Ostkusten topp 20


Om du vill vandra med havsutsikt är den här turen för dig. Här kan man uppleva den unika skärgårdsnaturen och ett rikt fågelliv. Man vandrar ömsom på stig och grusväg.

Vid vandringen startplats finns en informationstavla. Strax efter parkering tar du in på stigen till höger mot Västra Stäket. Här och var skymtar havet fram men när du kommer över bron till Torrö kan du se havet. Fortsätt vägen fram till Torrö by där leden tar till vänster in i skogen. Här går leden nära havet på flata hällar och det finns goda chanser för bad. Leden viker sedan tillbaka mot lotsstugan (som du kan boka och hämta nyckel till i Torrö by)

  • Till start: 163,8 Km 
  • Längd: 9,4 km 
  • Stopp:
  • Ort: Valdemarsvik 
  • Avgift: Nej 


Vandring genom Åsvikelandet och Torrö naturreservat
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Åsvikelandets naturreservat

Åsvikelandets naturreservat är ett vildmarksområde i den södra delen av östgötaskärgården. I öster utmed havet finns barrskog som stått orörd under lång tid och liknar urskog. Området ska få åldras fritt och utvecklas till naturskog.

Östgötaleden går fram genom området.

Text Visit Östergötland

Breviken

Västra Stäket

Torröbron

Torrö by

Utsiktsplats Torrö

Lotsstugan

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Åsvikelandets naturreservat
Åsvikelandets naturreservat är ett vildmarksområde i den södra delen av östgötaskärgården.
OrtValdemarsvik
Torrö naturreservat
I Valdemarsviks kommuns sydöstra hörn ligger Torrö naturreservat. 
OrtValdemarsvik
Bokö naturreservat...
Bokö naturreservat ligger norr om Valdemarsvikens mynning.
OrtValdemarsvik
Gryt
Gryt är utposten mot fantastiska Gryt skärgård med Harstena som riktmärke. 
OrtValdemarsvik
Café Kårtorp...
Café Kårtorp är ett mycket populärt stopp vid E22, Valdemarsvik men är också ett trevligt utflyktsmål. Här serveras vår egen mat med många lokala inslag och endast hembakat kaffebröd.
OrtValdemarsvik

RUNDTUR: Astrid föddes i Vimmerby och gården hon är uppväxt på är idag ett museum medan Astrid Lindgrens värld är en uppbyggd temapark av hög internationell klass. Slutligen besöks gårdarna från Bullerbyn och Emil i Lönneberga.

  • Till start: 224,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Vimmerby 
  • Avgift: Ja 


I Astrid Lindgrens fotspår
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Astrid Lindgrens Näs

Här är platsen där allting började. Du kan besöka den miljö där Astrid klättrade i sockerdricksträdet, lekte med sina syskon och hoppade i hö. Astrid Lindgrens Näs är ett året-runt öppet kulturcentrum och besöksmål i Vimmerby. Här kan du gå en guidad tur i barndomshemmet där Astrid Lindgren föddes och besöka Paviljongen med utställningen ”Hela världens Astrid Lindgren”. Där erbjuder också Lantköket på Näs småländska delikatesser.

Guidad visning i Astrids barndomshem

Här kan du besöka Astrid Lindgrens väl bevarade barndomshem som ligger helt nära Vimmerbys centrum. Följ med på en guidad visning och upplev det som när Astrid växte upp här. Huset är iordningställt av Astrid Lindgren själv och bevarat i det skick som när hon var barn.

Guidad visning förbokas på tfn 0492-769400. Under högsäsong är det dagliga visningar på svenska, tyska och engelska.

Astridutställningen

I Paviljongen kan du besöka upplevelseutställningen ”Hela världens Astrid Lindgren” en utställning som fokuserar på Astrid Lindgrens liv och författarskap som bland annat skildrar händelser i hennes liv, från barndomen på Näs till livet i Stockholm som författare, barnboksredaktör och politisk debattör. Till utställningen finns en audioguide som du kan låna och lyssna till Astrid själv.

Mötesplats

Astrid Lindgrens Näs är en mötesplats året runt med utställningar, konferenser, författarkvällar och event. Julmarknaden på Näs äger rum i början av december varje år

Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs – som en saga utan slut

Här kan du vandra genom en törnrosgård, njuta av apellunden och plommonlunden, se gröna konstinstallationer i prästgårdsparken, möta berättelsen om Astrid Lindgrens liv, inspirationskällor och författarskap. En plats som bjuder på såväl kunskap, upplevelser, skönhet och förundran. I trädgården kan du också se sockerdricksträdet, kronprinsessan Victorias ek och skulpturgruppen Källa Astrid.

Tel: +46 492769400
Adress: Prästgårdsgatan 24 Vimmerby

Text: Visit Småland

Läs mera

Astrid Lindgrens värld.

Astrid Lindgrens Värld – här blir sagor verklighet

Astrid Lindgrens Värld är en sagolik plats för både stora och små. Alla som har vuxit upp med berättelserna om Pippi, Emil och Astrid Lindgrens andra figurer kan känna igen sig i parkens miljöer. Här finns gott om tillfällen att dras med in i äventyren. Astrid Lindgrens Värld är Sveriges största utomhusteater med många scener där det dagligen spelas specialskrivna scener som alla är baserade på Astrid Lindgrens berättelser.

Bröderna Lejonhjärta-miljö

2016 öppnades en ny miljö för berättelsen om Bröderna Lejonhjärta. Ytterligare en saga till verklighet då porten till Törnrosdalen och Körsbärsdalen öppnas. Den nya miljön ger er möjligheten att vandra omkring i lägereldarnas och sagornas tid bland urålderliga berg, rosor och tengilsoldater för att uppleva spänningen och hjältedåden tillsammans med Bröderna Lejonhjärta.

Astrid Lindgrens Värld bjuder små människor på stora upplevelser

För ett barn är det en stor händelse att få träffa och leka med Pippi, Karlsson, Emil eller någon av de andra favoriterna. Den möjligheten får barnen mellan föreställningarna, när karaktärerna rör sig bland gästerna i miljöerna och runtom i parken.

Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Ronja Rövardotter bor alla här

I Villa Villekulla är det Pippi Långstrump som bor, och där Pippi är händer det alltid något. Ni kan se henne kämpa mot pirater eller mot Dunder-Karlsson och Blom, för att i nästa ögonblick skoja med Kling och Klang. I Katthult kan du uppleva en bondgård som den såg ut vid förra sekelskiftet, ströva omkring bland slåtterängarna och de hundraåriga ekarna. I närheten finns en leklada, en liten sjö och en loge där man kan hoppa i hö. Självklart finns Emils snickarbod, full med trägubbar, här också.

