Arkitekturpärlor och landmärken


Ett industrisamhälle från 1800-talets mitt med bostäder intill verkstäderna. Vacker brittiskt inspirerad arkitektur vid den ringlande Säveån. Inneölet Poppels har bryggeri här och driver även en restaurang.

  • Till start: 384,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Partille 
  • Avgift: Nej 


Jonsereds fabriker

William Gibson föddes 1783 i den lilla skotska hamnstaden Arbroath. 1797, bara 14 år gammal, kom han till Göteborg som skeppsgosse. Han bedrev en rad verksamheter i Göteborg och startade en segelduksfabrik där hans svåger Alexander Keiller gick in.

För att få mer vattenkraft behövde man flytta till en annan plats och valet föll på Jonsereds säteri där Säveån både var transportled och vattenkraft.

Den tätt byggda industri- och bostadsbebyggelsen som uppfördes i Jonsered fick en märkbart brittisk arkitekturstil och den kan åtnjutas idag. Alexander Keiller lämnar bolaget 1839 och återvänder till Göteborg där han startar den industrin som utvecklades till Götaverken. Han har även gett namn åt den höglänta parken på Hisingen Keilers park.

Pråmar på Säveån för transporter övertogs senare av stambanan 1856 och vattenkraft ersattes 1903 av första moderna kraftverket anlades här. På 1850-talet började man tillverka olika typer av träbearbetningsmaskiner och mycket gick på export. Flera välkända ingenjörer har varit verksamma på Jonsereds fabriker. Bland andra Sven Wingquist vars kullagerkonstruktioner blev grunden till SKF.

För de flesta teknikintresserade och lite insatta så var det Jonsereds motorsågar som var något man kände till. 1954 kom den lätta enmansmotorsågen Raket. Därefter följde en skogskranar och tillväxten var stor över hela världen men mest i Nordamerika. Men verksamheten var fortsatt diversifierad och presenningar var en vinstmaskin.

1978 såldes Jonsered till Electrolux och samma år slutade den siste av familjen Gibson, Gunnar Gibson. Nuförtiden har Electroluxägda Husqvarna utvecklingsverksamhet i de gamla fabrikslokalerna i Jonsered. Märket Jonsereds lever idag kvar med Hallbyggarna-Jonsereds som bland annat tillverkar presenningar.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Skansen Lejonet.
Skansen Lejonet är en före detta försvarsanläggning från 1689 på Gullberget i centrala Göteborg som idag är en utsiktsplats och populär festlokal för bröllop och andra högtider.
OrtGöteborg
Trädgårdsföreningen...
I över 170 år har detta varit en blomstrande oas i staden och är en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker. Tusentals rosor, grupper samt skogsplanteringar. Glaspalats med växter i medelhavsklimat.
OrtGöteborg
Göteborgs konstmuseum
En av Europas främsta konstsamlingar med betydande nordiska och internationella verk. Carl Larsson, Bruno Liljefors, Edvard Munch, Picasso och Chagall m fl. Mycket bra museibutik.
OrtGöteborg
Lilla Bommen, Läppstiftet.
Ett utsiktstorn som av Göteborgshumorn getts namnet Läppstiftet. En av stadens bästa utkiksplatser och en bra start för att få en översikt av staden.
OrtArray
Barken Viking
OrtGöteborg
Röhsska museet.
Här visas allt från samtida design till tusentals år gammal kinesisk keramik. Tre Kinesiska salar, två 1700-tals salar och Röhsskas Formhistoria från 1851 till idag. Två stjärnor i Michelin Green Guide.
OrtGöteborg

Aranäs är ruinen efter ett av landets äldsta och förnämsta kungaslott. Uppfört direkt på granitklippan under 1100-talet och byggdes på fram till 1304. Vackert beläget nära sjön Asparen.

