Dalarna

Utvalda pärlor i Dalarna som enligt många är det svenskaste landskapet vi har. Ett traditionsfyllt folk som gett oss Dalahästen och vinner "SM i midsommar" varje år. Sevärdheter i Dalarna.

 

72 st
Sök nära
Sergels Torg 2, Stockholm Ändra
Uppdatera
Ort eller adress x

Ange startplats för sökningar och vägbeskrivninger

Erik Larsgården
En kulturgård byggd kring 1815 med unika dalmålningar. Sommartid kafé i trädgården med sjöutsikt.
OrtAvesta
By hembygdsgård.
Idylliskt belägen hembygdsgård vid Dalälven. Sommaröppen servering med kaffe, smörgås och hembakt. Museum, hemslöjdsbutik, soldattorp. Sommartid visningar, bygdespel och midsommarfirande.
OrtAvesta
Karlfeldtsgården
Karlfeldtsgården även kallad Tolvmansgården var Nobel-pristagaren och skalden Erik Axel Karlfeldts barndomshem. Fri entré.
OrtKrylbo
Döda Fallen.
För 7000 år sedan gick en havsvik ända hit. Vattenmassorna från det smältande istäcket var så kraftiga att fallen föll samman. Resultatet kan beskådas ovan- och nedifrån och en promenad längs älven.
OrtAvesta
Gamla byn - Avesta
Gamla byn är Avestas äldsta stadsdel. Beläget intill Dalälven ligger denna levande och välbevarade bruksmiljö med bebyggelse från 1630-talet och framåt.
OrtAvesta
Avesta Visentpark.
Visenten ingår i Avestas är en utrotningshotad ar av bison. Europas som tidigare fanns på Skansen i Stockholm. På bronsåldern fanns visenter i hela södra Sverige upp till Kolmårdens och Tivedens skogar.
OrtAvesta
Garpenbergs Gruvkapell.
Detta kapell är byggnadsminne och är det enda bevarade gruvkapellet i landet. Det är i samma skick som när det byggdes på 1600-talets början.
OrtHedemora
Klosters bruk och Gudsberga klosterruin...
Kloster har fått sitt namn av det cistercienskloster som grundades här på 1400-talet. Vid bruket verkade uppfinnaren Gustav de Laval och under tiden här föddes idén till mjölkseparatorn.
OrtHedemora
Stjärnsund bruk och Engelska parken...
Bruket där Christoffer Polhem verkade. Flera sevärdheter inom bruksområdet som Gamla brandstationen, Herrgården och Engelska parken för att nämna några. Rogivande miljö att njuta av.
OrtHedemora
Silfhytteå.
Här kan man njuta av vattenfallets brus och kanske ta en picknick på rastplatsen invid slussen. En rent magisk plats där Hyttruinen från 1878 och pelare av slaggsten fullbordar sceneriet.
OrtHedemora
Husbyringen i Hedemora...
Denna 60 km långa närapå cirkelrunda rundtur är en utmärkt heldagsutflykt där man passerar Långsjöbruk, Silfhytteå, Stjärnsunds bruk och Klosters bruk.
OrtHedemora
Långshyttan.
I Långshyttan smids det stål sedan över 600 år. Den ståtliga hyttbyggnaden från 1860 står kvar liksom en nostalgimack och den lilla butiken Bengts-boa med fika, varifrån en skyltad historisk promenad utgår.
OrtHedemora
Bispbergs klack.
Från toppen som har ett litet torn kan man se hoppbackarna i Falun, Garpenberg och Borlänge. Bispberget är ett sydväxtberg vilket innebär att solvärmen gör att värmekrävande arter frodas. 1,3 km från parkering till topp.
OrtSäter
Bispbergs gruva.
Gruvlaven står kvar som den såg ut när driften lades ner 1967. Vasaschaktet kommer sig av kungen som satte fart på gruvdriften i området. Gruvhålet är fullt badbart och har liten sandstrand.
OrtSäter
Säter trästaden
För besökaren är Säter en idyll att ströva runt i. De smala gatorna, trähusen, torgen, uteserveringarna och de grönskande innergårdarna ger staden dess charm.
OrtSäter
Flatenbergs hytta.
En naturskönt belägen hytta vid byn Flatenberg. Man kan fritt ströva runt och se den välbevarade bergsmanshyttan via ”Blickpunkten” vilket är gamla fotografier uppsatta så att de visar hur samma vy såg ut förr.
OrtSmedjebacken
Smedjebacken...
I Smedjebackens mysiga hamn finns spåren efter ortens storhetstid. Lokstallar med ånglok, ångbåtar i trafik och hamnmagasin med båtmotorer och järnbodar. Sommaröppen hamnkrog.
OrtSmedjebacken
Öster Silvbergs gruva.
En av Sveriges äldsta gruvor som hade sin storhetstid under 1400-talet. När gruvdriften avbröts på 1920-talet vattenfylldes gruvan och fick då det turkosa och klara vatten som gjort det till ett populärt besöksmål.
OrtSäter
Flogbergets gruvor.
Flogbergets gruva är en av Sveriges få besöksgruvor och har både dagbrott och underjordiska bergrum. Gruvstuga med inredning från sekelskiftet.
OrtSmedjebacken
Ludvika gammelgård och gruvmuseum.
