Gotland

Till ytan landskapet med flest sevärdheter. Vi har besökt från Fårö i norr till Storsudret i söder. Många rundturer som även passar cykling. Sevärdheter på Gotland. Roadtrips på Gotland.

86 st
Sök nära
Sergels Torg 2, Stockholm Ändra
Uppdatera
Ort eller adress x

Ange startplats för sökningar och vägbeskrivninger

Ericsbergs slott.
Ett av Sveriges största gods med ett av landets mest förnäma slott. Populär park och slottskafé. Har stått värd för Stjärnorna på slottet två säsonger.
OrtKatrineholm
Nordligaste Gotland med Stenkusten.
Längst norrut på själva ön från Hallshuk till Fårsösund via den fina kustvägen kallad Stenkusten. Bläse kalkbruksmuseum, ett gammalt kalkbrott med klarblått vatten, öns största insjö, samt Bungemuseet.
OrtGotland
Hallshuk
Klinten ovanför fiskeläget i Halllshuks gamla fiskeläge är i särklass. Vandra runt högt på den 25 m höga klinten eller nere bland fiskebodarna. 
OrtGotland
Langhammars
Langharmmars är en av Gotlands populäraste sevärdheter och är ett stort raukområde omgivet av klappersten.
OrtFårö
Helgumannen
En samling fiskebodar inom Digerhuvuds naturreservat. Idag används fiskebodarna för fritidsfiske men förr om åren var strömmingsfisket en viktig näringskälla.
OrtFårö
Digerhuvud
Digerhuvud naturreservat är Gotlands största raukområde med hundratals raukar längs den 3,5 km långa stranden och några är så höga som 8 meter.
OrtFårö
Blå lagunen
Ett gammalt kalkbrott som när det vattenfyllts blivit en badupplevelse med sitt kristallklara vatten och som når högre badtemperaturer än närliggande havet.
OrtGotland
Bästeträsk
Bästeträsk är Gotlands största insjö och ingår i naturreservatet med samma namn. Vattnet är kristallklart och temperaturerna högre  än i havet.
OrtGotland
Gamle Hamn
På medeltiden låg här just en gammal hamn som man ser spår av inåt land. Det som drar besökare hit är främste en av Fårös mest kända raukar kaffekoppen.
OrtFårö
Bläse kalkbruksmuseum
Likt två kyrktorn med en kortegeväg tornar de två skorstenarna upp sig där den gamla rälsen passerar mellan dem. Intressant museum i vacker omgivning vid havet. Restaurang och kafé. 
OrtGotland
Sigsarve
Från parkeringen går man bara en kort bit till en magisk utsikt. Är man rask i kroppen så bör man ta sig ned för en härlig promenad på klapperstanden och titta närmare på fiskebodarna.
OrtHangvar
Ullahau
Att bo granne med ett flygsandfält som Ullahau ställde ofta till problem. På 1800-talet lyckades man binda sanden genom att plantera tallar. Mycket rofyllt att ströva runt i denna säregna natur.
OrtFårö
Sudersand
Fårös och kanske Gotlands allra bästa strand. Intill ligger camping och stugby med flera bespisningsalternativ. Tempererad pool finns vid Badrestaurangen.  Vandra längs stranden görs med fördel året om.
OrtFårö
Ireviken
Anses av många vara öns bästa strand. Barnvänlig strand med vackra omgivningar där man kan leta fossiler. Stranden är inte så exploaterad vilket lockar en viss publik men en restaurang finns här.
OrtHangvar
Lickershamn Jungfruklint
Gotlands högsta rauk ligger en bit från Lickershamn som med sin rejäla pir är ett vanligt stopp för sjöfarare från fastlandet. Lång stenstrand för bad.
OrtLickershamn
Fårö fyr
En fyr på Fårös nordostligaste udde som varnat sjöfarare för de förrädiska sandbankarna sedan 1847. Intill fyren ligger två badplatser, Norsta Auren och Skalasands sandstrand.
OrtFårö
Bungemuseet
Ett av Sveriges största friluftsmuseer med byggnader från tre århundraden. När man i början av 1900-talet skulle riva en 1600-talsgård väcktes idén. Mycket intressanta visningar. Öppet sommartid.
OrtGotland
Nyhamns fiskeläge
Naturskönt beläget fiskeläge 15 km från Visby. 
OrtLummelunda
Fårö runt
Vi tar oss runt på sagolikt vackra vägar förbi de mest vykortskända raukområdena och avslutar vid en av Gotlands populäraste stränder Sudersand.  
OrtFårö
Ryssnäs och Engelska kyrkogården