Familjen Svensson är här hela sommaren, det är ju här de bor. Äventyret fortsätter i Mattisborgen och i den stora Mattisskogen runt omkring. Besök fängelsehålorna i borgen, provligg Skalle-Pers säng och se Helvetesgapet öppna sig framför fötterna. Ronja, Mattis, Lovis och alla de andra rövarna finns här under huvudsäsongen.

Mätt på rätt sätt

Om du inte har med dig egen matsäck och äter den vid någon av våra många picknickplatser finns det flera restauranger att välja bland, alla med bra, rejäl mat på faten. I parken lagas maten från grunden  och man använder lokala råvaror. Många av recepten är småländska klassiker, Raggmunk med fläsk är en av våra favoriträtter. Naturligtvis finns här också både köttbullar och pannkakor.

Här fortsätter det roliga även när sommaren är slut. 

Text: Visit Småland

Läs mera

Bullerbyn

Alla vi barn i Bullerbyn

Åk till byn Sevedstorp som är Bullerbyn på riktigt. Faktiskt på två sätt. Astrid Lindgren hade den som förebild i sina böcker och det kom sig av att hennes far växte upp i Mellangården. Men det är sin egen barndom hon skildrar. Sen är det också på det viset att filmerna från 1986-87 av Lasse Hallström spelades in just här. Nu är du välkommen till Bullerbyn för att leka, hoppa i höet och hälsa på alla djur.

Det är öppet i Bullerbyn hela sommarlovet och du hittar hit genom att köra från Vimmerby mot Mariannelund och ta av till vänster. Från Vimmerby är det 15 km. Husen är privatägda och här kan man inte gå in, men det spelar inte så stor roll eftersom inomhusscenerna inte spelades in här. Bara den när Anna och Lisa skulle rymma. Det finns många djur på gårdarna - får, höns, grisar, hästar, kor och kaniner. Har du tur är det också ponnyridning.

I Bullerbyn kan du fika

Du kan antingen ha picknick på gräsmatten eller handla i Café Sörgården som säljer kaffe, läsk, våfflor, smörgåsar och bullar - och så klart riktig, småländsk ostkaka. Caféet rymmer också en liten butik med tyger och kläder. Det finns en liten handelsbod i en av ladorna där du kan köpa hantverk, böcker, lokalt producerad mat och självklart äkta Mariannelund karameller.

Det enda som kostar är en parkeringsavgift och den går till underhåll och djurhållning. Nu har de till exempel kunnat byta tak på lilla höladan med hjälp av parkeringsavgifterna. Vill du stanna ett tag i mysiga Bullerbyn finns några stugor att hyra.

Text: Visit Småland

 
Läs mera

Länkar

Katthult

Filmens Katthult ligger i byn Gibberyd vid orten Rumskulla, cirka 25 km från Vimmerby. Här finns alla de hus du sett och lärt dig älska i Emil-filmerna.

Här spelades de klassiska Emil-filmerna in 1971 – 73. Upplev atmosfären i den välbevarade filmmiljön och besök den världsberömda snickerboa där Allan Edwall så många gånger jagade in allas vår Emil. I snickerboa fick Emil begrunda sina hyss och där fördrev han tiden med att tälja en gubbe. Det blev som bekant många gubbar... Möt alla djuren på gården i den idylliska och unika miljön. I Katthultsboden kan du köpa dina souvenirer, kaffe, glass och dricka.

Öppettider: 25:e juni till 28:e augusti från 10.00 till 18.00

Adress: Katthult, Vimmerby              

Text: Visit Småland

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Astrid Lindgrens värld
Här får man möta Pippi , Ronja och Emil i deras hemmiljö. Man kallar sig Sveriges största utomhusteater med många scener där det dagligen spelar specialskrivna scener, alla baserade på Astrid Lindgrens berättelser, t ex Karlsson på taket och Bröderna Lejonhjärta
OrtVimmerby
Kvilleken.
Sveriges äldsta ek är Kvilleken som tros vara tusen år gammal. Ibland omtalas ekar som tusenåriga men är ofta betydligt yngre. Eken nås efter en kortare vandring.
OrtVimmerby
Filmbyn Mariannelund...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt att redigera fler bilder till bildspel.
OrtEksjö
Norra Kvill nationalpark.
Här finns tre vandringsleder att välja mellan i den småländska urskogen som inte avverkats på 150 år och där vissa tallar är 350 år. En belöning är utsiktsplatsen på nationalparkens högsta berg.
OrtVimmerby
Katthult
Det är precis här som Emil-filmernas Katthult spelades in.  Flaggstången som Ida blev upphissad i, snickerboa med trägubbar och hästen ”Lukas”. För en liten slant får man gå runt här och känna igen sig.  Övriga tider privatbostad.
OrtVimmerby
Gladhammars gruvor
Gladhammarsgruvorna tillhör de äldsta i landet och det kan man läsa om på info-tavlor. Djupa gruvhål och mäktig utsikt. De har med kortare och längre uppehåll bearbetats under en lång tid. Öppet alla dagar året om. Fri entré.
OrtVästerviks kommun

Sakta men säkert blev glasbruken färre. Här är några utvalda glasbruk med olika inriktning där ett inte är i bruk. Allt förändras med tiden. Sveriges första glasbruk låg i Stockholm och de flesta småländska glasbruken var järnbruk.

  • Till start: 315,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Lessebo 
  • Avgift: Ja 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Pukebergs glasbruk

Pukeberg är ett av Sveriges äldsta och mest välbevarade glasbruk. Sedan 1871 har här tillverkats glas i olika former, från bruksglas, lampglas och bensinpumpsglas till vackert konstglas. Här kan du uppleva hur ett glasbruksområde såg ut vid seklets början.

Idag är anknytningen till design och formgivning starkare än någonsin. Här ligger bl.a. Linnéuniversitetets designutbildning och 2005 flyttade Arkiv för svensk Formgivning in i nyrenoverade lokaler. Kalmar Läns Hemslöjdsförening och hemslöjdskonsulenterna har sitt säte i Pukeberg. Dessutom har flera konstnärer sina ateljéer på området.

Hyttan i Pukeberg ligger i direkt anslutning till butiken och är öppen för besök. Här arbetar mästaren Gunne Brandstedt som både tillverkar sin egen kollektion samt har uppvisning och prova på verksamhet för grupper. I butiken, som ligger i anslutning till hyttan, säljs egna produkter samt produkter från Kalmar Läns Hemslöjd. Här serveras också traditionell hyttsill. Håll även utkik efter övriga evenemang i hyttan!

Adress: Pukebergarnas väg, 38228 Nybro    

Text Visit Småland

Läs mera

Länkar

Nybro glasbruk

På Nybro glasbruk fokuserar man mycket på det målade glaset. Självklart är alla produkter handmålade. Den senaste kollektionen har en skön retrodesign på skålar, vaser och ljuslyktor i olika färger.