Två museer i ett. Gruvmuseet vilket är världens äldsta industrihistoriska friluftsmuseum visar hur det förr arbetades i gruvorna. Bergsmansgården och ytterligare totalt 38 byggnader.
OrtLudvika
Världsarvrundan i Falun...
Om man ska till Falun och vill beta av de kringliggande delarna i Världsarvet så passar den här slingan bra. Pricka in första stoppet, Stabergs bergsmansgård, till lunch. Öppet dagligen.
OrtFalun
Stabergs bergsmansgård
I Kniva finns en 1700-tals karolinsk bergsmansgård med en barockträdgård som är ett måste för alla med trädgårdsintresse.
OrtFalun
Klenshyttan.
Klenshyttan är en bergsmansby med restaurerad hytta och välbevarad industrimasugn. På tavlor kan man läsa om järnframställning och man kan gå runt området på stigar på egen hand.
OrtLudvika
Ornässtugan
Ornässtugan är ett stort medeltida gästhus som byggdes i början på 1500-talet. Den tillhörde en förmögen bergsman och ingick i en kringbyggd gårdsformation. I december 1520 härbärgerade loftet den blivande kungen, Gustav Vasa.
OrtBorlänge
Disponentparken och Trädgårdscaféet.
Disponentvillan beboddes av gruvans motsvarighet till VD, disponenten. Disponentparken är en kulturpark som inrymmer med det populära Trädgårdscaféet, en rhododendrondal, örtagård och trädgård.
OrtLudvika
Cassels Konsert och Konferenshus.
Att hitta denna pampiga byggnad som hade Bank of England som förebild mitt i Bergslagen har sin förklaring. Brukets ”VD” var en tysk-brittisk affärsman bosatt i London som donerade pengar till detta kulturhus.
OrtLudvika
Svedens gård - Linnés bröllopsstuga och trädgård.
Svedens gård som är en gammal bergsmansgård har en extra historisk dimension. Det var här som blomsterkonungen Carl von Linné firade sitt bröllop med Sara Elisabeth Morea 1739. 
OrtFalun
Carl Larssongården i Sundborn.
Sveriges mest kända konstnärshem som figurerat i så många av Carl Larssons målningar. Inredningen stod hustrun Karin vilken anses ha stor del i målningarnas popularitet. Visningarna rekommenderas.
OrtSundborn
Bondes gård
En gård att besöka tillsammans med de två övriga mer namnkunniga i Sundborn, Carl Larssongården och Stora Hyttnäs. Gården har fått sitt namn efter den släkt som sedan 1600-talet bebott gården. 
OrtSundborn
Dalarnas Museum
Dalarnas museum är dalfolkets eget museum – öppet för hela världen. Det speglar regionens samlade kulturarv med sin säregna historia, tradition och kultur, som du kan uppleva än i dag. Fri entré
OrtFalun
Falu koppargruva och Gruvmuseet
Ett av världens bäst bevarade gruvlandskap, en gång världens största koppargruva, idag en del av Världsarvet Falun.
OrtFalun
Svärdsjö gammelgård.
En hembygdsgård med hitflyttade byggnader från byar i socknarna omkring. En samlingsplats för boende, hemvändare och turister. Populärt är Svärdsjökvällarna med glödstekt sill, hantverkare från bygden mm.
OrtFalun
Isala kungslada i Svärdsjö.
Isala kungslada är omnämnd i samband med Gustav Vasas äventyr i Dalarna, där det påstås att han gömt sig här i skydd mot danskarna. Efter Gustav III besök uppfördes en minnessten på platsen.
OrtSvärdsjö
Finngammelgården och Luossastugan...
Två intressanta sevärdheter på ett stopp där Luossastugan, som förknippas med Dan Anderssson, kräver vandring över en kohage medan Finngammelgården är vid parkeringen.
OrtLudvika
Bastbergets fäbod.
Bastbergets fäbod var på 1800-talet Skandinaviens största fäbod med 100 hushåll och nära 600 djur. Fäboddrift har bedrivits här i minst 450 år och här är än idag drift men med lite modernare inslag.
OrtGagnef
Älvmötet Gagnef.
Här bjuds man på älvdans när Väster- och Österdalälven flyter samman. Utsikten vid denna natursköna plats har försetts med rastplatsbord så här kan man stanna till ett tag och njuta av medhavd mat.
OrtGagnef
Bjursås - Dössberget hembygdsgård
Sveriges vackrast belägna hembygdsgård med mycket att uppleva inklusive milsvid utsikt.
OrtBjursås
Gagnef - Flottbroarna
I Gagnef där två älvar, Österdalälven och Västerdalälven flyter samman och bildar Dalälven. I Gagnefs Kyrkby finns en av de sista flottbroarna i landet och går över Österdalälven.
OrtGagnef
Dala-Floda Gammelgård.
Gårdens tio byggnader har flyttats hit från Floda socken. Man har även samlingar med 1350 föremål.
OrtGagnef
Flenberget utsiktstorn.
440 meter över havet står detta vindskyddade utsiktstorn. Man tar sig rätt långt med bil men sista delen får man vandra. Utsikt över milsvida skogar till Dalälven och Dala-Floda kyrka.
OrtGagnef




Ämnen