Här kommer man bron närmast och vandrar man längs stranden kan man fotografera bron från alla möjliga vinklar. Fin strand med badbrygga och rastplats.
- Till start: 520,4 Km
- Stopp: 1
- Ort: Malmö
- Avgift: Nej
Här kommer man bron närmast och vandrar man längs stranden kan man fotografera bron från alla möjliga vinklar. Fin strand med badbrygga och rastplats.
Listerlandets stolthet kallade man fotbollslaget Mjällby som stammar härifrån. Halvön är lagom stor för en halv- eller heldagstur mellan fina bad, fiskelägen och härliga fiskekrogar.
Den nya gång- och cykelbron över Sölvesborgsviken är med sina 760 meter den längsta gång- och cykelbron i Europa.
Sölvesborgsbron har med sin spektakulära utformning och ljussättning gett Sölvesborg ett nytt utflyktsmål, redan flitigt utnyttjat av både befintliga invånare och turister. Människor cyklar, flanerar, möts och pratar, tittar på utsikten/fåglarna, fiskar och fikar på bron. Och genom att den tidigare otillgängliga ön Kaninholmen nu har gjorts tillgänglig, har även denna ö blivit ett nytt utflyktsmål.
Men Sölvesborgsbron är mer än ett besöksmål. Den knyter också Sölvesborgs stadskärna och halvön Listerlandet markant närmare varandra. Något som underlättar för både rekreation i den egna kommunen och för möjligheterna att pendla till jobbet.
Text Visit Blekinge
Populär sandstrand på Listerlandet med långgrunt bad och kilometerlånga vita stränder
Sandviken är länets kanske mest populära strand och kallas ofta Blekinges riviera. Med vita sandstrand och sitt barnvänliga, långgrunda klara vatten lockas besökare från både Småland och Skåne för en dagsutflykt.
Här finns brygga, WC, kiosker, restauranger, lekredskap och beachvolleyboll.
Text Visit Blekinge
Enligt sägnen ska ett heligt kors ha flutit iland i viken en gång i tiden, och därmed gett upphov till namnet Helig kors vik. Som sen ska ha blivit Hällevik. Om sägnen är sann eller inte får vi nog aldrig veta. Men kanske ändå? Vissa solvarma dagar då vattnet glittrar och måsarna skrin fyller luften finns det trots allt något välsignat över platsen.
Hällevik är den äldsta och och mest kända av Listers fiskelägen. Byn ligger vid en djup vik, vackert omfamnad av de två landtungorna Björkenabben och Kråkenabben - den sistnämnda en välkänd orkidé- och fågellokal. Den gamla bykärnan har traditionell trähusbebyggelse och vetter mot hamnen med sina välbevarade gamla stenkåsar.
I Hällevik finns det plats för många gäster. Inom några hundra meter finns det plats för hundratals övernattande gäster. Här finns också gästhamn, mat och diversehandel, rökerier, fiskaffär och hamnkrog. Under sommaren hålls också det lilla konstgalleriet öppet, liksom konsthantverksboden och ett glasscafé. Här finns också ett charmfullt fiskemuseum, som ger inblick i byns historia. I Hällevik är det nära till allt. Den fina badstranden ligger bara ett stenkast bort, liksom Stiby Backe, för den som sugen på svalkande boksskog och vacker utsikt.
Faktum är att det finns ett mytomspunnet krucifix från 1400-talet i bygdens historia. Enligt muntlig tradition lär korset ha flutit iland just i Hällevik. Det hängde i Mjällby kyrka under en tid, men avlägsnades på grund av Kristusgestaltens skräckinjagande utseende. Den sas till och med utgöra risk för havande kvinnor, som ska ha fått missfall vid dess åsyn. Korset finns numera att beskåda i Karlskrona, om man är redo att ta risken, havande eller ej.
Text: Ulrika Göransson Visit Blekinge
I skydd av naturreservatet Listershuvud ligger Hörvik med sin strålande utsikt över den långsträckta Pukaviksbukten och Blekingekusten. Hörvik präglas liksom Nogersund av modern fiskeindustri, även om den äldre bebyggelsen till viss del bevarats. Här finns matvaruaffär och en mysig hamnkrog.
Hörvik är i det närmsta sammanvuxet med Krokås, ett mindre fiskeläge med egen hamn. Väster om Hörvik ligger Hörviks Hallar, ett av bygdens mest spektakulära klippbad. Har man god kondition är det hit man ska ta sig om man uppskattar mjukspolade stenhällar och imponerande klippformationer. Härifrån är utsikten mot Hanö magnifik och som gjord för en god picknick-korg. I närheten ligger också den mytomspunna grottan Hallahåle, som länge figurerat i folkmun både som gömställe för en vikingaskatt, och som nedgång till en underjordisk gång till Hanö. Grottan ska enligt sägnen stänga sina gångar för obehöriga, därav svårigheterna att hitta dess öppning.