Nybro Glasbruk är det enda glasbruket i Glasriket som ligger i stadsmiljö, vid etableringen prioriterades bla närheten till järnvägen.

Nybro erbjuder bruksglas till både vardag och fest, där form, färg och funktion är framträdande egenskaper. Räktrålaren och Sillskutan är två klassiker från Nybro designade av Paul Isling. Trazzel formgiven av Jon Eliason, känd bla från Roomservice, är en annan serie som rönt stor framgång under senare år.

I butiken handlar du Nybroglas till fabrikspriser och här hittar du även andra presentartiklar.

 

Läs mera

Orrefors glasbruk

Orrefors kännetecknas av tidlös design och ett klassiskt formspråk med enkla och klara linjer. Här gör man allt från massiva vaser och skålar i tung kristall till skira vinglas.

Redan tidigt knöt Orrefors till sig konstnärer för att säkra det som idag blivit ett världskänt formspråk. Namn som Simon Gate och Edward Hald har blivit legendariska. Glas av dessa båda herrar samt av Orrefors övriga formgivare finns att beskåda i museet. Glasrikets Skatter Orrefors. 

Självklart finns här även en utställningshall för det moderna glaset. I kristallshopen fyndar du Orreforsglas till fabrikspriser.

På Orrefors Värdshus kan man äta en god lunch och under vissa sommarkvällar serveras även den klassiska hyttsillen här på bruket.

I Orrefors finns världens första Crystal Bar designad av Lena Bergström. Här man kan prova på formgivarnas egna drinkfavoriter serverade i de glas som de själva designat. På området hittar man även butiken Living & Giving där man kan fynda Kosta Bodaglas, Sagaforms kollektion, mm till förmånliga priser. 

Text Visit Småland

Läs mera

Kosta

Kosta - erbjuder någonting för alla

Kosta glasbruk

Kosta glasbruk är idag Sveriges äldsta verksamma glasbruk. Här har ugnarna varit igång sedan 1742. Välkommen in i värmen och beskåda ett genuint svenskt hantverk. Här har du möjlighet att i skenet från ugnarna följa produktionen av Kosta Bodas produkter. Från smältning av glasmassan till glasblåsning, slipning och målning. Här verkar formgivare som Anna Ehrner, Göran Wärff och Kjell Engman i nära samarbete med hantverkarna i hyttan.

Kosta Boda Art Gallery

På bruksområdet hittar du även utställningshallen Kosta Boda Art Gallery där du har möjlighet att beskåda glaskonst i sin rätta miljö i aktuella utställningar. Förundras över konstverk av kända formgivare, som här visas upp och får liv i lampornas sken. Härifrån erbjuds guidade visningar som presenterar glasbruket och besöker hyttan. Under guidningen får du lära dig om glastillverkning och hur det går till att blåsa, slipa och måla glas.

Kosta Glascenter

Konsten att forma den varma massan och hantera den kalla klara glasen är någonting som fortfarande fascinerar och trollbinder alla åldrar. På Kosta glascenter, inne på Kosta bruksområde, kan du testa den oförglömliga upplevelsen att blåsa ditt egna glas. Bli glasblåsare för en stund och testa på arbetet i känn värmen av ugnarna. Kosta Glascenter erbjuder prova-på aktiviteter, kurser och workshops. Någonting för alla, stor som liten.

Här får du prova på glastillverkning tillsammans med kunnig personal och lära dig om hantverket grunder. Kosta Glascenter kan erbjuda dig som kund olika typer av kreativa glasaktiviteter, ta chansen att själv forma det smälta, varma eller dekorera det klara, kalla.

Kosta Boda Art Hotel

Det omtalade glashotellet i Kosta är ett hotell som exploderar i färg, form, njutning och smaker. Låt dig inspireras vare sig du är här för bara ta det lugnt, varva ner och shoppa det bästa inom svenskt glas, inredning eller varumärkeskläder eller ha kreativa företagsmöten. På Kosta Boda Art Hotel bor du i rum designade utav Kosta Bodas egna formgivare. Inget rum är det andra riktigt likt och glasdetaljerna och konstverken är många. Missa inte ett besök på den njutningsfulla SPA-avdelningen där poolen faktiskt visar glaskonst i en undervattens- utställning. Kosta Boda Art Hotel Restaurang - med inredning färgsatt och formgiven av Ulrica Hydman Vallien eller Kjell Engmans fantastiska glasbar med en unik undervattenskänsla

Shopping

Brevid Kosta Art Hotel och Kosta glasbruk finns shopping för alla intressen. Bland det stora utbudet av butiker kan du fynda kända varumärken till förmånliga priser i Kosta Outlet. 20 000 kvm shopping och hundratals välkända varumärken. Du hittar även Kosta Boda bruksbutik, Orrefors Kosta Boda Hem och Iittala Outlet runt hörnet alla med glasprodukter till fabrikspris.

Text Visit Småland

Läs mera

Boda The Glassfactory

The Glass Factory är ett upplevelsesbaserat glasmuseum mitt i Glasriket som öppnade den 18 juni 2011.

År 2009 köpte Emmaboda kommun de omfattande glassamlingarna från Boda glasbruk, Kosta glasbruk samt Åfors glasbruk.

The Glass Factory har Sveriges mest omfattande konstglassamling som består av ca 40.000 föremål från ett 50-tal konstnärer som har arbetat i materialet glas. Därmed är The Glass Factory Sveriges enda renodlade glasmuseum med tillfällig utställningsverksamhet, hot spots, basutställningar, utställningsförmedling för barn och ungdomar samt en utvidgad programverksamhet med föreläsningar, happenings, glasshower, teaterföreställningar och workshops.

Ett kunskapscentrum där det historiska ger perspektiv åt samtiden. En kreativ mötesplats för konstnärer, designers och besökare. The Glass Factory verkar för att främja allas möjlighet till glasupplevelser och utveckla sin skapande förmåga.

Text: Emmaboda kommun.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Nybro glasbruk...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt att redigera fler bilder till bildspel.
OrtNybro
Madesjö hembygdsmuseum.
I Nybro ligger hembygdsmuseet i gamla kyrkstallarna som är Sveriges näst längsta träbyggnad. Man har föremål så gamla som stenåldern och föremålen i uppbyggda miljöer som skola och lanthandel.
OrtNybro
Duvemåla.
Oskars Kristina kom från Duvemåla och hit kommer turister för att känna in de Mobergska miljöerna. Här föddes Vilhelm Mobergs mormor 1833 och Kristina har fått låna många karaktärsdrag av mormodern.
OrtEmmaboda
Erikshyttan Eriksmåla...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt att redigera fler bilder till bildspel.
OrtEmmaboda
Kalmar slott
Det sägenomspunna slottets historia sträcker sig 800 år tillbaka. Länge var Kalmar Slott en betydelsefull försvarsanläggning och kallades rikets nyckel för det strategiska läget. Gränsen mot Danmark var bara några mil söder om staden.
OrtKalmar
Kalmar läns museum.
Kalmar läns museum är mest känd för sin utställning om regalskeppet Kronan som förliste 1676 utanför Ölands kust samt konst av Kalmardottern Jenny Nyström, hon som gav jultomten ett ansikte.
OrtKalmar

Ön nås med kortast resa från Gryt eller från Tyrislöt i Sankt Annas skärgård. Vandra runt på den lilla ön, ät på sjökrogen eller fika på Harstena bageri. Röda näckrosor har planterats hit och ett museum finns också. Kajakuthyrning och fisketurer.