  • Till start: 266,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Götene 
  • Avgift: Nej 


Aranäs borgruin

Vackert belägen vid Vänern ligger Aranäs som är ruinen efter ett av våra äldsta och förnämsta kungaslott. Namnet är fornnordiskt och betyder örnnäste. Även idag heter örnnäste Aranäs på isländska. 

Det fasta kärnhuset uppfördes med en granitgrund direkt på klippan i slutet av 1100-talet med kraftiga murar och sandstenskvadrater med vacker sockel. En ringmur tillkom senare och borgen i sin helhet byggdes upp fram till år 1304. Den blev dock nedbränd av danskarna år 1206 men blev återuppbyggt under det seklets mitt.

Aranäs borgruin.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hällekis säteri
Ett omåttligt populärt trädgårdskafé och restaurang i anslutning till Hällekis säteris park med utsikt över Vänern. Parken är öppen för besökare har många ovanliga träd och vackra rabatter. Även ett sommaröppet galleri. Herrgården är privat men kan beskådas på håll.
OrtHällekis
Kinnekullegården
Perfekt mat -och fikaställe i samband med besök än högre upp på Kinnekulles utsiktstorn. Utsikten här är inte fy skam men åker du vidare så får du se kalkbrottet och Läckö slott.
OrtGötene
Mariestad...
OrtMariestad
Restaurang Sjöboden...
OrtLidköping
Spikens fiskeläge
Ett härligt fiskeläge längst ut på Kållandsö i Vänerns skärgård. Här kan man uppleva båtliv, köpa nyrökt fisk, äta på finkrog eller bara glassa lite på ett kafé.
OrtLidköping
Sjötorp...
Här började Göta kanal byggas.
OrtMariestad

Den excentriske Malte Liewen Stierngranat skapade mausoleumet som en familjegrav efter en resa till Egypten. Han ligger balsamerad inuti. Kuriosamuseet fyllde han med allsköns prylar.

  • Till start: 246,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Aneby 
  • Avgift: Nej 


Stjärneborgs museum och pyramiden.

Stjärneborgs Museer och den unika pyramiden är en anläggning skapad av adelsmannen ingenjör Malte Liewen Stierngranat - "Mannen som gjorde vad som föll honom in".

Här kan ni få guidning av museets personal eller en kortare presentation i form av ett videospel.

Besök kuriosakabinettet och järnvägsmuseet samt de andra byggnaderna som Påtorpet och Kloffstensstugan.

Pyramiden skapade Malte Liewen Stierngranat med cheopspyramiden som förlaga. Här ligger han balsamerad i en inmurad sarkofag. Pyramiden förvaltas av kyrkan och har samma öppettider som museet.

Historien om Malte Liewen Stierngranat, "mannen som gjorde vad som föll honom in". Malte Liewen Stierngranat föddes på herrgården Nobynäs 1871 och meningen var att han skulle ta över efter fadern kammarjunkare Henrik Stierngranat. Men mot föräldrarnas vilja for han till Amerika för att skapa sig en framtid. "Jag ska ha tag i en rik kvinna - och bryr mig inte om näsan så sitter i nacken", sa han. Han lyckades med råge, efter att ha hittat den svenskättade senatorsdottern Marie Dahlman.

I Amerika, där allt gick att köpa, köpte han sig även sin ingenjörstitel. 1911 återvände han och Marie till fäderneslandet. De bosatte sig i Stockholm där han bland annat blev ledare för den amerikanska truppen vid Olympiska spelen 1912. Med hjälp av Maries pengar köpte han tillbaka en del av Nobynäs och började uppföra Stjärneborgs slott. Dessutom byggde han museet med dess kuriosakabinett och då det inte fanns någon järnvägsstation hemmavid anlade han även en sådan.

Efter att ha varit i Egypten på besök beslöt Malte Liewen Stierngranat att skapa en familjegrav med cheopspyramiden som förlaga. Här ligger han balsamerad i en inmurad sarkofag och den övriga familjen ligger också begravd här.