Öster om Hörvik - Krokås ligger naturreservatet Spraglehall med sin makalösa utsikt och sina vackra strandängar. Under sommartid har man också populära picknick-konserter i det gamla stenbrottet. För mer info se i lokalpress för aktuella datum och tider.
Text: Ulrika Göransson Visit Blekinge
En härlig hästskoformad slinga i Karlskrona skärgård där man korsar tre broar. Ett bad varifrån man även ser Drottningskär på Aspö på håll.
Här finns ett Blekinge i miniatyr, ett minizoo med hotade arter som var vanliga förr.
Wämöparken invigdes 1910 och då stod också kaffestugan färdig. 12 äldre byggnader från Karlskrona och Blekinge har flyttats hit.
I parken finns Mini-zoo med våra vanliga svenska smådjur och kaffestuga med hänförande utsikt över Vämöviken. En rolig lekpark med fikabord finns också.
Vämöparken kallas även i folkmun "Blekinges lilla Skansen". En oas nära Karlskrona väl värd ett besök.
Adress: Hästövägen, 371 30 Karlskrona
Text Visit Blekinge
Senoren är en liten ö på väg till Sturkö. Vid den vackra Möcklösundsbron finns ett litet kafé, gårdsbutik, vikingaby, fiske. Hit tar man sig med bil, cykel eller skärgårdsbåt.
Vacker utsikt från den välbevarade kvarnen på Sturkö! Öppen sommartid, då finns det konstutställningar samt café.
Bäst utsikt över ön och skärgården får man högst upp i kvarnen om man vågar följa de smala trapporna ända upp i toppen.
Sturkö Kvarn och tomten ”kvarnberget” ägs av Sturkö Samhällsförening. Kvarnen stod färdig 1901, uppförd av den driftige mångsysslaren Anton Månsson, Kullen, på en kraftig fot av granit och med en stomme av skeppsmaster som Örlogsvarvet kasserat för att de var för korta. Kvarnen var i drift fram till 1964, från 1930-talet med motordrift istället för vingdrift.
Adress: Sturkövägen, 370 43 Sturkö
Text Visit Blekinge
Den före detta försvarsanläggningen Sturkö skans är ett spännande besöksmål för alla kultur- och militärhistioriskt intresserade. Sturkö skans är en infanteriskans som anlades 1904 och var i bruk under första och andra världskriget, men har senare använts som förråd och vid övningar.
Anläggningen tillsammans med Tjurkö skans och batterivärn Djupasund utgör ett bevarandeintresse då endast ett fåtal liknande anläggningar finns i landet.
Genom ett LEADER + projekt ges nu möjlighet för allmänheten att få ta del av detta spännande kulturarv!
Adress: Sturkövägen, 370 43 Sturkö
Föreningen Skärgårdskraft
I Restaurationshuset vid Herrgården på Tjurkö finns konst- och hantverksföreningen Skärgårdskraft - öppet hela sommaren. I den gamla handelsboden finns utställningar, försäljning, stenhuggeriutställning, ljudvandring och kaffeservering. Skärgårdskraft är en konst- och hantverksförening, som bedriver verksamhet i det gamla restaurationshuset på Tjurkö. Ett 20-tal lokala konstnärer ingår i nätverket.
Stenhuggeriet
Vart du än i världen på gatsten vandrar är chansen stor att den kommer just från Tjurkö. Stenhuggeriet var vid sekelskiftet en av landets största arbetsplatser med 2.000 anställda och de stora stenbrotten vittnar än i dag om det hårda hantverket. Stenindustrins minne finns bevarat här på Tjurkö och det var här verksamheten bedrevs i stor skala.
Genom området vid Herrgårdsviken löper nu en ca 1,5 km lång markerad kulturstig som passerar flera anläggningar och minnesmärken. Det var vid Herrgårdsviken som Stenhuggerisamhället växte upp med kaserner, kontor, smedja, handelsbod m.m.Kyrkan på ön är byggd av fångar som kommenderats till stenhuggeriet i slutet av 1800-talet. Enligt sägen syns en av fångarna, Abel Andersson, på altartavlan. Han målade dit sig själv i bojor bland Jesu följeslagare.