  • Till start: 134,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Valdemarsvik 
  • Avgift: Nej 


Harstena

Harstena är en av de populäraste öarna i Östergötlands skärgård. Ön är känd för sin fina skärgårdsmiljö och för den säljakt som bedrevs här förr i tiden. På ön finns många olika saker att göra, förutom att bada och fiska kan man besöka det lilla muséet som visar hur livet i skärgården var innan dagens moderna tider.

Det finns också ett rökeri där man kan köpa rökt fisk som just fiskats runt udden. Öns bageri ligger i byn och har nybakade frallor och bullar hela sommaren. Varför inte passa på att köpa med en Harstenalimpa hem till fastlandet!

Vid hamnen ligger restaurang Loftet som serverar läcker skärgårdsmat till alla sjöfarare! Öppet både på lunchen och på kvällen hela sommaren.

Till Harstena kan man ta sig på flera olika sätt:

- Skärgårdslinjen från Arkösund eller Tyrislöt (www.skargardslinjen.com)

- Skärgårdstrafiken från Fyrudden (www.harstena.se/kommunikationer/skargardstrafiken.htm)

- Taxibåt från valfri hamn i närheten (www.harstena.nu)

 

Läs mera

Länkar

Harstena
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ämtö naturreservat
Reservatet är av stor betydelse för det rörliga friluftslivet. 
OrtValdemarsvik
Eköns naturreservat
Eköns naturreservat ligger ca 3 kilometer sydost om Gryts samhälle. Här går naturskön cirkelrund vandring på knappt 2 km ut mot klipporna och upp till en fornborg med utsikt över havet och Fyrudden.
OrtValdemarsvik
Gryt
Gryt är utposten mot fantastiska Gryt skärgård med Harstena som riktmärke. 
OrtValdemarsvik
Kulturresa i Valdemarsviks kommun...
En omväxlande och mycket intressant bilresa i Valdemarsviks inland. 
OrtValdemarsvik
Fågelviks borgruin.
Detta är en ruin efter en medeltida riddarborg som har ägts av Karl Knutsson Bonde som regerade Sverige i hela tre omgångar. På den tiden gick havet ända hit. Dackes folk brände borgen 1542.
OrtValdemarsvik

RUNDTUR: En varierande rundtur i Kalmar län med flera kulturhistoriskt intressanta platser som ömsom går till platser i inlandet och kustnära orter.

  • Till start: 193,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Västervik 
  • Avgift: Nej 


Västervik till Oskarshamn - byar, fiskeläge och en gruva.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Västervik

Gladhammars gruvor

Gladhammarsgruvorna tillhör de äldsta i landet. De har med kortare och längre uppehåll bearbetats under en lång tidsrymd.

Vid arkeologiska undersökningar 2009-2011 har man funnit att någon form av brytning och metallhantering har funnits så tidigt som på 1100-talet. Järnmalm bröts från år 1525 och en hytta för järnframställning fanns vid Torsfallsån ett år senare. Kopparmalm började brytas på 1560-talet då greve Svante Sture får höra talas om att järnmalmen vid Gladhammar var så uppblandad med koppar och svavel, det vill säga kopparkis, att järnet i praktiken var odugligt.

På plats finns information om gruvornas historia och fikaplats. Det finns en kortare vandringsled som tar dig förbi gruvorna och ner till sjön. För dig som vill vandra längre går Tjustleden förbi.

Öppettider:  Alla dagar, hela året

Fri entré

Text: Visit Småland

Läs mera

Länkar

Lunds by

Offerlund

Lunds by ligger i Gladhammars socken i Tjust härad. Lund eller Lunden, var troligen uppkallad efter en forntida offerlund. I gamla tider lär Gladhammars prästgård legat en bit ifrån den nuvarande på en äng som kallas ”tomten” och flyttades 1623 till Västrum. Prästgården skulle bli gruvfogdeboställe. ”Tomten” ligger strax bakom hembygdsgården ner mot ån.

Gästgiveri

Förr hade man i byn flera åligganden, som man turades om med. Det gällde t ex härbärgerandet av tiggare och vandrare som krävde gratis logi. Fördelandet av denna börda skedde med en s k ”fattigklubba”, som främligen fick hämta hos den som sist tagit emot och föra klubban till den, som stod i tur. Även skyldighet att hålla gästgiveri turades man om med, månadsvis enligt ett ordningsschema medsols runt torget.

Skjutslag

Lunds by ingick tillsammans med några andra byar också i ett skjutslag, där man under en vecka fick hålla häst och vagn och skjutskarl. Den som stod i tur att köra underrättades genom en s k ”budklubba” eller ”skjutsklubba”. Ägorna i byn var ofta gemensamma både i åker och äng före laga skifte och skogen var helt odelad. Man delade även på ett   s. k.  ”ålhus”, brygghus, såg, smedja, bastu och rökhus.

Koboltgruva

En kilometer från byn ligger en nedlagd koboltgruva som förr lär ha brukats av byalaget. Ägogemenskapen har här gått något vidare än som annars var brukligt.

De åtta husen

De åtta mangårdsbyggnaderna ligger med långsidorna mot torget med två korsande gator. Gatan uppåt kallades för Kårbyvägen och nedåt för Kyrkovägen. Vägen mot den före detta lanthandeln i Gladhammar var Stadsvägen och motsatta vägen hette Getterumsvägen.

Husen i byn är panelade och rödfärgade och i storlek och planlösning i huvudsak lika varandra. Husen har alla huvudingångar mot torget. Till  gårdsplatser bakom husen leder endast köksingångar. Detta är något ovanligt då svenska bondestugor förr alltid hade ingång från gården. Således blir torget på en gång torg, gata och gård. Bebyggelsen som finns här idag stammar från 1700-talets början, medan husens övervåningar ofta är påbyggda under 1800-talet. Bakom bostadshusen ligger ladugårdar och undantagsstugor. Från år 1686 utvecklades byn till sitt nuvarande utseende med sin typiska släktbykaraktär. Karl XI hade då förlänat Lunden som varit kronohemman i flera årtionden till bondeståndets talman Per Olsson, en namnkunnig och välaktad man i Gladhammar, ledamot av och talesman för Bondeståndet.

