
Långbryggan är 628 m lång och byggdes år 1895 som angöringsplats för ångaren "S/S Rättvik", som gick i trafik på Siljan 1895 till 1950-talet. Dagens version är nyrenoverad sedan 1992.
OrtArray
Rättviks Gammelgårds Fäbodställe
Ett typisk fäbodställe med en samling funktionsbyggnader i olika stilar och tekniker från 1500- till 1800-tal.
OrtRättvik
Karlfeldtsgården Sångs
Sångs skapades av nobelpristagaren och skalden Erik Axel Karlfeldt på 1920-talet. Guidad visning av den artrika trädgården med lusthus och lustgård samt skaldens arbetsrum.
OrtLeksand
Tällberg
Sveriges hotelltätaste by med 8 hotell. Otroligt vackert läge vid Siljan med mycket att uppleva.
OrtTällberg
Karl-Tövåsens fäbod.
Denna fäbod är verkligen värd ett besök. En av de sista riktigt levande fäbodarna i landet med anor från 1600-talet. I entréavgiften ingår guidning. Fika med kokkaffe och bak. 
OrtRättvik

Två intressanta sevärdheter på ett stopp där Luossastugan, som förknippas med Dan Anderssson, kräver vandring över en kohage medan Finngammelgården är vid parkeringen.

  • Till start: 208,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ludvika 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Finngammelgården i Skattlösberg

Luossastugan

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ludvika gammelgård och gruvmuseum.
Två museer i ett. Gruvmuseet vilket är världens äldsta industrihistoriska friluftsmuseum visar hur det förr arbetades i gruvorna. Bergsmansgården och ytterligare totalt 38 byggnader.
OrtLudvika
Flenberget utsiktstorn.
440 meter över havet står detta vindskyddade utsiktstorn. Man tar sig rätt långt med bil men sista delen får man vandra. Utsikt över milsvida skogar till Dalälven och Dala-Floda kyrka.
OrtGagnef
Kyrkbron i Dala-Floda.
På 1700-talet fanns en flottbro här som Linné färdades över. Den typen av bro var känslig och den drogs med i en översvämning 1916. Hängbron i trä på 158 m ersatte och är Sveriges längsta för bilar.
OrtGagnef
Kopparberg...
Orten gick under namnet Nya Kopparberget med anspelning på Stora Kopparberget i Falun. På 1600-talet startades brytningen. En vandring runt samhället finns där man ser spåren av gruvor och kopparframställning.
OrtLjusnarsberg
Smedjebacken...
I Smedjebackens mysiga hamn finns spåren efter ortens storhetstid. Lokstallar med ånglok, ångbåtar i trafik och hamnmagasin med båtmotorer och järnbodar. Sommaröppen hamnkrog.
OrtSmedjebacken
Flatenbergs hytta.
En naturskönt belägen hytta vid byn Flatenberg. Man kan fritt ströva runt och se den välbevarade bergsmanshyttan via ”Blickpunkten” vilket är gamla fotografier uppsatta så att de visar hur samma vy såg ut förr.
OrtSmedjebacken

Charmiga Mora har mycket intressant att erbjuda den historiskt- och konstintresserade. Zorn sätter sin prägel med museer och konstnärshem. Gustav Vasa och Vasaloppet är annat man inte undgår.

  • Till start: 269,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Mora 
  • Avgift: Ja 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Vasaloppsmuseet

Alldeles i närheten av den berömda Vasaloppsmålportalen i Mora ligger sedan 1994 VasaloppsMuseet. Här får man ta del av traditionen, historien, utvecklingen, det klassiska och det storsvenska. Stakmaskin finns även att pröva på. Fri entré. Adress: Vasagatan 19, Mora

Länkar

Zornmuseet

Här finns världens största Zornsamling. Anders Zorn som var född i trakten 1860 var under lång tid verksam och bodde i Mora till sin död 1920. Den permanenta utställningen av Zorns akvareller, oljemålningar, skulpturer och etsningar är makalös.

Förutom att man arrangerar temporära utställningar finns även en stor del av Zorns privata konstsamling vilken består av verk av Courbet, Rembrandt, Velázquez, Prins Eugen, Bruno Liljefors, Carl Larsson och Ernst Josephson.

