Promenader


Med start vid slottet följer man Svartån via Stadsparken bort mot Wadköping och sedan Stadsträdgården tillbaka mot centralare delar.

  • Till start: 161,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Örebro 
  • Avgift: Nej 


Örebro stadspromenad...
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Örebro slott

Örebro slott tronar ståtligt på en holme mitt i staden med Svartåns virvlande strömmar runt omkring. Ett populärt besöksmål där man erbjuds bland annat utställningar, guidade visningar, butik och restaurang.

Här fanns tidigt ett vadställe där man valde att bygga en bro. Bron liksom det faktum att hela sju, ännu bevarade, landsvägar fanns här gav goda förutsättningar för bebyggelse på platsen. På grund av det strategiska läget byggde man en befästning under senare delen av 1200-talet vilken brukar markera stadens födelse.

Från att ha varit en enkel försvarsborg med fängelse blev det under vasatiden ombyggt till ett magnifikt kungligt slott. Förvandlingen inleddes troligen av Magnus Eriksson som på 1350-talet anlade en fästning, Örebro hus, på holmen där slottet ligger idag.

På 1400-talet styrdes dåvarande Sverige av Erik av Pommern mer eller mindre som ett lydrike till Danmark. Landskapen i Sverige styrdes av svenska fogdar som var överlöpare och den mest kända "erövringen" (befrielsen från danskarna) av Örebroborgen gjorde Engelbrekt Engelbrektsson år 1434. Borgen förlänades senare till honom och under en kort tid var kung av Sverige.

Örebro blev sen en av Gustav Vasas riksborgar där det hölls möten och riksdagar och det var hans son Karl IX som lät påbörja bygget av det som skulle bli ett praktfullt renässansslott. I slutet av 1600-talet var slottet obeboeligt och tjänade som vapenförråd och fängelse. Slottets nuvarande utseende, ett Vasaslott i romantiskt historiserande stil fick det på slutat av 1800-talet.

Örebro Slott

Kansligatan 1

703 61 Örebro

Läs mera

Länkar

Wadköping

Här finns museer, utställningar, café och restaurang, träsvarvare, handelsbod, bageri och många andra spännande butiker och hantverkstäder. Hus från fyra sekel.

 

På 1940-talet började man fundera på hur man skulle bevara den gamla bebyggelsen i staden till eftervärlden. När man på 50-talet skulle förnya stadsdelen Söder så beslöt man att bygga upp ett friluftsmuseum som skulle stå färdigt till stadens 700 års jubileum 

 

Platsen man valde var där två ursprungliga husen tillika Wadköpings två äldsta byggnader Kungsstugan och Cajsa Wargs hus redan stod. 

 

Huset byggdes i slutet på 1600-talet och var en gäststuga som hörde till en större gårdsanläggning, ägd av landskamreren Anders Warg. Hans dotter Christina, 'Cajsa' gav vid 52 års ålder ut kokboken; 'Hjelpreda i Hushållningen för unga Fruentimber'. Boken gavs ut i 14 upplagor i Sverige och utomlands och blev en succé. Hon blev därmed känd som "den moderna svenska kokkonstens moder" och därför innehåller huset i idag utställningar kring Cajsa Warg och 1700-talets kokkonst.

 

Stadsdelen har fått sitt namn efter Hjalmar Bergmans namn på sin barndoms uppväxtmiljö. Namnet förekommer bland annat i romanen "Markurells i Wadköping". 

 

Det finns flera kaféer och restauranger men myigast är Jeremiasbageriet.

Läs mera

Stadsparken och Stadsträdgården

Mellan Örebros centrala delar och Wadköping ligger Stadsparken och Stadsträdgården. Det är en av Örebroarnas populäraste mötesplatser där man solar, joggar, har picknick eller ser uppträdanden på scenen. I Stadsträdgården kan man slå sig ned i Stadsträdgårdens restaurang och kafé som är inrymt i ett gammalt växthus samt massa uteplatser förstås.

Stadsparken utsågs 2004 till Sveriges vackraste park.

Länkar

Stortorget

Stortorget har växt i omgångar bland annat för att tjäna som brandgata efter stadsbranden 1854. Idag är torget sina 362 meter ett av Sveriges längsta torg som dessutom sluttar nedåt pga den rullstensås som löper genom staden.

Sommartid är torget populärt och fullt med uteserveringar. I slutet av januari bedrivs torghandel och marknaden Hindersmässan.

Till väster begränsas torget av Nikolaikyrkan och i norr av Rådhuset där Engelbrekt Engelbrektsson står staty.

Gamla stan

Är man i centrala delarna av Örebro har man denna mysiga stadsdel mellan Stortorget och Slottet där en rad mysig krogar samsas kring ett mindre torg. Här och på Stortorget har man vad man behöver för en trevlig kväll.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Mellan Örebro och Norrköping till bruksorter längs vackra vägar…
Med start i Örebro med slottet och dess övriga sevärdheter, passeras Brevens bruk, Övre Häfla bruk, Rejmyre glasbruk, Finspångs bruk och slott för att slutligen industristaden Norrköping med dess livaktiga stadskärna
OrtÖrebro
Örebro stadspromenad...
Med start vid slottet följer man Svartån via Stadsparken bort mot Wadköping och sedan Stadsträdgården tillbaka mot centralare delar.
OrtÖrebro
Örebro stadsguide.
Örebro ha ett av landets vackrare stadskärnor. Det mäktiga Örebro slott, ett stort antal välbevarade byggnader, friluftsmuseet Wadköping, den vackra Stadsparken vid Svartån och Sveriges längsta torg.
OrtÖrebro
Wadköping
Byggnaderna må vara gamla men stadsdelen är konstruerad och namnet taget efter Hjalmar Bermans Markurells i Wadköping med mycket inspiration från Örebro. Kungahuset från 1400-talet och Cajsa Wargs hus toppar. Fina fikamöjligheter, Fri entré.
OrtÖrebro
Dyltabruk...
När pest och andra farsoter härjade hade kungen rätt att komma till Dylta svavelbruk eftersom man trodde att svavlet skyddade mot smitta. Missa inte det säregna klocktornet från gamla kyrkan.
OrtÖrebro
Garphyttans nationalpark...
Garphyttan är en nationalpark vid östra sluttningen av Kilsbergens som inrättades 1909. På en vandring kan man får uppleva ett rikt fågelliv, blomsterrika odlingsmarker och en fantastisk utsikt från Svensbodaberget.
OrtLekeberg

En promenad längs de finaste gatorna och miljöerna i Köpings pittoreska äldre stadskärna.

  • Till start: 119,0 Km 
  • Längd: 2,4 km 
  • Stopp: 12 
  • Ort: Köping 
  • Avgift: Nej 


Köping - stadspromenad
Stor karta
Sevärdhet 1 av 12

Köpings kyrka

De äldsta delarna av Köpings kyrka är troligen uppförda på 1300-talet. Det vackra altarskåpet är tillverkat i Tyskland och daterat 1520. En av figurerna i altarskåpets corpus (mittstycke) föreställer Sankt Olov, Köpings skyddshelgon.

Kyrkan har byggts till i etapper och på 1700-talet genomfördes omfattande ombyggnader efter ritningar av Nicodemus Tessin den yngre som ritade Stockholms slott. Tornet fick sitt nuvarande utseende 1734. 

Apotekshuset

Uppfört 1889 av Theodor Dahl. Fransk renässans med detaljrik fasad mot torget. En av medaljongerna på̊ fasaden föreställer Carl Wilhelm Scheele, stadens apotekare och sedermera en stor internationell kändis.

Scheele upptäckte bland annat en rad grundämnen och är en av kemihistoriens stora personligheter. På denna plats låg det apotek som han lät uppföra 1784, det revs drygt 100 år senare för att ge plats åt detta vackra hus.