Skärgårdstrafiken angör reguljärt vid Herrgårdsviken från Fisketorget i centrala Karlskrona.
Genom Verkeåns naturreservat och ett antal kulturhistoriska miljöer går färden från Eljaröd till Degeberga. Vackra bokskogar på Linderödsåsen och att få se hjortar är inte osannolikt
Christina Piper lät uppföra slottet 1734, tolv år efter att hon köpt Andarums Alunverk. Det ”Nya huset” skulle bli ett storslaget slott i tre våningar och med två flyglar. För att hedra hennes bortgångne make, Kungliga rådet och Fältmarskalken Carl Piper (1647-1716) byggdes det i karolinska drag med brutet sadeltak, eller mansardtak. Runt slottet anlades barockträdgårdar som inramade av dubbla alléer längs sidorna.
Idag är slottet centrum för Christinehofs Ekopark. I slottet finns slottscafé, slottbutik, pysselrum. Fasta utställningar är en om ekoparken, Grevinnans våning (öppet med guide), en om Andrarums Alunbruk och slutligen en om Christinehofs trädgårdar genom tiderna.
Hela ekoparken är cirka 1000 hektar stort och sträcker sig från Christinehof i väster mot byn Eljaröd i öster. Ekoparkens publika verksamhet är en viktig del i arbetet att tillgängliggöra och sprida kunskap och engagemang kring områdets natur- och kulturvärden.
Inom Ekoparken finns flera utmärkta leder, från 1,4 till 12 kilometer. Alla har sin utgångspunkt på parkeringsplatsen vid Christinehofs slott.
Slottet öppet maj-september och fri entré förutom guidade turer men ekoparken och slottsområdet är alltid tillgänglig för besökare.
Forsakar Naturreservat ger möjligheten att uppleva ett sagolikt backlandskap med insprängda bäckar, raviner höga klippbranter. Följer man åsen längs Forsakarsbäcken så kommer man fram till en utsiktsplattform med en mäktig utsikt över några av bäckens vattenfall. Vissa fall är upp till 9 meter höga och klippbranterna så höga som 40 meter.
Ett besök här är verkligen en naturupplevelse utöver det vanliga och man behöver inte gå speciellt långt innan man når till intressanta delar. Man bör inte gå i stigen i ravinens botten pga risk för fallande grenar.
Intill reservatet ligger det tempererade friluftsbadet Forsakarsbadet.
Vittskövle slott är en av de bäst bevarade renässansborgarna i Norden. Idag ägt av släkten Stjernswärd som privatbostad. Slottets lummiga engelska park är öppen för allmänheten. Mot slottet leder praktfulla alléer från olika håll.
En föregångare till gården låg här redan på 1100-talet och efter att en rad danska släkter äger godset så tar släkten danska Brahe över på 1400-talet och 1553 låter Jens Brahe uppföra slottet som en försvarsborg. Tinnarna på tornen är från 1700-talet då de ursprungliga brunnit ned.
Genom giftermål med Christian Barnekow, flyttas ägandet till släkten Barnekow ända fram till 1826 då ekonomiska trångmål gör att en bankir från Ystad tar över godset. Efter att hans dotter gifter sig med hovmarskalken Rudolf-Hodder Stjernswärd så låter han denne förvalta godset. Det gör han så väl att han kan köpa ut det och sen dess är det i släkten Stjernswärds ägo.
Den sista kilometerns resa till detta slott är kanske det mest unika. Vägen, kallad Höge väg, är huggen i sten och på en del ställen uppemot sex meter över kringliggande marknivån. Vägen tog nära 50 år att slutföra och stod klar 1824.
På Linderödsåsen strax sydväst om Kristanstad ligger Maltesholms slott. Det lät uppföras av Malte Juel Maltesholm under 1630-talet men dess nuvarande utseende tillkom på slutet av 1700-talet.
Själva slottet är privatbostad men parken kan besökas under dagtid året om. Parken har bland annat Sveriges största idegran. Den var ursprungligen en renässansträdgård till en sen 1700-tals landskapspark.
Befinner man sig i naturrummet så känns det lite som att man är i en helikopter över Everglades träskmarker i Florida. Närmare än så kommer man inte naturen då man är ovanpå våtmarkerna.
I naturumet finns utställningar, naturskola och konferenslokaler. Här kan man även leta märlor i forsen, se fiskarna i akvariet, titta ut genom panoramafönstret och ta en flygtur med simulatorn Opteryx.
Tidvis drivs restaurang här men solbryggan är en utmärkt plats att sola, slappa och ha picknick.
