Städer och orter bortom Stockholm.


Med start vid slottet följer man Svartån via Stadsparken bort mot Wadköping och sedan Stadsträdgården tillbaka mot centralare delar.

  • Till start: 161,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Örebro 
  • Avgift: Nej 


Örebro stadspromenad...
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Örebro slott

Örebro slott tronar ståtligt på en holme mitt i staden med Svartåns virvlande strömmar runt omkring. Ett populärt besöksmål där man erbjuds bland annat utställningar, guidade visningar, butik och restaurang.

Här fanns tidigt ett vadställe där man valde att bygga en bro. Bron liksom det faktum att hela sju, ännu bevarade, landsvägar fanns här gav goda förutsättningar för bebyggelse på platsen. På grund av det strategiska läget byggde man en befästning under senare delen av 1200-talet vilken brukar markera stadens födelse.

Från att ha varit en enkel försvarsborg med fängelse blev det under vasatiden ombyggt till ett magnifikt kungligt slott. Förvandlingen inleddes troligen av Magnus Eriksson som på 1350-talet anlade en fästning, Örebro hus, på holmen där slottet ligger idag.

På 1400-talet styrdes dåvarande Sverige av Erik av Pommern mer eller mindre som ett lydrike till Danmark. Landskapen i Sverige styrdes av svenska fogdar som var överlöpare och den mest kända "erövringen" (befrielsen från danskarna) av Örebroborgen gjorde Engelbrekt Engelbrektsson år 1434. Borgen förlänades senare till honom och under en kort tid var kung av Sverige.

Örebro blev sen en av Gustav Vasas riksborgar där det hölls möten och riksdagar och det var hans son Karl IX som lät påbörja bygget av det som skulle bli ett praktfullt renässansslott. I slutet av 1600-talet var slottet obeboeligt och tjänade som vapenförråd och fängelse. Slottets nuvarande utseende, ett Vasaslott i romantiskt historiserande stil fick det på slutat av 1800-talet.

Örebro Slott

Kansligatan 1

703 61 Örebro

Läs mera

Länkar

Wadköping

Här finns museer, utställningar, café och restaurang, träsvarvare, handelsbod, bageri och många andra spännande butiker och hantverkstäder. Hus från fyra sekel.

 

På 1940-talet började man fundera på hur man skulle bevara den gamla bebyggelsen i staden till eftervärlden. När man på 50-talet skulle förnya stadsdelen Söder så beslöt man att bygga upp ett friluftsmuseum som skulle stå färdigt till stadens 700 års jubileum 

 

Platsen man valde var där två ursprungliga husen tillika Wadköpings två äldsta byggnader Kungsstugan och Cajsa Wargs hus redan stod. 

 

Huset byggdes i slutet på 1600-talet och var en gäststuga som hörde till en större gårdsanläggning, ägd av landskamreren Anders Warg. Hans dotter Christina, 'Cajsa' gav vid 52 års ålder ut kokboken; 'Hjelpreda i Hushållningen för unga Fruentimber'. Boken gavs ut i 14 upplagor i Sverige och utomlands och blev en succé. Hon blev därmed känd som "den moderna svenska kokkonstens moder" och därför innehåller huset i idag utställningar kring Cajsa Warg och 1700-talets kokkonst.

 

Stadsdelen har fått sitt namn efter Hjalmar Bergmans namn på sin barndoms uppväxtmiljö. Namnet förekommer bland annat i romanen "Markurells i Wadköping". 

 

Det finns flera kaféer och restauranger men myigast är Jeremiasbageriet.

Läs mera

Stadsparken och Stadsträdgården

Mellan Örebros centrala delar och Wadköping ligger Stadsparken och Stadsträdgården. Det är en av Örebroarnas populäraste mötesplatser där man solar, joggar, har picknick eller ser uppträdanden på scenen. I Stadsträdgården kan man slå sig ned i Stadsträdgårdens restaurang och kafé som är inrymt i ett gammalt växthus samt massa uteplatser förstås.

Stadsparken utsågs 2004 till Sveriges vackraste park.

Länkar

Stortorget

Stortorget har växt i omgångar bland annat för att tjäna som brandgata efter stadsbranden 1854. Idag är torget sina 362 meter ett av Sveriges längsta torg som dessutom sluttar nedåt pga den rullstensås som löper genom staden.

Sommartid är torget populärt och fullt med uteserveringar. I slutet av januari bedrivs torghandel och marknaden Hindersmässan.

Till väster begränsas torget av Nikolaikyrkan och i norr av Rådhuset där Engelbrekt Engelbrektsson står staty.

Gamla stan

Är man i centrala delarna av Örebro har man denna mysiga stadsdel mellan Stortorget och Slottet där en rad mysig krogar samsas kring ett mindre torg. Här och på Stortorget har man vad man behöver för en trevlig kväll.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Mellan Örebro och Norrköping till bruksorter längs vackra vägar…
Med start i Örebro med slottet och dess övriga sevärdheter, passeras Brevens bruk, Övre Häfla bruk, Rejmyre glasbruk, Finspångs bruk och slott för att slutligen industristaden Norrköping med dess livaktiga stadskärna
OrtÖrebro
Örebro stadspromenad...
Med start vid slottet följer man Svartån via Stadsparken bort mot Wadköping och sedan Stadsträdgården tillbaka mot centralare delar.
OrtÖrebro
Örebro stadsguide.
Örebro ha ett av landets vackrare stadskärnor. Det mäktiga Örebro slott, ett stort antal välbevarade byggnader, friluftsmuseet Wadköping, den vackra Stadsparken vid Svartån och Sveriges längsta torg.
OrtÖrebro
Stadsparken och Stadsträdgården.
Vackert beläget i centrala Öreboro längs Svartån till Wadköping. Praktfulla visningsträdgårdar med olika teman samt växthus. Stadsträdgården är namnet på en restaurang, kafé och bageri som är mycket populärt.
OrtÖrebro
Nastastenen...
En runsten som rests under 1000-talet av en kvinna Tored, till minnet av hennes son Lydbjörn. Stenen är länets vackraste och mest välgjorda med ett ormdjur med ovanliga öronflikar.
OrtÖrebro
Garphyttans nationalpark...
Garphyttan är en nationalpark vid östra sluttningen av Kilsbergens som inrättades 1909. På en vandring kan man får uppleva ett rikt fågelliv, blomsterrika odlingsmarker och en fantastisk utsikt från Svensbodaberget.
OrtLekeberg

En mycket vacker promenad längs vattnet i Uddevalla. Med start vid Svenskholmen forsätter man på en spång längs berget och vidare förbi Sveriges äldsta badort Gustafsberg.

  • Till start: 371,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Uddevalla 
  • Avgift: Nej 


Gustafsberg

Gustafsberg i Uddevalla är Sveriges äldsta bad-och kurort med anor från 1700-talet. Vackert beläget i ett naturreservat vid Byfjorden med mycket spännande historia och vacker arkitektur.