Malte Liewen Stierngranats goda vän holländskan Jacoba van Spreekens uppförde en byggnad runt 1920 och som fortfarande är unik i bygden, Hollandhus. Slottet och Hollandhus är dock inte tillgängliga för allmänheten men om dessa står att läsa i föreningens bok "Malte Liewen Stierngranat - Mannen som gjorde vad som föll honom in". Boken finns att köpa i Stjärneborg samt på Turistbyrån i Aneby.

Text: Stjärneborgs museum.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Åsens by
Sveriges första kulturreservat. Upplev hur Småland såg ut för 100 år sedan. Allt är skött i traditionell stil och man kan åka häst och vagn, karda ull och klappa djur. Kaffestuga, handelsbod och övernattningsmöjligheter.
OrtArray
Grännabergets fruluftsmuseum...
Strax ovanför Gränna, på bergskanten, med en vidunderlig utsikt över staden, ligger Grännabergets Friluftsmuseum, anlagd 1912. Stugorna och ett kafé är öppna sommartid.
OrtGränna
Brahehus
Slottsruin med enastående utsikt och fri entré. Brahehus byggdes av greve Per Brahe d.y. på 1600-talet. Slottet var tänkt som änkesäte åt hans hustru men hon avled innan och Brahehus blev istället "turistanläggning". 1708 brann det ner och varit ruin sen dess. 
OrtJönköping
Röttle by
Söder om Gränna ligger Röttle by. En sommaridyll och kulturskyddad by med gamla kvarnar, vattenfall och småbåtshamn.
OrtGränna
Gammelbyn Hultet.
Strax norr och Tranås ligger Gammelbyn Hultet. Det är ett friluftsmuseum som skapades av Tranåssonen Arvid Jonas på 1930-talet. 7000 föremål och genuina byggnader från trakten.
OrtTranås
Kleven kafé och utsiktsplats
En makalös utsikt över Vättern som kan avnjutas med en fika. Vandringsleder utgår här. Har man tur får man se hang gliders kasta sig ut.
OrtGränna

  • Till start: 816,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Överkalix 
  • Avgift: Nej 


Kristi förklarings ortodoxa kyrka

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Martingården...
Vill man se prov på Överkalix fina tradition av hantverk och måleri så visar Martingården på en samling av allmogemålade möbler från trakten. Martingården är en av Sveriges bäst bevarade hembygdsgårdar. Ring för besök inne och guidning. 
OrtÖverkalix
Holgers traktormuseum...
I Svartbyn i Överkalix har Holger samlat grejer sedan 10-årsåldern. Idag är Holger i 80-årsåldern och här finns förutom c:a 200 traktorer även jordbruksföremål som ger lite av en samlad jordbrukshistoria från Norrbotten.
OrtÖverkalix
Hanhivittikko fäbod...
Fäboden är en av få bevarade i Tornedalen och här samlades man för sommarbete. Tornedalsk arkitektur blandas med finsk. Ängs- och betesmarken har påfallande stor artikedom och under sommaren drivs Levande Fäbod med fäbodvärdar, får, fjällkor och höns.
OrtÖvertorneå
Melderstein herrgård.
Av järnbruket finns inte mycket kvar men väl Melderstein herrgård med, restaurang hotell och festarrangemang. I området finns fina strövområden och kanske går man längs samma stigar som renar och hästar forslade malmen hit på slädar.
OrtLuleå
Bensinmuseet...
Ett lite annorlunda teknikmuseum som fokuserar på bensinmackar från 1920-tal till 1960-tal och allt möjligt kring den så motarbetade bensinen. Sommaröppet, men grupper året om. Trevlig nostalgi!
OrtÄlvsbyn
Fällforsen...
Ungefär 20 kilometer nordväst om Älvsbyn bildar Piteälven ett mycket vackert fall, Fällforsen. Fallhöjden i forsen är 11 meter. Flera grillplatser finns. Avstånd från E4 Piteå, c:a 57 min, 68 km
OrtÄlvsbyn

Kukkolaforsen är en upplevelse. Här fiskas med håv från bryggan ute i Torne älv. Forsen är lång, hela 3500 m på 14 m fallhöjd, så hela älven ”kokar”. Forsränning sommarhalvåret, Bastu Akademi och Fiskemuseum. Restaurang, stugby och camping.