Släktby

Efter Per Olssons död, 1692, blev Lunds by genom arvskiften och hemmansklyvning en typisk släktby, där delägarna i första generationen var en son och två mågar, sedan kusiner, osv. Redan på 1750-talet fanns det åtta hushåll i byn. Fram till 1894 var samtliga åtta hushåll ättlingar till Per Olsson och bland de nuvarande ägarna är det fem hushåll, som kan räkna sig som ättlingar. Ända fram till 1916 var byn oskiftad och släktförhållandena torde varit anledning till att byn inte splittrades vid laga skifte 1915-1917.

Lusknäppa

Vid bäcken, som rinner genom byn, finns också en bysåg med vattenhjul. Den är nu ur bruk men användes till 1929. I byn finns även en sevärd ryggåsstuga från början av 1800-talet med öknamnet ”Lusknäppa”, ett namn som den fått under den tid då den användes för att härbärgera vägarnas vandringsmän.

Läs mera

Länkar

Blankaholm

Blankaholms Gästhamn ligger på gränsen mellan södra Tjust och Misterhults skärgård. Det är 200 m till den trevliga lanthandeln som även är ombud för apotek och systembolag. Här finns restauranger, café och glassbar närhet till camping och bad.

Gästgiveriet ligger mitt i Blankaholm och erbjuder övernattning i rum och lägenhet med närhet till hav och skärgård. Passa på att som gäst på Gästgiveriet låna husets båt och prova fiskelyckan ute bland öarna. Gästgiveriet har en restaurang och de arrangerar konferenser och musikaftnar. Du kan även besöka Galleri Muisen, en konsthall med träkonst.

Text: Visit Småland

Stensjö by

Njut av det gamla kulturlandskapet omkring den oskiftade byn med bebyggelse från 1700- och 1800-talen. Klungan av rödmålade hus ligger i ett ljust, öppet landskap, med vindlande smala grusvägar och kilometervis med gärdesgårdar.

Stensjö by förflyttar dig långt tillbaka i tiden. Ett landskap som har skapats av slåtter och bete genom århundradena och som fortfarande sköts, delvis, på traditionellt sätt. I hagarna lever får, kor och grisar. Miljön känns igen från Astrid Lindgrens filmer om Barnen i Bullerbyn. Flera scener är tagna direkt i byn eller på vägarna kring byn.

Byn Stensjö nämns för första gången i skrift 1351 – Stenzöö, ”den steniga ön”. Namnet får sin förklaring om man tittar på hur landskapet såg ut innan bäckar och andra vattendrag dikades ut för att ge odlingsmark. Den äldsta kartan över Stensjö är från 1709. Hela Stensjö ägdes då av Wendela Hammarskjöld och brukades av en arrendator. När storskiftet genomfördes 1815–1816 fanns det fem ägare, men skiftet ledde till en tvist, som blev orsaken till att nästa reform, laga skiftet 1850, inte genomfördes här. Tack vare det fick alla gårdar ligga kvar i byn i stället för att flyttas ut.

Det finns också möjlighet att gå tre olika markerade vandringsleder runt kulturlandskapet för att ytterligare insupa den vackra omgivningen.

Text: Visit Småland

Läs mera

Oskarshamn

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Segersgärde naturreservat och Örnberget...
På halvön Norrlandet som sträcker sig från Västervik och nordväst upp mot Gamleby ligger naturreservatet Segersgärde med rika naturupplevelser. Vandra runt eller rakt upp till Örnberget för vy över Östersjön.
OrtVästervik
Blankaholm
Blankaholm med gästhamn ligger mellan södra Tjust och Misterhults skärgård. Det är 200 m till den trevliga lanthandeln och Blankaholms Gästgiveri . Här finns restauranger, café och glassbar och nära till camping och bad.
OrtBlankaholm
Gamleby
Gamleby är en mysig liten stad. Vi har valt ut några toppar med stadskärnan, Unos Park och utsikten från Garpedansberget.
OrtGamleby
Flatvarp
Flatvarp är en gästhamn och fiskehamn på Stora Askö och intill ligger finfina badklippor och enastående havsutsikt.
OrtVästervik
Torrö naturreservat
I Valdemarsviks kommuns sydöstra hörn ligger Torrö naturreservat. 
OrtValdemarsvik
Åsvikelandets naturreservat
Åsvikelandets naturreservat är ett vildmarksområde i den södra delen av östgötaskärgården.
OrtValdemarsvik

RUNDTUR: En oerhört vacker vägsträcka som klassas i topp i landet och går till platser med de charmiga namnen Timmernabben, Strömsrum och Pataholm.

  • Till start: 271,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Mönsterås 
  • Avgift: Nej 


Mönsterås kustväg.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Mönsterås

Mönsterås är ett pittoreskt samhälle och centralort för kommunen med samma namn. I gästhamnen finns turistbyrå och restaurang. På 100 meter når du centrum med olika butiker, cafeér, restarang med mera. Turistbyrån i hamnen är gästhamnsvärd där man kan hyra cykel, låna kärra med mera.

Modéerska huset är ett kulturmärkt köpmannahus från 1700-talet och Mönsterås äldsta trähus. Handelsgården är ett mycket väl bevarat exempel på hur en handelsgård kunde se ut på 1800-talet. I huset finns fortfarande många detaljer, som minner om dess långa historia, bland annat kakelugnar från trakten, äldre dörrar och en bevarad bodkammare.

Läs mera

Kronobäcks klosterruin

Strax söder om Mönsterås finner du ruinerna av en stor klosterkyrka. På medeltiden var platsen ett känt landmärke för resenärer, en plats där de kunde stanna och vila. Idag är klosterkyrkan en ruin men likafullt är ett Kronobäck ett andrum på vägen med ett nybyggt besökscenter.

Kronobäck, söder om Mönsterås och alldeles nära Kalmarsund, står ruinerna av en medeltida klosterkyrka som byggdes under sent 1400-tal. Det var Johanniterorden, en hospitals- och riddarorden med säte på Rhodos, som anlade ett kloster där munkarna huvudsakligen ägnade sig åt sjukvård. Klostret hade mycket stor betydelse för människorna i området som kunde få hjälp och vård och förbipasserande sjöfarare eller vandrare kunde stanna här för vila under sin resa.

Runt platsen finns många lämningar som tyder på att folk har vistats i Kronobäck ända sedan stenålder. Idag är klosterkyrkoruinen en mötesplats för arkeologer, skolbarn, turister och andra historieintresserade.

Om du skulle du råka se en johannitermunk vid ruinen är det ingen synvilla. Det är sådant som kan hända i Kronobäck.

Välkommen att besöka platsen och arrangemangen som anordnas här, såsom utomhusbio, kronobäckdagen, guidningar,teatrar, konserer med mera.