Promenera runt i den lummiga badortsparken och njut av en fika nere vid stranden på Café Snäckan. Den gamla badortsrestaurangen är en omtyckt sommarrestaurang och på Lindesnäs, alldeles intill, kan man äta middag på Restaurang Villa Lindesnäs med en vidunderlig utsikt över Byfjorden och Uddevalla.

Bebyggelsen är välbevarad med byggnader från sent 1700-tal fram till 1800-talets slut.

Det före detta varmbadhuset är numera vandrarhem och i det lilla badhotellet kan man fortfarande känna historiens vingslag där ett av rummen är tapetserat med vackra kinesiska rispapperstapeter från 1700-talet.

Läs mera
Uddevalla strandpromenad...
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bohusläns museum
Bohusläns historia visas i tre fasta delar. Den konstintresserade får en konsthall och den båtbitne får en båthall med allmoge och fritidsbåtar.  Museibutik och restaurang med lokala specialiteter.
OrtUddevalla
Saltkällan.
Ett mysigt bad med gräsmattor och sandstrand samt ett populärt kafé. Vattnet är Saltkällefjorden som är en förgrening av Gullmarsfjorden. Brygga, hopptorn och minigolf.
OrtMunkedal
Munkedals museijärnväg...
Denna museijärnväg drivs av några entusiaster som sommartid kör turister ned till Munkedals hamn.
OrtMunkedal
Lökebergs hällristning.
Efter en c:a en km lång vandring når man en av Sveriges märkligaste och intressantaste hällristningar. Det är också en av de största med bland annat 150 inristade skepp. 
OrtMunkedal
Gamla bruket Munkedal...
Bruket med anor från 1500-talet lade om från järn till att fokusera på pappersframställning. Vid platsen för det gamla bruket finns några äldre byggnader. Våffelstuga i juli. 
OrtMunkedal
Torreby slott.
Torreby står omnämnt redan 1307. Det här slottet uppfördes dock först 1887 med pengar man förtjänat på trävaruexport till Spanien. Här golfar man och äter gott.
OrtMunkedal

En 18 km lång kustled som börjar från Halmstad slott och leder utmed kusten till Tylösand. Vi har valt att börja vid Tylösand in mot staden. Vill man ta en kortare promenad och kanske vända vid hälften är denna att föredra då yttre delarna är finast.

  • Till start: 433,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Halmstad 
  • Avgift: Nej 


Prins Bertils stig...
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Tylösand

Tylösand är Hallands mest kända badstrand och lockar såväl badande som nöjeslystna. För den golfsugne finns två 18-hålsbanor i närheten och vindsurfing är mycket populärt här.

Den ca 10 km långa stranden ger plats åt alla men under soliga och varma dagar vill man ändå tränga ihop sig för after beach ala Medelhavet vid Hotel Tylösand. Hotellet ägs för övrig av bland andra Halmstads stolthet, Per Gessle.

Stranden och området har sin plats i historien då det donerades av danskarna till Halmstad som tack för insatserna mot svenskarna 1653. Annars har det på platsen varit ett fiskeläge och tillhåll för yrkessmugglare.

När det blev populärt i början av 1900-talet med havsbad började stranden användas. Vägarna hit var dock så dåliga att det vara båt som gällde fram till att vägarna blev bättre. Idag har stranden allt man behöver, inte minst livräddning, för här har man Sveriges enda livräddarutbilning med 80 badvakter och instruktörer som jobbar ideellt på livräddningsstationen.

Läs mera

Länkar

Tjuvahålan

Grötvik

Halmstad slott

Detta slott är ett gammalt danskt slott från 1610 uppfört av Christian IV som i dansk arkitekturhistoria gett namn till en byggnadsstil kallad Kristian IV:e renässans. Det som speciellt vittnar om den stilen är det smala höga tornet med sin huv.

Slottet uppfördes som ett lustslott för nöje och avkoppling och är mer likt danska lantslott än ståtliga kungaslotten. Den södra längan var kungahuset och slottet var ämbetsbostad åt länsmannen samt övernattning för kungligheterna vid inspektions- eller nöjesresor. 1645 då Halland blev svenskt var det således de svenska kungarna som tog över de rutinerna.

Än idag bor landshövdingen i slottet och en tidigare landshövdings Axel Mörners son var med i den surrealistiska Halmstadsgruppen och denne lät mellan 1920-1935 Stellan Mörner och Esaias Thorén dekorera stora salongen med tio 1700-talsinspirerade väggmålningar föreställande gudinnor. Dessa tapetserades över under 1960-talet men en del runt en dörr är framtaget sedan 1975.

Borggården och omgivande parker är öppet för allmänheten.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Prins Bertils stig...
En 18 km lång kustled som börjar från Halmstad slott och leder utmed kusten till Tylösand. Vi har valt att börja vid Tylösand in mot staden. Vill man ta en kortare promenad och kanske vända vid hälften är denna att föredra då yttre delarna är finast.
OrtHalmstad
Grötvik...
Denna skyddade gästhamn passerar man förbi när man vandrar Prins Bertils stig. Här kan man vandra fram och tillbaka och uppleva båtliv, badstrand och en hamnkrog.
OrtHalmstad
Halmstad slott
Uppfört av den store danske kungen Kristian IV som fått en stil uppkallad efter sig. Man kan promenera runt slottet och gå in i borggården men ej besöka slottet inuti.
OrtHalmstad
Galgbergets utsiktstorn
Vill man se Halmstad från ovan kan man ta sig hit. Man tar sig hit uppför trappor eller cyklande eller med bil längs vägen.  Är tornet stängt finns utsiktsplatser intill samt Hallandsgårdens friluftsmuseum som bonus.
OrtHalmstad
Haverdalsstrand och Lynga sanddyn
Två sevärdheter intill varandra med sand som gemensam nämnare. Rastplatsen på Lynga sanddyna, som är Skandinaviens högsta, 37 meter över havet, är en unik upplevelse. Stranden drar flanörer hela året men toppar givetvis under sommaren.
OrtHalmstad

Kanske en av landets finaste strandpromenader. Med start i Varbergs hamn passeras  det kända kallbadhuset, Varbergs fästning, ett spa-hotell och Subbe fyr.

  • Till start: 421,0 Km 
  • Längd: 3,5 km 
  • Stopp:
  • Ort: Varberg 
  • Avgift: Nej 


Strandpromenaden i Varberg
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Varbergs hamn

Kallbadhuset

Slå dank, hänga eller bara vara. Härifrån kan man ta strandpromenaden för turisten är Kallbadhuset så centralt man kan komma i Varberg.

Ute på pelare i vattnet står det sedan 1903 men det är det tredje i ordningen. Innan man kom på tanken att bad var det då det var dricka brunn som var det hälsosamma.  Första badet 1820 var en flytande bassäng. Badhuset kom först 1864 och då fanns även ett varmbadhus på land intill. Det förstördes av en höststorm 1884 och efterföljaren förstördes i ”julastormen” 1902, den värsta stormen som drabbat västkusten.