Ett rum har en stor silversamling som tidigare fanns i Zorngården och består av konstnärens utmärkelser och Emma Zorns smycken.

Adress: Vasagatan 36, Mora

Zorngården

Zorngården inreddes kring sekelskiftet 1900 av Anders och Emma Zorn det står idag närmast orört sedan deras tid. Det är ett av Sveriges mest berömda konstnärshem och har varit museum sedan 1942 då gården donerade till staten.

I de originellt inredda rummen blandas konst och konsthantverk från hela världen med det mest lokala som kurbits och dalatradition. Målningar av äldre mästare, möbler som Zorn själv designat, antika marmorskulpturer och vävda tapeter. Särskilt spektakulärt är Stora rummet med hela 9 meter i takhöjd.

Visning av Zorngården sker enbart i guidade turer (max 15 personer). Boka plats i förväg rekommenderas via info@zorn.se eller ringa 0250-592310. Visning sex dagar i veckan och sommartid dagligen.

Adress: Vasagatan 36, Mora

Läs mera

Zorns gammelgård

Vackert belägen vid Siljans strand som är detta friluftsmuseum som Anders Zorn lade grunden till. Ett 40-tal byggnader bildar här tillsammans Sveriges finaste samling av äldre timmerhus, däribland det äldsta profana timmerhuset i vårt land, daterat till 1237. 

De hopsamlade timmerhusen har grupperats i en hemby, ett kvarntun, en hemfäbod, och en långfäbod samt några båthus. Man får stiga in i de gamla husen, loften och härbrena.

Textilkammaren vid Zorns gammelgård har en fantastisk samling av allmogetextilier och folkdräkter från Siljansbygden där de äldsta är från 1700-talet. Här finns förlåtar (ett slags draperi) i rosengång, fyrflätor, hårarbeten och dräkter för vardag och fest.  

Textilsamlingen donerades av makarna Anders och Emma Zorn lät till staten 1942. Den vackra träbyggnaden där textilierna förvaras är dock av yngre datum 1993 än övriga trähus och Anders Landström har belönats med Träpriset för utformningen.

Ett urval byggnaderna visas av en guide och tar 45 minuter och ingår i entréavgiften.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Vasaloppsmuseet
VasaloppsMuseet invigdes och öppnades i mars 1994 och det ligger vid den berömda Vasaloppsmålportalen i Mora. Fri entré.
OrtMora
Nusnäs dalahästar
Sveriges nationalsymbol nr 2 (efter flaggan) tillverkas här på de två mest kända sniderierna. Under New York World’s Fair 1939 fick dalahästen symbolisera Sverige och så har det fortgått.
OrtMora
Gesundaberget
Skidåkning på vintern, vandring och mountainbike på sommaren. Milsvid utsikt över Siljan och Sollerön 514 m ö h. Till toppen antingen vandrar man upp eller tar liften.
OrtMora
Karl-Tövåsens fäbod.
Denna fäbod är verkligen värd ett besök. En av de sista riktigt levande fäbodarna i landet med anor från 1600-talet. I entréavgiften ingår guidning. Fika med kokkaffe och bak. 
OrtRättvik
Storstupet
Inlandsbanan passerar Ämån 34 m över fallet. Ån har genom åren bildat en kanjon med 30 m höga väggar. Vid brons östra fäste finns en eldpallkoja öppen för allmänheten.
OrtOrsa
Helvetesfallet
Upplev Helvetesfallet på en hängbro över Ämån som kastar sig brusande längs en kanjon med mer än 30 meter höga bergväggar. 
OrtOrsa

För 7000 år sedan gick en havsvik ända hit. Vattenmassorna från det smältande istäcket var så kraftiga att fallen föll samman. Resultatet kan beskådas ovan- och nedifrån och en promenad längs älven.

  • Till start: 138,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Avesta 
  • Avgift: Nej 


Döda Fallen

För ca 7 000 år sedan bröt Dalälven en ny fåra för sin framfart. De gamla fallen torrlades och heter Stora och Lilla Helvetet. Ett besök passar både dig som är geologiskt intresserad och dig som vill uppleva en magisk miljö längs Dalälven.