Rådhuset Köping

Rådhuset uppfördes 1877 i nyrenässans av arkitekt Fredrik Åbom. Rådhuset kom till att börja med att innehålla sammanträdesrum, lokaler för rådhusrätten, restaurang, rum för Sparbanken samt polisvaktkontor och arrest.

Idag finns här kommunalrådens arbetsrum, ekonomikontor, informationsavdelning och stadskansli.

Invid torget i Scheeleparken står Carl Milles staty av Carl Wilhelm Scheele.

Forum

Detta är stadens godtemplarhus (i IOGT/NTO:s regi) som stod färdigt 1902. En nationalromantisk byggnad i Vasastil och på den tiden ett ofantligt byggnadsprojekt.

Tidigare låg här centrum för kultur- och föreningsliv med bland annat stadens teater. Efter den stora branden 1889 förändrades Köpings stadsbild avsevärt. Torget blev större, gatorna bredare och dessa vackra hus runt torget uppfördes. Lägg märke till alla fina smidesdetaljer på̊ taken på̊ ”Jönsonska villan” och ”Arpi huset”, det vitgråa och det rosa huset, namngivna efter förrättningar som en gång funnits.

Köpings mekaniska verkstad

Köpings Mekaniska Verkstad grundades 1856 av Otto Hallström och industribyggnaderna kom till i olika etapper mot slutet av 1800-talet. År 1926 påbörjades tillverkningen av växellådor för AB Volvo.

Än idag tillverkas växellådor, motorer och drivlinnor i staden för Volvos räkning i bolaget Volvo Powertrain som tillsammans med Hästens sängar är största arbetsgivaren i staden.

Nyströmska gården

Detta är Köpings sista ågård och borgargård. De flesta byggnaderna är från 1700-talets slut och boningshuset är ut mot gatan. Till gården hör ett snickeri där bröderna Nyström hade sin verksamhet. Gården är idag ett museum med en fantastisk samling av verktyg, schabloner och minnen från snickeriverksamhet från tidigt 1800-tal.

Följ gärna åpromenaden vidare mot Köpings museum och småbåtshamnen. 

Länkar

Prostgården

Prostgården uppfördes under 1600-talets första årtionde och är stadens äldsta bevarade byggnad. En av de få medeltida lämningarna som finns bevarade i Köping är de källarvalv som en av flyglarna är byggd på̊.

Under många år fram till 1873, bedrevs lanthushåll på gården och det lär ha funnits 17 byggnader enligt uppgift från 1630. Idag är fem byggnader bevarade.

Det påstås spöka på̊ vinden...

Köpings museum

Detta är Köpings äldsta profana byggnad från 1700-talet (profan är motsatsen till religiös och andlig). Har tidigare varit ett bryggeri och kronobränneri. På slutet av 1700-talet förbjöds husbehovsbränning under en kort period för att staten skulle driva och dra in pengar på kronobränneri.

I museet kombineras en presentation av Köpings historia med apoteksmuseet ”Scheeles minne” samt en avdelning för brandredskap.

Länkar

Stenugnsbageriet

Bil & Teknikhistoriska Samlingarna

Här finns idag samlingar som visar det främsta i fordonsväg, Mercedes-Benz SSK från 1929 är en av pärlorna. I den tidstypiska verkstaden står en Rolls-Royce Silver Ghost.

 

Länkar

Gammelgårdens friluftsmuseum

Här ges man en inblick i livet på 1700-talet med byggnadskultur, gammalt hantverk och några av stadens tidiga yrken.

På platsen finns sju byggnader från 1700-talet, med parstuga, bodlänga, loftbod och gårdssmedja. I de olika byggnaderna kan du se samlingar av inredning och redskap med anknytning till ett bondehem, matberedning, textil, hantverk, repslageri, garveri mm.

Gammelgårdens friluftsmuseum och kafé är öppet under sommaren.

Länkar

Tingshuset

Tingshuset uppfördes 1893 av stadens store arkitekt Theodor Dahl. Detta är enligt många det pampigaste av hans byggnader och ligger vid Esplanaden. Theodor Dahls tanke var att göra detta till Köpings paradgata, men det blev inte riktigt så. Fasaden har pilasterindelning dvs. utskjutande väggpelare och entrén pryds av kolonner.

Man kan tycka att byggnaden har hamnat i en lite för liten stad. 

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Köping
Köping är en liten pärla med en äldre stadskärna längs Köpingsån. Startar man vid torget så kan man följa Östra långgatan söderut och längs ån norrut så stöter man på sevärdheterna.
OrtKöping
Ströbohög
En gravhög strax utanför Köping av samma typ som Anundshögen i Gamla Uppsala.
OrtKöping
Skoftesta skans - fornborg...
Skoftesta skans är en av de största fornborgarna i Västmanland och en av de få där  arkeologiska fynd hittats. Den har tre ringmurar som tillsammans är 900 m långa.
OrtKöping
Kolsva
OrtKöping
Hjälmare kanal och docka...-slussning.
Här kan man uppleva slussning där slussarna öppnas för hand. Platsen ligger halvvägs mellan kanalens sträckning från Arbogaån till Hjälmaren mellan vilka det går en båtlinje.
OrtArboga
Hjälmaren runt...
Hjälmaren är landets fjärde största sjö och runt sjön ligger de medeltida städerna Arboga, Kungsör och Örebro. Mest tidskrävande på rundturen är vägfärjan till Vinön (40 min enkel).
OrtArboga

En stad vars pulserande uteliv dragit internationella blickar till sig och ses som en given avstickare för besökare till Köpenhamn! Parker, stadens historiska centrum, en rad stadsdelar som blommat upp och nya Västra hamnen med Turning torso. Badstrand mitt i stan.

  • Till start: 512,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Malmö 
  • Avgift: Ja 


Malmö - stadspromenad
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Dockan

Västra Hamnen

Västra hamnen är en konstruerad stadsdel bestående av utfyllnader i vattnet norr om den ursprungliga strandlinjen. Detta har man gjort sedan 1770-talet då Inre hamnen utvidgades åt norr och väster.

Kockums varv låg här på 1870-talet. Stadens tidigare landmärke Kockumskranen stod här men såldes till Sydkorea och blev ersatt som landmärke av Turning Torso.

Här har det legat en Saab-fabrik under några få år på mitten av 1980-talet men senare flyttade Malmömässan hit. Det var där som den kanske mest omtalade bomässan, Bo01 höll till. Den blev startskottet för hela stadsdelens omdaning.  Många arkitekter var inblandade vilket gav en mångfald och en småbåtshamn byggdes också.

På Universitetsholmen ligger bland annat Malmö högskola och Lärarhögskolans nya hus. Det som mest drar folk är strandpromenaden och utsiktsplattformen där man även byggt Scaniabadet.

Läs mera

Turning torso

Det kanske inte är det första man tänker på men namnet beskriver tanken att bostadshuset i Västra hamnen föreställer en människokropp (torso=bålen) i en vändande rörelse. De totalt 54 våningarna är uppdelade på nio kuber med fem plan i varje och vrider sig 90 grader från marken till toppen.

Världsberömde arkitekten Santiago Calatrava ritade och konstruerade och smakar det så kostar det. Bygget blev långt dyrare än beräknat och HSB som fortfarande äger byggnaden fick inte bostadsrätterna sålda utan fick hyra ut dem istället.

Från den 190,4 meter höga byggnaden kan man se Kärnan i Helsingborg en klar dag men det är få förunnat eftersom det enbart är öppet vid få speciella tillfällen. I Europa finns det bara två bostadshus som är högre, ett i Moskva 264 m och ett i Wroclaw på 212 m. 2005 blev Turning Torso utsedd till ”Världens bästa bostadsbyggnad” i Cannes och har inspirerat många arkitekter världen över. 

Läs mera

Ribersborgsstranden

Ett stort och härligt bad med friluftsområde där du både ser Öresundsbron och Turning Torso. Bäst sommartid men malmöborna lockas hit hela året för promenader och umgänge. 