Under mitten av 1800-talet utkämpades Krimkriget mellan Ryssland och de allierade Frankrike och England vilka kom att använda Fårösunds hamn. När kolera bröt ut begravde man de döda här.
OrtFårö
Hångers källa Lärbro
Sverige och Finlands populäraste psalm skrevs av Isak Kolmodin som sägs ha fått inspirationen härifrån. Vacker plats och källan är nästan dold i  grönska. 
OrtLärbro
Lummelundagrottorna
Fascinerande grottvandring med guidning. Är en hel del att se ovan jord också i detta gamla Lummelunds bruk.
OrtLummelunda
Roadtrip från Visby norrut.
Första anhalt Lummelunda med grottor samt en charmig park. Därefter radas naturupplevelser upp; Gotlands största rauk Jungfruklint, Irevikens bad, klippstranden på Sigsarve och utsikten vid Hallshuk.
OrtGotland
Nordöstra Gotland
Lergravs raukområde med fiskrestaurang, Furillens månlika stenkrosseriområde, Kyllaj med raukar och strandridaregård, Barlästs kalkbruksmuseum samt rauktäta ön Asunden.
OrtGotland
Lergrav
Ett raukområde med raukar kallade Lergravsporten och Madonnan med barnet. Alldeles intill ligger en fiskrestaurang där man även kan fika.
OrtGotland
Tingstäde träsk
Sjöar på Gotland kallas träsk. Tingstäde träsk är en populär badsjö med flera intressanta kulturinslag att besöka i närområdet ifall solen går i moln.
OrtTingstäde
Tingstäde fästning
Ett försvarsverk som byggdes lagom till första världskriget. Här finns dock lämningar efter både fornborg och medeltida förskansningar. 
OrtTingstäde
Gotlands Försvarsmuseum
Ett försvarsmuseum där samtliga vapengrenar är representerade och visar försvar från forntid till nutid.
OrtTingstäde
Kyllaj och Strandridaregården
En strandridare var en titel på en ridande patrullerade längs kusten för tullen. I gården här bodde en sådan ämbetsman. Intill ligger Kyllajs raukområde som är ett naturreservat.
OrtGotland
Själsö
Ett litet fiskeläge med 12 bodar av varierande ålder. En bit ifrån hamnen ligger Själsö bageri som med härlig fika och utsikt som bonus.
OrtVäskinde
Fabriken Furillen
En inredningsintresserad fotograf med en vision kom att skapa detta kritikerrosade hotell med tillhörande restaurang. Att vandra runt på denna storslagna plats är en mycket speciell upplevelse.
OrtGotland
Barläst
Ett kalkbruksområde med anor från 1600-talet som idag är ett välbevarat friluftsmuseum. Perfekt för kultur-picknick.
OrtLärbro
Slites dagbrott Västra brottet
Här är allting stort. Stora fordon i en stor grop. På en utsiktsplats finns ett enormt däck och en skopa så man får en känsla av hur stora fordonen är.
OrtSlite
Asunden
En ö strax utanför Slite med raukfält och en karg hednatur samt vackra vyer mot öppet hav. Ön nås med bil men att köra och parkera vid sidan av vägen kan smälla högt då det är f d militärområde.
OrtGotland
Aner vattenkvarn
En fullt fungerande kvarn som bara har tillräckligt med vatten i dammen några gånger om året. Övrig tid friluftsmuseum.
OrtBoge
Galgberget i Visby
Lite skrämmande påminnelse om rättskipning från förr. I dag en populär utsiktsplats.
OrtVisby
Visby stadsguide
Världsarvsstaden Visby har så mycket att erbjuda att man gott kan stanna flera dagar. Vi har valt ut det vi gillar mest. Bra bas för cykel i längs kusten eller med bil runt hela ön. 
OrtVisby
Fornsalen - Gotlands museum.
Fornsalen är Visbys näst populäraste besöksmål efter Domkyrkan men då bör tilläggas att det är fri entré i kyrkan. Gotlands historia från 430 miljoner år sedan fram till medeltiden.
OrtVisby
Södra hällarna naturreservat
Alldeles söder om Visby på ett gammalt skjutfält ligger idag ett naturreservat som inbjuder till vandring högt uppe på klinten eller nere vid stranden.
OrtVisby
Kortare utsikts-rundtur söder om Visby.
En tur från Visby söderut med flera härliga utsiktsplatser samt ett av öns mälktigaste fornminnen, Gnisvärds skeppssättning. Avslutar vid Tofta strand.
OrtVisby




Ämnen