Centralt beläget med promenadavstånd från järnvägsstation och centrum är det lätt för både turister och lokalbor att ta sig hit och är ett av de mest besökta naturumen i Sverige.
Med start här kan man nå ut till en rad andra besöksplatser som inom Kristianstads Vattenrike som är 3 x 3 mil stort.
Vattenriket har sammanlagt fem tillgänglighetsanpassade besöksplatser och flera ytterligare entréer.
Fri entré
Badet som är känt för den ensamma tallen som är Åhus mest fotograferade.
Beläget i Åhus och är partystranden med friluftsbad, hotell, restaurang och beacharena. Badet är långgrunt och där det är så brukar man ha långa bryggor rakt ut. Åhusbryggan kallas den här är 150 m.
I området finns toalett, kiosk och grillplats.
Hanöbuktens stränder är kända för långa, breda, långgrunda och mjukt kuperade sandstränder. Nära Åhus ligger Äspet
Äspet är det mer orörda badstranden och ligger i anslutning till Äspets naturreservat med starkt varierande natur och rikt fågelliv. Här kan man kombinera sol och bad med intressanta naturpromenader.
En tur längs kusten från Ystad med stopp i Ales stenar och intilliggande Kåseberga där man bör passa på att äta. Vidare till stranden som av många klassas som landets bästa.
I Ystads småbåtshamn kan man njuta av båtliv och uteserveringar vid vattnet. Från den långa bryggan ser man Ystads silhuett
Här finns förutom rökeri, restauranger, kaféer och kiosk. Bada går alldeles utmärkt också.
En bit härifrån går färjan till Bornholm.
När man besöker Ales stenar så kommer man via Kåserbergas mysiga hamn där fiskerökerierna är värt en utflykt i sig. Antingen samlar man kraft här inför vandringen upp till skeppsättningen eller så smälter man intryck och mat därefter.
Hemsida avser Kåseberga Café och Bistro med enkla men vällagade rätter, där de friterar fisken perfekt och för säkerhets skull med termometer i firren för att garantera optimalt resultat.
Här samsas konstnärer, hantverkare, souvenirbutiker, kiosker och Sjöräddningsmuseet med restauranger och fiskrökerier.
Att ta sig upp till Ales stenar blir säkert ett av det mest minnesvärda man kan göra. En episk utsikt över havet får man gå uppför gångstigarna från Kåseberga fiskeby.
Ales stenar är en skeppssättning och består av 59 stenblock och är 19 m bred och 67 meter lång. Det är Sveriges bäst bevarade fornlämning men vem som uppförde och varför är höljt i dunkel
Det tvistas mellan lärde och lekmän vad Ales stenar använts till och hur gammalt det är. Men de flesta är eniga om att det är från yngre järnåldern (500-1000 e.Kr.). Vad stensättningarna från järnåldern använts till tvistar forskarna om men det lutar mer åt gravmonument än kalendrar.
Sandhammaren har vid flera tillfällen utsetts till Sveriges bästa strand. Den är fler kilometer lång, har extremt finkornig och vit sand och det finns sanddyner som antingen är öppna eller skogklädda. Hit kan man ta sig närsomhelst på året och få en minnesvärd upplevelse.
Bada bör man göra med aktsamhet eftersom strömmarna är förrädiska. På stora skyltar ges rådet, Gå ut och simma tillbaka. Här finns kiosk och kafé där man även kan äta mat.
Sanden kring Skånes sydostligaste hörn var en skräck för sjöfararna där sandrevlarna vandrade runt och fick skeppen att stranda. Inte nog med det så härjade sjörövare här i alla fall om man får tro Karl XI som lät hugga ned ekskogen här för att få bort det tillhåll för dem som vilseledde fartygen med falska signaler. Det som finns kvar av vägledning för sjöfarten är Sandhammarens fyr från 1860-talet och räddningsstationen.
En mycket vacker biltur som inleder med några stopp i Karlskrona och tar oss på broar via naturreservat, fornminne en bra bit ut i Karlskronas skärgård och Hasslö med bad och fika.
Få chansen uppleva ett av Europas mest fantastiska, tillika ett av norra Europas största stenbelagda torg.
Många besökare fascineras av det stora torget, där också Turistbyrån finns. Statyn av Karl XI, stadens grundare, blickar ut över det pampiga stenbelagda torget. Intresset fångas genast av de imponerande kyrkorna, Fredrikskyrkan och Trefaldighetskyrkan, även kallad Tyska kyrkan. Kyrkorna är ritade av Tessin d.y efter förebilder från Rom.