Trots att det är en två kilometer lång sandstrand med skyddande dyner och en ännu större gräsmatta så kan det bli fullt här på detta omåttligt populära bad. Det är långgrunt här men flera bryggor gör det lätt att också komma ut på djupare vatten.  Duschar, toaletter, kiosker och restauranger.

Det finns ett kallbadhus och det var tack vare ett sådant det började badas här 1899 då ett nytt kallbadhus invigdes och fick namn efter stadsdelen Ribersborg. En storm förstörde dock hela anläggningen 1902 och det fick byggas upp på nytt. Sedan 2009 är det helt nyrenoverat med vedbastu, spa, massage, café och restaurang.

Läs mera

Malmöhus och Malmö museer.

Nordens äldsta bevarade renässansslott, Malmöhus med akvarium och utställningar om Skånes historia, naturens mångfald och geologi. Teknikens och Sjöfartens med bl a Idéplaneten och en riktig ubåt att besöka.

Malmöhus är nordens äldsta bevarade renässansslott. Slottet kan du guidas genom av audioguider

Erik av Pommern uppförde ett kastell här 1434 för att säkra Öresundstullen och delar av det finns kvar i det nuvarande slottet.

Här bodde de danska kungarna när de var på besök. Men efter att Skåne tillföll Sverige 1658 så gjordes det om till riksfästning mot Köpenhamn, fiendens huvudstad. Som många andra borgar blev de omoderna och senare kom det att användas som fängelse.

Malmö Museers akvarium kan man upptäcka  djurens fantastiska sätt att hitta mat, gömma sig eller luras. Möt fiskar, reptiler, spindlar och andra kallblodiga djur öga mot öga. Se Nemo och hans vänner från korallreven, fiskar utan ögon och giftormen med världens längsta huggtänder.

På Teknikens och Sjöfartens hus får den tekniskt intresserade sitt lystmäte mättat, här hittar du Idéplaneten där du kan lära dig nytt och uppleva magin i allt som finns i vardagen runt omkring dig. Här finns en riktig ubåt att besöka.

Läs mera

Slottsparken

I slutet av 1800-talet var Malmö ännu en liten stad. Den arbetande befolkningen var trångbodd med usla sanitära förhållanden. Rödsoten hade härjat. Med Kungsparken hade den borgerliga klassen — de välsituerade — fått sin prydnadspark. Men hur skulle man lösa rekreationsproblemen för småfolk och arbetare? Gång på gång föreslog stadsfullmäktige att man skulle anlägga en folkpark eller skogspark för ett mera otvunget friluftsliv.
 
Då Industriutställningen 1896 var över, hade man för avsikt att anlägga en park på området. Efter markbyten med Kronan, fick staden tillgång till militärens gamla övningsområde på norra delen av Hästhagen. (Kronan fick mark på södra delen, där man byggde Husarkasernen). Stadsträdgårdsmästare Wolff utformade planer på en ny park. Dessa ansågs emellertid föråldrade och amatörmässiga. Man bad den danske landskabsgartnern Edvard Glaesel uttala sig om dem. Han inlämnade ett mycket utförligt svar med egna förslag till förbättringar och fick därefter överta arbetet.
 
Det blev en mångsidig park med ytor för olika åldrars aktiviteter. Där kan man lära namnen på massor av fåglar från små skyltar, utöva allehanda sporter eller bara umgås. Vägsystemet är väl genomtänkt. En körväg leder i en mjuk kurvlinje genom grönskan. Från den utgår promenadgångar. Breda för större sällskap, smalare för mer intima promenader. Här och var finns välberäknade utsikter över parkens vattenytor. Terrängen omformades genomgripande och medvetet. Anläggningen var, när den invigdes år 1900, en av de mest allsidiga och genomtänkta stadsparkerna i landet.
 
Vatten spelar en stor roll i en park. Slottsparken byggdes upp kring vattenytor och konstgjorda bäckar. Vatten är alltså ett ledmotiv i Slottsparken Här finns en stor och en mindre damm, ett kärr med anlagd källa, som utformats som en japansk trädgård. Vid den stora dammens nordsida finns öppna gräsytor, på sommaren mycket utnyttjade för små utflykter och solbad. I talldungen bakom gräsplanen står Thomas Qvarsebos "Pojke med gäss".
 
Strax bredvid går Slottsmöllebron över till Mölleplatsen. Här, på resterna av bastion Stenbocken, står Slottsmöllan, en holländare som 1851 ersatte en äldre nerbrunnen stubbamölla. Mölleplatsen ägdes av Kronan till 1895, då Malmö stad övertog hela området. Möllan var i drift till 1942. Stadsfullmäktige beslöt 1946 att överlämna Slottsmöllan till Malmö Museum. 

Den centrala platsen i Slottsparken är Linnéplatsen. Denna monumentala festplats avslutas vid stora dammen med Carl Milles "Människan och Pegasus". Skulpturen är en replik av ett original som står i Des Moines, Iowa.
 
Miljön kring lilla dammen var hårt sliten när den renoverades 1991-92. Upprustningen inspirerades av de klippträdgårdar, som ofta var delar av de tidiga stadsparkerna. Sten växter och vatten blev därför grundtanken när man renoverade dammen.
 
Hjärtat i Slottsparken är Lördagsplanen. Den utnyttjas flitigt för samvaro, konserter och massor av andra arrangemang. Intill i kanalkröken mittför Kungsparkens utsiktsbalustrad, ligger en kvinna behagligt utsträckt, obekymrad om det rika folklivet runt omkring. Det är Gerhard Hennings "Liggende pige".
 
Mittför lilla dammen ligger den slottsliknande byggnad, som var stadens första egentliga museum. (Alldeles för stort tyckte somliga, när samlingarna flyttades dit från Latinskolans vind. När man flyttade till Malmöhus, var byggnaden sprängfylld). Även biblioteket fyllde lokalerna och tillbyggnaden "Ljusets kalender" är en pärla!

Text Malmö stad

Läs mera

Rådhuset

Byggår: 1546; 1863
Arkitekt: Peder Ipsen Murmästare; Helgo Zettervall
Byggherre: Stadens magistrat

I samband med att Stortorget lades ut på 1530-talet började man uppföra ett nytt rådhus vid torgets nordöstra hörn. Stadens magistrat hade under medeltiden haft sina lokaler i ett hus vid Östergatan. Stortorget och rådhuset kan tillsammans ses som arkitektoniska uttryck för den djärva politiska ambitionen hos borgarna i Malmö under renässansen. Byggmästare var Peder Ipsen Murmästare, som senare medverkade vid bygget av citadellet i Landskrona. 

År 1546 stod byggnaden, som var uppförd i tegel med burspråk och gotiska trappstegsgavlar, färdig att tas i bruk. Huset hyste bland annat den grandiosa "Knutssalen". De bäst bevarade partierna av rådhusets äldsta delar utgörs av källarvalven som idag rymmer en restaurang. Rådhuset har sedan 1500-talet varit föremål för ett flertal ombyggnader, men dess omfång mot Stortorget är i stort sett detsamma som under renässansen.

Under 1700- och 1800-talen utvidgades byggnaden mot öster, varvid också fasaden mot Stortorget förändrades. På 1860-talet, då nya kommunalförordningar infördes i Sverige och industrialismen tog fart på allvar i Malmö, omgestaltades rådhuset drastiskt efter planer av Helgo Zettervall. Fasaden omformades till holländsk renässansstil och även om huset aldrig haft en sådan fasad, menade Zettervall att så borde den ha sett ut ursprungligen. 