Idag finns kafé, bad och bastu

Länkar

Varbergs fästning

Stadens landmärke utgörs av den magnifika borgen som. Platsen bör upplevas genom en promenad längs med havet, ett besök inne i borggården och helst in på det oerhört fascinerande museet. Här finns bland annat Bockstensmannen och knappen som Karl XII sägs ha ”knäppts” med.

Namnet kommer från fornnordiska Ward som betyder vakt och återfinns även i ordet vårdkase och här tändes eldar som var signalsystem för att varna för fiender från havet.

På 1200-talets slut byggdes en borg på klippan av en dansk greve som skydd då han anklagats för mord av kungen. Tiden mellan 1305-1365 bytte Halland ägare mellan Sverige och Danmark 8 ggr så Magnus Eriksson var bland annat här men från 1365 var det danskt i nära 300 år.

Vid Nordiska sjuårskriget under 1500-talet mellan grannländerna blev vapnen blev kraftigare från pil, spjut mm till kanoner, insåg man att borgen måste byggas till. 1618, efter 2 miljoner mantimmar, stod fästningen färdig och efter det anfölls den inte mer men tillföll likväl Sverige i samband med freden i Brömsebro då Halland erhöll Sverige.

Fästningen hade alltid haft fångar men från 1830-talet då Karlsborg tog över som befästning fick man mellan 400-500 fångar här.

Läs mera

Strandpromenaden i Varberg

Strandpromenaden börjar vid Barnens badstrand nedanför Varbergs Fästning vid hamnplan och slutar vid Varbergs Kusthotell vid lilla Apelviken - en sträcka på 2,6 kilometer. Det är en av Europas vackraste kustvägar som stod klar 1912 och du passera flera av Varbergs kända landmärken och badplatser.

Varbergs Kusthotell

Länkar

Subbe fyr

Subbe är en udde norr om Apelviken i Varbergs södra del. Söder om udden så finns den för surfarna kända Apelviken. Tittar man norrut så ser man strandpromenaden in mot fästningen. Strax innanför Subbe udde ligger "Apelvikens Kustsanatorium" som numera är hotell, bostäder och företagslokaler.

Sett från havet så är det främst Subbe fyr som syns. Subbe fyr är en av inseglingsfyrarna till Varbergs hamn. Längs udden så finns det en promenadstig.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Varberg
Varbergs fästning och kallbadhuset är signaturbyggnader som är måsten. Från fiskehamnen utgår turer med fiskebåt eller färja till Danmark. En promenad längs fästningen till ett av tre span rekommenderas. Är detta Sveriges spa-tätaste ort? 
OrtVarberg
Getterön 5:e vik.
Getteröns badstränder är numrerade efter vikarna de ligger vid. 5:e vik anses vara den bästa av stränderna. Här intill finns restaurang med kafé samt vandrarhem. Fin utsikt från intilliggande klippa.
OrtVarberg
Marinmuseet i Varberg.
Ett privat museum som drivs av en entusiast som samlat miljontals föremål. En stor samling utombordare står ut men mest imponerande är föremålen från M/S Gripsholm som gick till USA.
OrtVarberg
Gamla Varberg naturreservat...
Ordet varberg kommer från vårdkaseberg som är just vad som låg här. Ett högt berg där man satte fyr på eldar för att varna intilliggande. Efter en kort vandring når man utsiktsplats som blickar ut mot havet och Varberg.
OrtVarberg
Träslövs läge
Det lilla fiskeläget med sin egen dialekt Läjesboa växte till Hallands största fiskehamn. Här kan man köpa färska havskräftor, äta glass på Tre skopor eller bada på långgrund strand. Missa inte piren med de färggranna fiskebodarna eller gränderna bland de låga husen.
OrtVarberg
Gamla Köpstads naturreservat...
På medeltiden låg en köpstad här vilket var en handelsplats helt enkelt. Uppifrån fågeltornet ser man rester av hamnen en bit ut från stranden och skådar fåglar såklart. Även båtmuseum.
OrtVarberg

En promenad som tar sin början vid Göteborgs naturhistoriska museum och vidare förbi Landskapsstugorna, Stora dammen, Barnens zoo, Slottsskogens våffelstuga och Utsiktstornet.

  • Till start: 399,5 Km 
  • Längd: 2,6 km 
  • Stopp:
  • Avgift: Nej 


Slottskogen - parkpromenad...
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Landskapsstugorna

En samling gårdar från intilliggande landskap som Gräfsnäsgården från Västergötland, Hallandsstugan, Dalslandsstugan och Smålandsgården. Man följer Landsskapsstugevägen som går från Gräfsnäsgården söderut.

Slottsskogen

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Skansen Kronan
En förskansning från 1698 högt ovanför Haga. Väggarna på den fyra våningar höga byggnaden är 4-5 meter tjocka. Den fantastiska utsikten här uppe kan man ta sig till med långa trappor från Haga eller slingrande längs väg.
OrtGöteborg
Göteborgs botaniska trädgård
En av Europas största och främsta botaniska trädgårdar tillika ett av västsveriges mest populära besöksmål som belönats med två stjärnor i Michelin Green Guide.
OrtGöteborg
Masthuggskyrkan.
På Sjömanstornet finns minnesskyltar efter de 98 skepp och dess besättningar som förliste under första världskriget. 690 namn är ristade i sten fördelade per skepp.
OrtGöteborg
Slottsskogen...
En populär park i södra Göteborg. Texter under bearbetning.
OrtGöteborg
Bengans
Legendarisk skivhandel som inte bara säljer bra musik utan är ett kafé med uteservering.
OrtGöteborg
Sjöfartsmuseet Akvariet STÄNGT FÖR RENOVERING
Livet under, ovan och vid vattenytan. Akvariet visar levande djur och biologi samt kulturhistoria om sjöfarten i staden och på haven. Högteknologisk fartygssimulator.
OrtGöteborg

En charmig stad tillika Sveriges västligaste. Vi följer strandpromenaden från stationen och håller strandlinjen förbi Laholmen, Norra hamnen och trästadsdelen Bukten. Kosteröarna nås härifrån.

  • Till start: 395,7 Km 
  • Längd: 1,5 km 
  • Stopp:
  • Ort: Strömstad 
  • Avgift: Nej 


Bukten Strömstad

Bukten är Strömstads äldsta bevarade kvarter och flera av de nuvarande är uppförda under 1700- och 1800- talet. På den tiden gick havet upp till bebyggelsen här och då fanns flera av stadens lönnkrogar i kvarteret.

Buktegatan är Strömstads enda bevarade kullerstensgata och den anlades för över 100 år sedan. För så länge sedan hade de boende kor och grisar som husdjur men åkrarna var utanför bebyggelsen.

En liten gata i kvarteret är uppkallad efter bildkonstnären Inge Schiöler (1908-1971) som växte upp i staden. När Inges mamma Anna, skiljer sig får hon ont om pengar och då börjar hon koka karameller vilket leder till att hon därefter öppnar ett konditori, Kaffedoppet, som idag är ett populärt kafé.