Adress: Stortorget, 370 32 Karlskrona
Text Visit Blekinge
De historiska vingslagen känns tydligt över ön, som var segelflottans proviantbod!
Efter 300 år som stängt marint område förvandlades Stumholmen 1993, mitt i Karlskrona, till en del av den civila staden. De historiska vingslagen känns tydligt över ön, som var segelflottans proviantbod.
Bland vattennära bostäder och arbetsplatser och vid den fina badplatsen lever historien kvar. Här hittar du bl.a. Marinmuseum, Karlskronas främsta besöksmål. Museet är ett arkitektoniskt mästerverk, med sitt mer än 140 meter långa bygge rakt ut i vattnet! I museet ingår även det spännande Slup- och barkasskjulet med båtutställningar. De gamla hangarerna från flygets pionjärtid och fästningsanläggningen Kungshall är andra intressanta platser.
Ön var värd för Bomässan 1993, Marinmuseet invigdes 1997.
Adress: Stumholmen, 371 32 Karlskrona
Text Visit Blekinge
Här finns ett Blekinge i miniatyr, ett minizoo med hotade arter som var vanliga förr.
Wämöparken invigdes 1910 och då stod också kaffestugan färdig. 12 äldre byggnader från Karlskrona och Blekinge har flyttats hit.
I parken finns Mini-zoo med våra vanliga svenska smådjur och kaffestuga med hänförande utsikt över Vämöviken. En rolig lekpark med fikabord finns också.
Vämöparken kallas även i folkmun "Blekinges lilla Skansen". En oas nära Karlskrona väl värd ett besök.
Adress: Hästövägen, 371 30 Karlskrona
Text Visit Blekinge
Vid det närbelägna Lyckeby fanns de vattenfall som staden Karlskrona saknade.
År 1721 ersattes två äldre kvarnar där av en ny större anläggning, Lyckeby kronokvarn, som malde mjöl till bageriet på Stumholmen. På 1710-talet uppfördes vid Lyckebyåns nedersta fall ett dammbygge och ett vattenverk. Mellan dammen och kronokvarnen uppfördes på 1780-talet en stenbro över ån.
Text Visit Blekinge
Skärva Herrgård är en av det svenska 1700-talets mest särpräglade arkitektoniska skapelser. Herrgården uppfördes under åren 1785–86 som lantboställe för varvsamiralen Fredric Henric af Chapman. af Chapman själv ritade anläggningen i samarbete med generalamiral Carl August Ehrensvärd. Herrgården omgärdas av en vacker engelsk park med ett tempelliknande lusthus från början av 1790-talet.
Runt Karlskrona finns en krans av mindre herrgårdar, som växte fram samtidigt med staden. Fr o m slutet av 1600-talet köpte borgare, ämbetsmän och officerare enskilda bondehemman i byarna runt Karlskrona. Genom att köpa flera gårdar skapade de sammanhängande lantegendomar. Dessa fungerade både som jordbruk som levererade till Flottan och som sommarboställen. Lantbostället Skärva, som uppfördes av Fredrik Henrik af Chapman på 1780-talet, representerar dessa lantegendomar.
Text Visit Blekinge
Hjortahammar på vägen mot Hasslö - på ett smalt näs som förbinder Almö med fastlandet reser sig mer än 120 gravmonument från främst yngre järnåldern.
Nära Hjortahammar ligger också Tromtö med fina stövstigar. Här får man både natur och kultur. Vandringen går genom bokskog och sedan förbi Tromtö herrgård. Herrgården är byggd i stilren empire och omges av en park med ädla lövträd.
Gravfältet ligger vackert i nord-sydlig riktning uppe på en låg ås som avskiljer vatten på båda sidor. Ca 120 synliga fornlämningar är bevarade. Den norra delen av gravfältet har anlagts under den äldre järnåldern och här finns runda stensättningar som endast svagt markerar sig i terrängen. Södra delen av gravfältet har använts under yngre järnålder och här finns 70 runda stensättningar, 8 kvadratiska stensättningar, 4 treuddar, 5 gravhögar, 10 skeppssättningar, 5 stenrader och 8 resta stenar. Den största skeppssättningen är 40 meter lång, 12 meter bred och består av 9 resta stenar varav den högsta är 1,8 meter hög.
Hjortahammar har redan under vikingatiden varit en stor hamnanläggning vilket tyder på en central marknadsplats. Kraftiga pålspärrssystem under vatten från sent 1000-tal vittnar om detta. Hjortahammar var en av de viktigaste bondehamnarna i Blekinge fram till sextonhundratalets mitt.