Text: Visit Småland

Läs mera

Länkar

Timmernabben

Strömsrum

Herrgården kan endast beskådas från utsidan men är ett vackert stopp för att sträcka på benen eller att sakta glida förbi. Corps-de-logiet eller mangårdsbyggnaden från 1761 har två timrade våningar och högt valmat mansardtak. Grunden på byggnaden tros vara från ett hus från 1600-talet med en våning och fyra rum.

Pataholm

Pataholms köping – idyll och nostalgi

Låt dig föras bakåt i tiden med ett besök i Pataholm. Strosa på kullerstenslagda gator och beundra de välskötta och ståtliga trähus som minner om tiden när köpingen var utskeppningsplats för småländskt timmer och hade egen varvsindustri. Idag är det lilla samhället vid Kalmarsund en slumrande idyll med flera hembygdsgårdar, ett café och hantverksbutiker.

Text Visit Småland

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Pataholm
En riktig pärla. Den lilla köpingen med prydliga trähus runt ett stenlagt torg på en egen udde mot Kalmarsund. Idag är det lilla samhället en slumrande idyll med flera hembygdsgårdar, ett café och hantverksbutiker.
OrtMönsterås
Borgholms slottsruin
Borgholms slottsruin är en av Ölands populäraste turistattraktioner. Det praktfulla barockslottet som man lät förfalla och slutligen drabbades av brand. Riddarskolor, guidningar och konserter. 
OrtBorgholm
Alböke Ornöga ranch
Här finns det kameler och kor som betar sida vid sida i detta mini-zoo. Nästan så att man får gnugga ögonen. Traktorsafari och kamelridning.
OrtBorgholm
Djupvik
Fiskeby med naturskönt läge med välbevarade fiskebodar ett litet bad med lång stenstrand och en liten butik. En mysig plats att ta det lugnt på.
OrtDjupvik
Ernemar friluftsområde
Ett vackert naturområde inom gång- eller cykelavstånd från Oskarshamns centrum. Vacker natur och härlig havsutsikt. 
OrtOskarshamn

Storsatsande Västervik vill ta upp kampen med Kalmar om ostkustens främsta resmål. Fin gammal stadskärna, trevligt uteliv skärgård med båtturer eller bil.

  • Till start: 193,6 Km 
  • Stopp: 10 
  • Ort: Västervik 
  • Avgift: Ja 


Västervik
Stor karta
Sevärdhet 1 av 10

Västervik

Stegeholms borgruin

Stegeholms slottsruin ligger på en holme inne i Västerviks centrum. Året runt kan man ta en promenad in i ruinen och känna historiens vingslag slå. Under några intensiva veckor på sommaren kan man här lyssna till den svenska viseliten under VisFestivalen och även andra konserter och evenemang.

Stegeholms borgruin, oftare kallad slottsruin, anlades före 1370, troligen av hertig Albrekt den store av Mecklenburg och har senare innehafts av bl.a. Erik av Pommern. 1433 flyttades staden Västervik från sin tidigare plats långt inne i gamlebyviken. Den gamla staden blev Gamleby och det nya Västervik förlades till området kring hamnen och borgen och där återfinns staden fortfarande idag.

Stegeholm brändes 1517 av Kristian II:s danska flotta, men Sverige återtog och återuppbyggde slottet 1521. Under en del av 1612 var det åter besatt av danskarna. Stegeholm gavs tillsammans med Västervik och tillhörande gårdar 1562 åt Stureätten som grevskapet Västervik, och utökades 1570 av Johan III till förmån för hans moster, Svante Stures änka ("kung Märta"), med flera socknar i nordvästra Småland och gods i Västergötland. I samband med detta fick grevskapet namnet Stegeholm och Västervik.

År 1651, sedan Stureätten 1616 dött ut på manssidan, gavs Västervik och Stegeholm som grevskap åt fältmarskalken Hans Christoff Königsmarck men återtogs genom den stora reduktionen. Königsmarckarna lät i det gamla förfallna slottets ställe uppföra ett präktigt palats som 1-2 september 1677 förstördes tillsammans med staden av den dansk-holländska flottan.

Slottet och Slottsholmen fick därefter förfalla, men på 1880-talet förskönades holmen med planteringar. I slottsruinen har VisFestivalen anordnats årligen sedan 1966 och här hålls även andra konserter under somrarna. Bland annat har The ARK och Sven-Ingvars gjort bejublade framträdanden här.

Text: Visit Småland 

Läs mera

Wimmerströmska gården

Kom och ta del av den fascinerande historian om Stina Wimmerström. I ett 1700-tals hus finns på det övre planet en lägenhet, ett komplett bevarat hem med en stor samling intressanta föremål. Hemmet ser ut precis som när Stina Wimmerström bodde där.

Wimmerströmska gården öppnades sommaren 2001 för första gången för allmänheten. Under guidade visningar får besökarna höra berättelsen om denna unika kvinna som under sin livstid samlade på sig bland annat porslin, keramik, kläder, antika möbler, broderier och konstverk.

Ring och boka för visning. Under sommaren kan du och ta del av konstutställningar Galleri Wimmerström.

Adress: Brunnsgatan 2, Västervik       

Text Visit Småland

Läs mera

Länkar

Saltmagasinen

St Gertruds kyrka

När Västervik grundades på sin nuvarande plats år 1433 av Erik av Pommern fick invånarna fyra skattefria år, det första för att bygga S:ta Gertruds kyrka. Kyrkan är öppen för allmänheten sommartid och är definitivt värt ett besök.

Gudstjänster hölls i kyrkan i nästan 500 år, då den sista högmässan hölls på domsöndagen 1905. Den 1:a advent samma år invigdes Västerviks nya kyrkan, S:t Petri. Efter detta användes S:ta Gertrud bland annat som spannmålsmagasin under första världskriget. Under hungerkravallerna 1917 stormade svältande Västerviksbor kyrkan enbart för att upptäcka att spannmålen grott och inte längre gick att använda.

Så småningom uppstod tanken på att återupprätta kyrkan som gudstjänstlokal och den 18 juni 1933 återinvigdes S:ta Gertruds kyrka. Kyrkans ursprungliga torn förstördes genom ett blixtnedslag under pågående gudstjänst 1762 och ersattes på 1780-talet av det nuvarande, ritat av den berömde arkitekten Carl Fredrik Adelchrantz. Bland kyrkans värdefulla inventarier märks en Wisteniusorgel från 1743 som anses vara en av Sveriges mest värdefulla orglar.

Text Visit Småland

Läs mera

Aspagården

Vid St:a Gertruds kyrka ligger Aspagården, som har en av Västerviks äldst bevarade gårdsmiljöer. Huset närmast kyrkan är ett tvåvåningshus som kan vara byggt redan före 1677. Det finns ytterligare två hus från 1700 talet på tomten.