Rådhuset fick även en rikt utsmyckad interiör som till stora delar är bevarad. Stadens magistrat hade under lång tid även lokalt domstolsansvar. Dagens tingsrätt ligger bakom rådhuset vid Kalendegatan i en byggnad ritad av Sture Kelfve 1958. Kelfve inkorporerade valv från ett medeltida hus i källaren till det i övrigt helt moderna komplexet. /BMS

Text Malmö stad

Läs mera

Lilla torg

Lilla torg är stadens charmigaste torg och en populär mötesplats.  Torget som anlades 1592 som ett marknadstorg är idag ett torg med flera uteserveringar och mycket folkliv.

Torget kantas av byggnader från 1500-talet och framåt där Hedmanska gården som är en kringbyggd gård där det äldsta huset i korsvirke från 1500-talet och magasinsbyggnaden från slutet av 1800-talet det yngsta.

Ursprungligen var platsen mer eller mindre en grop som man efter utfyllnad kunde det börja användas som en utvidgning av Stortorget. Genom åren höll torget på att slukas av fast bebyggelse, bland annat en saluhall, men genom åren har den öppna ytan återtagits.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Malmö
En stad vars pulserande uteliv dragit internationella blickar till sig och ses som en given avstickare för besökare till Köpenhamn! Parker, stadens historiska centrum, en rad stadsdelar som blommat upp och nya Västra hamnen med Turning torso. Badstrand mitt i stan.
OrtMalmö
Malmöhus och Malmö museer...
Här får man sitt lystmäte av Skånes historia i detta gamla och väl bevarade renässansslottet. Här finns även akvarium, utställning om natur och geologi samt teknik och sjöfart. Komplett samling museer.
OrtMalmö
Lilla torg
Ett torg som anlades redan 1592 är idag Malmös charmigaste torg och är fullt av uteserveringar och bjuder på rikt folkliv. Flera intressanta byggnader att beskåda runt torget.
OrtMalmö
Lilla Kafferosteriet...
Ett av stadens absolut bästa kaféer med eget rosteri. Lilla Kafferosteriet ligger i ett gulputsat gathus i centrala Malmö som uppfördes på tidigt 1600-tal. På baksidan finns en urcharmig gård.
OrtMalmö
Ribersborgsstranden med kallbadhus.
Malmöbornas eget favoritbad där man både ser Turning Torso och Öresundsbron.  2 km lång sandstrand och stor gräsmatta. Duschar, toaletter, kiosker och restauranger. Kallbadhuset har spa , massage, vedbastu mm. 
OrtMalmö
Pildammsparken.
Vad som under medeltiden var Malmös vattenreservoar har idag blivit en fantastisk park och rekreationsområde.  Dess nyklassicistiska utformning gör den unik bland Nordeuropas parker.
OrtMalmö

Siw Malmkvist besjöng Landskrona med skorrande r vilket är för många så nära man kommit stan. Väl här blir man nästan häpen över dess kvaliteter. Citadellet, Sveriges första kolonilotter och konstmuseet är några av topparna. 

  • Till start: 496,2 Km 
  • Längd: 3,0 km 
  • Stopp: 10 
  • Ort: Landskrona 
  • Avgift: Nej 


Landskrona - stadspromenad
Stor karta
Sevärdhet 1 av 10

Ön Gråen

Mittemot Turistbyrån ligger den konstgjorda ön Gråen från 1700-talet. Ön skulle bli platsen för det nya Citadellet i samband med befästningsplanen från 1747 och skulle skydda hamnrännan mot militära angrepp. Fästningen blev aldrig färdigbygd och idag finns endast en krubbmur och ett knuttorn att beskåda. Turistbyrån anordnar guidade turer i augusti varje år.

Sofia Albertina kyrka

Kyrkan började byggas 1754 som ersättning för den rivna medeltida kyrkan, S:t Johannes Döparens. Kyrkan invigdes 1788 och fick sitt namn efter Gustav III:s syster Sofia Albertina. Sofia Albertina kyrka är bl.a. känd för sina vackra glasmålningar

Haijska huset

Haijska huset uppfördes 1757-1769 och var flickskola 1871-1915. Här arbetade den knappt 30-åriga Selma Lagerlöf som lärarinna och det var även här som hon skrev de första kapitlen i Gösta Berlings saga

Citadellet

Citadellet är en av Nordens bäst bevarade fästningar från 1500-talet. Slottet byggdes 1549 - 59 av danske kungen Kristian III. 1827 fungerade Citadellet som fängelse för livstidsdömda och 1902 som en tvångsarbetaranstalt för kvinnor.

Idag används Citadellet för fester, konserter och andra arrangemang. På området finns ett café och en hemslöjdsbutik. Det finns även möjlighet att fiska i vallgraven. Glöm inte fiskekort!

Källa Landskrona.se

Länkar

Gamla kyrkans grund /Stadsparken

Här var Landskronas första kyrka från 1400-talet belägen. Kyrkan var en av de största i Skåne, 73 m lång och 25 m bred. På 1700-talet revs den då staden förändrades i och med planerna för ”Den nya Staden”.

Citadellkolonierna och Rothoffska kolonin

På fästningsvallarna runt Citadellet, ligger ett av Sveriges äldsta koloniområden, Citadellkolonierna. På området finns också Sveriges enda museikoloni Rothoffska kolonin, vilken uppfördes 1903.

Landskrona teater

Landskrona Teater ritades av Landskronas stadsarkitekt Fredrik Sundbärg och invigdes av Kung Oskar II 1901.

Rådhuset

Det nya rådhuset stod färdigt 1884 och byggdes på samma plats som det gamla medeltida rådhuset. Det är ritat av Ove Pedersen och stilen är nygotisk. I dag används rådhuset av Landskrona tingsrätt och för kommunfullmäktiges sammanträden.

Landskrona museum

Landskrona museum ligger i Adolf Fredriks kasern från 1750-talet.

De permanenta utställningarna på museet berättar Landskronas lokalhistoria. Museet erbjuder även ett varierat utbud av tillfälliga utställningar.

Fri entré

Länkar

Landskrona konsthall

Konsthallen byggdes 1963 till stadens 550-årsjubileum som en utställningshall för industridesign. Konsthallen räknas som en av Skånes vackraste konsthallar. I parken runt Konsthallen finns Kaptensgårdens Skulpturpark invigd 1998 och med verk av 19 konstnärer.

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ven - Öresunds pärla...
OrtLandskrona
Landskrona till Lund inomlands.
En rundtur från Landskrona inåt landet mot Trollenäs, Skarhult, Flyinge kungsgård Dalby och vidare till Lund. 
OrtLandskrona
Landskrona längs kusten till Alnarp.
Med start i magnifika Citadellet i Landskrona går resan söderut mot Sveriges kanske bästa golfrestaurang, ett medeltida slott, en jättelång badbrygga och en naturskön slottspark.
OrtLandskrona
Pumphuset
Kulturhus med konstutställningar och en riktigt bra restaurang och bar. Beläget i Borstahusens hamn ser man solen gå ned över Ven och kan ta en bensträckare bland de fina husen och gränderna i denna idyll norr om Landskrona.
OrtBorstahusen
Glumslövs backar och Hilleshögs dalar
Den korta visiten här är ett stopp vid vägen för att insupa utsikten över de böljande backarna ned mot Öresund. Den längre inkluderar en vandring över ängarna ned mot stranden som ger en extra dimension.
OrtLandskrona
Örenäs slott
Högt beläget över havet och lilla fiskebyn Ålabodarna (vilken man också bör besöka) ligger detta slott som uppfördes av en sockerkung. Restaurangen med stor uteterrass 60 m över havet håller god klass.
OrtLandskrona

PROMENAD. En varierande promenad genom skog, förbi vatten och genom Universitetets Campus och flera vackra byggnader. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.

  • Till start: 3,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Djurgården 
  • Avgift: Ja 


Runt Lappkärrsberget och Universitetet
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Skafferiet

Skafferiet är inrymt i en gammal Dragonlada som ursprungligen låg på Dragongården (nuvarande Kinesiska ambassadens område) och flyttades 1987 till Stora Skuggan.