Text Visit Blekinge
Beläget sydväst om Karlskrona på vägen ut mot den vackra vägen till Hässlö. Almö är ett populärt utflyktsmål där man kan ha picknick, bada eller promenera längs vandringsleder.
I reservatets norra del finns vackra ekhagmarker och lummiga lövskogar med landskapet söderut är öppet med hedar, hällmarker och strandängar. Åker man den här vägen så kan man inte missa naturreservatet för landtungan man färdas på är just den man åker på.
Garpahamnen är en fiskehamn på södra sidan av Hasslö vid Rönnfjärden. Hasslö är den västligaste av de större öarna runt Karlskrona och en av de största öarna i Blekinge skärgård.
Hasslö, också kallad "Lilla Hawaii", är en lummig ö med långgrund sandstrand och vacker skärgårdsnatur.
På Hasslö har fisket alltid varit den dominerande näringen och Garpahamnen är fortfarande en viktig plats för det fiske som finns kvar. Garpahamnen har fått sitt namn från tyskans garp.
Trevligt cafe finns vid hamnen. Fina promenadvägar. Bageri och livsmedelsbutik inom 1,5 km.
En rundtur på Österlen som prickar in bland det bästa i den här landsändan. Pittoreska orter ett fiskeläge, en badstrand, en nationalpark, konstutställning i det fria.
Simrishamn är verkligen en pittoresk småstad som sommartid blommar upp och kring Storgatan samsas fullsatta kaféer och restauranger. Torget vid gatans ände är stans medelpunkt där Rådhuset i romansk stil är uppfört.
Man kan planlöst vika av på smågatorna i de äldsta delarna och njuta av de låga pastellfärgade husen som ofta har en rosenrabatt och vissa hus har de speciella så kallade simrishamnsdörrar. Staden är känd just för sina rosor och i parken och på Rosentorget har man samlat 130 rosarter från 40 byar i sydöstra Skåne.
Simrishamn har alltid förknippats med fiske och det är idag Sveriges största fiskehamn om man mäter till hur mycket fisk som tas hit.
Den medeltida Sankt Nicolai kyrka har en liten speciell historia bortsett från att det är stadens äldsta byggnad. Konstnären Carl Milles lät bekosta kyrkans återställande till sin ursprungliga tegelfasad som länge varit klädd i cement, om han gav församlingen ett konstverk. Utanför kyrkan syns Systrarna som var den gåvan men senare förvärvades även Ängel med trumpet.
I staden ligger Österlens museum och strax utanför staden ligger Autoseum som är ett sevärt motormuseum. Nere vid hamnen finns Museum Gösta Werner och havet för den konstintresserade.
Omgivet av fruktodlingar nedanför höga strandbankar ligger pittoreska fiskeläget Vik vackert beläget på en smal strandremsa.
Fiskeläget är det äldsta av de sju fiskelägen på Österlen och fisket har varit av stor betydelse genom historien. Man vet att det fiskats här redan under tidig stenålder. Även en verkstad för tillverkning av stenyxor har påträffats och gett namn åt – vikyxorna.
Det är en upplevelse att ta sig runt norr och har man tur så kanske fiskare ger sig ut för att lägga nät.
I hamnen finns ett litet kafé som erbjuder egen äppelmust om säsongen är rätt.
Några hundra meter söderut ligger det märkliga geologiska fenomenet kallat Prästens badkar och alldeles intill en mycket bra badplats.
En byggmästare vid namn Liljedahl från S:t Olof fick i uppdrag att jämna husen vid marken, när Ravlunda skjutfält skulle byggas i slutet av 50-talet, i utbyte mot att han skulle få byggmaterialet.
I stället för att bara riva husen, skaffade han mark vid Rörums strand och byggde där, med byggnadsresterna, upp en by med nitton hus kallad Nya Knäbäckshusen.
Passa på att titta på husen på väg till fantastiska Rörums strand.
Vägen ned till Rörums fantastiska strand är unik. Först passerar man förbi Nya Knäbäckshusen och därefter det lilla strandkapellet St Nicolai.
Väl nere på stranden är utsikten är bästa tänkbara med det 97 med höga berget vid Stenshuvud. Sanden är perfekt och träd som ger svalka alldeles intill. Jättepopulärt givetvis och kom gärna tidigt för bra parkering.
Sveriges sydligaste nationalpark bjuder på några av de vackrare naturscenerierna i Sverige. Att uppleva och insupa alla intryck på ett besök gör att många återkommer för att se andra facetter av denna ädelsten.