Avstånd från Haparanda c:a 13 min, 15 km

  • Till start: 798,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Haparanda 
  • Avgift: Nej 


Kukkolaforsen

Kukkola fiskebyn ligger på bägge sidorna av älven och byborna håvar sik och vild lax på sommaren på traditionellt sätt och övar höst-, och vinterfiske.

Varje år i slutet av juli anordas Sikfesten där man kan äta nyhalstrad sik. Då välkomnar man sikens återkomst då den börjar sin vandring från havet uppåt Torneälv. Sikfesten har anor sedan medeltiden och då som nu samlas folk från när och fjärran.

Vår till höst kan man åka forsränning på en gummibåt eller flotte. Forsen är lång, hela 3500 m på 14 m fallhöjd, så hela älven ”kokar”.

I Kukkolaforsen har restaurangen, stugbyn, campingen och Bastu Akademin öppet. I restaurangen kan man äta sik och köpa rökt sik med sig.

Läs mera
Kukkolaforsen.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hanhivittikko fäbod...
Fäboden är en av få bevarade i Tornedalen och här samlades man för sommarbete. Tornedalsk arkitektur blandas med finsk. Ängs- och betesmarken har påfallande stor artikedom och under sommaren drivs Levande Fäbod med fäbodvärdar, får, fjällkor och höns.
OrtÖvertorneå
Melderstein herrgård.
Av järnbruket finns inte mycket kvar men väl Melderstein herrgård med, restaurang hotell och festarrangemang. I området finns fina strövområden och kanske går man längs samma stigar som renar och hästar forslade malmen hit på slädar.
OrtLuleå
Världsarvet Gammelstads kyrkstad...
Gammelstads kyrkstad är landets största och bäst bevarade kyrkstad. Innan man vandrar runt den dryga 400 år gamla kyrkstaden, besök gärna Visitor Center med sitt minimuseum och bli tipsad om guidningar. Visningsstugan, friluftsmuseet Hägnan är fina stopp.
OrtLuleå
Sikfors...
OrtPiteå
Kyrkstaden i Öjebyn...
Kyrkstaden är övernattningsstugor för långväga församlingsbor vid kyrko- eller marknadsbesök. Här låg Piteås ursprungliga stad som pga landhöjningen flyttades ut mot havet. Marknad varje sommar.
OrtPiteå

Gammelstads kyrkstad är landets största och bäst bevarade kyrkstad. Innan man vandrar runt den dryga 400 år gamla kyrkstaden, besök gärna Visitor Center med sitt minimuseum och bli tipsad om guidningar. Visningsstugan, friluftsmuseet Hägnan är fina stopp.

  • Till start: 731,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Luleå 
  • Avgift: Nej 