Fågelvägen är det nära stan men känslan är att vara ute på landet. Vill man snabbt komma bort från storstadsjäkten är Skafferiet perfekt. På sommaren sitter man under ekarna eller på terrassen runt om huset. På vintern sitter man inne på ovanvåningen och då bjuds det på hembakad kaka och varm choklad med grädde.

Tel: 08 - 15 77 90

Länkar

Stora skuggans 4H-gård

Stora Skuggans 4H-gård är en stadsnära bondgård belägen i Ekoparken på Norra Djurgården. Här finns getter, får, höns, katter och hästar. Under helgerna är gården öppen för allmänheten och erbjuder då turer med häst och vagn. Det finns också möjlighet att boka in guidade turer för lite större grupper samt att Stora Skuggan ordnar barnkalas och andra events.

Ekhagens strandbad

Nedanför Lappkärrsberget ligger Lappisbadet eller Ekhagens badplats. Här kan man välja bad från klippor eller strand. Bekvämligheter saknas genomgående men det är ändå ett mycket poppis bad.

Rastplats vid Ekhagens båtklubb.

En rastplats rätt och slätt med rejäla bänkar. Sitt och beskåda sjölivet i båtklubben eller ute på Lilla Värtan.

Naturhistoriska Riksmuseet med Cosmonova

Nyfiken på en upptäcksresa från jordens inre till yttre rymden. ”4 1/-2 miljarder år” , utställning om Jordens utveckling och ”Den mänskliga resan” som är 7 miljoner års utveckling av människan. Två exempel som verkligen visar på det helhetsgrepp detta museum gör så mästerligt.

Annars kanske utställningen Djur i Sverige är den man förknippar med museets starkaste samlingar. För samlat har man gjort i 300 år av både växter och djur där man på senare år byggt in interaktivitet så att man lär sig på ett stimulerande sätt. Till detta läggs en rad tillfälliga utställningar som ofta är värda besöket i sig.

Den fantastiska Omnimaxbiografen Cosmonova som visar världens största filmformat har bjudit på många hisnande upplevelser. Nu finns även Digital 3D där specialglasögon måste användas.

Fri entré till museet. Cosmonova 

Växel och öppettider 08-519 540 00
Biljetter Cosmonova: 08-519 551 30
Adress: Frescativägen 40  Stockholm

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Skafferiet
Med buss 40 eller en promenad från T Universitetet så är man här mitt i spenaten. En fräsch och prisvärd restaurang och kafé som blir knökfull vid rätt väder. Kanske en tupplur på maten på de stora gräsytorna?
OrtDjurgården
Edvard Andersons Växthus
Ett växthus med växter i rätt miljö och klimat finns att beskåda här. Lite som att åka jorden runt. Medelhavets-, Andernas- Australiens-, Kaliforniens- och Sydafrikas miljöer samt en tropisk avdelning.
OrtStockholm
Ålkistan och Bergianska
PROMENAD. En promenad för blomsterälskaren. Vandra genom en halvfärdig lustpark, se enorma näckrosor och en japansk damm eller ”åk söderut” i ett medelhavsväxthus. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtNorra Djurgården
Gamla Orangeriet
Orangerier var historiskt sett helt enkelt växthus för apelsiner (orange). Idag är det gamla orangeri ett café med goda bakverk och maträtter samt utställningslokal. Helmysig växthuskänsla med trevlig personal utlovas.
OrtStockholm
Hagaparken och Haga slott
Ta en promenad i historisk miljö. Från Gustav den III:s favoritmatställe till Drottning Kristinas midsommarhus. Flera fik och picknickplaster.
OrtSolna
Gustav III paviljong och Ekotemplet i Haga...
Två nätta och kompletta 
OrtSolna

Man har inte sett Uppsala om man inte sett Fyrisån. Man kan strosa upp och ned längs den men vi passar på att markera ut några sevärdheter längs ån eller strax intill.

  • Till start: 63,5 Km 
  • Längd: 3,5 km 
  • Stopp:
  • Ort: Uppsala 
  • Avgift: Ja 


Uppsala längs Fyrisån.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 9

Ofvandahls hovkonditori

Anrikt café som invigdes 1878. Luncher, catering, specialist på smörgåstårtor. Uteservering på sommaren.

Länkar

Linnéträdgården och Linnémuseet.

Innanför grindarna på Svartbäcksgatan 27 ligger Linnés egen botaniska trädgård, en grönskande oas i centrala Uppsala. I de regelbundna växtkvarteren odlas mer än tusen arter ordnade efter Linnés sexualsystem, med ettåriga och fleråriga växter var för sig. Ingenstans kommer du närmare Linnés gärning än här, i hans trädgård.

Den första undervisningsträdgården på platsen anlades av Olof Rudbeck den äldre, redan 1655. I trädgården finns café och restaurang.

Linnémuseet finns i det hus som en gång var Carl von Linnés bostad, en kulturhistorisk pärla belägen i anslutning till Linnéträdgården i Uppsala. Linnés hem är idag ett museum och visar den världsberömde botanistens vetenskapliga gärning med utställningar i bibliotek, skrivkammare och naturaliekabinett.

Det stämningsfulla 1700-talshuset är i huvudsak möblerat med originalföremål som kläder, textilier, porslin och möbler, som berättar om Linnés liv både privat och som vetenskapsman.
 

Läs mera

Flustret

Flustret är en anrik restaurang vackert belägen vid Svandammen och Stadsträdgården. Här serveras à la carte och förbeställda luncher. Krogen arrangerar dans, nattklubb och afterwork. Under årets arrangeras större evenemang som t.ex. bandyfrukost och julbord.

Ursprungligen uppfördes här på 1840-talet ett utevärdshus kallat "Lilla Fördärvet". Det var en envånig paviljongbyggnad med veranda som av studenthumorn snart döptes till Flustret, syftande på likheten med en bikupa och dess flusterbräde. Den ersattes 1858 av en ny byggnad i två våningar med altaner. Sitt nuvarande välkända utseende med tornbyggnaderna och förlängningen av övervåningens altaner tillkom i början av 1870-talet. Därefter har ombyggnader och förändringar skett med jämna mellanrum, Byggnaden förstördes vid en brand 1984 men återuppbyggdes efter kort tid.

Flustret, Flustergränd 5, Uppsala
 

Läs mera

Länkar

Stadsträdgården

Parken, som är från slutet av 1800-talet, är öppen året om och innehåller många spännande platser och attraktioner. På våren och sommaren sprakar parken av blomsterprakt när grönskan blommar upp i paradradplanteringarna.

Runt en näckrosdamm som har en Lycksalighetens ö sitter man skönt eller bara rakt ned på gräset.

I parken finns kaféet Gula Villan som tidigare var stadsgårdmästarens hus. En stor lekplats, en friluftsteater och ett rosarium med en rossamling är andra publikdragare

Café Gula Villan

Ett mysigt kafé mitt i Stadsträdgården som titulerar sig. Café, smörgåsrestaurang och glassbar. Givetvis är det ute som gäller när vädret tillåter i denna lummiga park ett stenkast från Fyrisån.

Sjukhusvägen 4, Uppsala
072-704 19 50

Länkar

Uppsala slott

Här har många kungar, drottningar, prinsar och prinsessor bott ända sedan 1540-talet då Gustav Vasa började bygga slottet. Det var då tänkt som en försvarsborg. Kröningsfester och andra historiska händelser har ägt rum på platsen, för att inte tala om så kallade Sturemorden, då medlemmar av familjen Sture lät mördas av Erik XIV nere i fängelset.

Det var även på Uppsala slott som Gustav II Adolf bestämde sig för att gå med i 30-åriga kriger, något han sent skulle ångra. Hans dotter drottning Kristina avsade sig även tronen på denna plats. Året var 1654 och det skedde under uppseendeväckande former.