 

Bra och intressanta informationstavlor över Döda Fallens tillkomst finns uppsatta på tre ställen kring fallen. Konstnären Jan-Erik Pettersson har målat akvareller, som sedan har fotograferats av och försetts med Axel Ingmars texter om hur Döda fallen har uppstått. 

 

Döda Fallen är ett intressant stop längs med Älvpromenaden som går på båda sídor om Dalälven. Promenadslingan är 8,5 km lång och går mellan Avesta och Krylbo.

Parkering finns nära intill gångväg till Döda Fallen. 

 

Text Avesta kommun

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Avesta Visentpark.
Visenten ingår i Avestas är en utrotningshotad ar av bison. Europas som tidigare fanns på Skansen i Stockholm. På bronsåldern fanns visenter i hela södra Sverige upp till Kolmårdens och Tivedens skogar.
OrtAvesta
Karlfeldtsgården
Karlfeldtsgården även kallad Tolvmansgården var Nobel-pristagaren och skalden Erik Axel Karlfeldts barndomshem. Fri entré.
OrtKrylbo
Norbergs gruvmuseum.
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 10.0px 0.0px; font: 11.0px 'Trebuchet MS'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} ...
OrtNorberg
By hembygdsgård.
Idylliskt belägen hembygdsgård vid Dalälven. Sommaröppen servering med kaffe, smörgås och hembakt. Museum, hemslöjdsbutik, soldattorp. Sommartid visningar, bygdespel och midsommarfirande.
OrtAvesta
Norberg...
Norberg är huvudort i kommunen med samma namn som ligger i norra Västmanland mot Dalarna. Klassiska Elsa Anderssons konditori är en bra start för lite mysigt spankulerande.
OrtNorberg
Gruvresa runt Noren i Norberg.
Vid sjön Norens sydspets ligger pittoreska Norberg. Den här rundturen går runt sjön och vi passerar flera för Bergslagen typiska besöksmål som gruvor, smedjor mm. Start görs vid ett klassiskt konditori.
OrtNorberg

Om man ska till Falun och vill beta av de kringliggande delarna i Världsarvet så passar den här slingan bra. Pricka in första stoppet, Stabergs bergsmansgård, till lunch. Öppet dagligen.

  • Till start: 186,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Falun 
  • Avgift: Ja 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Stabergs bergsmansgård

I Kniva ligger Stabergs bergsmansgård. Det är ingen herrgård (bebodd av en adelsman) utan en karolinsk bergsmansgård från 1700-talet. Trots det uppvisar gården många av herrgårdens kännetecken med en barockträdgård som särskilt tilltalar den trädgårdsintresserade. Trädgården restaurerades på 1990-talet och återfick sitt 1700-talsutseende. Man har även samarbetat med Nordiska genbanken så att fruktträden blivit ett klonarkiv för gamla fruktsorter. I en av byggnaderna ligger Gamla Staberg Trädgårdscafé & Kök intill trädgården där det serveras mat, t ex världsarvsbuffé och fikabröd. Gårdsområdet och Barockträdgården är alltid öppet. Guidade visningar sommartid. Adress: Staberg 81, Falun

Läs mera

Länkar

Carl Larssongården i Sundborn.

Här känner man sig välkommen. Över ingången till Lilla Hyttnäs står det. War välkommen kära du, till Carl Larsson och hans fru! Men för att besöka hemmet idag behöver man gå en guidad visning på c:a 45 min som belyser konstnärsparet, konsten och deras stormiga liv. Detta är ett av världens mest kända och avbildade konstnärshem. Boka gärna i förväg för antalet platser är begränsat. Carl Larssons väg 12, Sundborn

Länkar

Svedens gård - Linnés bröllopsstuga och trädgård

Svedens gård som är en gammal bergsmansgård som blivit extra känd eftersom det var här som Carl von Linné firade sitt bröllop, 1739 med Sara Elisabeth Morea. Inne i gården är bröllopssalen utsmyckad med en väggmålning som föreställande berättelsen om Kung David.

Här finns även rabatter med blommor som har anknytning till Línné. Men här finns även vårdträd som askar, lönnar och lindar.

Från Sveden härstammar prästen Jesper Svedberg vars son var filosofen Emanuel Swedenborg.

Guidad visning med fri entré. Se hemsida för öppettider.