Här träffar du Kerstin som har ateljén och butiken. Aspagården Keramik erbjuder handdrejade bruksföremål, konstgods och inredningsdetaljer i unik och egen design. Kerstin arbetar med keramik och kan visa dig runt på gården och berätta om dess historia.

Båtsmansstugorna Västervik

Båtsmansstugorna byggdes på 1700-talet som bostäder åt båtsmännen i Tjusts båtsmanskompani. De små röda stugorna omges av träd och blommor som skapar en rofylld atmosfär. Här kan du besöka kaféet, bo i vandrarhemmet eller bara vandra längs den vackra grusgången förbi stugorna.

Stugorna som förr var bostäder åt båtsmännen finns beläget i en gränd med fin växtlighet och en egen kryddträdgård. De har ett centralt läge med närhet till Västerviks centrum och den mysiga småbåtshamnen.

Adress: Båtsmansgränd 6, Västervik

Text: Visit Småland

Länkar

Gränsö Slotts Ljusstöperi

Stöperiet ligger i en vacker gammal byggnad från tidigt 1900-tal med stöpning och butik under samma tak. Verkstaden är öppen mot butiken så du kan titta på tillverkningen vid ditt besök.

Här får du se hur det går till att stöpa ljus på gammeldags vis. Ljusen på Gränsö ljusstöperi utmärks av högkvalitativ stearinblandning, fina vekar och ett unikt hantverk. Varje ljus är skapat för hand med största omsorg.

Alla är hjärtligt välkomna att se tillverkningen. Ställ gärna frågor till personalen om det är något du undrar över. Vid visning för grupper eller liknande, minst 15 personer, behövs förbeställning. Ljusstöperiet ligger centralt i anslutning till ett område som kallas Kulbacken.

Passa på att ta en promenad upp på Kulbacken där du hittar bland annat Västerviks Museum och utkikstornet Unos Torn där du har en fantastisk utsikt över både stad och skärgård.

Fri entré

Adress: Slottsholmensvägen 20, Västervik 

Text: Visit Småland

Läs mera

Länkar

Västerviks museum och Naturum Västervik

Västerviks museum

Här upplever du Västerviks sjöhistoria i den permanenta utställningen Sjöfartshallen, i Naturum Västervik lär du dig mer om Östersjöns djur och naturum. Dessutom finns det alltid tillfälliga utställningar som på olika sätt berör Västerviks historia.

På området finns förutom vackra miljöer en smedja, gamla torp från Tjust och Unos torn som reser sig 34 meter över havet. Från det har du fantastisk utsikt över hela staden och Gamlebyviken

Området kring museet kallas Kulbacken. Här finns gott om utrymme för barnen att springa och leka och en sandlåda. Förutom att man kan besöka museet med dess fina utställningar och de byggnader som hör till så kan man också njuta av det natursköna parkområdet. Museibutiken har ett brett sortiment av böcker om Tjust och norra Småland samt högkvalitativt hantverk.

Entréavgift se hemsida.

Naturum Västervik 

Naturum Västervik har Östersjön i fokus och vid ett besök här får du veta mer om vårt unika hav och skärgården. Möjlighet till guidning finns måndag till fredag och beroende på väder kan den ske både inne och ute. Följ med på en resa in i naturen.

Naturum har både fasta och tillfälliga utställningar, film och spännande aktiviteter. Unikt för Naturum i Västervik är Vattenskolan där du får utforska skärgårdens undervattensvärld med mask och snorkel, eller vadarbyxor och håv. Upplev Naturums miniutställningar med ålar, fåglar, dofttester och bihus.

Läs mer om aktiviteterna på webbplatsen, eller kom bara in för lite natursnack med naturguiderna - eller kanske bara för att sitta ner en stund i en inspirerande miljö!

Fri entré.

Adress: Kulbacken, Västervik 

Text: Visit Småland

Läs mera

Unos torn

Del av Kullbacken med Västerviks museum. Unos torn är högsta punkten i Västervik, härifrån kan du se hela staden.

Uno var en tandläkare som donerade pengar till att bygga ett torn.

Man får en nyckel från museet för att ta sig upp. Ingår i inträdet på museet.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Båtsmansstugorna Västervik
En båtsman var motsvarigheten till arméns indelta soldater. Dessa mysiga, knappt mer än manshöga stugor byggdes på 1700-talet som bostäder för ett båtsmanskompani. I mysig miljö kan man strosa runtt fika eller bo i vandrahemmet.
OrtVästervik
Gränsö Slotts Ljusstöperi
I en vacker byggnad från tidigt 1900-tal är ljusstöpning och försäljning inrymt. Man stöper för hand på gammalt vis med högkvalitativ stearinblandning, och fina vekar. Fri entré.
OrtVästervik
Gladhammars gruvor
Gladhammarsgruvorna tillhör de äldsta i landet och det kan man läsa om på info-tavlor. Djupa gruvhål och mäktig utsikt. De har med kortare och längre uppehåll bearbetats under en lång tid. Öppet alla dagar året om. Fri entré.
OrtVästerviks kommun
Blankaholm
Blankaholm med gästhamn ligger mellan södra Tjust och Misterhults skärgård. Det är 200 m till den trevliga lanthandeln och Blankaholms Gästgiveri . Här finns restauranger, café och glassbar och nära till camping och bad.
OrtBlankaholm
Gamleby
Gamleby är en mysig liten stad. Vi har valt ut några toppar med stadskärnan, Unos Park och utsikten från Garpedansberget.
OrtGamleby
Flatvarp
Flatvarp är en gästhamn och fiskehamn på Stora Askö och intill ligger finfina badklippor och enastående havsutsikt.
OrtVästervik

Staden är uppkallad efter danske kung Christian IV var en viktig befästningsstad mot Sverige. Delar av muren finns kvar. Idag är orten en populär semesterort med camping, vandrarhem, kafé, gästgiveri och konsthantverk.

  • Till start: 362,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Karlskrona 
  • Avgift: Nej 


Kristianopel

Kristianopel grundades av en av Danmarks kungar, Christian IV, och är en av de första renässansstäder som anlades i Norden.

Område omgärdades av en 4-6 meter hög stenmur med bastioner. Det finns fortfarande en ruinhög som minne efter kriget och är resterna efter stadens första kyrka.

Idag sjuder samhället av liv under sommarmånaderna med bland annat camping, vandrarhem, gästgiveri och konsthantverk.

Kristianopel ligger 3,5 mil nordost om Karlskrona.