Idag kan man tyvärr inte besöka slottet invärtes. Det används bland annat som landshövdingsresidens.

Läs mera

Museum Gustavianum - Stängt pga renovering.

Museum Gustavianum är Uppsala äldsta bevarade universitetsbyggnad. Gustav II Adolf skänkte byggnaden till Uppsala universitet tillsammans med 400 gårdar, vars avkastning skulle bidra till universitetets drift. I Museum Gustavianum kan man se det praktfulla Augsburgska konstskåpet, som Gustav II Adolf fick i gåva under 30-åriga kriget på 1630-talet. I kupolen finns en av världens få bevarade anatomiska teatrar.

 

Länkar

Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka är Nordens äldsta gotiska katedral som började byggas i slutet av 1200-talet. Här ligger kung Gustav Vasa begravd tillsammans med sina tre drottningar, Katarina av Sachsen-Lauenburg, Margareta Leijonhufvud och Katarina Stenbock, som överlevde Gustav Vasa med 61 år! Även Johan III och hans två drottningar, Katarina Jagellonica och Gunilla Bielke är begravda i domkyrkan.

Upplandsmuseet

Man inriktar sig på den Uppländska kulurhistorien och kulturarvet och att föra kunskap om det vidare. Många föremål speglar den uppländska allmogekulturen och folkkonsten men även viktiga delar av länets industrihistoria samt äldre byggnadshistoria. Genom fortlöpande arkeologiska utgrävningar utökas samlingarna med föremål från förhistoria och medeltid. Här finns även en museibutik med café.

Museet flyttade hit 1959 efter en tids magasinering efter att ha varit inhyst i Gustavianum. Byggnaden heter Akademikvarnen och den nuvarande kvarnen uppfördes åren 1766-68 men här har man haft kvar sedan 1200-talet och tidvis ägd av kyrkan.

Fri entré.

S:t Eriks Torg 10, Uppsala
018-16 91 00

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Upplandsmuseet.
Fyra våningar fyllda av kunskap om Uppsala och Uppland. Mitt i Fyrisån. Främst Uppsala stads historia och om uppländsk forntid under 5000 år.
OrtArray
Uppsala domkyrka.
Sveriges största kyrka med de äldsta delarna från 1300-talet. Här har flera kungar krönts och här ligger Gustav Vasa begravd. Årligen besöker c:a en halv miljon kyrkan.
OrtUppsala
Uppsala slott
Har bebotts av många kungligheter sedan 1540-talet då Gustav Vasa byggde en borg här. Sturemorden då Erik XIV lät mörda delar av ätten Sture skedde på slottet.
OrtUppsala
Uppsala
Hem för studenter och kungar från Vasa till Bernadotte. Vi har hittat några måsten. 45 minuter från Stockholm möter du Sveriges fjärde stad.
OrtUppsala
Kung Björns hög - Hågahögen
Dessa kungshögar är inte lika kända som dem i Gamla Uppsala men de har en attraktionskraft och hit drar Uppsalabor för romantiska möten och kanske en picknick. Denna spännande miljö daterar till bronsåldern c:a 1000 f kr.
OrtUppsala
Gamla Uppsala
En av Sveriges viktigaste historiska platser. De stora kungshögarna från 500-talet var centrum för asatro och makt. Här finns ett museum och en vikingakrog.
OrtUppsala

En strandpromenad där vi satt ut flera skapade rastplatser. Vacker utsikt och intressanta miljöer och en mytospunnen sten som bonus.

  • Till start: 6,1 Km 
  • Längd: 2,2 km 
  • Stopp:
  • Ort: Danderyd 
  • Avgift: Nej 


Stocksund till Kevinge
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Calles klimp

Calles klimp är en mytomspunnen minnessten och fornminne vid norra stranden av Stocksundet.

De 20 centimeter höga bokstäverna lyder ”CALLES KLIMP”. Vem är då denne Calle. En rad historier cirkulerar kring platsen och fler av Karl-kungarna har utpekats. Mest troligt är dock att texten höggs på 1840-1850-talen till minne av kryddhandlaren Carl ”Calle” Eneroth på hans födelsedag.

Namnet har platsen fått av denne Eneroth redan som var född 1799 på Kevinge gård varför kungarna Karl XIV och Karl XV kunde uteslutas.

Däcket vid Stocksundet

Ett promenaddäck längs Stocksundet men längre fram blir det mer av naturstigar men fortfarande när vattnet.

Rastplats mot Ulriksdals slott

Denna rastplats är egentligen två. En ute på klipphällen och en lite mer skyddat nära skogsbeklädd strand. Ulriksdals slott ser man på håll.

Rastplats mot Stockholm golfklubb

Här kan man se hur de slår ut bollar i vattnet. Slår de tillräckligt långt från driving rangen på golfbanan för att nå hit? En snedträff på drygt 200 meter krävs.

Stockholms golfklubb Kevinge

Detta är en av landets äldsta golfklubbar från 1904 men klubben har bara använt den här banan sen 1932. Under golfsäsongen passerar man förbi en driving range där man slår ut i vattnet. Klubbhusets restaurang anses vara en av de bättre golfrestaurangerna. I samma lokaler ligger även Svenska Golfförbundet.

Adress: Kevinge Strand 20a, Danderyd
Tel: 08-544 90 719

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Danderyds sjukhus till Nora Strand
Från Danderyds stora sjukhus går promenaden förbi vackra Stockholms golfklubb på varierande underlag som slingrande spångar, längs klippor och stränder.
OrtDanderyd
Kafé Sjöstugan vid Brunnsviken.
Ta en fikapaus eller lunch på bryggan, i den mysiga trädgården eller i kaféet med allmoge-hippie känsla. Öppet helger året om och dagligen sommartid.
OrtSolna
Ulriksdals värdshus.
Gör som Bellman och besök Wärdshuset i Ulriksdal. Lunch vardagar, i övrigt ala carte samt det klassiska smörgåsbordet. Det angränsande slottet med park är måsten.
OrtUlriksdal
Ulriksdals slott.
Ulriksdals slott är ett av de kungliga slotten. Vid ett besök rekommenderas slottsparken, Orangeriet med svenska skulpturer samt fika på slottscaféet.
OrtSolna
Ulriksdals slottscafé.
Smutta på en kaffe inne i caféet och insup den historiska miljön. Eller avnjut kaffet utomhus med utsikt över 1600-talsslottet och den praktfulla parken.
OrtSolna
Ålkistan och Bergianska
PROMENAD. En promenad för blomsterälskaren. Vandra genom en halvfärdig lustpark, se enorma näckrosor och en japansk damm eller ”åk söderut” i ett medelhavsväxthus. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtNorra Djurgården

En promenad som slingrar sig runt i Djursholm men inte kanske hela samhället som titeln ger sken av. Vacker arkitektur och fina naturupplevelser.

  • Till start: 7,4 Km 
  • Längd: 5,5 km 
  • Stopp:
  • Ort: Danderyd 
  • Avgift: Nej 


Djursholm runt.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Djursholm slott

Troligen började det hela med ett stenhus på ön Gamla Djursholm, uppfört av Nils Jönsson Oxenstierna på 1400-talet. Cirka hundra år senare tog ätten Banér över och på 1600-talet fick slottet till nuvarande utseende av Svante Gustavsson Banér. Flera restaureringar har skett, den senaste under 1960-talet under ledning av arkitekten Klas Fåhraeus.

Slottet innehåller idag lokaler för Danderyds kommun men kan även hyras för fester. Tyvärr finns det inga allmänna besökstider för slottet idag.

Villa Lorride Tulevägen 15

Villan är ett byggnadsminne har en tidstypisk sekelskiftesstil med tydlig inspiration från amerikansk panelarkitektur sk "stick style". Vid en renovering 1984 rekonstruerades hörntornet efter arkitekten Erik Lundroths originalritningar. och huset gavs sin ursprungliga färgsättning i rött och vitt.