Adress: Svedens gård, Falun

Länkar

Falu koppargruva och Gruvmuseet

Falu koppargruva är en del av Världsarvet Falun. Det är ett av världens bäst bevarade gruvlandskap och var förr i tiden världens största koppargruva.

Området har en rad intressanta delar och det finns många sätt att uppleva gruvområdet. Man kan gå ned i besöksgruvan eller bara köpa en Ovan jord biljett. Vidare finns Världsarvshuset och en rad historiska byggnader samt året runt öppen restaurang, café, butiker och hantverkare.

Ovan jord:
Gruvpromenaden
På egen hand kan man följa en 1,7 km lång gruvpromenad där historien om gruvan berättas på informationstavlor här ser man utsikten över Stora Stöten och hela staden.

Gruvmuseet
Detta är Sveriges första tekniska museum som är fyllt med interaktiva och lekfulla utställningar som berättar gruvans 1000-åriga historia. På museets innergård finns Lilla Gruvbyn som är en interaktiv by med experiment och sagor för alla åldrar.

Lilla Gruvtåget går runt på gruvområdet sommartid och tar 20 min.

Creutz schakt:
Creutz schakt visas varje dag sommartid och är Sveriges högsta bro 200 m. I en faluröd gruvlave har en bro byggts som går över det 208 meter djupa och ljussatta Creutz schaktet.

Under jord:
Under jord finns fyra alternativa visningar av gruvan:

1. Falu Gruvas 1000-åriga historia med visning ner till 67 meter 360 dagar per år
2. Ordinarie Guidad visning att arbeta och leva i Falun under gruvindustrins storhetstid
3. Skrock- och sägenturen  för barn 3-7 år går ned till  55 meter
4. Gruvdrängsturen är en barn- och familjetur (ca 8-12 år).

OBS!
Det är +5 grader i gruvan året om. Ta på varma och oömma kläder och skor. Regncape och hjälm finns att låna.

Äta och fika:

Geschwornergården är en restaurang i nybyggda lokaler.
Bagarstugan med stort trädgårdscafé och lättare luncher.
Café Gjuthuset precis vid kanten till dagbrottet Stora Stöten. 

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ornässtugan
Ornässtugan är ett stort medeltida gästhus som byggdes i början på 1500-talet. Den tillhörde en förmögen bergsman och ingick i en kringbyggd gårdsformation. I december 1520 härbärgerade loftet den blivande kungen, Gustav Vasa.
OrtBorlänge
Långshyttan.
I Långshyttan smids det stål sedan över 600 år. Den ståtliga hyttbyggnaden från 1860 står kvar liksom en nostalgimack och den lilla butiken Bengts-boa med fika, varifrån en skyltad historisk promenad utgår.
OrtHedemora
Husbyringen i Hedemora...
Denna 60 km långa närapå cirkelrunda rundtur är en utmärkt heldagsutflykt där man passerar Långsjöbruk, Silfhytteå, Stjärnsunds bruk och Klosters bruk.
OrtHedemora
Jussi Björlings museum. STÄNGT
I en omfattande utställning presenteras den världsberömde tenoren från Borlänge. 
OrtBorlänge
Bispbergs gruva.
Gruvlaven står kvar som den såg ut när driften lades ner 1967. Vasaschaktet kommer sig av kungen som satte fart på gruvdriften i området. Gruvhålet är fullt badbart och har liten sandstrand.
OrtSäter
Bispbergs klack.
Från toppen som har ett litet torn kan man se hoppbackarna i Falun, Garpenberg och Borlänge. Bispberget är ett sydväxtberg vilket innebär att solvärmen gör att värmekrävande arter frodas. 1,3 km från parkering till topp.
OrtSäter

Denna 60 km långa närapå cirkelrunda rundtur är en utmärkt heldagsutflykt där man passerar Långsjöbruk, Silfhytteå, Stjärnsunds bruk och Klosters bruk.

  • Till start: 168,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Hedemora 
  • Avgift: Nej 


Husbyringen i Hedemora...
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Långshyttan

Redan på 1400-talet började man nyttja Långshytteströmmens fall för järnframställning från Bispbergs och Garpenbergs gruvor. Hammarsmedjor som där vatten kraft drev tunga hammare kom till på 1500-talet då tackjärn från hyttorna smiddes till stångjärn.