Text Visit Blekinge

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kungstenarna gravfält
De två resta stenarna ligger alldeles intill vägen mot Ölands södra udde och är en del av ett gravfält från järnåldern. Gravfältet är en del av Ottenby naturreservat.
OrtMörbylånga
Torhamn – Bergkvara...
Ett litet stopp i Lyckå i Karlskronas utkanter annars en kustresa i Blekinge från fiskeläget Torhamn via Konungshamn, Kristianopel, Brömsebro för att avsluta i Bergkvara i Småland.
OrtKarlskrona
Stora Alvaret
Detta är bara en av flera platser man kan se världsarvet Stora Alvaret som tillsammans med Södra Ölands jordbruksbygd utsetts till Världsarv av UNESCO.
OrtMörbylånga
Karlskrona till Sturkö och Tjurkö
En härlig hästskoformad slinga i Karlskrona skärgård där man korsar tre broar. Ett bad varifrån man även ser Drottningskär på Aspö på håll.
OrtKarlskrona
Gettlinge gravfält
Detta fält är unikt för dess storlek det är hela 2 km långt, ungefär som Skogskyrkogården i Stockholm.
OrtMörbylånga

Det sägenomspunna slottets historia sträcker sig 800 år tillbaka. Länge var Kalmar Slott en betydelsefull försvarsanläggning och kallades rikets nyckel för det strategiska läget. Gränsen mot Danmark var bara några mil söder om staden.

  • Till start: 314,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Kalmar 
  • Avgift: Nej 


Kalmar slott

Det sägenomspunna slottets historia sträcker sig 800 år tillbaka i tiden. Under lång tid var Kalmar Slott en betydelsefull försvarsanläggning, som kallades rikets nyckel på grund av sitt strategiska läge. Då gick gränsen om Danmark bara några mil söder om staden. Idag kan du följa med på spännande upplevelseguidningar, besöka slottets utställningar och låta barnen följa med på äventyr med slottsmusen Petit.

Kalmar Slott fick sitt nuvarande utseende under 1500-talet, då Vasakungarna Gustav, Erik XIV och Johan III byggde om medeltidsborgen till ett renässanspalats med inredningar enligt kontinentalt mönster.

Redan tidigare hade slottet spelat en viktig roll inom nordisk politik bl a som mötesplats för undertecknandet av Kalmarunionen 1397, en händelse som firades under hela jubileumsåret 1997.

Läs mera

Länkar

Kalmar slott
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Capellagården
I byn Vickelby ligger Carl Malmstens utbildning i möbelsnickeri samt trädgård som säljer ekologiskt odlade produkter. Kafé sommartid.
OrtMörbylånga
Vickleby.
Byn ligger längs en 800 m lång vacker vägsträcka där man kan beskåda byggnaderna i låg fart eller vandra fram. Del av Världsarvet Södra Ölands jordbrukslandskap.
OrtMörbylånga
Resmo kvarnar
Kända från frimärken är dessa tre kvarnar alldeles intill väg 136 vid en rastplats. Som alla kvarnar ligger de öppet och högt så utsikten blir därför ofta bra. Här är utsikten magnifik.
OrtMörbylånga
Stora Rör...
Här gick en färjelinje innan Ölandsbron som man ser härifrån på håll byggdes. På Stora Rör hamnkrog äter man gott eller så fikar man på Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga, båda med härlig utsikt över Kalmarsund.
OrtBorgholm
Gråborg
Gråborg är en fornborg som tros ha haft två storhetstider. En under folkvandringstid och en under medeltid. Strax intill ligger St Knuts ödekyrka. 
OrtMörbylånga
VIDA museum och konsthall.
Paret Kamras startade konstmuseet i nära samarbete med Bertil Vallien och Ulrika Hydman-Vallien vilka tillsammans med Ulf Trotzig har permanenta utställningar här. Sagolikt vackert beläget.
OrtBorgholm

Denna by tillhör Vitterhetsakademin och är en riktig höjdare bland svenska kulturmiljöer. Byn är en oskiftad by med byggnader från 1700- och 1800-talet. Miljöerna känns igen från Barnen i Bullerbyn då flera inspelningar gjordes här.

  • Till start: 240,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Oskarshamn 
  • Avgift: Nej 


Stensjö by

Njut av det gamla kulturlandskapet omkring den oskiftade byn med bebyggelse från 1700- och 1800-talen. Klungan av rödmålade hus ligger i ett ljust, öppet landskap, med vindlande smala grusvägar och kilometervis med gärdesgårdar.

Stensjö by förflyttar dig långt tillbaka i tiden. Ett landskap som har skapats av slåtter och bete genom århundradena och som fortfarande sköts, delvis, på traditionellt sätt. I hagarna lever får, kor och grisar. Miljön känns igen från Astrid Lindgrens filmer om Barnen i Bullerbyn. Flera scener är tagna direkt i byn eller på vägarna kring byn.

Byn Stensjö nämns för första gången i skrift 1351 – Stenzöö, ”den steniga ön”. Namnet får sin förklaring om man tittar på hur landskapet såg ut innan bäckar och andra vattendrag dikades ut för att ge odlingsmark. Den äldsta kartan över Stensjö är från 1709. Hela Stensjö ägdes då av Wendela Hammarskjöld och brukades av en arrendator. När storskiftet genomfördes 1815–1816 fanns det fem ägare, men skiftet ledde till en tvist, som blev orsaken till att nästa reform, laga skiftet 1850, inte genomfördes här. Tack vare det fick alla gårdar ligga kvar i byn i stället för att flyttas ut.

Det finns också möjlighet att gå tre olika markerade vandringsleder runt kulturlandskapet för att ytterligare insupa den vackra omgivningen.

Text: Visit Småland

Läs mera
Stensjö by.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Nilssons konditori.
Ett av Sveriges absolut bästa konditorier ligger i Oskarshamn. Flerfaldigt prisebelönt kondis och en av ägarna Anders Oskarsson utsågs till världens bäste konditor 2017. Här ringlar köerna långa till denna fina lokal i 50-tals stil.
OrtOskarshamn
Ernemar friluftsområde
Ett vackert naturområde inom gång- eller cykelavstånd från Oskarshamns centrum. Vacker natur och härlig havsutsikt. 
OrtOskarshamn
Vånevik stenhuggaremuseum
Ett mycket intressant litet museum som är en perfekt avstickare. Intressant och informativ utställning där det mesta är utomhus. Fri entré.  
OrtOskarshamn
Byrums raukar
Ölands mest kända och mest intressanta raukområde. Här det finns rikligt med fossil av trilobiter. Området är naturreservat och består även av ett tallbevuxet flygsandsområde i skogen ovanför stranden.
OrtBorgholm
Mönsterås kustväg.
RUNDTUR: En oerhört vacker vägsträcka som klassas i topp i landet och går till platser med de charmiga namnen Timmernabben, Strömsrum och Pataholm.
OrtMönsterås
Skäftekärr järnåldersby och arboretum
Både autentiska fornlämningar och en återskapad järnåldersby på samma plats. Kafé och restaurang.
OrtBorgholm

Pages

Subscribe to Ostkusten topp 20