Birgittasystrarnas kloster

Birgittasystrarnas kloster i Djursholm tillhör Vår Frälsares Orden, instiftad på 1300-talet av den heliga Birgitta. Heliga Birgitta är en av de mest uppmärksammade svenska kvinnorna genom tiderna. Birgittasystrarnas kloster i Djursholm grundades 1923. Den nuvarande byggnaden uppfördes 1973.

Birgittinorden hade inte funnits i Sverige på 300 år när den åter grundades i början av 1900-talet av Elisabeth Hasselblad och den katolske biskopen gav därefter sitt stöd att grunda ett kloster. Ett pensionärshem drivs också i anslutning till klostret.

Byggnaden har en originell arkitektur med anknytning till ostfrisiska (nordvästra Tyskland) bondgårdar.

Länkar

Villa Lagercrantz

Namnet härrör från bankdirektör Gustaf Lagercrantz som bodde här med sin fru Elsa som var dotter till J Henrik Palme som grundade Djursholm. Men de bodde inte ensamma för här bodde även deras fem söner, kokerska, två husor samt chaufför med fru.  En lärling till  Ragnar Östberg ritade huset och tillbyggnaden bär Ivar Tengboms signatur. När villan såldes 1977 till två familjer fick de nöja sig med åtta respektive tio rum var. Byggnadsminne sedan 1979.

Germaniaviken

Germaniaviken är en badplats vid Värtan i Djursholm med barnvänlig sandstrand. På tidiga kartor över området kallades platsen för Österviken. Mellan 1890-1912 bodde Alice Tegnér i närheten, närmare bestämt på adressen Germaniavägen 5. Huset är dock rivet.

Fyrstigen 5 - Gamla Djursholm

Fyrstigen 5 ligger på Gamla Djursholm, en halvö på den södra udden i Germaniaviken. Tidigare var det en egen ö där det låg en sätesgård i början av 1500-talet. Senare flyttades gården till den nuvarande platsen för Djursholms slott.

Denna medelromantiska tegelvilla kom till år 1914 och ritades av Carl Westman, som bland annat ritat Stockholms rådhus. Tidigare ägare, på 1920-talet, var Oscar Rydbeck, nära medarbetare till Ivar Kreuger. Idag är det Bobby och Anna Looft som står som ägare. Om du spatserar runt i området kan du se flera andra kulturhistoriska och vackra villor.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Djursholms strandpromenad
Flanera i fashionabla Djursholm, grundat av en släkting till Olof Palme. Se villor som är byggda att likna medeltida slott eller dignar av snickarglädje.
OrtDjursholm
Djursholms slott
Slottets ursprung var troligtvis ett stenhus på ön Gamla Djursholm på 1400-talet. På 1600-talet byggdes slottet till nuvarande utseende och läge.
OrtDjursholm
Germaniaviken
Ett bad med relativt långgrund men liten sandstrand. Gräsytorna finns där man kan lägga ut sina filtar. Vackert belägen rastplats på en höjd intill.
OrtDjursholm
Tyktorpsvägen Lidingö...
Detta är en av skärgårdens (ja den börjar här) första sommarhusbebyggelser från tiden för ångbåtarna. Man passerar vackra vyer och några av de mest praktfulla och tidigaste exemplen på snickarglädje och hamnar till sist på ett populärt bad.
OrtLidingö
Näsby slott
Näsby slott byggdes ca 1660 ritat av Nicodemus Tessin (d ä). Slottsbyggnaden brann 1897 men återuppfördes efter ursprungsritningar. Det gamla stallet från 1665 är dock bevarat och är en av Täbys äldsta profana byggnader. Slottet ligger naturskönt vid Näsbyvikens strand. ...
OrtNäsbypark
Guldkusten - Stocksund, Djursholm och Näsbypark
En perfekt liten tur som kan avnjutas från bilen men det finns många skäl att parkera bilen för sevärdheter värda att studera närmare.
OrtDanderyd

PROMENAD - Vad finns bakom Grönan? Jo en exklusiv stadsdel som anknyter till Bellman och att detta varit flottans mark. Ett bra fik och krog i toppklass passeras. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.

  • Till start: 2,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Djurgården 
  • Avgift: Nej 


Djurgårdsstaden och Beckholmen.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Djurgårdsstaden

Påtaglig småstadsfeeling garanteras när du vandrar i denna 1700- och 1800-tals miljö som förr kallades Båtsmansstaden då den befolkades av sjömän som arbetade på varvet. 

Mjölnargården

Mjölnargården är ursprungligen uppförd 1668 som sjukhem för sjömän av Drottning Kristina men fick en extra våning c:a 1725. Riksantikvarieämbetet misstänker att det kan vara äldsta byggnaden i Djurgårdsstaden.

Namnet kommer sig av att en kvarnägare tog över byggnaden och startade värdshuset Gröna Lunden samt uthyrning av lägenheter då huset även byggdes om för ändamålet och fick sammanlagt 13 enrumslägenheter. Djurgårdsvarvet tog senare hela Gröna Lunden och 1883 anlades tivolit Gröna Lund.
 

Apotekshuset

Här inrymdes Apoteket Vasen mellan åren 1896 och 1934, därav namnet. Byggnaden uppfördes redan 1741 som bostad för Djurgårdsvarvets chef och har varit ett byggnadsminne. Det var första stenhuset i området.

Idag har Gröna Lund sitt kontor i byggnaden och delar av ursprungliga inredningen i kinesisk stil är bevarad. När af Chapman bodde i huset inspirerades Bellman av inredningen till två epistlar ”Till the nybyggare på Gröna Lund” och ”Blåsen nu alla”.

Oaxen Krog & Slip

Oaxen är ju en ö i Södertälje kommun som var relativt okänd tills krögarna bakom denna krog startade en otroligt populär, kritikerrosad och prisbelönt krog vid namn Oaxen skärgårdskrog. Så när man beslöt sig för att flytta in mot storstan så tog man med sig ortsnamnet. Nu är det två krogar med lite olika inriktning. Krogen som liknar den gamla vid Oaxen som är en gastronomisk upplevelse av högsta klass och Slipen som är ett enklare "nordisk bistro".

Förutom krognamnet så tog man även med sig den gamla hotellfartyget Prince van Orangiën som ursprungligen var ett hem och kontor för en holländsk redare som åkte runt med sina mudderverk på 1930-talet.

Öppettider se hemsida eller ring tel: 08-551 531 05

Beckholmsvägen 26,  Stockholm 
 

Läs mera

Länkar

Skroten Café & Skeppshandel

Ett kafé och skeppshandel vackert belägen vid Djurgårdsvarvet. Här kan man fika i vacker miljö bland de antika marina båtföremålen. Det stora flertalet är till salu. Att studera de vackra marina föremålen är som ett litet museum men man tillverkar även nya saker. Vad sägs om mässingsbokstäver?

Man serverar sallader, grillade smörgåsar och nybakt. Extra smarrig är räkmackan som är stor nog att dela på. Sommartid sitter man ute med Gröna Lund i blickfånget.

Beckholmsvägen 14, Stockholm
Tel: 08-611 82 58

Öppet
må-fr 11:00-17:30
lö 11:00-14:00

 

Länkar

Beckholmen

Fascinerande liten holme med giftigt förflutet. Ett becksjuderi där man destillerade trätjära och utvann beck fanns på 1600-talet lämnade giftiga spår av tjära och tungmetaller efter sig. Saneringsarbetet påbörjades 2011. Runt holmen finns en trädspång med informationsskyltar som berättar om holmens historia och verksamheterna genom åren.