 

I över 600 år har man tillverkat stål i Långshyttan och den fortgår än idag. Idag produceras rostfritt stål och snabbstål i Klosterverken som tidigare tillhörde Klosters bruk och man var tidiga med den moderna typen av masugn som kom på slutet av 1800-talet.

 

Den ståtliga hyttbyggnaden från 1860 står kvar liksom en nostalgimack och den lilla butiken Bengts-boa med fika, varifrån en skyltad historisk promenad utgår.

Läs mera

Silfhytteå

Silfhytteå är verkligen en vacker och rogivande plats dit man kan ta sig för en picknick eller bara vandra runt bland lämningarna efter detta gamla järnbruk.

 

Mellan de två sjöarna Fullen och Grycken finns sedan urminnes tider ett vattenfall och den kraften nyttjade man en silfverhytta på 1600-talet vilket gav platsen dess namn. På 1700-talet hade man byggt upp ett komplett järnbruk med hytta, malmgård, rostugn, klensmedja, kontor och stall.

 

På slutet av 1800-talet byggdes en sluss för att underlätta transporter mellan sjöarna.

Läs mera

Stjärnsund bruk

Klosters bruk och Gudsberga klosterruin

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stjärnsund bruk och Engelska parken...
Bruket där Christoffer Polhem verkade. Flera sevärdheter inom bruksområdet som Gamla brandstationen, Herrgården och Engelska parken för att nämna några. Rogivande miljö att njuta av.
OrtHedemora
Klosters bruk och Gudsberga klosterruin...
Kloster har fått sitt namn av det cistercienskloster som grundades här på 1400-talet. Vid bruket verkade uppfinnaren Gustav de Laval och under tiden här föddes idén till mjölkseparatorn.
OrtHedemora
Bispbergs gruva.
Gruvlaven står kvar som den såg ut när driften lades ner 1967. Vasaschaktet kommer sig av kungen som satte fart på gruvdriften i området. Gruvhålet är fullt badbart och har liten sandstrand.
OrtSäter
Garpenbergs Gruvkapell.
Detta kapell är byggnadsminne och är det enda bevarade gruvkapellet i landet. Det är i samma skick som när det byggdes på 1600-talets början.
OrtHedemora
Världsarvrundan i Falun...
Om man ska till Falun och vill beta av de kringliggande delarna i Världsarvet så passar den här slingan bra. Pricka in första stoppet, Stabergs bergsmansgård, till lunch. Öppet dagligen.
OrtFalun
Säter trästaden
För besökaren är Säter en idyll att ströva runt i. De smala gatorna, trähusen, torgen, uteserveringarna och de grönskande innergårdarna ger staden dess charm.
OrtSäter

En av Sveriges äldsta gruvor som hade sin storhetstid under 1400-talet. När gruvdriften avbröts på 1920-talet vattenfylldes gruvan och fick då det turkosa och klara vatten som gjort det till ett populärt besöksmål.

  • Till start: 178,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Säter 
  • Avgift: Nej 


Öster Silvbergs gruva

Få besöksmål ger sånt bestående intryck som Östra Silvbergs gruva. Gruvhål fylls automatiskt med vatten från grundvattnet men för att undvika fallolyckor skyndar man på att. Gruvhål har normalt sett så lite näring att vattnet förblir klart och på gränsen till turkost.

220 meter djup är gruvan. Det är som Kaknästornet och 50 meter till. Här har dykare varit nere och hittat 16 bilar, två motorcyklar och en båt med kärra.

Gruvan hade sin storhetstid redan under 1400-talet då stora mängder silver utvanns. Intill ligger Ödekyrkogården där medeltida Sankti Nikolai kapell legat. Det var uppfört av rika silvbergsmännen och användes ända till 1830-talet.