Kronan på Stenshuvud om man får utrycka sig så är den 97 m höga utsiktsplatsen på berget som skjuter ut ända till vattnet och bryter strandlinjen. Där uppifrån kan man skåda ut över havet, den långa stranden samt ängar och äppelodlingar. Här uppe finns även rester av en fornborg från 400-talet.
En kort bit från parkeringen finns ett naturum som ger extra dimension till besöket där man kan fika eller utanför finns även rastplatser med bänkar på slänten mot stranden.
Alla säsonger har sin charm här och är man i trakten så måste man ta sig hit.
Kivik Art Centre ligger vackert beläget vid Lilla Stenshuvud 5 km söder om Kivik och är även utan konstverken en sevärd plats.
Det finns fyra permanenta verk av Snøhetta, David Chipperfield mfl. En smått klaustrofobisk upplevelse att ta sig upp i paviljong/skulpturen ”Sculpture for an objective experience of architecture” via den helt mörka trappan med plats för i stort sett en person i taget.
Konstverken samspelar med naturen och den bedårande utsikten och det är två eldsjälar från Kristianstads konsthall ligger bakom konceptet. Stor uppmärksamhet har man fått genom den långtgående rättstvistsen mellan grannen Ulf Lundell eftersom verken ursprungligen uppförts utan bygglov. Senaste budet är att man fått bygglovet godkänt.
Nu pågår en crowdfunding av ett verk av den amerikanske konstnären Sol LeWitt (1928-2007) som enligt ritningarna består av nära 4000 tegelstenar där varje sten kan sponsras för 500 kr. Det skulle bli det första utomhusverket i Skandinavien av denne konstär som finns på MOMA, Tate Modern mm
Fri entré men enbart säsongsöppet.
På slutet av 1800-talet insåg man Kiviks perfekta förhållanden för äppelodling. En av pionjärerna hette Henric Åkesson och det blev grunden till Kiviks musteri sedan hans son Ivar byggde det första musteriet. Idag äger man landets enda vinslott Kronovall några mil från Kivik.
Överallt ser man äppelträd när man färdas eller vandrar runt i Kivikstraktens vackert kuperade landskap, ofta med havet som fond. Badstränder finns gott om i trakten. Är man riktigt intresserad av träd finns Kiviks Esperöd Aboretet med sin unika samling exotiska träd.
Två årliga evenemang drar folk hit och det är främst Kiviks marknad som drar 100.000 besökare i juli varje år. I september är det den årliga Äpplemarknaden där världens största äppeltavla skapas av 30.000 äpplen.
Två andra besöksmål i trakten söder om samhället är magnifika Kivik art centre 5 km söder om och Kiviksgraven, Sveriges största bronsåldersgrav strax intill.
I Kiviks hamn bör man passa på att äta sill och spettekaka.
Med start i magnifika Citadellet i Landskrona går resan söderut mot Sveriges kanske bästa golfrestaurang, ett medeltida slott, en jättelång badbrygga och en naturskön slottspark.
Citadellet är en av Nordens bäst bevarade fästningar från 1500-talet. Slottet byggdes 1549 - 59 av danske kungen Kristian III. 1827 fungerade Citadellet som fängelse för livstidsdömda och 1902 som en tvångsarbetaranstalt för kvinnor.
Idag används Citadellet för fester, konserter och andra arrangemang. På området finns ett café och en hemslöjdsbutik. Det finns även möjlighet att fiska i vallgraven. Glöm inte fiskekort!
Källa Landskrona.se
Att besöka denna golfanläggning rekommenderas även om du är en person som främst tänker på en bilmodell då du hör ordet golf. Enastående vackert läge med en prisvärd och bra golfrestaurang med klassisk husmanskost och rätter med modern touch. Vill man bara njuta av utsikten och atmosfären kan man bara ta en fika men blir man för trött för att ta resan vidare så har man även hotell med 220 bäddar.
Barsebäck har två 18-hålsbanor och räknas som en av Europas vackraste och golfanläggningar. Golfklubben har varit värd för 13 Europatourtävlingar och för Solheim Cup 2003.
Slottet har sina rötter i vikingakungen Harald Blåtand (gett namn åt blue-tooth tekniken) anlade på platsen en av flera trelleborgar ca 980. Slottet är beläget vid Lödde å som tidigare var farbart och därför var platsen strategiskt viktigt. Till skillnad från övriga ringborgar eller trelleborgar så förblev denna bebyggd långt efter.
Arvfienden Sverige var här under ledning av Karl Knutsson (Bonde) och brände borgen. Det kapell som uppfördes efter detta existerar fortfarande.