 

Läs mera
Strömstad - liten stadspromenad...
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sydkoster - rundvandring från Ekenäs till Linfärjan.
Med start vid Ekenäs följer man vattnet längs klippor och strand till en fin badplats med krog intill. Vidare förbi en fiskehamn, ett utsiktsberg samt ett trädgårdsfik av högsta klass.
OrtSydkoster
Älgafallet.
Ett vattenfall som delas mellan Sverige och Norge. Mest spektakulärt när det är mycket vatten på våren eller efter regn. Fallet beskådas ovanifrån (Sverige) och nerifrån där det finns rastplatser i (Norge).
OrtStrömstad
Tjurpannans naturreservat.
Naturupplevelse i toppklass. En ganska lätt vandring över ängar, klippor och längs stränder. Upplev mäktiga vågor och passa på att besöka när det blåser som mest. Flera fina bad.
OrtTanum
Tanumshede Gästgiveri...
Detta byggnadsminne har varit gästgiveri (mat och husrum) sedan 1663 och är troligen landets äldsta i obruten tjänst. Om maten var enklare på 1600-talet så är den desto mer vällagad i dag.
OrtTanum
Greby gravfält
Bohusläns största gravfält med 180 synliga gravar. En mycket vacker plats att vandra runt bland de gåtfulla stenarna från tidig järnålder.
OrtTanum
Vitlycke museum & Tanums hällristningar
Ett världsarv med frimärkskända hällristningar från bronsåldern samt tillhörande Vitlycke museum där man beskriver livet på bronsåldern. Fri entré.
OrtTanum

Med start vid Ekenäs följer man vattnet längs klippor och strand till en fin badplats med krog intill. Vidare förbi en fiskehamn, ett utsiktsberg samt ett trädgårdsfik av högsta klass.

  • Till start: 403,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sydkoster 
  • Avgift: Nej 


Sydkoster - rundvandring från Ekenäs till Linfärjan.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Sydkoster Ekenäs

Hotell Ekenäs Koster

När man anländer sjövägen från Strömstad är Hotell Ekenäs Koster det mest påtagliga. Den äldre delen av hotellet syns bäst från land och bör besökas. En härlig terrass med panoramautsikt över havet toppar. Här serveras skaldjur året om.

 

Naturum Kosterhavet

Vid Ekenäs brygga ligger  Naturum Kosterhavet som är besökscentra för Kosterhavet nationalpark. Här visas livet på, under och över ytan, lättillgängligt och pedagogiskt. 

 

Utställning och bildspel samt ett klappakvarium där du kan få se och känna på några av Kosterhavets invånare. Hink, mete och flytväst kan man låna för krabbmete från bryggan.

 

Kunnig och engagerad personal finns på plats som sommartid även erbjuder strandguidning och naturvandring. Här finns även kartor för vandringsleder.

 

Helårsöppet och fri entré. 

Läs mera

Kilesand

Den långgrunda sandstranden med fin botten på Kilesand kan nås med färja från Strömstad som lägger till bredvid.

 

På Kostergården ca 200 meter härifrån finns glasskiosk, restaurang och minigolfbana.

Läs mera

Kostergården

200 meter från den kilometer långa badstranden Kilesand ligger Klostergården. En nybyggd hotellanläggning med 22 moderna stugor varav fem har havsutsikt. Fem hotellrum och en svit.

 

Navet i hotellanläggningen är Restaurang KG med stor takterrass med utsikt över Kosterfjorden.

Läs mera

Breviks fiskehamn

En fiskehamn med tillhörande gästhamn. Här samsas yrkesbåtar med de moderna fritidsbåtarna innanför en modern pir.

 

De gamla sjöbodarna som färgglatt målade är ett populärt fotoobjekt.

Läs mera

Kosters kapell

Kosters kapell är Sveriges västligaste gudstjänstlokal och invigdes 1939. Beläget på norra delen av Sydkoster i dalen nedanför strax öster om Valfjäll.

 

Arkitekturen är 20-talsklassicism med inslag av nationalromantik och slottsarkitekt Knut Nordenskjöld ritade. 

 

Öppen för besök sommartid. 

Läs mera

Valfjäll utsiktsplats Sydkoster

Här på toppen av Sydkosters högsta berg har man en magnifik utsikt över hela Kosterarkipelagen och Naturreservatet Hvaler i Norge samt flera fyrar. 

 

Man kommer till toppen via en lång trappa snett mot kyrkan. På toppen finns bänkar att sitta på.

Läs mera

Kosters trädgårdar

Kosters Trädgårdar är en upplevelseträdgård med konstutställning i växthus samt gårdsbutik sommartid. Här kan man fika eller äta en måltid i trädgården och råvarorna är tagna ”runt knuten” och från lokala producenter. En buffé från den egna trädgården och från havet.

 

Inomhus finns 40 platser i restaurangen och 20 i växthuset.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Strömstad - liten stadspromenad...
En charmig stad tillika Sveriges västligaste. Vi följer strandpromenaden från stationen och håller strandlinjen förbi Laholmen, Norra hamnen och trästadsdelen Bukten. Kosteröarna nås härifrån.
OrtStrömstad
Blomsholms kulturarvsområde
Här finns fynd från stenåldern fram till medeltiden. Mest framträdande är Blomsholmsskeppet som är en av landets största skeppssättningar. Även kafé sommartid.
OrtStrömstad
Havstenssund.
Åker man rakt nord nordväst ut från Grebbestad kommer man till mysiga Havstensund med fiskekrogar, utsiktsberg och badplats.
OrtTanum
Tanumshede Gästgiveri...
Detta byggnadsminne har varit gästgiveri (mat och husrum) sedan 1663 och är troligen landets äldsta i obruten tjänst. Om maten var enklare på 1600-talet så är den desto mer vällagad i dag.
OrtTanum
Svinesundsbroarna...
Två broar förbinder Sverige med Norge vid detta sund i Ringdalsfjorden. Den äldre bron har bäst utsiktsmöjligheter och kan både gå och cyklas över. Mäktiga scenerier utlovas.
OrtStrömstad
Aspebergets hällristningar.
Mest utmärkande är en stor häll med bland annat bilder av tjurar, krigare och skepp. En promenadstig leder förbi både målade och omålade ristningar och bergets topp har en vacker utsiktsplats. Är en hällristning i Världsarvet.
OrtTanum

På denna knappt 2 km långa promenad i Salas pittoreska stadskärna får man se det finaste staden har att erbjuda. 

  • Till start: 104,9 Km 
  • Längd: 1,9 km 
  • Stopp:
  • Ort: Sala 
  • Avgift: Nej 


Sala - stadspromenad
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Sala

Missionskyrkan

Uppfördes 1902–03 efter ritningar av ingenjör Göransson i Stockholm. Stilen är i jugend men den tar här inte ut svängarna på samma sätt som på kontinenten. Kyrkan med sitt branta takfall och stora byggnadskropp beräknades rymma 800 besökare. 