Läs mera
Öster Silvbergs gruva.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bispbergs gruva.
Gruvlaven står kvar som den såg ut när driften lades ner 1967. Vasaschaktet kommer sig av kungen som satte fart på gruvdriften i området. Gruvhålet är fullt badbart och har liten sandstrand.
OrtSäter
Bispbergs klack.
Från toppen som har ett litet torn kan man se hoppbackarna i Falun, Garpenberg och Borlänge. Bispberget är ett sydväxtberg vilket innebär att solvärmen gör att värmekrävande arter frodas. 1,3 km från parkering till topp.
OrtSäter
Ornässtugan
Ornässtugan är ett stort medeltida gästhus som byggdes i början på 1500-talet. Den tillhörde en förmögen bergsman och ingick i en kringbyggd gårdsformation. I december 1520 härbärgerade loftet den blivande kungen, Gustav Vasa.
OrtBorlänge
Stabergs bergsmansgård
I Kniva finns en 1700-tals karolinsk bergsmansgård med en barockträdgård som är ett måste för alla med trädgårdsintresse.
OrtFalun
Världsarvrundan i Falun...
Om man ska till Falun och vill beta av de kringliggande delarna i Världsarvet så passar den här slingan bra. Pricka in första stoppet, Stabergs bergsmansgård, till lunch. Öppet dagligen.
OrtFalun
Flogbergets gruvor.
Flogbergets gruva är en av Sveriges få besöksgruvor och har både dagbrott och underjordiska bergrum. Gruvstuga med inredning från sekelskiftet.
OrtSmedjebacken

I Smedjebackens mysiga hamn finns spåren efter ortens storhetstid. Lokstallar med ånglok, ångbåtar i trafik och hamnmagasin med båtmotorer och järnbodar. Sommaröppen hamnkrog.

  • Till start: 173,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Smedjebacken 
  • Avgift: Nej 


Smedjebacken

Smedjebackens hamn har alltsedan medeltiden haft en stor betydelse för transporter till och från Västerbergslagen. 


I och med byggandet av Strömsholms kanal underlättades transporterna från Smedjebacken och vägen mot Mälaren och Stockholm låg öppen året runt. Kanalen stod färdig 1795 och därmed inleddes en blomstringstid för järnhantering och godstransporter. 

 

Under sommarmånaderna har hamnkrogen öppet.

Av Wessman-Barken järnväg återstår lokstall där ett gammalt ånglok finns tillverkat 1914 som under åren 1933-1953 användes vid Smedjebackens Valsverk. Lokstallet är utställningslokal för industri- och kulturhistoriska utställningar.

En ångbåtsbrygga har byggts och ångbåtar tuffar på sommaren i sjön Barken.

 

Det finns mycket kvar som påminner om storhetstiden, bl. a. hamnmagasinet med fraktexpedition och en utställning av äldre båtmotorer samt järnbodar.

 

Hamnkontoret ger service åt dagens båtfarare med information, bensin, kanotuthyrning, cyklar m.m.

 

Text Smedjebacken kommun

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ludvika gammelgård och gruvmuseum.
Två museer i ett. Gruvmuseet vilket är världens äldsta industrihistoriska friluftsmuseum visar hur det förr arbetades i gruvorna. Bergsmansgården och ytterligare totalt 38 byggnader.
OrtLudvika
Klenshyttan.
Klenshyttan är en bergsmansby med restaurerad hytta och välbevarad industrimasugn. På tavlor kan man läsa om järnframställning och man kan gå runt området på stigar på egen hand.
OrtLudvika
Cassels Konsert och Konferenshus.
Att hitta denna pampiga byggnad som hade Bank of England som förebild mitt i Bergslagen har sin förklaring. Brukets ”VD” var en tysk-brittisk affärsman bosatt i London som donerade pengar till detta kulturhus.
OrtLudvika
Öster Silvbergs gruva.
En av Sveriges äldsta gruvor som hade sin storhetstid under 1400-talet. När gruvdriften avbröts på 1920-talet vattenfylldes gruvan och fick då det turkosa och klara vatten som gjort det till ett populärt besöksmål.
OrtSäter
Klackberget – gruva från medeltiden.
Något som redan i ett brev från 1303 kallades Mons Ferri, "stålberget" måste man ju bara titta närmare på. Vandra runt förbi gruvhål och i små tunnlar och blicka ut på utsiktklackar.
OrtNorberg
Bergslagens Medeltidsmuseum med Nya Lapphyttan...
Ett utomhusmuseum som berättar om medeltiden i Bergslagen och berättelsen om ett sätt att göra järn som var nytt för tusen år sedan – men som fortfarande är modernt.
OrtNorberg

Pages

Subscribe to Dalarna