Gammelstads kyrkstad

Världsarvet Gammelstads kyrkstad...
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Melderstein herrgård.
Av järnbruket finns inte mycket kvar men väl Melderstein herrgård med, restaurang hotell och festarrangemang. I området finns fina strövområden och kanske går man längs samma stigar som renar och hästar forslade malmen hit på slädar.
OrtLuleå
Sikfors...
OrtPiteå
Böle garveri...
Garveriet drivs av fjärde generationen och man använder grankåda i garvningen och bakom butiken med alla fina produkter kan man kika på den processen. Göran Perssons klev in i näringslivet med en Böle portfölj som idag kostar 5500 Euro.
OrtPiteå
Bensinmuseet...
Ett lite annorlunda teknikmuseum som fokuserar på bensinmackar från 1920-tal till 1960-tal och allt möjligt kring den så motarbetade bensinen. Sommaröppet, men grupper året om. Trevlig nostalgi!
OrtÄlvsbyn
Storforsen...
Måste upplevas. Storforsen är Europas största obundna fors som faller 60 m de sista två km. Man kan ta sig ut till ramper och stå invid eller ovan forsande vatten. Nedanför forsen ligger ett hotell med stugby och camping varifrån vandring leder till forsen. ...
OrtÄlvsbyn
Holgers traktormuseum...
I Svartbyn i Överkalix har Holger samlat grejer sedan 10-årsåldern. Idag är Holger i 80-årsåldern och här finns förutom c:a 200 traktorer även jordbruksföremål som ger lite av en samlad jordbrukshistoria från Norrbotten.
OrtÖverkalix

Jävre är en liten plats inklämd mellan E4 och Bottenviken som bjuder på en hel del. Skags fyr att kliva upp i, Jävre kvarn med museum, en K-märkt turistbyrå. Hildurs Café samt Bea’s Rökeri & Hamncafé lockar den sugne.

  • Till start: 670,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Piteå 
  • Avgift: Nej 


Jävre och Skags fyr

Jävre och Skags fyr...
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Pite havsbad...
Badet som är känt för att klå stränder långt söderut på badtemperatur. Kilometerlång finkornig strand och långgrunt. Runt badet finns aktivitieter samt boenden och matställen från budget till lyx.
OrtPiteå
Paltzerian...
Här på på världens första Paltzeria serveras alltid pitepalt. Palt är stekt fläsk och lök dolt i en degblandning av råriven potatis och mjöl. Lingon och kall serveras mjölk till. Paltschwimmern nästa.
OrtPiteå
Byske kyrkstad...
Västerbottens yngsta kyrkstad från 1870-talet och byggnadsminne sedan 1986. Här bodde långväga kyrkgäster men i takt med bättre kommunikationer så försvann behovet av övernattning. Av de totalt nio finns åtta kvar. 
OrtSkellefteå
Marranäsvältan...
En mäktig naturupplevelse. Här ser man resultatet av inlandsisens avsmältning. Sand och grus som samlats i åsen har sakta forslats ut i havet och efterlämnat denna 160 m långa och 30 m djupa ravin. 
OrtSkellefteå
Sikfors...
OrtPiteå
Världsarvet Gammelstads kyrkstad...
Gammelstads kyrkstad är landets största och bäst bevarade kyrkstad. Innan man vandrar runt den dryga 400 år gamla kyrkstaden, besök gärna Visitor Center med sitt minimuseum och bli tipsad om guidningar. Visningsstugan, friluftsmuseet Hägnan är fina stopp.
OrtLuleå

En mycket populär bröllopskyrka främst för att läget vid sjön Udden är så utsökt vackert. Ta en avkopplande bensträckare och beskåda den ovanliga tegelrödsfärgad murstensdekoren från 1770-talet.

  • Till start: 297,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sunne 
  • Avgift: Nej 


Gräsmarks kyrka

Gräsmarks kyrka byggdes gemensamt av svenskar och finländare. Hit hade en stor mängd finländare invandrat. 1738 kunde den tas i bruk och ersatte en äldre kyrka från 1663.  Enligt en lokal sägen lät man två oxar som spänts för en släde gå fritt och där de stannade, där skulle kyrkan byggas.

Kyrkans vackra läge är ett av skälen till att den blivit en populär bröllopskyrka.

Gräsmarks kyrka har i regel öppet måndag - fredag kl. 8-15.