Bellmanshuset

Att Värdshuset Gröna Lunden skulle ha legat här är bara en myt sen 1800-talet. Den vackra timrade byggnaden i två plan är från 1750-talet och är byggnadsminne.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Blå porten
Blå porten var på 1600-talet en ingång till kungens jaktmarker. Nu finns här ett café med en av stans bästa uteserveringar. Perfekt avslut på en promenad.
OrtDjurgården
Biologiska museet
I en ateljéliknande byggnad med enbart dagsljus som ljuskälla visas här uppstoppade djur i verklighetstrogna miljöer från den nordiska djurvärlden.
OrtDjurgården
Villa Godthem.
Klassisk svensk mat i en sanslöst vacker ute- och innemiljö. Med rätter som Biff Rydberg, Plankstek och Pepparstek behövs inga längre förklaringar.
OrtDjurgården
Flickorna Helin - Skånska gruvan.
Kritikerrosat med all rätt. Vällagat och nyttiga ”onyttigheter”. En stor uteterrass med utsikt över Djurgårdskanalen och vintertid eldas i öppna spisen.
OrtDjurgården
Nordiska museet
Sveriges största kulturhistoriska museum över de senaste 500 åren i landet en magnifik byggnad. Textilier, kläder och mode, möblerade rum, folkkonst, fotografier, smycken, glas och porslin.
OrtDjurgården
Djurgårdsbrunnsviken längs Rosendal.
PROMENAD - Packa matsäcken eller fika på ett av flera caféer längs promenaden. Turen går längs vattnet med en avstickare till Rosendals slott och trädgård. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm. Promenadstråk i Stockholm.
OrtDjurgården

PROMENAD. En vacker rundpromenad med mycket att se. Start vid Djurgårdsbrunn, rakt över till sydsidan och sen runt de tre uddarna och Djurgårdskanalen tillbaka. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.

  • Till start: 3,8 Km 
  • Stopp: 12 
  • Ort: Djurgården 
  • Avgift: Ja 


Djurgårdsbrunn och östra Djurgården runt.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 12

Djurgårdsbrunn

Fram med matsäcken och slå dig ner på närmsta lediga gräsyta – eller ät en bit mat på anrika Djurgårdsbrunns Wärdshus. På 1700-talet fanns här en vattenkurort och Wärdshuset liksom Apotekshuset är från den tiden. En av stans bästa korvkiosker ligger här med korvar från en liten fabrik i Bromma.

Café Ekorren

Ekorren byggdes ursprungligen till världsutställningen 1897. Syftet vara att man skulle sälja Loka brunn till besökarna genom luckorna som fortfarande finns kvar. 1911 flyttade man hit till Blockhusudden. Idag har man även restaurang med fullständiga rättigheter och på den nybyggda bryggan stoltserar man med 270 sittplatser.

Länkar

Listonhill

Det här är en av Djurgårdens första privatvillor och den uppfördes av den engelska ambassadören Robert Liston i slutet av 1700-talet.

Nedre Manilla

Villans allra första ägare, den spanske diplomaten Coral, tog namnet från Filipinernas huvudstad som på 1700-talet var en spansk koloni.  Sedan tidigt 1900-tal ägs området av bokförläggarfamiljen Bonnier som låtit bygga om fastigheten efter ritningar av Ragnar Östberg.

Täcka udden

”Täck” är ett gammalt ord för vacker. Stämmer bra på den här slottsliknande grosshandlarvillan som byggdes av punchfabrikör Cederlund kring 1870. Idag används det som SEB:s representationspalats och ägs av familjen Wallenberg.

Thielska galleriet

Här visas konst av Liljefors, Zorn, Larsson m fl. Denna Italieninspirerade byggnad, signerad arkitekt Ferdinand Boberg, var bankdirektör Ernest Thiels hem och galleri i början på 1900-talet. Ekonomiskt trubbel gjorde att han kring 1920 sålde byggnaden inklusive konstsamlingen till staten vilket gjorde att det från 1926 öppnades för allmänheten.

Thiel stödde de samtida konstnärerna som konstmecenat. Museet är uppdelat i salar där övervåningen har två stora salar och förutom det finns salar uppkallade efter stora kulturpersonligheter som Munch, Carl Larsson, Hjalmar Söderberg mfl. Här blandas målningar av samtidens stora nordiska och franska konstnärer finns en rad skulpturer av bland andra Rodin, Sergel och Vigeland utplacerade i parken. Förutom den fasta samlingen har man även tillfälliga utställningar.

I Monika Ahlbergs Café bjuder den kända matkreatören på luncher såsom soppa med nybakat bröd, nygjorda smörgåsar, varmrökt lax med basilikapotatis och romsås samt olika sorters hemlagade bakverk. Under sommarmånaderna kan man ta med sig fikat ut i skulpturparken.

Öppet
Tisdag - Söndag 12.00-17.00
Måndagar stängt.

Thielska Galleriet, Sjötullsbacken 8, Stockholm
Tel:  08-662 58 84

Läs mera

Stora sjötullens stenbyggnad

Byggnaden är från 1700-talet och fungerade fram till 1857 som tullverksamhet för Mälarsjöfarten som passerade här.  Idag eftertraktade bostäder.

Picknickställe med regnskydd

Picnic i det gröna med sjöutsikt. På Kungliga Djurgården dessutom, inte illa. Detta är favoriten för många. Rediga bänkar med regnskydd gör att man är garderad vid svajigt väder.

Lilla Sjötullen

I det här lilla huset tog man förr emot tullavgifter av de båtar som ville färdas genom Djurgårdsbrunnskanalen. Idag privatbostad. 

Lilla Sjötullsbron

Kramar och pussar på en romantisk bro behöver inte bara utväxlas på film. Varför inte ta tillfället i akt på den här fina gångbron i betong från 1965?

Isbladskärret

Detta är uppmätt som en av Stockholms tystaste platser. En rastplats med bänkar finns halvvägs mellan broarna där man kan blicka ut över fågelliv med bland annat knölsvan och häger eller kanske någon av kungens kor av highland cattle ras med där riktiga Hedenhös utseendet. Korna gör nytta då de betar i kärret och håller växtligheten vilket skapar en bra fågelsjö. Tidigare var det en havsvik med namnet Isbladsviken. Namnet kommer från ett gammal jägarboställe Isbla och har inget med is att göra.

Villa Gröndal

Nu vandrar du i vår stora svenska poet Gustav Frödings gamla fotspår. Det sägs att han älskade långpromenader här ute. Fröding tillbringade sina sista levnadsår i Villa Gröndal fram till sin död 1911.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Etnografiska museet
Mycket lärorikt museum som även bjuder på fantastiskt vackra föremål som inspirerar den konstintresserade. Museet har 200.000 föremål från Japan, Kina, Korea, Sydostasien, Oceanien, Syd- och Nordamerika samt Afrika.
OrtDjurgården
Tekniska museet
Lek och lär dig samtidigt hur världen egentligen fungerar på Sveriges största tekniska museum. Museet är uppdelat i avdelningar där alla säkert hittar något område som väcker intresse.
OrtDjurgården
Rosendals slott
Idag är detta sommarslott åt den första Bernadotten, Karl XIV Johan, ett sommaröppet museum. Intressanta skyltar guidar runt slott och park året om.
OrtDjurgården
Rosendals trädgård
Är det helg, sol och varmt ringlar köerna till caféet milslånga för det är ett av de allra populäraste – ett alternativ är medhavd matsäck, att avnjuta i äppelträdens skugga. Utsett till årets fikaställe 2013 av White Guide.
OrtDjurgården
Kafé Kruthuset
På Hundudden efter en promenad längs Djurgårdsbrunnsviken ligger caféet som är ett gammalt kruthus från 1600-talet. Vacker utsikt mot Fjäderholmarna.
OrtDjurgården
Biskopsuddens utsiktspaviljong
Romantisk plats som drar till sig romantiska par. Solbada, picknicka eller bara vara. Spana in båtar eller passerande flanörer.
OrtDjurgården

Pages

Subscribe to Promenader