Hörntornen mot Esplanaden rymmer trappor till läktarna och gavelröstena likväl som långsidornas frontespiser har rutmönstrad dekor. Interiören är indelad i tre skepp med spetsbågeformade arkadbågar med målad dekor och ett högt, öppet innertak.

Aguélimuseet

Sveriges största samling av Aguéliverk bl.a. Flicka i blått (ca 1889), Gotländskt landskap (1892) och Spanskt landskap (1916). Samlingen innehåller också verk av fl ertalet namnkunniga konstnärer samtida med Aguéli och senare, till exempel Karl Nordström, Helene Schjerfb eck och Sven X:et Erixson.

Även tillfälliga utställningar visas. För barn och ungdomar bedrivs konstpedagogisk verksamhet samt öppet hus under skollov.

Länkar

Ekeby dammar

Den stora dammen invid stadsparken. Dammen delas av en promenadväg med bro och bildar på så sätt övre och nedre Ekeby dammar. Ursprungligen skapat av det vattenflöde som rann ned från Långforsen samt senare av en utloppskanal från gruvan.

Där finns gädda, abborre och regnbågslax. Isättning av regnbågslax sker 1 gång/år. Fiske fritt utom vid karpfiske.

Namnet härrör från de bybildningar som fanns här redan under medeltiden. Tidigt fanns här även en mjölkvarn som utnyttjade vattnet på dess väg ned i Lillån. Kvarnen fanns kvar till 1964 då den föll offer för några barns ovarsamma lek med eld. Idag påminner en kvarnsten och en transformatorstation om den tidigare kvarnverksamheten.

Runt Ekeby dammar i stadsparken finns en trevlig och populär promenadslinga där många av de vita broarna passeras. I stadsparken finns även bangolf, kiosk och en stor lekplats.

Läs mera

Sala kanal - Pråmån

Gammal utloppskanal från gruvan som 1827 grävdes både djupare och bredare samt försågs med enslussanläggning invid Jacob Mats kvarn . 

Syftet var att underlätta malmtransporten till hyttan ute vid sockenkyrkan. För ändamålet användes två kopplade pråmar som drogs av fyra män och styrdes av två. 

Vägen jämte kanalen kom på grund av det slitsamma knoget följaktligen att kallas trälvägen. En i dag igenfylld kanalstump fortsatte på andra sidan av Ekebydamm bort mot nuvarande Sveahuset. Där lastades pråmarnas malmlast om till hästforor för vidare transport till hyttan. Lastpråmarna var i bruk under åren 1829–87.

Läs mera

Stadsparken

Platsen fungerade under 1800-talet som skarpskyttarnas övningsområde. Senare tillkom en idrottsplats vid Oxbacken som det då benämndes. Då idrottsplatsen flyttade ned till det som blev Silvervallen, öppnades det stora området väster om Ekebydamm för exploatering. Intresset för gröna frågor hade successivt ökat, redan tidigt hade planer på en offentlig park förts fram och de utmynnade så småningom i den stadspark som invigdes 1929. Skaparen av den vackra parkanläggningen var stadsträdgårdsmästare John E Lantz . 

Den första delen av parkkomplexet var den franska parken med symmetriska kvarter och rondeller, kantade med alléer och rosplanteringar. Centralt placerades en vattenkonst och längst bak i fonden ett romantiskt ekotempel dvs. musikpaviljongen.

Den engelska parken bredvid kännetecknas av lätt kuperad terräng, oregelbundna gångar och den stora grusplanen. Gången genom parken kallas i folkmun för ”Slingerbulten”. Här anlades redan på 1920-talet en plaskdamm. Parkstugan från 1928 och som revs i början av 1980-talet var en idyllisk servering för flanörer och andra. 

Denna engelska del av stadsparken kan uppfattas som ett ”vardagsrum” medan den franska delen har mera prägel av ”finrum”. Gränsen mellan de två parktyperna utgjordes tidigare av en trafikerad genomfart men sedan 1970-talet är bilarna borta från parken. De största tilldragelserna om året i stadsparken är valborgsmässoafton och Händels fyrverkerimusik som blivit något av en institution och tillfällen då det känns som om Salas hela befolkning är samlad.

Läs mera

Kristina kyrka

Salas stadskyrka tillkom i samband med stadens grundläggning och invigdes 1641. Ursprungligen hade kyrkan ett enormt högt torn och spåntak. Uppförandet av tornspiran drog ut på tiden och belastade staden tungt ekonomiskt. I stadsbranden 1736 totalförstördes taket och den prestigefyllda tornhuven störtade brinnande ner. En ny men betydligt blygsammare huv uppfördes istället. 

Altartavlan som visar den sista måltiden torde ha utförts av hovmålaren Georg Schröder. Den skänktes till kyrkan av drottning Ulrika Eleonora d.y. 1738 som ett tack till Sala då hovet under pesten 1710–11 vistades i staden. De änglar som flankerar uppsatsen räddades under branden och är även de en tidigare kunglig gåva. Marmoreringarna på altarringen och predikstolen ska föra tankarna till de bergarter som finns i silvergruvan. När kyrkan renoverades i början av förra seklet försågs den med rosdekor i jugendstil, därav tillnamnet Rosenkyrkan. På kyrkogården finns även stoft et eft er Ivan Aguéli – helt nära sin födelseplats i det angränsande kvarteret.

Text Sala kommun

Läs mera

Magasinsgatan

Kanske Salas vackraste gata när den visar upp kyrkan i fonden. Har tidigare varit längre men ramponerades i samband med att Ekebyskolan utvidgade sina lokaler. Gatan hyser vackra hus i trä och puts från 1700- och 1800-talen. Nämnas speciellt ska nr 3 som väl är stadens enda lägenhet med hårdstampat jordgolv! 

En smedja är förmodligen uppförd på 1860-talet. Några huskroppar bort på samma sida finns ett hus i rosa puts, idag boningshus men har fungerat som kyrka för både metodister och frälsningsarmén. Själva kyrksalen var belägen i den del som vinklar in på gården. För övrigt är hyreshuset från 1948 ett stilbrott i den annars pittoreska gatumiljön, här låg tidigare assessor Bellanders gård.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sala silvergruva
I Sala bedrevs gruvdrift från 1400-talet till 1908. Mycket att se i området och ett gruvmuseum är gratis. 155 m ned i gruvan tas man med guidad tur. Här finns butiker, café och restaurang mm som främst är öppna sommartid och lov.
OrtSala
By hembygdsgård.
Idylliskt belägen hembygdsgård vid Dalälven. Sommaröppen servering med kaffe, smörgås och hembakt. Museum, hemslöjdsbutik, soldattorp. Sommartid visningar, bygdespel och midsommarfirande.
OrtAvesta
Surahammar
Här byggdes hjul och axlar till järnvägen och ett museum visar den processen. Sevärt är Bruksherrgården och Gyllene hjulet, Sveriges största mc-museum.
OrtSurahammar
STF Västerås
Konserter och teatrar attraherar många besökare till Kulturstaden Västerås, bland annat till evenemang på stadens multiarena för idrott och musik. Som mälarstad lockar orten med hundratals skärgårdsöar för bad, fiske och härliga naturnära upplevelser.
OrtVästerås
Ängelsberg...
Den lilla orten intill E-stavade bruket är känt för Världens äldsta oljeraffinaderi vid Oljeön intill. Upplev en skulpturpark, utsiktsplatsen över Oljeön och sjön Åmänningen samt den fina stationsbyggnaden.
OrtFagersta
Vallby friluftsmuseum
Med ett fyrtiotal byggnader ett av Sveriges största friluftsmuseum. Här finns djur och växter som riskerar att utrotas samt utklädda statister och riktiga hantverkare, och bönder mm. Fri entré.  
OrtVästerås