Kyrkog. 2   Gräsmark, Sunne

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sundsbergs gård...
Gården från mitten av 1700-talet förekommer i Gösta Berlings saga under namnet Björne gård. Här finns konsthall, kafé och ett museum som visar tre seklers boende. Även Skogs- och tandläkarmuseum samt en textilkammare.
OrtSunne
Rottneros park Sunne...
Rottneros park är en magnifik blomster- och skulpturpark. På 20-talet brann herrgården som var förebild till Ekeby i Gösta Berlings saga ned. Därefter skapades parken med inspriation från resor i Europa.
OrtSunne
Mårbacka minnesgård...
Även kallat Selma Lagerlöfs Mårbacka och är en storbondgård i Sunne kommun. Välj att vandra runt omgivningen och ett museum i en lada eller betala fullt som inkluderar visning av gården.
OrtSunne
Geijersgården Ransäter...
Erik Gustaf Geijer, den berömde historikern och medlemmen av Svenska Akademien och växte upp på denna gård. Han är en av tre kulturpersonligheter som bott här. Bland annat han som skrev Å jänta och ja. Bara en sån sak.
OrtMunkfors
Gamla Bruket Munkfors och Munkforsen
Munkfors är en ort som fortfarande lever av järnhantering. Dock är denna del av bruket museal. Järnbruk har varit på platen sedan 1670. Intill bruket ligger Klarälvens högsta naturliga vattenfall Munkforsen.
OrtMunkfors
Såguddens Friluftsmuseum...
Beläget i Arvika vid Kyrkvikens strand. Ett 20-tal byggnader från 1600-1800-talets västra Värmland och ett sommaröppet museum i Storbondegården med bland annat dalmålningar.
OrtArvika

Att lilla Kristinehamn skulle få äran att uppföra en betongskulptur ritad av ingen mindre än Picasso är en historia i sig. Vägen hit ut från staden är mycket vacker. Skärgårdscafét ligger strax intill.

  • Till start: 228,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Kristinehamn 
  • Avgift: Nej 


Picassoskulpturen

Den 15 meter höga skulpturen står stadigt på klippan Strandudden vid änden av Välösundet som är sundet som leder ut mot stora Vänern. Resan hit från Kristinehamn är mycket vacker och det går direktbuss eller så kan man hyra cykel. Sommartid även båt.

 

Hur gick det till när en av världens största Picassoskulpturer hamnade i Kristinehamn? 

 

I slutet av 1950-talet träffade Kristinehamnsbördige konstnären Bengt Olson av en händelse  Carl Nesjar som var en norsk målare, skulptör och fotograf. Han hade börjat att experimentera med ett nytt betongmaterial. 

 

Picasso som intresserat sig för betongens konstnärliga möjligheter hade inlett ett samarbete med Nejsar och de höll på att ta fram en serie skulpturer. Att förverkliga en av skulpturerna i monumentalformat skulle kunna förverkligas for 150 000 kr, vilket motsvaras av knappt fyra miljoner i dagens penningvärde.

 

Men det gällde att slå till, för New York väntades lägga ett bud. Bengt Ohlsson insåg vilken chans man hade att få något unikt till Kristinehamn och åker hem och lyckas övertyga kommunalpolitikerna om att slå till. 

 

Donationsbrevet kom i form av ett fotografi med en modell på plats på Strandudden. Där Picasso skrivit ”Oui, Picasso 7.7 1964”

 

Pablo Picasso följde Carl Nesjars arbete genom filminspelningar men han kom aldrig själv att få se sitt verk i verkligheten. Skultpturen invigdes midsommarafton 1965

 

Fakta: (text Visit Kristinehamn)

Monumentalskulpturen är ett av de största Picassokonstverken i världen i sitt slag. 

Den är 15 meter hög. 

Pelaren, som har en diameter på 1,65 meter, har två vingar med en spännvidd av 6x4 meter. 

En av vingarna väger cirka åtta ton. 

Skulpturen är utförd i naturbetong, vilket innebär att en form fyllts med sorterat stenmaterial och sedan har flytande vit cement injicerats. 

Den konstnärliga dekoren sandblästrades fram. 