Idag finns förutom ett slottscafé ett museum med konst- och personhistorisk exposé över Hanna Larsdotter och hennes make, konstnären och författaren Ernst Norlind som gjorde Borgeby till en kulturell mötesplats för bland andra Ellen Key och Sten Broman.
Slottsparken är öppen för besök året om.
Badorten växte fram under 1900-talet första decennier när järnvägen från Lund kunde ta badgäster hit. Kallbadhuset brann ned 1950 och då upphörde verksamheten men 2004 byggdes nuvarande anläggning upp.
Från den milslånga och långrunda stranden krävdes en 574 meter lång badbrygga för att badhuset skulle få rejält djup på doppen. Här badas det hur kallt det nästan hur kallt den än är men man kan värma sig i bastun.
Är man inte så badsugen så tar man bara och äter i den högklassiga restaurangen, Restaurang Bjerreds Saltsjöbad – Kallbadhuset, längst ut. Att bara ta sig ut längs bryggan som är en av Sveriges längsta är en upplevelse i sig.
Det kan kännas passande att Sveriges lantbruksuniversitet förlade sitt lantbruksinstitut hit. Det är mitt i en av Skånes bördigaste delar och parken har troligtvis varit trädbevuxen i över 10 000 år. Här finns landets näst största samling av träd och buskar och är öppen för allmänheten året om. Gångvägarna ringlar fram i mjuka linjer, allt enligt landskapsarkitektens romantiska ideal.
Egendomen är omtalad redan på 1100-talet och på 1300-talet vet man att en dansk riddare hade godset och efter freden i Roskilde 1658 blev det en svensk kungsgård. Nuvarande Slottet uppfördes beläget mitt i den vackra parken för att bli centrum för lantbruket först 1862 och byggdes i holländsk renässans.
Wallander har gjort staden internationellt känd. I det medeltida gatunätet kan man strosa runt timmavis.
Få städer i Europa och ingen i Norden har en så komplett samling historiska byggnader som Ystad med sina drygt 300 korsvirkeshus. En exposé av intressanta byggnader från 1200-1500-talet möter besökaren. Från att ha varit boplats för ett antal fiskarfamiljer på 1100-talet växte Ystad fram. Länge var postbåten härifrån till Stralsund Sveriges enda utlandförbindelse och idag kan man ta färja till Bornholm och Polen härifrån.
Staden har på senare år blivit känd som Kurt Wallanders hemstad som spelats in i svensk och brittisk version. Det finns många fina byggnader och att bara strosa runt är en härlig känsla men några platser måste nämnas: Gråbrödraklostret S:t Petri kyrka och klosterområdet. Närmare hamnen finns Hotell Continental, Sveriges äldsta hotellbyggnad. Ända framme vid hamnen finns Ystads marina med rikt folkliv sommartid på bryggor eller stranden som är del av en fyra mil lång strandremsa.
I Ystads småbåtshamn kan man njuta av båtliv och uteserveringar vid vattnet. Från den långa bryggan ser man Ystads silhuett
Här finns förutom rökeri, restauranger, kaféer och kiosk. Bada går alldeles utmärkt också.
En bit härifrån går färjan till Bornholm.
Klassiska Hotell Continental är beläget mitt i Ystads gamla stadskärna.
Hotellet är ett av Sveriges äldsta och invigdes 1829 och renoveras kontinuerligt. Ystad var i början av 1800-talet rikets viktigaste hamnstad för båttrafik till kontinenten.
Ett äldre hotell är Hotell Mollberg i Helsingborg men där är själva byggnaden sen slutet av 1800-talet.
Även om man inte bor här kan man beskåda det vackra från utsidan och varför inte äta gott på deras fina restaurang.
På 1200-talet låg ett gråbrödrakloster här. Klosterkyrkan är tillsammans med östra klosterlängan vad som återstår av det och det är både gudstjänstrum och museilokal.
Franciskanerklostret grundades 1267 av riddar Holmger och hans hustru Katarina vilket man kan läsa i klosterkyrkan. Gråbröderna som franciskanerna kallades predikade att munkar skulle leva i fattigdom, bodde troligtvis i enklare bostäder.
Här finns en museibutik med ett rikt sortiment med företrädesvis lokalt konsthantverk. I caféet kan man dricka kaffe och äta hembakade kakor.
Runt klosteranläggningen ligger örtagården, rosariet, kålgården, samt pionträdgården invid klosterdammen.
Gamla Rådhuset fick sitt nuvarande utseende 1840 men dess äldsta del, rådhuskällaren, är från 1400- talet och rymmer nu som då en restaurang.