En promenad längs de finaste gatorna och miljöerna i Köpings pittoreska äldre stadskärna.

  • Till start: 119,0 Km 
  • Längd: 2,4 km 
  • Stopp: 12 
  • Ort: Köping 
  • Avgift: Nej 


Köping - stadspromenad
Stor karta
Sevärdhet 1 av 12

Köpings kyrka

De äldsta delarna av Köpings kyrka är troligen uppförda på 1300-talet. Det vackra altarskåpet är tillverkat i Tyskland och daterat 1520. En av figurerna i altarskåpets corpus (mittstycke) föreställer Sankt Olov, Köpings skyddshelgon.

Kyrkan har byggts till i etapper och på 1700-talet genomfördes omfattande ombyggnader efter ritningar av Nicodemus Tessin den yngre som ritade Stockholms slott. Tornet fick sitt nuvarande utseende 1734. 

Apotekshuset

Uppfört 1889 av Theodor Dahl. Fransk renässans med detaljrik fasad mot torget. En av medaljongerna på̊ fasaden föreställer Carl Wilhelm Scheele, stadens apotekare och sedermera en stor internationell kändis.

Scheele upptäckte bland annat en rad grundämnen och är en av kemihistoriens stora personligheter. På denna plats låg det apotek som han lät uppföra 1784, det revs drygt 100 år senare för att ge plats åt detta vackra hus.

Rådhuset Köping

Rådhuset uppfördes 1877 i nyrenässans av arkitekt Fredrik Åbom. Rådhuset kom till att börja med att innehålla sammanträdesrum, lokaler för rådhusrätten, restaurang, rum för Sparbanken samt polisvaktkontor och arrest.

Idag finns här kommunalrådens arbetsrum, ekonomikontor, informationsavdelning och stadskansli.

Invid torget i Scheeleparken står Carl Milles staty av Carl Wilhelm Scheele.

Forum

Detta är stadens godtemplarhus (i IOGT/NTO:s regi) som stod färdigt 1902. En nationalromantisk byggnad i Vasastil och på den tiden ett ofantligt byggnadsprojekt.

Tidigare låg här centrum för kultur- och föreningsliv med bland annat stadens teater. Efter den stora branden 1889 förändrades Köpings stadsbild avsevärt. Torget blev större, gatorna bredare och dessa vackra hus runt torget uppfördes. Lägg märke till alla fina smidesdetaljer på̊ taken på̊ ”Jönsonska villan” och ”Arpi huset”, det vitgråa och det rosa huset, namngivna efter förrättningar som en gång funnits.

Köpings mekaniska verkstad

Köpings Mekaniska Verkstad grundades 1856 av Otto Hallström och industribyggnaderna kom till i olika etapper mot slutet av 1800-talet. År 1926 påbörjades tillverkningen av växellådor för AB Volvo.

Än idag tillverkas växellådor, motorer och drivlinnor i staden för Volvos räkning i bolaget Volvo Powertrain som tillsammans med Hästens sängar är största arbetsgivaren i staden.

Nyströmska gården

Detta är Köpings sista ågård och borgargård. De flesta byggnaderna är från 1700-talets slut och boningshuset är ut mot gatan. Till gården hör ett snickeri där bröderna Nyström hade sin verksamhet. Gården är idag ett museum med en fantastisk samling av verktyg, schabloner och minnen från snickeriverksamhet från tidigt 1800-tal.

Följ gärna åpromenaden vidare mot Köpings museum och småbåtshamnen. 

Länkar

Prostgården

Prostgården uppfördes under 1600-talets första årtionde och är stadens äldsta bevarade byggnad. En av de få medeltida lämningarna som finns bevarade i Köping är de källarvalv som en av flyglarna är byggd på̊.

Under många år fram till 1873, bedrevs lanthushåll på gården och det lär ha funnits 17 byggnader enligt uppgift från 1630. Idag är fem byggnader bevarade.

Det påstås spöka på̊ vinden...

Köpings museum

Detta är Köpings äldsta profana byggnad från 1700-talet (profan är motsatsen till religiös och andlig). Har tidigare varit ett bryggeri och kronobränneri. På slutet av 1700-talet förbjöds husbehovsbränning under en kort period för att staten skulle driva och dra in pengar på kronobränneri.

I museet kombineras en presentation av Köpings historia med apoteksmuseet ”Scheeles minne” samt en avdelning för brandredskap.

Länkar

Stenugnsbageriet

Bil & Teknikhistoriska Samlingarna

Här finns idag samlingar som visar det främsta i fordonsväg, Mercedes-Benz SSK från 1929 är en av pärlorna. I den tidstypiska verkstaden står en Rolls-Royce Silver Ghost.

 

Länkar

Gammelgårdens friluftsmuseum

Här ges man en inblick i livet på 1700-talet med byggnadskultur, gammalt hantverk och några av stadens tidiga yrken.

På platsen finns sju byggnader från 1700-talet, med parstuga, bodlänga, loftbod och gårdssmedja. I de olika byggnaderna kan du se samlingar av inredning och redskap med anknytning till ett bondehem, matberedning, textil, hantverk, repslageri, garveri mm.

Gammelgårdens friluftsmuseum och kafé är öppet under sommaren.

Länkar

Tingshuset

Tingshuset uppfördes 1893 av stadens store arkitekt Theodor Dahl. Detta är enligt många det pampigaste av hans byggnader och ligger vid Esplanaden. Theodor Dahls tanke var att göra detta till Köpings paradgata, men det blev inte riktigt så. Fasaden har pilasterindelning dvs. utskjutande väggpelare och entrén pryds av kolonner.

Man kan tycka att byggnaden har hamnat i en lite för liten stad. 