Ytan är så hård att den sägs hålla i 2 000 år.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bojorten Christine af Bro...
En bojort var en äldre typ av fartyg med holländskt ursprung som trafikerade vattnen kring Kristinehamn. Detta är en replika som man kan beskåda i hamnen. Samma båttyp återfinns i stadens vapen.
OrtKristinehamn
Kristinehamn.
En mycket charmig stad med spår från tiden när man var Vänerns mest betydande sjöstad. Vi har valt ut det bästa i och utanför staden som Bojorten, pittoreska Trädgårdsgatan, Stora torget och Ölme divershandel och Picassoskulpturen.
OrtKristinehamn
Alfred Nobels Björkborn.
Alfred Nobel avled i San Remo men detta blev han sista svenska hem. Gården fick han på köpet när han köpte Bofors. Nobelmuseet består av hans bostad samt laboratorium där han utvecklade uppfinningar.
OrtKarlskoga
Alsters herrgård - Gustaf Frödings minnesgård...
Här föddes Gustaf Fröding och den magnifika trädgården blir sommartid uteservering för kaféet och restaurangen som är sommaröppen. intill ligger Alstersälvens som man kan vandra längs ut till ett fågeltorn vid Sätterholmsfjärden, en vik av Vänern.
OrtKarlstad
Hammarö sydspets och Skage fyr.
Söder om Karlstad ligger Hammarö kommun och just Hammarö är en halvö som sticker ut rakt i Vänern. Vandra ut till sydspetsen och rastplasten vid fyren. Underbar naturupplevelse.
OrtHammarö
Sandgrund Lars Lerin...
En av Sveriges kanske hetaste konstnärer presenterar sin konst på en egen vald plats och som chefas av hans man. Han konst drog fulla hus vid senaste utställningen i Stockholm på Liljevalchs.
OrtKarlstad

Bastionen Carolux XI Rex från 1600-talet är den enda bevarade av totalt 13 bastioner som ingick i vallgraven runt Göteborg. Njut av utsikten och blicka över till Skansen Kronan.

  • Till start: 398,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Göteborg 
  • Avgift: Nej 


Bastionen Carolus Rex

Hela området inom Vallgraven är en kulturmiljö av riksintresse och är även klassat som fornminne.

Längs Arsenalsgatan är delar av den gamla stadsmuren från 1600-talet bevarad. Här även den enda kvarvarande av de tidigare 13 bastionerna; Carolus XI Rex. Området nås även från Esperantoplatsen/Kungsgatan.

De tretton bastionerna ingick i en sammanhängande konstruktion med murar, bastioner och raveliner som var yttre befästningar.

Bastionen Carolus Rex.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hagakvarteren.
En verkligt charmig stadsdel strax sydväst om centrala Göteborg. Här finns många mysiga kaféer, restauranger och butiker. Arktiekturen är lite speciell och allt känns väldigt genuint,
OrtGöteborg
Göteborg inom Vallgraven
En promenad i Göteborgs äldsta delar med flera av de kändaste landmärkena.
OrtGöteborg
Röhsska museet.
Här visas allt från samtida design till tusentals år gammal kinesisk keramik. Tre Kinesiska salar, två 1700-tals salar och Röhsskas Formhistoria från 1851 till idag. Två stjärnor i Michelin Green Guide.
OrtGöteborg
Masthuggskyrkan.
På Sjömanstornet finns minnesskyltar efter de 98 skepp och dess besättningar som förliste under första världskriget. 690 namn är ristade i sten fördelade per skepp.
OrtGöteborg
Barken Viking
OrtGöteborg
Slottskogen - parkpromenad...
En promenad som tar sin början vid Göteborgs naturhistoriska museum och vidare förbi Landskapsstugorna, Stora dammen, Barnens zoo, Slottsskogens våffelstuga och Utsiktstornet.
OrtArray

Pages

Subscribe to Arkitekturpärlor och landmärken