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


En rundtur i Västmanland bland bruk, herrgårdar och historiska miljöer.
En rundtur från Köping vidare till Skinnskattebergs kommun med Karmansbo bruk, Röda jordens urgamla järnframställning, Kopparverket, Skinnskattebergs herrgård, vidare till Ebba Brahes lusthus och slutligen Färna herrgård och spa.
OrtSkinnskatteberg
Ströbohög
En gravhög strax utanför Köping av samma typ som Anundshögen i Gamla Uppsala.
OrtKöping
Skoftesta skans - fornborg...
Skoftesta skans är en av de största fornborgarna i Västmanland och en av de få där  arkeologiska fynd hittats. Den har tre ringmurar som tillsammans är 900 m långa.
OrtKöping
Kungsör...
Kungsör är ett noga utvalt besöksmål som vi verkligen kan rekommendera. Vi är inte klara med texten till detta men håll till godo med bilder, vägbeskrivning och karta.
OrtKungsör
Hjälmare kanal och docka...-slussning.
Här kan man uppleva slussning där slussarna öppnas för hand. Platsen ligger halvvägs mellan kanalens sträckning från Arbogaån till Hjälmaren mellan vilka det går en båtlinje.
OrtArboga
Hjälmaren runt...
Hjälmaren är landets fjärde största sjö och runt sjön ligger de medeltida städerna Arboga, Kungsör och Örebro. Mest tidskrävande på rundturen är vägfärjan till Vinön (40 min enkel).
OrtArboga

En stad vars pulserande uteliv dragit internationella blickar till sig och ses som en given avstickare för besökare till Köpenhamn! Parker, stadens historiska centrum, en rad stadsdelar som blommat upp och nya Västra hamnen med Turning torso. Badstrand mitt i stan.

  • Till start: 512,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Malmö 
  • Avgift: Ja 


Malmö - stadspromenad
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Dockan

Västra Hamnen

Västra hamnen är en konstruerad stadsdel bestående av utfyllnader i vattnet norr om den ursprungliga strandlinjen. Detta har man gjort sedan 1770-talet då Inre hamnen utvidgades åt norr och väster.

Kockums varv låg här på 1870-talet. Stadens tidigare landmärke Kockumskranen stod här men såldes till Sydkorea och blev ersatt som landmärke av Turning Torso.

Här har det legat en Saab-fabrik under några få år på mitten av 1980-talet men senare flyttade Malmömässan hit. Det var där som den kanske mest omtalade bomässan, Bo01 höll till. Den blev startskottet för hela stadsdelens omdaning.  Många arkitekter var inblandade vilket gav en mångfald och en småbåtshamn byggdes också.

På Universitetsholmen ligger bland annat Malmö högskola och Lärarhögskolans nya hus. Det som mest drar folk är strandpromenaden och utsiktsplattformen där man även byggt Scaniabadet.

Läs mera

Turning torso

Det kanske inte är det första man tänker på men namnet beskriver tanken att bostadshuset i Västra hamnen föreställer en människokropp (torso=bålen) i en vändande rörelse. De totalt 54 våningarna är uppdelade på nio kuber med fem plan i varje och vrider sig 90 grader från marken till toppen.

Världsberömde arkitekten Santiago Calatrava ritade och konstruerade och smakar det så kostar det. Bygget blev långt dyrare än beräknat och HSB som fortfarande äger byggnaden fick inte bostadsrätterna sålda utan fick hyra ut dem istället.

Från den 190,4 meter höga byggnaden kan man se Kärnan i Helsingborg en klar dag men det är få förunnat eftersom det enbart är öppet vid få speciella tillfällen. I Europa finns det bara två bostadshus som är högre, ett i Moskva 264 m och ett i Wroclaw på 212 m. 2005 blev Turning Torso utsedd till ”Världens bästa bostadsbyggnad” i Cannes och har inspirerat många arkitekter världen över. 

Läs mera

Ribersborgsstranden

Ett stort och härligt bad med friluftsområde där du både ser Öresundsbron och Turning Torso. Bäst sommartid men malmöborna lockas hit hela året för promenader och umgänge. 

Trots att det är en två kilometer lång sandstrand med skyddande dyner och en ännu större gräsmatta så kan det bli fullt här på detta omåttligt populära bad. Det är långgrunt här men flera bryggor gör det lätt att också komma ut på djupare vatten.  Duschar, toaletter, kiosker och restauranger.

Det finns ett kallbadhus och det var tack vare ett sådant det började badas här 1899 då ett nytt kallbadhus invigdes och fick namn efter stadsdelen Ribersborg. En storm förstörde dock hela anläggningen 1902 och det fick byggas upp på nytt. Sedan 2009 är det helt nyrenoverat med vedbastu, spa, massage, café och restaurang.

Läs mera

Malmöhus och Malmö museer.

Nordens äldsta bevarade renässansslott, Malmöhus med akvarium och utställningar om Skånes historia, naturens mångfald och geologi. Teknikens och Sjöfartens med bl a Idéplaneten och en riktig ubåt att besöka.

Malmöhus är nordens äldsta bevarade renässansslott. Slottet kan du guidas genom av audioguider

Erik av Pommern uppförde ett kastell här 1434 för att säkra Öresundstullen och delar av det finns kvar i det nuvarande slottet.

Här bodde de danska kungarna när de var på besök. Men efter att Skåne tillföll Sverige 1658 så gjordes det om till riksfästning mot Köpenhamn, fiendens huvudstad. Som många andra borgar blev de omoderna och senare kom det att användas som fängelse.

Malmö Museers akvarium kan man upptäcka  djurens fantastiska sätt att hitta mat, gömma sig eller luras. Möt fiskar, reptiler, spindlar och andra kallblodiga djur öga mot öga. Se Nemo och hans vänner från korallreven, fiskar utan ögon och giftormen med världens längsta huggtänder.

På Teknikens och Sjöfartens hus får den tekniskt intresserade sitt lystmäte mättat, här hittar du Idéplaneten där du kan lära dig nytt och uppleva magin i allt som finns i vardagen runt omkring dig. Här finns en riktig ubåt att besöka.

Läs mera

Slottsparken

I slutet av 1800-talet var Malmö ännu en liten stad. Den arbetande befolkningen var trångbodd med usla sanitära förhållanden. Rödsoten hade härjat. Med Kungsparken hade den borgerliga klassen — de välsituerade — fått sin prydnadspark. Men hur skulle man lösa rekreationsproblemen för småfolk och arbetare? Gång på gång föreslog stadsfullmäktige att man skulle anlägga en folkpark eller skogspark för ett mera otvunget friluftsliv.
 
Då Industriutställningen 1896 var över, hade man för avsikt att anlägga en park på området. Efter markbyten med Kronan, fick staden tillgång till militärens gamla övningsområde på norra delen av Hästhagen. (Kronan fick mark på södra delen, där man byggde Husarkasernen). Stadsträdgårdsmästare Wolff utformade planer på en ny park. Dessa ansågs emellertid föråldrade och amatörmässiga. Man bad den danske landskabsgartnern Edvard Glaesel uttala sig om dem. Han inlämnade ett mycket utförligt svar med egna förslag till förbättringar och fick därefter överta arbetet.
 
Det blev en mångsidig park med ytor för olika åldrars aktiviteter. Där kan man lära namnen på massor av fåglar från små skyltar, utöva allehanda sporter eller bara umgås. Vägsystemet är väl genomtänkt. En körväg leder i en mjuk kurvlinje genom grönskan. Från den utgår promenadgångar. Breda för större sällskap, smalare för mer intima promenader. Här och var finns välberäknade utsikter över parkens vattenytor. Terrängen omformades genomgripande och medvetet. Anläggningen var, när den invigdes år 1900, en av de mest allsidiga och genomtänkta stadsparkerna i landet.
 
Vatten spelar en stor roll i en park. Slottsparken byggdes upp kring vattenytor och konstgjorda bäckar. Vatten är alltså ett ledmotiv i Slottsparken Här finns en stor och en mindre damm, ett kärr med anlagd källa, som utformats som en japansk trädgård. Vid den stora dammens nordsida finns öppna gräsytor, på sommaren mycket utnyttjade för små utflykter och solbad. I talldungen bakom gräsplanen står Thomas Qvarsebos "Pojke med gäss".
 
Strax bredvid går Slottsmöllebron över till Mölleplatsen. Här, på resterna av bastion Stenbocken, står Slottsmöllan, en holländare som 1851 ersatte en äldre nerbrunnen stubbamölla. Mölleplatsen ägdes av Kronan till 1895, då Malmö stad övertog hela området. Möllan var i drift till 1942. Stadsfullmäktige beslöt 1946 att överlämna Slottsmöllan till Malmö Museum. 

Den centrala platsen i Slottsparken är Linnéplatsen. Denna monumentala festplats avslutas vid stora dammen med Carl Milles "Människan och Pegasus". Skulpturen är en replik av ett original som står i Des Moines, Iowa.
 
Miljön kring lilla dammen var hårt sliten när den renoverades 1991-92. Upprustningen inspirerades av de klippträdgårdar, som ofta var delar av de tidiga stadsparkerna. Sten växter och vatten blev därför grundtanken när man renoverade dammen.
 
Hjärtat i Slottsparken är Lördagsplanen. Den utnyttjas flitigt för samvaro, konserter och massor av andra arrangemang. Intill i kanalkröken mittför Kungsparkens utsiktsbalustrad, ligger en kvinna behagligt utsträckt, obekymrad om det rika folklivet runt omkring. Det är Gerhard Hennings "Liggende pige".
 
Mittför lilla dammen ligger den slottsliknande byggnad, som var stadens första egentliga museum. (Alldeles för stort tyckte somliga, när samlingarna flyttades dit från Latinskolans vind. När man flyttade till Malmöhus, var byggnaden sprängfylld). Även biblioteket fyllde lokalerna och tillbyggnaden "Ljusets kalender" är en pärla!

Text Malmö stad

Läs mera

Rådhuset

Byggår: 1546; 1863
Arkitekt: Peder Ipsen Murmästare; Helgo Zettervall
Byggherre: Stadens magistrat

I samband med att Stortorget lades ut på 1530-talet började man uppföra ett nytt rådhus vid torgets nordöstra hörn. Stadens magistrat hade under medeltiden haft sina lokaler i ett hus vid Östergatan. Stortorget och rådhuset kan tillsammans ses som arkitektoniska uttryck för den djärva politiska ambitionen hos borgarna i Malmö under renässansen. Byggmästare var Peder Ipsen Murmästare, som senare medverkade vid bygget av citadellet i Landskrona. 

År 1546 stod byggnaden, som var uppförd i tegel med burspråk och gotiska trappstegsgavlar, färdig att tas i bruk. Huset hyste bland annat den grandiosa "Knutssalen". De bäst bevarade partierna av rådhusets äldsta delar utgörs av källarvalven som idag rymmer en restaurang. Rådhuset har sedan 1500-talet varit föremål för ett flertal ombyggnader, men dess omfång mot Stortorget är i stort sett detsamma som under renässansen.

Under 1700- och 1800-talen utvidgades byggnaden mot öster, varvid också fasaden mot Stortorget förändrades. På 1860-talet, då nya kommunalförordningar infördes i Sverige och industrialismen tog fart på allvar i Malmö, omgestaltades rådhuset drastiskt efter planer av Helgo Zettervall. Fasaden omformades till holländsk renässansstil och även om huset aldrig haft en sådan fasad, menade Zettervall att så borde den ha sett ut ursprungligen. 

Rådhuset fick även en rikt utsmyckad interiör som till stora delar är bevarad. Stadens magistrat hade under lång tid även lokalt domstolsansvar. Dagens tingsrätt ligger bakom rådhuset vid Kalendegatan i en byggnad ritad av Sture Kelfve 1958. Kelfve inkorporerade valv från ett medeltida hus i källaren till det i övrigt helt moderna komplexet. /BMS

Text Malmö stad

Läs mera

Lilla torg

Lilla torg är stadens charmigaste torg och en populär mötesplats.  Torget som anlades 1592 som ett marknadstorg är idag ett torg med flera uteserveringar och mycket folkliv.

Torget kantas av byggnader från 1500-talet och framåt där Hedmanska gården som är en kringbyggd gård där det äldsta huset i korsvirke från 1500-talet och magasinsbyggnaden från slutet av 1800-talet det yngsta.

Ursprungligen var platsen mer eller mindre en grop som man efter utfyllnad kunde det börja användas som en utvidgning av Stortorget. Genom åren höll torget på att slukas av fast bebyggelse, bland annat en saluhall, men genom åren har den öppna ytan återtagits.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Malmö
En stad vars pulserande uteliv dragit internationella blickar till sig och ses som en given avstickare för besökare till Köpenhamn! Parker, stadens historiska centrum, en rad stadsdelar som blommat upp och nya Västra hamnen med Turning torso. Badstrand mitt i stan.
OrtMalmö
Malmöhus och Malmö museer...
Här får man sitt lystmäte av Skånes historia i detta gamla och väl bevarade renässansslottet. Här finns även akvarium, utställning om natur och geologi samt teknik och sjöfart. Komplett samling museer.
OrtMalmö
Lilla torg
Ett torg som anlades redan 1592 är idag Malmös charmigaste torg och är fullt av uteserveringar och bjuder på rikt folkliv. Flera intressanta byggnader att beskåda runt torget.
OrtMalmö
Lilla Kafferosteriet...
Ett av stadens absolut bästa kaféer med eget rosteri. Lilla Kafferosteriet ligger i ett gulputsat gathus i centrala Malmö som uppfördes på tidigt 1600-tal. På baksidan finns en urcharmig gård.
OrtMalmö
Moderna Museet Malmö
Moderna Museet i Stockholm har sedan 2009 en filial i Malmö.
OrtMalmö
Pildammsparken.
Vad som under medeltiden var Malmös vattenreservoar har idag blivit en fantastisk park och rekreationsområde.  Dess nyklassicistiska utformning gör den unik bland Nordeuropas parker.
OrtMalmö

Pages

Subscribe to Städer och orter bortom Stockholm.